PlayStation.Community

2019.03.07. 08:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Ikarosz nyomában!

A The King's Bird képében egy újabb ígéretes indie alkotás érkezett a PS4 kínálatába; de vajon a jópofa alapötlet és a megkapó képi világ elég ahhoz, hogy kiemelkedjen a temérdek független megjelenés közül? Hamarosan kiderül.

Vitán felül áll, hogy a Serenity Forge dizájn részlegét vastaps illeti, hiszen a játék képi világa egyszerűen lenyűgöző. A minimalista stílusban megalkotott pályák és karakterek, valamint az egy-egy árnyalatra épülő színvilág olyan elegyet alkot, mely rögtön magával ránt, főleg amikor a kamera kizoomol és szemügyre veheted a körülötted lévő táj összes szépségét.

A kiemelkedő látványvilághoz egy nagyon egyszerű, kvázi nem létező sztori társul, melyben a címszereplő lány olyan elképesztően unatkozik, hogy az apjával történő veszekedés után elhagyja a birodalom köré vont védőmezőt és elindul felfedezni a környéket. Legfőbb érdekessége a történetmesélésnek, hogy a karakterek egyetlen szó nélkül, kizárólag testbeszéddel kommunikálnak egymással, ami egy érdekes, némafilmes hatást kelt az átvezető jelenetek során.
Elindulva a kiscsaj életének legnagyobb (és egyben első) kalandjára szép lassan megtanulod az irányítás minden csínját-bínját. Szerencsére a készítők nem bonyolították túl a kontrollt, alapvetően az egész koncepció arra épül, hogy a zuhanáskor keletkező momentumot a karaktered hátán lévő szárnyak segítésével kihasználd és ezáltal elérhetetlennek tűnő helyekre juthass el.

Miután nagyjából megszokod a közlekedés ezen roppant különös módját, a The King's Bird elképesztő élménnyel ajándékoz meg, ugyanis az érzés amikor végtelen mélységű szakadékok és életveszélyes indák között elegánsan balettozva suhansz el, az szinte mámorító érzés. Sajnos amikor beindul a tényleges játék, ez a kellemes érzés, mint egy illékony álom, huss szertefoszlik.

A központi HUB-ból elérhető helyszíneken ugyanis sajnos kicsit túllőtték a nehézséget, és míg a bevezető szakaszokon teljes magabiztossággal suhansz végig, a későbbi pályák szó szerint letörik a szárnyaidat és rákényszerítenek arra, hogy óvatoskodva, minden egyes szárnycsapásodat meggondolva haladj előre. Sajnos ez pont azt a felszabadult szabadságérzetet veszi el, amire az egész cucc alapvetően épül(ne), de mindez még nem is volna akkora baj, ha az irányítás megbízhatóan stabil lenne.

Mint tudjuk a platformjátékok esetében a legfontosabb dolog (magasan megelőzve a dizájnt és a grafikát) a fizika, mely alapjaiban határozza meg, hogy a zsáner egyes darabjai mennyire lesznek játszhatóak. A The King's Bird játékmechanikájához kiválóan illett volna egy olyan pályadizájn, mely a felfedezésre és a repülés élményére helyezi a fő hangsúlyt, ehelyett tesztalanyunk felépítésében a hardcore 2D platformerek felé kacsingat. Ezzel nem is volna igazából baj, ha a kontroll is ehhez igazodna, hiszen mondjuk egy Super Meat Boy-ban a nehézséget kiválóan ellensúlyozza, hogy a karaktered irányítása betonbiztos alapokon nyugszik, amire akár legforróbb szituációkban is magabiztosan számíthatsz. Ehhez mérten a repkedésnek kissé (átvitt értelemben és szó szerint is) "ahogy esik úgy puffan" jellege van, és még több óra gyakorlás után is elő fog fordulni, hogy azért zuhansz a halálodba, mert a távolságok és a hozzájuk szükséges momentum mértéke néhol nagyon nehezen bemérhető.

Offkorz, ha rákeresel a játékra, simán rálelhetsz olyan videókra, amiken a hácé arcok ilyen fél percek alatt teljesítik a legnehezebb pályákat is, de kétséges, hogy érdemes-e annyi időt és idegsejtet belelőni ebbe a címbe, hogy valóban profivá válhass. A The King's Bird esetében a legfájóbb, hogy kicsit más koncepcióval nyújthatott volna igazán felejthetetlen élményt is, ehelyett két világ közt rekedve a chill élményre vágyók irritálóan nehéznek fogják találni, a platformerek szerelmesei pedig az irányítás miatt ereszthetnek el (teljesen jogosan) jó pár cifra káromkodást. Ha fogékony vagy az új dolgokra egy combosabb leárazás után azért érdemes lehet behúzni, hátha nálad pont beüt majd ez a furcsa stíluselegy.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Graffiti Games
Fejlesztő: Serenity Forge
Megjelenés: 2019.02.12.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5.62GB
Web: http://serenityforge.com/games/thekingsbird
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
The King's Bird
Graffiti Games
KÖZÉPSZERŰ