PlayStation.Community

2019.03.18. 07:19 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Sanada
Értékeld a cikket!
Csápok és horogkeresztek.

Számomra rejtélyes okokból ugyan, de tény az, hogy a Cthulhu témájú vagy ihletettségű játékok az utóbbi időben reneszánszukat élik. Legalábbis konzolon; PC fronton nem tudom mi a helyzet ilyen téren, de emlékeim szerint a valahol az ősrobbanás és a dinoszauruszok kora között megjelent Eternal Darkness (ami egyébként nem is jött ki PS-re, csak Gamecube-ra; fájt is a szívem utána) után hatalmas csönd volt a témában, és csak pár éve kezdtek el ismét szivárogni a kozmikus horror főszereplésével készült cuccok. A sort nyitotta talán 3 éve a Bloodborne (ami ugyan nem eredeti "licencelt" Cthulhu volt, de annak hatása annyira tagadhatatlan volt a történet egészére, hogy hangulatát tekintve az egyik legautentikusabb a témában), majd követte ugyanebben a szellemben fogant Darkest Dungeon, hogy aztán végül most, 2019 első negyedében már ott tartsunk, hogy lassan már követni sem tudjuk fejben a H.P. Lovecraft ősi szörnyistenségeit szerepeltető játékok sorát. Nemrég volt itt ugye egy Call of Cthulhu nevezetű kalandjáték, majd jött az elég különleges Tesla vs Lovecraft névre hallgató arena shooter, nemsokára lesz itt Sinking City-s open-world is, de addig is itt van még nekünk a most górcső alá eső Achtung! Cthulhu Tactics.
Ahogyan az talán a névből kikövetkeztethető, eme cím a teslás (amúgy igen jónak mondott) izéhez hasonlóan nem elégszik meg azzal, hogy kölcsönveszi a könyvekből a különböző csápos borzalmakat, hanem biztos, ami biztos alapon hozzácsap még pár nácit is. Végül is, hogy stílusos legyek, nem ördögtől való elképzelés ez, hiszen a fritzek egy részéről - és különösen Himmlerről - köztudott, hogy mennyire érdeklődtek az okkult dolgok iránt (a popkulturában lásd erre példának Hellboyt, a BloodRayne első részét, vagy akár a Wolfenstein játékokat). Az itt szereplő kissé alternatív jellegű második világháborús történelem szerint a D-Napot követően, okkult erőkkel és technológiákkal operáló nácik pár speciális különítménye vívja a maga kis titkos háborúját a szövetségesek ugyancsak különleges osztagával, akiknek tagja szintén nem nélkülözi a természetfeletti erőket birtokló ügynököket sem. Érdekes.
Ez az egész agymenés egyébiránt nem a fejlesztők agyszüleménye, az Achtung! Cthulhu egy már régebb óta futó oldalhajtása, pontosabban bővítménye a lovecrafti-mítosznak, mely a keletkezése óta eltelt időben kitermelt már magából többek között könyveket, képregényeket, kártyajátékokat és asztali szerepjátékokat is. Számunkra ez utóbbi az érdekes, ugyanis a Tactics tulajdonképpen ennek a virtuális adaptációja, vagyis egy csapatalapú, körökre osztott taktikai játék. Tudod, mint az XCOM. Vagy a Darkest Dungeon. Vagy a Mordheim City of the Dead. Vagy a Valkyria Chronicles. Vagy a... hagyjuk, szerintem érted.
Na most, az Achtung ezekből leginkább XCOM akar lenni mind felépítésében, mind minden más egyéb szempontból. De most genyó leszek és kicsit spoilerezek: ez nem nagyon jön össze neki, vagyis inkább csak amolyan félsikerrel.

