PlayStation.Community

2019.04.14. 12:00 PlayStation.Community
80 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Mit tegyek, ha elveszett a gémer-mojóm?

Bár a videojátékozás elvileg és gyakorlatilag is kiapadhatatlan forrása (lenne) a mindig újabb és újabb szórakozási opcióknak, mégis sok hardcore gémerrel megtörténik, hogy egyszer csak "kiég" és úgy érzi, ez a gyönyörű hobbi egész egyszerűen nem tartogat már számára több örömöt. Ennek oka a változékony időjárástól kezdve a fizikai fáradtságon, valamint a lelki és családi problémákon át a beégéses túltolásig sok minden lehet, de igazából a végeredmény szempontjából - amikor is azt érezzük, hogy minden játék sz@r, egyik sem tud lekötni - nincs nagy különbség. Nem megy a játék, és ez rossz, azért, mert régen ment, ami jó volt.

Azt gondolom, minden valamirevaló megszállott gémer megszeppen egy kicsit, amikor észreveszi magán ennek a bizonyos kiégésnek az első jeleit. Ha valaki éveken, évtizedeken keresztül rendszeresen játszik és akinek mindig akadt legalább egy game, melyre örömmel fordított időt, általában nehezen fogadja el, hogy életéből rövidebb vagy hosszabb időre, vagy uram bocsá' véglegesen távozik a videojáték.
Nyilván vannak olyan esetek, amikor ez a folyamat teljesen természetes úton megy végbe és egyszerűen kinőjük vagy totálisan megunjuk a videojátékozást, de külső tényezők is kiszoríthatják azt mindennapjainkból, de a helyzet azért nem mindig ennyire fatális és létezhet visszaút.

A PlayStation.Community ezen Elmélkedőjében beszélgessünk a videojátékos hobbi ezen "árnyoldaláról" - arról, amikor beüt a krach és úgy érezzük, semelyik game sem jó, mi sem vagyunk elég jók, a körülmények sem azok, tehát amikor gémer-mojónk elvesztését diagnosztizáljuk magunkon.
Neked már volt ilyen kiégős időszakod?
Vagy végleg elment a vonat és már csak szomorkásan integetsz utána?
Esetleg értetlenül állsz a téma előtt és azt mondod, ezt egyszerűen nem lehet megunni?
Amennyiben jártál már a "mindnsz@r" szigeten, hogy sikerült visszatérni?
Még nagyobb elánnal tolod?
Ugyanúgy, mint régen?
Csak mértékkel, de még azért összejön?
Vagy már csak hébe-hóba játszol alibizésből?
Mik lehetnek a videojátékos kiégések okai?
Milyen receptek vannak arra, hogy örökre gémer maradhass?
Miért szakad el valaki végleg ettől a hobbitól?
Régen milyen gémer-szokásaid voltak?
Hogyan alakult át gémer-életed az évek múlásával?

