PlayStation.Community

2019.03.20. 07:28 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Egyszerű, de nem nagyszerű.

Manapság nemigen kényeztetnek el minket a videojáték-fejlesztők klasszikus platformer alkotásokkal, így ilyen ínséges időkben az erre a zsánerre kiéhezett közönség valószínűleg kénytelen minden egyes kósza címet keblére ölelni, még ha az egy normális világban aligha kecsegtetne sok pozitívummal, illetve innovációval. És mivel ez aligha egy tökéletes világ, kis túlzással élve tényleg csak az ilyen kisebb, bagó-költségvetésből készült, csupán néhány lelkes szakember által összetákolt cuccokra korlátozódik le a paletta, mint például jelen teszt alanya, a HackyZack, ami szerencsére egyáltalán nem csinál nagy titkot abból, hogy nemhogy nincs túlkomplikálva, de egy kifejezetten puritán, egyszerű játék.

Született puzzle platformerként kvázi annyi dolgunk lesz benne, hogy a különböző, egyébként saját korlátaihoz képest változatos szinteken, főhősünkkel, Zackkel (vagy épp főhősnőnkkel, Mymmel, aki a másik választható karakter) elrugdossunk egy labdát a feladatot nehezítő akadályokon keresztül a pálya egyik végéből a másikba. Ez így leírva könnyűnek tűnhet, de gyakorlatban idővel, amikor egyre kacifántosabb, szerteágazóbb és több akadállyal teli pályákat kapunk szépen sorjában (amiknek ha nekimegy a labda, akkor értelemszerűen automatikus újrakezdést jelent, ahogy akkor is, ha az leesik a pályáról), tehát a játék előrehaladtával cseppet sem lesz könnyű dolgunk.
Később már időérzékeny falak, mozgó platformok és egyéb kellemetlen tárgyak is bejönnek a képbe, és attól függetlenül, hogy a stuff egyszerű, mint a faék, elő-előfordul, hogy gondolkodnunk és taktikáznunk kell, hiszen nem mindegy, milyen pozícióból és milyen irányba rúgjuk el a labdát, hiszen alapvetően nagyon kicsik a pályák – na meg, mivel a labda elég virgonc, nem nehéz hibázni.
Apropó labdák: egyes szinteken egyedi fajtájúakat rúghatunk, mint például strandlabdát, de lesz olyan, amelyek „lassított felvételben”, mások felgyorsított tempóban mozognak.

A szinteken elszórt matricák felszedésével nem csak kosztümöket nyithatunk meg (amiknek viselése egyébként nincs befolyással a játékmenetre), hanem további játékmódokat is – igaz, sok mindennel egyik sem tolja meg a játékidőt.
A HackyZack tehát tényleg végtelen egyszerű, ugyanakkor sajnos ebben a szimplaságban nem rejlik semmiféle nagyszerűség. Sztorija gyakorlatilag nincs (mondjuk nem mintha annyira nagy szükség lenne rá), sokféle lehetőséggel nem rendelkezik, ennek megfelelően egy idő után természetesen elkerülhetetlenül monotonná válik. Ámde javára válik, hogy nem árul zsákbamacskát: nem mutatja többnek magát, ami, a minimalista stílus, a retro-feelinget árasztó grafika és zene ad némi kellemes hangulatot, ahogy maga a játék is le tudja kötni a könnyed platform-szórakozásra igényt tartó embert gamert.
Ennél többet felesleges tehát elvárni a HackyZacktől. Bár az is igaz, hogy néha ennyi is elég – csak nem konkrétan ebben az esetben.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Humble Bundle
Fejlesztő: Spaceboy Games
Megjelenés: 2019.02.13.
Ár: 3090 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080i, 1080p
Demo: Nincs
Méret: 75.69MB
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
HackyZack
Humble Bundle
KÖZÉPSZERŰ