PlayStation.Community

2019.04.23. 09:48 Kedvcsináló
6 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Értékeld a cikket!
Fedorás Jézus Visszavág.

(FIGYELEM: a cikk SPOILEREKET TARTALMAZ, ugyanis a DLC a játék 13. és 14. fejezete között játszódik.)

Mostanában nincs olyan negyedév, hogy ne hallanánk egy újabb botrányról a videojátékok hírvilágában. Nem a „GTA miatt lett a fiam börtöntöltelék” típusú hírekre gondolok; sajnálatos módon manapság folyamatosan érkeznek a félkész AAA címek, a stúdióbezárások gyászhírei, és még sorolhatnám. Bár néha már csak legyintünk és megfogadjuk, hogy legközelebb nem rendelünk elő semmit, néha így is hiba csúszik a számításunkba - gondoljunk csak az Anthem, vagy a Fallout 76 körül keringő, véget nem érőnek látszó viharra.
Valahogy Japánban ugyanakkor másként mennek a dolgok... vagy csak a szél nem ér el hozzánk? Mindenesetre ott nehezen lehetne találni hasonló példát... a Kojima vs Konami esettől eltekintve.
Ezért is ért meglepetésként mindenkit, amikor a Square Enix cég a hatalmas bevételkiesés bejelentése után, egy hirtelen beiktatott streamben kaszálta el majdnem az összes (fél évvel korábban bejelentett) Final Fantasy XV-höz készülő DLC-t, majd közölte a játék felett bábáskodó (és azt a fejlesztési halálból kirántó) Tabata Hajime távozását, de nem csak a projekttől és a stúdiótól, hanem magától a cégtől is.
Tény az, hogy az FFXV megjelenéskor nem volt tökéletes, de a fejlesztők kitartó munkájának köszönhetően rengeteg hibáját orvosolták: elég, ha például a leggyengébb, 13-as fejezet alternatív játékmenetére, vagy a bugokat orvosoló pakkokra gondolunk. A rendező távozásával a PC-s port is halálra lett ítélve, ahol minden további támogatást töröltek, ami eléggé érdekes húzás a maga nemében, hiszen az is alig egy éve jelent meg.
A teljes szanálást végül csak a fejlesztésben legtovább haladt Episode: Ardyn élte túl. Csak találgathatunk, mi okozta a törléseket, de az események fényében a legutolsó DLC is más megvilágításba kerül.
Ahogy a címből is kikövetkeztethető, a DLC középpontjában a XV-ös rész antagonistája, Ardyn és az ő tragikus útja áll. Két óra alatt megismerhetjük a történelemből kitörölt múltját és szenvedéseit, valamint a jogos ellenszenvét Noctis családfája iránt. Eredetileg gyógyítóként élvezte az istenek támogatását, viszont egy nem várt árulásnak köszönhetően elzárták egy szigetre az örökkévalóságig, amíg a XV-ös rész őrült, klónozó és szörnymániás, Promtót is alkotó tudósa, Verstael Besithia ki nem szabadította, hogy kísérletezzen rajta. 2000 év alatt bárki elméje megbomlana, főleg, ha képes lenne mások emlékeit is magába szívni, így Ardyn átadja magát bosszúvágyának.
A DLC szinte tökéletesen illeszkedik az eredeti szálba, gyorstalpalóval emlékeztet a fő rész elején lévő történelmi leckékre, tökéletesen érthetővé téve az eseményeket azok számára is, akik utoljára 3 éve nyúltak a programhoz. Ardyn karaktere is rendkívül sokszínűvé válik háttere kibontakozásával, későbbi cselekedetei, bár erősen megkérdőjelezhetőek, de logikussá válnak.
Játékmechanikai szempontból élvezetes irányítani a karakterét, különböző képességei látványosak és jól variálhatók, a bossfightok is jóleső érzéssel töltik el az embert. A harc menete nem változott, Noctishoz hasonlóan támadunk és váltogatunk fegyvereket, egyetlen különbség az Ardynt sújtó átok jelenléte.
Mivel a sztori csak 2 óra hosszú, ezért kitoldották városfoglalással, kincskereséssel és felderítéssel, emellett a kötelező harcok egyáltalán sem érződnek feleslegesnek. Ardyn saját skillfát kapott Descension (alászállás) névvel, ami viccet csinál Noctis Ascension (felemelkedés) nevű skillfájából. A harcokból képességpontokat nyerünk, így feloldva látványosabb kombókat és bónuszokat. Ezen kívül a pénz és kincsek begyűjtése segítségével lecserélhetjük Ardyn fedoráját hasonlóan nevetséges fejfedőkre, amik viszont különböző játékmódosító státuszvariációkkal jönnek, így mindenki talál valami stílusához igazodót.
Hatalmas húzás volt emellett a Persona szériából is ismert Lotus Juice rapper zenei kísérete, ami tökéletesen támogatja Ardyn menetelését és káoszkeltését, valamint a komolyabb harcoknál jelentkező, a klasszikusabb Final Fantasy antagonistákat jellemző nagyzenekari track is bombasztikusra sikeredett.
Bár Ardyn története alapvetően szomorú, epizódja pontosan az ellenkező érzéssel tölti el a játékost a karakter féktelen tombolása közben. A fejlesztők mindent beleraktak, ami két órába és a munkájuk utolsó fél évébe beleférhetett, ennek fényében a Square döntése rendkívül sajnálatos - de legalább igazi minőségi produktummal búcsúztatják a Final Fantasy XV-öt. A történet - mint mondtam - nagyjából 120 perc hosszúságú, az ára pedig jelenleg 3090 forint; rajongóknak kötelező, a többiek meg döntsék el, kérnek-e belőle.