Meséljetek!
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
80. hzs74  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 20:57:14
LV4
Ha nincs a CoD MWr, szerintem becsuktam volna az ajtót. Bf, CoD felváltva játszom, de letöröltem a barátlistám 3/4ét, mert már azt se tudom ki-kicsoda.
A játékok nagy része elsőre jó, elkezdek játszani vele, majd ráeszmèlek nem az.
De!
A BFV- firestorm játékmódja új meglepő fordulat! izgalom, sunnyogás, taktika...
és nyerni, Zsírkirály!
visszatért a tűz!
utálom a szinglit!
79. inferno  PlayStation.Community tag
2019.04.18. 20:01:45
LV3
megnyugvassal tolt el,hogy nem csak magamon latom az ilyesfajta elvaltozasokat!
en is beszereztem egy-ket szamomra erdekesnek mondhato jatekot,aztan lecsereltem a kis 500-as ps4-et pro-ra,de csak porosodik:-(
igaz,kozben lett egy masik hobbim is,de na....!
mondom szépen,a medve nem játék!!
78. CountofHell  PlayStation.Community tag
2019.04.18. 01:37:55
LV15
Én minden játékot amivel játszom 100%-ra igyekszem teljesíteni, mindent meg akarok tudni az adott járékról.
Ez nem jelenti azt, hogy később már nem csábít még több végigjátszásra de a single player játékok esetében ez gyakoribb mint a multiplayer játékok esetében. De ebben a generációban már nem játszom multiplayerben még akkor sem ha van az épp aktuális játékban.
PSN - CountofHell_HUN
77. trx  PlayStation.Community tag
2019.04.15. 20:51:26
LV12
1988 óta tolom a szekeret. C64-en kezdtem, aztán PC. Aztán PS3 meg PS4 is a képbe jött. Eddig kb 2-3 hónap volt a legnagyobb szünet, az is azért, mert Londonban laktam mindenféle szirszar helyeken, ahol meg kellett lennem nélküle.
Szóval 31 éve tolom. És ennyi idő alatt talán párszor volt az elmúlt 3-4 évben, hogy konkrétan nem volt hozzá kedvem, pedig még asszony is mondta, hogy üljek le gamézni. De azok az időszakok valószínűleg nem a game túltolás miatt voltak, hanem egyéb más részei az életemnek, ahol épp elegem lett valamiből (általában munkahelyből), aztán ez kihatott minden másra.
De alapvetően mindig találok valamit, amivel lehet csapatni.
Gondolom az ilyen masszív kiégés inkább azokra az emberekre jellemző, akik több ezer órát lapátolnak bele ugyanabba a gaméba, aztán jön egy pont, amikor elfogy benne a kihívás/lendület/akármi, aztán akkor befillan, hogy mennyi időt csesztek el vele, és ez az érzés nagyon durva tud lenni. Nekem talán a Skyrim ilyen. kb 1000 órám van benne. Soha nem vittem végig, és az a lendület, ami vitt az elején kb 6-7 hónapon át folyamatosan, na az nincs meg. Néha elindítom, hogy namost akkor rohadtul befejezem már, de kb 10 perc után abbahagyom és ezt kb 3 havonta eljátszom.
Szóval fogalmam sincs, hoyg milyen lehet kiégni a gamézásból, de kb valami olyami lehet, mint a Skyrim szenvedésem. De ha abba belegondolok ott is valami egyéb területen tört el valami, ami hozzákapcsolódott a Skyrim-hoz, aztán ha egyszer rájövök, hogy mi az, akkor majd hirtelen felindulásból befejezem. :)
We all feed on tragedy
76. Attis37  PlayStation.Community tag
2019.04.14. 14:50:02
LV5
Válasz 75. Attis37 üzenetére:
Így aztán marad a hétvégi/szabadnapokon történő gémerkedés.
Az életben legfontosabb a Család.
75. Attis37  PlayStation.Community tag
2019.04.14. 14:47:22
LV5
Válasz 58. edem üzenetére:
Ugyanez van nálam is,hiába töltöttem be az 5.X-et... Bár nálunk elég nyomós oka van a játékra szánt idő lecsökkenésének:2,5 hónapja egy jópofa bordercollie-kölyökkel bővült a Családunk létszáma. Róla viszont tudni kell,hogy kifejezetten egy energiabomba. Már az is bravúr,ha a kajakészítés sikerül kutyanevelés közben.
Az életben legfontosabb a Család.
74. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2019.04.13. 21:10:30
LV28
Válasz 73. itachi382 üzenetére:
Szerintem ennek semmi köze a kiégéshez.
73. itachi382  PlayStation.Community tag
2019.04.13. 14:02:30
LV1
en most jelenleg igy vagyok a Sekiro val egyaltalan nincs kedvem vele jatszani a rengeteg halal miatt, de majd valamikor visszaterek remelhetoleg
72. PSti  PlayStation.Community tag
2019.04.11. 19:52:27
LV5
Ja és ami lemaradt: Minél több játékot látsz, annál több dolgot tudsz. Tehát lehet, hogy az első játék halál hibás volt, meg ilyenek, de nem zavart, mert azt hitted ez a normális. Vagy ronda volt a grafika. Vagy béna volt a zene. Vagy akármi más. De miután találkozol egy jobb játékkal látod már, hogy mi a szint. De ha ezek után egy újabb béna játék jön, ami már nem üti meg a szintet akkor ennyi neki.
71. PSti  PlayStation.Community tag
2019.04.11. 19:45:08
LV5
Szerintem nincs ilyen, hogy kiégés. Van szar játék, meg jó játék, és persze mindent meg lehet unni. Meg amit valaki lejjebb is írt, hogy ma már akár ps plus miatt mindenkinek 234679 játéka van, minek is foglalkozna egy gyengébbel ha ott van másik 234678 darab. Régen (amikor még minden jobb volt) :) amikor 1 játék volt a géphez és slussz-passz az más helyzet. Lehet akkor egy szarabb játékkal nyomtuk, de ha nincs más, az is jó. Ma mivel 342432 játék van, mindenki csak a 10/10-est akarja.

