PlayStation.Community

2019.03.21. 16:07 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Értékeld a cikket!
Tüntetni vs. Oszlatni.

Ezen aktuális game tárgyát tekintve unikumnak tekinthető. A félreértések elkerülése végett gyorsan leszögezem, hogy az imént tett kijelentésem nem az alkoholtartalmú italra vonatkozik, így aki most emiatt csalódott, az inkább ne olvasson tovább...
A témaválasztás tehát – ahogyan utaltam is rá – egyedi, legalábbis én még soha nem hallottam hasonlóról sem, hiszen demonstrációkról és azok kezeléséről szól; mondhatni ez egy stratégiai köntösbe bújtatott „tüntetés-szimulátor”.
Indítás után a készítők felhívják a figyelmet arra, hogy kis csapatként alkották, illetve megemlítik még azt, hogy ennek során törekedtek a pártatlanságra és nem kívántak egyik oldal (értsd: sem a tüntetők, sem a rendfenntartók) mellé állni.

A szoftver minimalizált menüvel rendelkezik, innen először érdemes a sztorit választani és végigvinni, már csak a rendelkezésre álló lehetőségek kitapasztalása miatt is. Persze nem összefüggő történetekre kell gondolni, itt csupán négy ország, név szerint Spanyolország, Olaszország, Görögország és Egyiptom közelmúltjában, pontosabban a 2010-es évek elején történt, valós eseményeken alapuló tömegmegmozdulásokat tudjuk feleleveníteni, a teljes körű kijátszásához pedig mindkét oldalon megfelelően helyt kell állni. Országonként négy (Egyiptomban öt) tüntetésben kell az aktuális kitűzött célokat elérni.
Bármelyiket is választjuk a két fél közül, alapvetően nagyon egyszerű, vagy legalábbis annak tűnő feladataink lesznek, mint például egy adott területet megvédeni/kiüríteni, felülkerekedni a szemben álló csapaton, megakadályozni az ellen helyváltoztatását - erre mindig meghatározott időlimitet kapunk.

A két szerepkörben közös, hogy több kisebb csoportból állnak, akiket külön-külön tudunk irányítani mozgás, illetve cselekvés szempontjából is. A tüntetők részére többek között a skandálástól az ülősztrájkon át a Molotov-koktél dobálásáig számos eszköz áll rendelkezése, míg a rendőröknek a gázspray-től a letartóztatásig szintén sokrétű kelléktára van. Utóbbinak a valós bázison alapuló csapatmozgás is kijutott: lehetőség van oszlatóék és mozgósorfal megalakítására is a tömeg megfelelő kezeléséhez.
Érdemes azonban először a tömeg oldalát választani, hiszen – a realitásnak megfelelően – itt sokkal egyszerűbb dolgunk lesz: legtöbbször csak a helyünkön kell maradni, vagy egyszerűbb megmozdulásokat kell elvégezni. Bár a rendfenntartók több és változatosabb lehetőséget kaptak, ezek alkalmazása és az egységek tevékenységének összehangolása ugyanakkor sokkal bonyolultabb, és ebben az is közrejátszik, hogy a különböző alakulatok közötti váltás nehézkes, pontatlan. A kiválasztott brigád ráadásul sokszor önálló életre kel a róla való elváltás után. Ez a demonstrálók tekintetében még nem gond, hiszen a zűrzavar ettől csak nagyobb lesz, a hatalom képviselői esetében viszont erősen a sikeres végrehajtást akadályozó tényező is tud lenni, ha nem a korábban részükre meghatározottakat hajtják végre, nem is beszélve arról a gyakori esetről, amikor nem tudunk arra pozicionálni, akire szeretnénk.
A készítők szemmel láthatóan próbáltak törekedni a változatosságra, de persze az egész jellege miatt ez azért nem mozog túl széles skálán, maga a téma megöli a kreativitást.
A game végigjátszása néhány órát vesz igénybe még akkor is, ha sokszor elsőre nem teljesen tiszta, hogy mit is kell elérnünk az adott helyzetben. A nehézségen is tudunk állítani három szinten, ami gyakorlatilag az ellenoldal reagáló készségét gyorsítva és hatékonyabbá téve keseríti meg az életünket, a feladatok végén pedig a program mindig értékeli a tevékenységeket és kiírja, hogy melyik oldal nyert.
Van lehetőség több, akár 4 személynek is az együtt játszásra, ilyenkor szabadon választhat mindenki arról, hogy tüntetni vagy oszlatni szeretne.
A sztorin és a versus módon kívül még egy „Global” menüpont is választható, itt a történeti részben fellelhető eseményeken kívül számos egyéb országból kapunk egy-egy rövid ismertetővel ellátott konfliktushelyzetet. Ezeket a program sorban adja és egyre nehezíti azokat.

A teszt során kicsit elmerengtem azon, hogy mennyivel ütősebb lehetne a hangulat, ha nem egységes és artikulálatlan morajból állna a tömeg által kiadott minden hang, hanem országonként hozzá társítottak volna valami „helyi jellegzetességet”. Hazánk ilyen jellegű eseményei nem szerepelnek ugyan ebben a produktumban, de – politikai nézetektől függetlenül – én szívesen vettem volna ilyen esetben egy 2010 előtti időszakból „Gy…..ny takarodj!” és „Magyar rendőr velünk van!”, illetve a közelmúltban használt „O…..n takarodj!” és az itt is elmaradhatatlan „Magyar rendőr velünk van!” felkiáltásokat. Természetesen ez csak pillanatnyi elkalandozás volt, hiszen nincs az a készítő, akit ezután ne vádolnának meg valamelyik oldal iránti elfogultsággal, így ebbe a termékbe bizonyos szinten beleszólt a politika is a pártatlanság megőrzése érdekében.

A fentiek alapján a game gyakorlatilag egy egyszerűsített játékmenettel megáldott taktikai érzéket megkívánó, de egyedi megvalósítású szoftver, aminek viszont ugyanezen okból érzésem szerint körülbelül annyi a létjogosultsága, mint egy csirkefeldolgozó telep üzemeltetését szemléltető stratégiai játéknak, vagy – ne adj’ Isten, hogy valakinek eszébe jusson – egy disznóölés-szimulátornak.
Ezeket ugyanis vagy csinálja valaki, vagy nem is érdekli egyáltalán az emberfiát, akkor meg minek játszana vele virtuálisan.
Magam részéről ugyan egész jól elvoltam vele, de nyugodt szívvel ajánlani kizárólag a műfaj nagy rajongóinak merném…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Merge Games
Fejlesztő: IVP Productions / Leonard Mechiari
Megjelenés: 2018.02.06.
Ár: 3090 Ft
Játékosok száma: 1 (Versus módban 1-4)
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.6 GByte
Web: http://riotsimulator.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. ALF22  Son of Liberty
2019.03.24. 10:21:47
LV26
State of emergency jutott eszembe.
2019.03.22. 11:03:05
LV1
Nagyon tetszik a megjelenítés és a játék témája
3. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.03.22. 09:22:35
LV1
2006 benne lehetett volna
2. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.03.22. 09:22:06
LV1
Ha lesz nyereményben tuti játszok érte.
A mocskos tüntetőket szétkönnygázoznám! :-D
Aztán a Rage Against The Machine zenéjére feldúlnám a terepet és felgyújtanám a zsarukat!
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.03.21. 21:40:40
LV18
Érdekes. Kipróbálnám.
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RIOT: Civil Unrest
Merge Games
ÁTLAGOS

MARTIN BELESZÓL
Na, ez valami krvajó!