(A kiegészítőt a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 3090 Ft.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. snike  PlayStation.Community tag
2019.04.25. 01:27:45
LV1
Válasz 3. soliduss üzenetére:
Én is ezen a véleményen vagyok.
Így az összes dlc-vel (ahol ardyn-t csak az alapstory végigjátszás után engedném) biztos jóval nagyobbat szólt volna!
5. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2019.04.23. 18:56:49
LV6
Válasz 3. soliduss üzenetére:
Ki fog jönni angolul is, megerősítették :)
物の哀れ
4. GrayFox  Szerkesztő
2019.04.23. 18:33:47
LV9
Válasz 3. soliduss üzenetére:
Penzember beszel, a fejleszto orul, hogy meg van munkaja. Ezt mar nem lehetett tovabb elhuzni.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
3. soliduss  A Krónikás
2019.04.23. 16:22:55
LV25
Válasz 2. Angyalkus üzenetére:
japánban.... ott majdnem minden FF résznek van ilyen mellékzöngéje.

Nem értem a SE-et.... ez biza még nagyobbat szólt volna ha egyben szépen adják ki.

Így is elég szép eladásokat produkált a játék tudtommal. De ami a játék utóéletét illeti az elég "érdekes"
2. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2019.04.23. 15:58:21
LV2
Tegnap Twitteren jelentették be, hogy az egy törölt DLC regény formájában jön, nincs veszve minden.
Prinny DooD!
1. soliduss  A Krónikás
2019.04.23. 12:58:43
LV25
hm... elég jónak hangzik. Számomra egy gond van vele csak...és az pedig az ára. A 2 órás kaland nálam az 1500 Ft kategória.

Sajnos picit olyan érzésem van, hogy a hosszúranyúlt fejlesztési költségeket akarják a méregdrága dlc-kel kompenzálni. De sajnos ezzel csak a core rajongók ellenszenvét vívták ki...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
18 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Horizon Chase Turbo (PS4, PSN)
2019.07.22. 13:44 PS+ játékbemutatók
6 hozzászólás
Szerző: DrZaius
100% nosztalgia.
Minesweeper Genius (PS4, PSN)
2019.07.20. 16:20 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Sheodon
Aknakereső újratöltve.
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.