Filmes példával élve ha megnézel egymás után 50 krimit, és mindbe a postás a gyilkos, akkor lehet, hogy az első jó, de a másik 49 már nem annyira. Ez nem kiégés, hanem láttál 49 szar filmet :)
70. Gwolf  PlayStation.Community tag
2019.04.11. 16:17:50
LV1
Nekem egyszer a PS2-es érában volt egy kiégésem, el is adtam a gépet és az összes játékot. Aztán több évvel később valahogy nálam landolt egy régi PS2-es - mikor már javába ment a PS3as őrület - és el kezdtem nosztalgiából játszani. És a God of War volt az ami visszarántott és az akkor legújabb rész már csak PS3-ra volt kiadva, ekkor döntöttem el, hogy veszek egyet és azóta újra itt ragadtam. Most a PS4-en azért vannak időszakok amikor szinte be sem kapcsolom, de az csak akkor van amikor nincs olyan játék ami érdekel. Most a Resi2 nagyon bejött és a Far Cry New Dawn-t is élveztem, de a Metro Exodus kicsit elvette a kedvem. Remélem a Days Gone jó lesz!
Élő szövet a fémvázon!
69. HUN_hatrix  The Saboteur
2019.04.11. 08:26:02
LV30
Válasz 64. zoli12i üzenetére:
Nem nézem a videótesztjeiket. Láttam anno 3-4-et elég is volt.
Egyedül az "Otherside" műsoruk ami érdekel, mert ott hallani jó dolgokat. Viszont az ottani megnyilvánulásai pont olyanok, amik ezen "unom már a videojátékokat" fázis jeleit mutatják.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
68. eandre  PlayStation.Community tag
2019.04.10. 17:50:19
LV11
Volt olyan párszor h azt hittem idő előtt kiégtem de mindig volt játék ami le tudott kötni és akkor rákattantam többre is. Most épp a Resi2 remake letehetetlen. Elötte meg a Spyro trilogy húzott ki. Szerintem ez a gen közelében sincs az előzőnek főleg a kitolódott fejlesztési idő miatt. És mintha több lenne a lelketlen biztonsági játék. De leginkább már én láttam annyi játékot h nehezebben tudnak meglepni.
67. TCr64EU  Choose life
2019.04.10. 16:31:50
LV22
+1
Válasz 66. zoli12i üzenetére:
A saját szélsőséges nézeteik, illetve látásmódjuknak a reflekciói ezek.
Akinek csak jó és szar létezik, az ráhúzza a más negatív kritikájatöredékére azt, hogy az bizony leszarozta a teljes képet.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
66. zoli12i  PlayStation.Community tag
2019.04.10. 13:19:45
LV11
+1
Válasz 65. martin üzenetére:
:)
Hirtelen felindulásból írtam. De engem nagyon idegesít már, hogy ha valaki készít egy írásos/videós tesztet/kritikát és a szerző a pozitívumok mellett kiemelni és ki elemzi a negatív dolgokat (ahogyan kell is), akkor egy csomó fan habzó szájjal ugrik. Sokan nem képesek levenni a szemellenzőt, mert a kedvenc címük nem kapta meg a 10/10-et.
Csak hogy egy példával szemléletesem, ha egy Metró játékból vagy Marvel filmből emelsz ki gyenge pontokat, akkor egyből be vagy támadva. Aztán jöhet az, hogy túl negatív vagy, nem értesz hozá, ki vagy égve stb...lásd amit Otherworld kap sokszor. Nem is csinálnak több képregényfilm bemutatót.
65. martin  Főszerkesztő
2019.04.10. 13:01:49
LV27
Válasz 64. zoli12i üzenetére:
Akkor Hatrix idióta?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
64. zoli12i  PlayStation.Community tag
2019.04.10. 12:36:10
LV11
Válasz 63. HUN_hatrix üzenetére:
Nem szaroz le mindet csak sok idióta valamiért ezt szűri le.
63. HUN_hatrix  The Saboteur
2019.04.10. 11:11:19
LV30
Amúgy az elmúlt időkben a Youtube-on a "Otherworld - Zoli" akinél baromira ezek a jelek mutatkoznak.
Kb. neki már lassan minden szar. :D
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
62. HUN_hatrix  The Saboteur
2019.04.10. 11:06:40
LV30
Anno volt ilyen időszakom a PSP időben.
Az okát is tudom: WAREZ nyújtotta bőség zavara.
PSP-re mikor kiadták a feltört játékokat anno rengeteg címet leszedtem a kis gépre és azt vettem észre, hogy mindenbe csak belekapok, nem játszom végig és egyre jobban unok mindent.

Ennek a Monster Hunter Freedom Unite vetett véget.
Ahhoz ugyanis új FW kellett a kisgépre hogy elinduljon.
Ekkor döntöttem úgy, hogy végleg kizárom a warezt az életemből, mert ahelyett, hogy élvezném a sok játékot éppen az ellenkezőjét váltotta ki belőlem.

Azóta öröm bódogcság van!
Szerencsére inkább időhiányban szenvedek és bepótolandó tartalmakkal, ami kitart még egy jó darabig. Hála a Sonynak és a többieknek is, amint bepótolok egy lemaradást 3 másikat dobnak a helyére.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
61. Greg  PlayStation.Community tag
2019.04.10. 10:55:37
LV25
+1
Válasz 57. vinike üzenetére:
PS2-re és PS3-ra is bődületesen jó cuccok voltak. Most a PS4 picit le van maradva... na nem minőségben hanem mennyiségben. A PS2-es game kavalkád már megismételhetetlen.
LV426
60. Lackooo  Hackerman
2019.04.10. 08:47:02
LV16
Szerintem nem mi égtünk ki, hanem a játékfejlesztők. El is adom a PS4-et a picsába... :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
59. martin  Főszerkesztő
2019.04.10. 08:05:44
LV27
Válasz 55. GG81 üzenetére:
Online felületeken az írásjelek után szóközt teszünk, hogy a rendszer tagolni tudja a kommentet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
58. edem  PlayStation.Community tag
2019.04.10. 00:11:25
LV1
+1
Nem kiégtem, hanem a játékra szánt idő csökkent le. Régen (20-25 éve) naponta több órát is tudtam játszani, mostanra ebből heti kb. 3-4 óra maradt. De most is olyan élvezettel tudok belemerülni egy jó játékba PS4-en, mint régen C64-en vagy Amigán.
57. vinike  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 22:29:21
LV1
+1
Engem alig köt le pár game az utóbbi években. Régen imádtam, annyira jó volt. Megvan PS1-2-3-4, de amikor a PS1 volt a menő, azok voltak a legjobb évek. Jó lenne megint ugyanazt átérezni, mint akkor... Mindig azt hiszem, majd ez a game biztos olyan lesz. Hát nem. Jó lenne újra gyereknek lenni...Jó lenne újra úgy játszani...:)
56. legolas  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 20:56:35
LV1
+1
Válasz 37. seeYOUsoon üzenetére:
Dettó:)
55. GG81
2019.04.09. 17:12:34
LV1
Én 31 éve játszom napi szinten,és egy pillanatig sem éreztem kiégve magam!
Már az első gépem(Atari 2600)óriási szerelem volt,de a Nes hozta a teljes eufóliát.
Azóta volt Megadrive,Snes,Atari Jaguar,cd32,32x,mega cd,Saturn,Ps1,ps2,ps3,Nomad,N64,vita,psp,xbox,xbox360,xbox one stb.stb)
Az igaz hogy sokat változott számomra ez a hobbi,és noha régen bármit kinyomtam,mostanraeléggé válogatós lettem!
Ps4 pro gépet tartok jelenleg,merr az exclusive-ot nagyon ott vannak a Sonynál,de mostanában inkább pc-n játszom!
Teljesen beleszerettem a komoly szimulátorozásba (Assetto Corsa/Gtr-masters liga),és főleg ez köt le mostanság,de pl. a from Software cuccokat azonnal megveszem,amint kijönnek
54. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 16:34:50
LV9
6 éves korom óta a legnagyobb hobbim a videojáték, és ez a mai napig nem változott. nekem sose volt "kiégésem" ha esetleg volt olyan időszak amikor nem jelent meg semmi ami érdekelt volna (volt valaha ilyen? nem hiszem :D) vagy csak szimplán azért mert miért ne, visszatértem a réi nagy kedvencekhez. pl ffvii, chrono cross és chrono triggert minden évben legalább egyszer végigtolom. egyelőre nem is érzem, hogy ez fog változni, nekem majd minden hangulathoz van játékom ami illik :D
PSN ID: LaXiKa_hun
53. Dzson  Szerkesztő
2019.04.09. 14:10:45
LV6
Már csak hétvégén kapcsolom be a gépet, pont azért, hogy legalább akkor érdekeljenek a játékok.