Felmondja ugyan a kötelezőt, de mint egy lusta diák, aki csak félig tanulta meg a leckét, a sorok végét elharapja, amiről meg nem tud, arról rizsázik. Mire is gondolok pontosan? Vessük össze mondjuk az XCOM-mal, ha már úgyis görcsösen az akar lenni. Mert hát az ufós játék főbb ismérvei pár szóban? Változatos terepek és helyszínek, sokrétű karakterek egyedi skilekkel és perkekkel, egyedi szituációk, amiknek biztonságos lezongorázásához valóban jó helyzetfelismerő és taktikai, valamint döntéshozási készségek szükségesek. Ehhez képest mit kapunk itt? Végtelenségig ismétlődő pályaelemeket mindössze pár tereptémára lebontva (erdő, bázis, barlangszerűség), maroknyi irányítható osztagot (bár a speckó egyedi képességek itt is jelen vannak!), monoton, repetitív feladatokat (mentsd ki, öld meg, robbantsd fel -és ezek mennek a főszál mellett található melléküldetésekben is).
Most páran talán azt gondolhatják milyen igazságtalan dolog részemről egy nagy költségvetésű AAA minősítésű játékot összehasonlítani egy budget kategóriájúval, aminek büdzséje, fejlesztőinek száma, árazása mindössze részét teszi ki a nagy testvérének. De én erre mégis azt mondom, hogy a tesztelés már csak ilyen szakma: ha két cím ennyire hajaz egymásra, elkerülhetetlen az összehasonlítás, hogy megállapítsuk mi a játékos számára az adott pillanatban elérhető legjobb választás háttértől függetlenül. Továbbá, a Tactics számomra két legnagyobb hibája közül egyiknek sincs köze ahhoz, milyen erőforrások álltak rendelkezésükre a készítőknek a fejlesztés során.
Ebből az egyik, hogy nem aknázza ki a címben rejlő lehetőségeket: igaz ugyan, hogy német katonák mellett idővel megjelennek a szörnyek is (akik közül el kell ismerjem, némelyik designja egész ütősre sikerült), ugyanakkor mi a helyzet a pszichológiai horrorral, ami legalább ugyanolyan fontos aspektusa a lovecrafti borzalmaknak, mint maguk az ép ésszel fel nem fogható túlvilági entitások? A hallucinációkkal, a megtestesült legbenső félelmekkel, a valósnak vélt és érzékelt képzelgésekkel? Hát kérem ebből itt nincs semmi, pedig a Darkest Dungeon már egyszer bizonyította, milyen szépen át lehet ezt ültetni ebbe a zsánerbe. Hatalmas nagy kihagyott ziccer ez, ülj le, egyes.
A másik problémám ennél sokkal komolyabb és ez már magát a játékmenetet illeti, vagyis azt, amit én egy ilyen stílusú játéktól elvárok. Merthogy szerény véleményem szerint egy jó körökre osztott taktikai játék ismérve az, hogy nehéz ugyan, de ugyanakkor ha belejössz, akkor magadévá tudod tenni a crowd control aspektust, azaz jó döntésekkel minimális áldozatok árán végig tudod vinni az egyes küldetéseket (ha mást nem, a sokadik próbálkozás után, miután kiismerted az adott pálya sajátosságait). És sajnos pont ez a lényeges elem itt nem működik. A Tactics könnyű, a mesterséges intelligencia viszonylag könnyen kiismerhető, a nehézség növekedése pedig nem abban mérhető le, hogy az ellenfelek egyre kevesebb és kevesebb támadási felületet hagynak magukon az idő előrehaladtával, hanem abban, hogy később a pályákon nem 6 meg 8 katonát és monsztát dob egyszerre neked a program, hanem 10-et meg 12-öt (fantasztikus, tényleg). Ez persze mind maga után vonja, hogy idővel újra és újra csak a korábban jól bevált taktikákat ismételgeted majd látástól vakulásig, ami pedig szükségszerűen maga után vonja az unalomnak nevezett jelenséget, ami egy szórakoztatásra szánt produktum esetében nem a legjobb tulajdonság. Ez van srácok.
Mindez kiegészül azzal, hogy a játék ugyanezen a technikai színvonalon akár még egy PS2-ön is simán elfutna, bár a zenék (amikor vannak) szuperek, nekem különösen a menük alatt hallható '40-es évekbeli kávézó és bárzenék hangulatában fogant alkotások tetszettek. Ja, és még rövid a szentem, egy végigjátszás olyan 10 órát tesz ki, ami ebben a zsánerben nagyon alacsony élettartamnak számít.

Végszóként, számomra a Tactics a budget kategória tökéletes megtestesítője, de annyira, hogy ha kinyitnám a szótárt ennél a kategóriánál, akkor rögtön ez a játék jelenne meg mellette találatként. Igaz ugyan, hogy nem ugyanez az árkategória, de taktikai stílusban konzolon véleményem szerint még mindig az XCOM 2 a király (hatványozottan igaz ez az isteni kiegészítőjére, a War of the Chosenra). De ha esetleg kisebb árszabással keresel Cthulhu atmoszférájú taktikait, akkor meg ott van a már többször említett Darkest Dungeon, ami ugyan igaz, hogy "csak" 2D, de még kiegészítői nélkül is több száz óra szórakozást garantál. A Cthulhu Tactics mindenféleképpen csak ezek UTÁN és nem pedig HELYETT ajánlott, és azt is csak abban az esetben, ha a piacon található összes hasonló stuffot letudtad, és még mindig elvonási tüneteid vannak. Kár érte tényleg, ez is tipikus esete annak, amikor a témából valami egészen komolyat is ki lehetett volna hozni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Ripstone
Fejlesztő: Auroch Digital
Megjelenés: 2018.11.21.
Ár: 7490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.49GB
Web: https://ripstone.com/game/achtungcthulhutactics/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Achtung! Cthulhu Tactics
Ripstone
CSAK ÓVATOSAN