Így is van sok stuff, amit megvettem és ott áll néha hónapokig.

Meg az is hátráltat, hogy már valahogy nincs türelmem és kitartásom, ha egy játék felb4sz akkor rage quit.

Vannak viszont kedvencek, amire rácuppanok, és akkor az megy néha egész hétvégén - pl az Elex (aminek jó a grafikája). Vagy a Ratchet & Clank.

A tápolós - fejlődős játékokból viszont nagyrészt kiábrándultam. Ugyanis nem ad nagyobb sikerélményt egy 5ös szintű karival 4-6os enemyket verni, mint 20as karival 18-22 szintűeket. Az egész fejlődési rendszer átverés. Pár játékban találták el jól, amikor viszonylag kis lépésben is érezhető a táp, pl. az Elex-ben (aminek jó a grafikája), vagy amikben a fegyvereket és páncélokat lehet főleg fejleszteni, barkácsolni.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
52. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2019.04.09. 13:07:02
LV28
Én totál kiégtem, már egyáltalán nem érdekelnek a játékok. Ez van, nem kesergek emiatt mert új korszakba lépett az életem amúgy is.
51. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 09:50:00
LV11
+1
Az első PlayStation volt az aranykor, még iskolás voltam, végtelen szabadidővel rendelkeztem, újdonság volt a gaming, mindennel játszottam, teljesen elmerültem a játékokban. Iskolaidőben egész délután ment a gép, nyári szünetben egész nap, tesómmal felváltva játszottunk, néztük egymás játékát, ámultunk a jó játékokon, baromi jó volt!

Utána a PS2 idejében még mindig ugyanez volt, de még hardcore-abb szinten: amit csak lehetett, toltuk tesómmal, bújtam a külföldi magazinokat, még az utolsó JNTSC játékot is ismertem. A PS2-éra vége felé éreztem először, hogy egy kicsit megfáradt a dolog: az új játékok (egy-két kivétellel) egyáltalán nem mozgattak meg, inkább elővettem a régebbi címeket, klasszikusokat, retróztam. Ekkor volt egy jó PSP-s időszakom is, hasonló fanatikus szinten, Koreából rendeltem a DJ Max Portable-t meg hasonló különlegességeket.

A PS3 időszak egybeesett az egyetemi éveimmel, szinte teljesen megszűnt a játszás, időm sem volt rá, másrészt nekem nagyon lassan indult be az a generáció, nem sok cím érdekelt. Érdekes módon a trófea-rendszer bevezetése hozta meg a kedvem a visszatéréshez, adott egy kis pluszt a gyűjtögetés a játékélményen felül. Itt volt egy pergős 1-2 év, aztán hirtelen megint abbahagytam a játékokat. Viszont a Metal Gear 5 megjelenésére vissza kellett térnem, így vettem egy PS3-at (ekkor már létezett a PS4 is, viszont nem akartam nagyon belemerülni a dolgokba, úgy gondoltam elég a kis gép, lenyomom a játékot, és kész). Így is történt, 2 hónapig éjjel-nappal a játékkal játszottam, utána viszont teljesen abbahagytam a gaminget.

Nem nagyon követtem az új megjelenéseket, nem is nagyon érdekeltek a játékok, vicces módon úgy tértem vissza ehhez a hobbihoz, hogy megtetszettek a PS4-re kiadott PS2 játékok. Konkrétan pár régi kedvencem miatt (amit 15 éve már szénné játszottam) vettem egy PS4-et, és tök jó volt újra játszani velük. Megismerkedtem a PS Store-ral és plus-szal, baromi jó indie és kisebb címeket találtam. Néha bepróbálkoztam egy-egy nagyobb AAA címmel is, de azok hamar unalomba fulladtak. Viszont újra lelkesen játszok, hatalmas a választék, gyakorlatilag annyi jó játékom van, hogy évtizedekig elég lenne, most egyedül az a problémám, hogy az élet, munka és egyéb hobbik miatt csak kis időt tudok játékra fordítani. De azért heti néhány gaming session belefér. Úgy érzem, megtaláltam az egyensúlyt, és nagyon jó játszani. A magam útját járom, nem érdekel mások (főleg a megmondóemberek) véleménye, és mindig van valami jó cím, amiért bekapcsolhatom a PS4-et.
50. Dark-Fu  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 09:43:44
LV4
+1
Ja, a kiégés a téma!
Abszulút nem :)
Gőg és Magőg fia vagyok én!
49. Dark-Fu  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 09:43:25
LV4
Csak ha utazok. Én az a váronézős, egész nap mászkálós típus vagyok. Eszembe sem jut egész nap játszani (- végülis egy városnézés külföldön pont olyan, mint egy open world game, azokat meg szeretem :)).
Vonattal ritkán utazom, olyankor azért szoktam játszani, de repülőn pl. soha.

Amúgy meg mindenfélével játszom, és két játék között egy harmadikkal pihenek. Komolyan. Pl. Civilizationözök 3 órát haverral, utána kell egy kis akciójáték (mondjuk Tekken), hogy aztán el tudjak kezdeni valami komolyabb sztori alapú vagy barangolós gamet (RDR2).
A lényeg mindig a játék ritmusa, úgy választom ki, mi jöhet.

A Nioh szerű, nagyobb figyelmet kívánó single player játékok ritkábban futnak, de akkor az leköt egész nap, ott nem kell játékkal kipihent játék.
Gőg és Magőg fia vagyok én!
48. takitibi2000  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 07:14:15
LV5
Válasz 47. takitibi2000 üzenetére:
Hozzáteszem, most érettségire kéne készülnöm, de tegnap is játszottam inkább. xD
Attól függetlenül készülök, de néha lusta vagyok.
Rocket league függő! :D
47. takitibi2000  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 07:06:14
LV5
Nekem nem volt ilyen, pedig kb. 14 éve tolom az ipart, de még mindig szívesen ülök le játszani.
Olyan volt ebben és a 18-as év második felében, hogy nem volt annyira kedvem játszani és ez tartott kb. 1-2 hétig, de ez csak átmeneti hangulatingadozás volt, azóta is nyomom.
Rocket league: Road to champ ^^
Rocket league függő! :D
46. Lucsy  PlayStation.Community tag
2019.04.09. 01:39:18
LV12
+2
Orultem amikor felmerult a tema, ugyanis tobb kiegos idoszakom volt es tobbszor voltak helyzetek itt a forumon amikor szivesen leirtam volna az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

A legelso meg erettsegi elott volt, majdnem egy evtizede. Illetve azt nem is mondanam kiegesnek, ugyanis elhatarozasbol "szuneteltettem" a videojatekozast arra az idore. Na nem mintha olyan kurva sokat kellett volna keszulnom az erettsegire, szimplan nem akartam a "buntudatot", hogy erettsegi elott sokat kockulok. Igy inkabb csak keveset kockultam. Ami miatt kicsit kiegesnek eltem meg, hogy akkor nyomtam a Crysis 2-t. Hatalmas csalodas volt, nem is nagyon emlekszem semmire a jatekbol csak arra, hogy azt hittem velem van a baj es ezert nem tetszik. Maga a teny is, hogy eletemben eloszor siman vissza tudtam venni a videojatekozasbol kicsit azt tamasztotta nekem ala, hogy valoszinuleg kicsit kiegtem. Gondoltam, hogy talan nem is csoda, hiszen addig nem igazan ment a videojatek nelkulozese, durvan fuggo voltam es tenyleg nem igazan tudtam merteket tartani benne. Igy akkoriban nagyon kieges szaga volt a dolognak szamomra. Mostmar tudom, hogy nem igazan mondhato annak, ugyanis kesobb volt rosszabb, ami viszont mar boven annak mondhato. Meg mielott ez megtortent volna, visszajott a videojatekos kedvem. Konkretan elso egyetemi evem alatt, viszont ekkora mar joval valogatosabb lettem jatekok teren leginkabb azert, mert mar nem volt annyi idom jatszani, muszaj volt szelektalni. Aztan kiiratkoztam az egyetemrol es elkezdtem kulfoldre felvetelizni. Abban az egy evben szinte semmit nem videojatekoztam, de nem is csoda. Amilyen egyetemeket megceloztam, azokhoz iszonyat sokat kellett tanuljak, kellett tennem meg emelt szintu erettsegiket, kulfoldi erettsegiket es interjukra keszultem. Szerencsere nem volt hiaba.

Kulfoldi tanulmanyaim alatt jocskan takarekra lett veve a videojatek tobb okbol kifolyolag is: nyilvan nem vittem ki magammal a PS3-at, mert TV-m sem volt kinn. Ad 1. Ad 2, nem ekkor volt helye es ideje a kockulasnak. Egyedul szunetekben jatszottam, ha Magyarorszagon voltam. Ertheto okokbol ekkora mar meg jobban elkezdtem szurni, hogy miket vagyok hajlando megetetni a geppel. Hala a szuresemnek ugy erzem jobban tudtam ertekelni a tenyleg jol osszerakott, mestermunek szamito videojatekokat mint korabban. Eletem egyik legjobb es legkellemesebb videojatek elmenye is ekkor ert. Ez volt a Dark Souls (es ekkora mar 4-5 eves volt ez a muremek). Sokaig tartottam a szeriatol es kerultem, pedig anno a Demon's Souls-ra is ki voltam hegyezve, de egyszeruen nem mertem bevallalni egyiket sem. Tudtam magamrol, hogy heves termeszet vagyok. Akik ismernek vagy kovettek itt az oldalon, azok tudjak, hogy notorius kontroller pusztito voltam. Szamtalan altalam megszerelt kontrollerem volt, egyiket harom kulonbozo, osszezuzott kontroller alkatreszeibol allitottam ossze. Mondani sem kell, hogy ez nem jo parositas a Soulsborne szeriaval, igy ahogy mar azt irtam: kerultem a szeriat. 2015-ig. Abban az evben hatalmas alazattal ultem neki a Dark Soulsnak. Tudtam, hogy mar higgadtabb es turelmesebb vagyok. Ez be is bizonyosodott. Nem igazan huztam fel magamat a jatekon, max egyszer vagy ketszer, emellett pedig annyira tudtam rajongani a jatekert mint addig talan egy videojatekert sem. Erdekes felismeres volt ez szamomra, ugyanis ekkorra mar boven nem voltam videojatek fuggo vagy hardcore gamer, aki orult modjara tudott rajongani egy-egy jatekert. Ekkorra mar csak egyszeru, mezei, jambor kocajatekos voltam, aki csak nagyon ritkan ult le a gep ele, gyermeki rajongas nelkul. Viszont amikor leultem a Dark Souls ele es meggyujtottam az elso bonfire-t, azzal egyutt bennem is ujra fellobbant a tuz. Talan jobban mint valaha.

Diplomazas es munkaszerzes utan beruhaztam egy PS4-re. Ugyan fuggo nem lettem, de igy is eleg sokat jatszottam, ami regi-ujdonsag volt a szamomra. Csak sajnos ekkora mar nem birtam ugy az iramot mint regen. Hamar meg is csomorlott a dolog es megint kezdtem ugy erezni, hogy kiegek. Bloodborne-t sem nyomtam akkora alazattal mint anno a DS-t, sokszor fel is baszott. DS3 meg plane. Utobbit nem is igazan elveztem, egyedul a Ringed City DLC-nel ereztem olyan dolgokat, mint korabban a DS-nal (na jo, a fojatekban is neha nosztalgikus erzesek fogtak el). Aztan jottek sajat projektek, vallalkozasok stb. Ujfent hatterbe szorult a videojatek. Mostanra mar tenyleg csak 1-2 cim van, amit megveszek. Plusz-os jatekokat folyamatosan szedem le, csak tudnam minek, ugyanis egyet sem volt meg idom vegigvinni kozuluk es valoszinuleg soha az eletben nem is lesz potolva a nagy reszuk, hiaba erdekelnek. Nem mondanam, hogy teljesen kikopott az eletembol a videojatek, valoszinuleg soha nem is fog, de az biztos, hogy sokszor jobban kikapcsol az, hogy leulok programozni/fejleszteni valamit vagy rajzolni. Hozzateszem, nem csak a videojatekkal van igy, hanem a sorozatokkal es filmekkel is. Egyszeruen mostmar mas dolgok kotnek le mint regen.

Sajat tapasztalataimbol kiindulvan ugy tudnam osszegezni a dolgot, hogy a kieges elkerulese erdekeben fontos neha szuneteltetni. Habar paradox modon az elso kiegesemet pont egy ilyen szunet inditotta el, de irtam, hogy az inkabb csak a kiegesnek az illuzioja volt. Erdemes szelektalni, ugyanis egy jol valasztott jatek egy hosszabb szunet utan hatalmas feludules lesz, ezt garantalom. Ezenfelul fontos, hogy kimozduljatok a videojatekos komfortzonatokbol (Jabura nezek eppen), megadva mas cimeknek is az eselyt. Lasd en es a Dark Souls vagy akar a Papers, Please!-t is megemlithetnem, amirol eddig nem ejtettem szot, de most megteszem: zsenialis jatek es ilyennel csak indie-k kozott fogtok talalkozni, ahogyan a filmeknel is egy Werner Herzog Nosferatu-jahoz, egy Tarr Bela Torinoi Lovahoz vagy egy Terrence Malick Az Elet Faja c. filmjehez hasonlot is csak az art house filmek kozott fogtok talalni. Egy nagy kiado sosem fog akkora kreativ szabadsagot adni a fejlesztostudioinak, ami egy Papers, Please!-t szulne. Pontosan ezert is kur fel kibaszottul, amikor par okos itt az oldalon esz nelkul szapuljak az indie-ket. Persze, alairom, sok szemet jon onnan, hiszen ez jar a fuggetlenseggel es a "fejlesztesi hozzaferhetoseggel". Kicsit elkanyarodtam, ez is megerne egy kulon temat (vagy volt mar?). Visszaterve a lenyegre, azzal a kiegessel sok mindent szerintem nem lehet kezdeni, amit mas hobbik megjelenese idez elo, de az ilyenfajta kiegessel talan nem is kell mit kezdeni: Elvezd az uj hobbidat anelkul, hogy emiatt bizonyos korokben rosszul erezned magadat es anelkul, hogy faszszopo modjara becsmerelnel masokat, akik meg mindig elvezik azt a hobbit amit te mar elhagytal.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
45. Red13  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 17:05:24
LV4
+1
Nekem ilyen 16-18 évesen volt egyfajta kiégésem, akkor jártam a legtöbbet bulizni, így a legkevesebbet is játszottam. Pedig az a PS2 éra volt, amikor havi szinten jöttek a jobbnál jobb cuccok. A következő generáció elején, ekkor lehettem 20 éves, viszont nagyon elkapott a gépszíj, jöhetett minden, orrba-szájba toltam, aztán a végére baromira kifáradtam, és akkoriban voltam a legpesszimistább nekem minden szar játékos. PS4 generációban már megtudtam tartani az egyensúlyt, évi 5-8 játékot veszek, és ebből mondjuk 5-öt biztosan végigjátszok, és többnyire marhára is élvezem. 30 vagyok, valahogy megtudtam szűrni a játékokat, mi az ami érdekel, és mi az ami csak nagyon felületes, "pötyögős" élményt ad. Így lehet egy God of Warban felnőttként beletolok 2 hét alatt vagy 50 órát, de azt marhára élvezem, aztán meg lehet 2 hónapig semmivel sem játszom. Jobb ez így, jobban is élvezem, mintha mindig ott lennék az élmezőnyben, és minden játék első nap, azonnal. Kiégés nem fenyeget, mert imádom a jó sztorikat és a hangulatot, amíg meg olyan cuccok jönnek, mint a God of War, Uncharted, tuti nem fogom letenni a videojátékokat.
44. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 16:39:22
LV10
+2
Két nagyobb szünetem volt. Egyik a munkásévek kezdetén, másik egy több éves WoW függést követően. Az elsőnél az energia és időhiány, a másodiknál a teljes kiégés miatt. A Wow teljesen felemésztett. Elvette az életem, és szociálisan teljesen elszeparált, majd szép lassan felőrült. Munka mellett heti 60 órám ment el rá vagy több. Egyik hétvégén, amikor a szokásos farmolást kezdtem volna elindítottam a játékot és csak bámultam a druidám ahogy áll nekem háttal. Fogtam az egeret, bal kezem a wasd-n, de nem mozdultam. 1 perc mozdulatlanság után Alt-F4 és soha többé nem léptem be. Ezt az időszakot egy hosszú szünet követte, amit a hónapok óta kihasználatlanul heverő PS3 tört meg.

A "mindnsz@r" szigeten, természetesen jártam. A hajómat az első gyerkőcöm vezette. A szülőség egyik legnehezebb pontja, hogy elfogadd, hogy az addigi életednek vége. Nem te döntesz az idődről és már felelősséggel tartozol valaki iránt. Ez volt az az időszak, amikor erőltettem azokat a játékokat, amikhez idő kellett volna, na de az nem nagyon volt. Elindítottam, elballagtam egy questért, de befejezni már csak napok múlva tudtam. Mintha egy filmet egy hétig néznél darabokban. Kiábrándító és alaposan elkedvetlenít. Ebből visszatérni már csak akkor tudtam, amikor idősebbek lettek az utódok.

Ekkor jött a Destiny. 300-400 órát biztos beletoltam, pedig időm az nem lett volna rá. Az egész játék az alvás kárára ment, de így utólag se bánom, mert élveztem, habár a végére teljesen elfogyott számomra. Ezután inkább azokat a játékokat preferáltam, amik gyorsan adnak élményt, habár volt hogy bepróbáltam 1-2 sandboxot, de gyorsan rájöttem, hogy az nem nekem készült. Játékkedv gyilkos volt mindig is nálam, amikor több játékba kezdtem bele, mint amennyit elbírok. Ilyen esetben mindig az lett a vége, hogy szinte nullára gyalultam a rendszert és betárolt játékokból csak egyet telepítettem. Mindenevő vagyok, de a stílusokból is ki tudok égni, ilyenkor a semmiből jön a törlés és váltok egy lövöldéről egy platformerre. Mindig bepróbálkoztam jó vételnek tűnő trilógiákkal, de miután az első rész végigtoltam valamiből a többihez már nem is volt kedvem. Szerintem ezért is van, hogy sok nagy címet már sosem fogok bepótolni, mert a szívem azt mondja, hogy el kéne kezdeni, de az eszem, meg azt, hogy mi a francnak, úgyis abbahagyom és sosem lesz kedvem folytatni. Na igen, a túl nagy szünet is simán kinyír egy játékot nálam.

Azt mondják az okosok, hogy aki függő, az mindig is az marad. Az én függőségem a játék. Próbáltam mást keresni az utóbbi időben, de egyszerűen semmi sem vonz ennyire, így a parányi időben, amikor azt csinálok amit akarok, ezt teszem. Az egész család küzd ezzel a problémával. Nintendo, Xbox, PS-ek, van minden szar ahhoz, hogy ne lehessen elfelejteni a dolgot. Mivel a gyerekek is egész nap tolnák ha tehetnék, így nagy valószínűséggel fater is karban lesz tartva még jó pár évig. A lényeg, hogy olyannal játsszak, ami a kevés időmben is képes kielégíteni a függőségem.
43. hunlogi  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 14:47:32
LV1
+2
A "kiégés" szélén akkor szoktam lenni a játékoknál, amikor nagyon szeretném szeretni a játékot, de valahogy nem sikerül. Ilyen nekem tavaly a RDR 2 és Warhammer 40K INQ. Martyr volt.
Nagy hévvel nekik álltam, de unalmasak voltak és elfecséreltnek éreztem a rájuk szánt idő, így egy pár hétre el is felejtettem a PS-t.
42. VictorVance  Szerkesztő
2019.04.08. 14:30:04
LV19
Válasz 41. jabulani üzenetére:
Jabu, te már eleve kiégve érkeztél erre a világra.
Örülünk?
41. jabulani  MINDENHATÓ
2019.04.08. 14:26:38
LV21
Minden játék xar!

Szerintem én nem égtem ki!
One Shot-One kill. No luck,Just skill
40. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 14:22:56
LV3
Válasz 33. GrayFox üzenetére:
Én az elmúlt évben több Indie címmel játszottam, mint előtte összesen. Nagyon sok kincs lapul azon a piacon és érzésem szerint rengeteget is fejlődött a Ps4 launch ez a "részleg".
Thumper, Celeste, Hollow Knight, Steamworld Dig 1,2, Dead Cells és a sor egyre csak nő. Ezek szerintem simán tudják hozni a "régi feelinget".
Egy szó mint száz, mielőtt kiégsz nézz rá az Indie játékokra! :)
39. martin  Főszerkesztő
2019.04.08. 14:12:00
LV27
+2
Válasz 37. seeYOUsoon üzenetére:
És nem mellesleg olyan szinten ártalmas az egész, hogy a kiégettek a szociális vonzás miatt próbálják meggyőzni az aktívakat, hogy szar, amit csinálnak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
38. xerox  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 13:15:36
LV18
+1
Válasz 37. seeYOUsoon üzenetére:
Meg úgy általában a hibát keresni, mert lehet ez az egész egy olyan folyamat része is, amit esetleg nehéz elfogadni.

http://coaching.reblog.hu/az-emberi-elet-7-ev[...]
psn id: zomimi78
37. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 11:20:56
LV5
+4
Úgy 30 éve tolom az ipart de eddig csak egyszer éreztem a kiégés szelét, mikor elkezdődött a multiplayer láz konzolokon. Minden nap órákat játszottam ismerősökkel-vadidegenekkel olyan játékokkal is melyek nem is érdekeltek de ugye ott volt a "parti". Aztán rájöttem hogy kopik a játékvilág varázsa és az egész kezd átalakulni egy szociális fórummá, azóta sem multizok és minden a régi, imádok játszani. Nagy hiba szerintem a játékokban keresni a kiégés okát.
..loading, please wait..
36. Greg  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 11:00:28
LV25
Válasz 35. Greg üzenetére:
*...zombis cuccokat kéne nyomatni.
LV426
35. Greg  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 10:59:28
LV25
Válasz 33. GrayFox üzenetére:
Egyetértek a kreativitást én is hiányolom. Sokkal jobban ki kéne nyitni a lehetőségek ládáját. Nem csak a sablon akció FPS-eket és a zombis cuccokat nyomatni (pl: űrhajós szimulátor, valamilyen kimondottan hajós kalandjáték, stb stb). Egy csomó lehetőség lenne még....
LV426
34. martin  Főszerkesztő
2019.04.08. 10:35:30
LV27
+1
Válasz 33. GrayFox üzenetére:
Ami ezen a világon "benépül", arra ez a sors vár. Elveszti exkluzív jellegét, mert már a pórnépre tervezik. Ránézek egy 10 évvel ezelőtti Limited szoborra meg egy mostanira, és röhögnöm kell kínomban.

Nincs más megoldás, mindig 2 lépéssel a proletárok előtt kell járni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
33. GrayFox  Szerkesztő
2019.04.08. 10:25:02
LV9
+6
Kicsit kettős nálam ez a dolog. Manapság valahogy nem vagyok elvakultan fogékony a tripla-A címekre. Legtöbbnek nem tudok olyan hévvel nekimenni, mint régen, rengetegszer érzem azt, hogy "ezt már láttam", "semmi új" stb, hiányolom a kreativitást. Ellenben végtelen és egy indie cuccal játszottam, mióta PS4 tulaj vagyok, ezek között pedig rengeteg olyan volt, ami visszaadta a "régi feelinget" és megugrotta az elvárásaimat. Szerintem munka mellett nagyon meg kell válogatni, mibe öli az ember az idejét, senki nem szeret rossz szájízzel befejezni, rosszabbik esetben félbehagyni egy játékot. Nagyon szeretem a videojátékokat övező felhajtást, a trailereket, a karaktereket, a merchandise-t, de úgy érzem, hogy egyre gépeiesebb ez az egész, egykaptafa beharangozók, gameplay-bemutatók, gyűjtői kiadások stb. Meg kell találni a balanszot és szortírozni kell, alakítani az ízlést és érdeklődési kört. Sokaknál látom, hogy az elvárás a legnagyobb megrontója az élménynek, mindent megnéz, mindent kielemez, mielőtt megjelenik egy játék, aztán meglepődik, hogy huh ez nem tartogat újdonságot. Másfelől sztem az sem egészséges dolog, hogy ki vagy nézve, ha xy játékot nem játszottad. Le kell szarni mindent és azzal foglalkozni, ami téged érdekel, elvárásoktól és hype-tól független.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
32. probi  PlayStation.Community tag
2019.04.08. 09:40:28
LV8
Válasz 23. xerox üzenetére:
Igen ebben lehet valami. Én is jócskán megválogatom már mivel szeretném elütni az időt, feleslegesen nem veszek meg semmit akciósan sem. Pedig lenne pár dolog ami érdekelne de egyszerűen tudom nem férne bele. Amit szeretek viszont bármikor, akárhányszor elő tudom venni kisebb szünetekkel.
31. martin  Főszerkesztő
2019.04.08. 08:52:40
LV27
+1
Válasz 29. Re-tech üzenetére:
Vagy autisták.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.