PlayStation.Community

2019.02.17. 16:15 PlayStation Network
21 hozzászólás
Szerző: JediEco
Értékeld a cikket!
Ha anyu berág, mindenkit kifüstöl!

Az egyik februári reggelen ismét PSC-s vezetői e-mail érkezett, melyben számos játékhoz kerestek a főszerik megfelelő négereket tesztelésre. Mivel pitymallatkor keltem, az elsők között szemezgethettem a címlistából, hogy találjak valami kedvemre valót. Ölős, baszós – nem kell; shoot ’em up – most az sem kell (amúgy se bullet hell); pixel grafikás indie izé – ááá, inkább hagyjuk… Hé, mi ez a pöpec kézzel rajzolt stílusú kis játék? Akció, túlélő, craftolós, open world RPG?! Na, ide vele, de gyorsan! Ez volt a Smoke and Sacrifice

Kedvelem az olyan játékokat, amelyek látványvilágát nem hanyagolják el, és szolid art designnal rendelkeznek. A pixelgrafikának is megvan a maga varázsa, de a szépen kidolgozott vizuálnak azért nincs párja indie játékoknál (pl. a Braid is ilyen). A Smoke and Sacrifice sötét tónusú, rajzfilmes jellegű képi világával rögtön megfogja az embert, melyben remekül keverednek a fantasy elemek a steampunk motívumokkal. Igazán stílusos, amely egyben cuki és élettel teli, mégis olykor komor, illetve koszos.
Történetünk főszereplője egy anyuka lesz, Sachi, aki nemrég született fiával éldegél népe körében. A világ körülöttük egy kies fagyos pusztaság, és a törzs csak amiatt élhet zöldellő melegben és termékeny földön, mert a hiedelmek szerint a falu közepén található Napfának kell mindezért áldozatot bemutatniuk, mégpedig elsőszülött gyermekek formájában. Eljön az idő mikor Sachinak kell feláldoznia fiát a népe érdekében, apelláta nincs, úgyhogy fájó szívvel az oltárra helyezi gyermekét, aki egy készülék bekapcsolása után villódzó fények közepette el is tűnik.
Hét esztendő telik el ezután. Egy nap a fényt és életet jelentő Nap Fa kialszik, és a káosz közepette egy titokzatos idegen jelenik meg a faluban, aki közli Sachival, hogy egy mélyebb titok övezi a falut és annak vezetőit, illetve elvesztett fiát is megmentheti, aki lehetséges, hogy még életben van. Mindehhez egy rejtett világba kell utaznia az anyának, ahol mindent gyilkos füst borít be éjszakánként, valamint a gonoszabb teremtmények is ekkor merészkednek ki leginkább.

A további fordulatokat inkább meghagyom azoknak, akik úgy döntenek beneveznek a Smoke and Sacrifice-ba. Ám azzal nem lövök le poént szerintem, ha elárulom, hogy Sachi további segítőkkel fog találkozni a füstös világban, akik folyamatosan irányt mutatnak neki, valamint különféle felszerelések, tárgyak, és fegyverek elkészítésére is megtanítják (crafting). A játék egyik fő motívuma a fény és a sötétség (füst) időszakának váltakozása. A kijelzőn egy óra jelzi számunkra, mikor fog beesteledni. Ha ekkor pedig nem valamilyen fénnyel ellátott helyen tartózkodunk, vagy lámpa nélkül merészkedünk ki a vadonba, akkor a sötét köd szépen lassan meg fog ölni minket.
Természetesen kalandunk és bolyongásaink során megannyi antipatikus kreatúrába, vadonélő fenevadba fogunk botlani, akik mindenáron szeretnének minket eltenni láb alól. Ellenük úgy léphetünk fel, hogy a természetben különféle alapanyagokat, növényeket, fura hozzávalókat gyűjtögetünk, melyekből fegyvereket, ruházatot, gyógyító italokat, és megannyi hasznos kiegészítőt készítünk, amelyek aztán a harcban lesznek segítségünkre. Kezdetben még csontokból, bőrökből, fából készült felszereléseink lesznek, de ahogy haladunk a történetben, előbb-utóbb kifejlesztjük a gumi, kovácsolt vas, acél, stb. kiegészítőket, melyekkel már a combosabb ellenfelekkel is felvehetjük a harcot. A csaták eléggé minimálra sikeredtek: real-time üsd-vágd nem apád, nem anyád típusú harcokra számítsunk, elugrási és később blokkolási lehetőséggel. Ha pedig leapad az életünk, akkor gyorsan együnk valamit az elraktározott kajáink közül (melyek folyamatosan romlanak), vagy nyomjunk be pár potiont, amelyeket kikotyvasztottunk.
Némi survivor jellege is van a játéknak, mert menteni csak adott helyeken lehetséges, és ha nem harácsoltunk össze némi életerőt növelő készítményt, vagy ételt, és mondjuk épp tucatjával loholnak utánunk a genyók, akkor hamar game over lehet. További nehézség a későbbiekben, hogy csak limitált számú tárgyat vihetünk magunkkal, és idővel már annyi bizbaszunk lesz, hogy szelektálnunk kell, hogy éppen mit is pakoljunk be. Ebben segítenek a világban elszórt hatalmas ládák, amit raktárként használhatunk, viszont idővel eléggé kaotikus tud lenni a helyzet, ha nem emlékszünk hirtelen hova is pakoltuk az éppen kívánt tárgyat, felszerelést.

Fejlődési rendszer nincs, a fegyverek és a ruházat erősségét is csak a józan paraszti eszünkkel mérhetjük (a vaskard nagyobbat üt a csontból készültnél). Némi elementáris feature azért belekerült a játékba, magyarán a jeges teremtményeket lehetőleg tüzes természetű eszközökkel csápoljuk, és így fordítva.
A game egyébként kellően jó balance-ot kapott. Open world mivolta miatt természetesen oda mehetünk ahová akarunk, de ha másfelé kalandoznánk, mint ahogy a játék szeretné, akkor azokon a területeken 99%, hogy el fogunk halálozni az erősebb bestiák miatt. Emiatt mondhatnánk, hogy némileg lineáris a játék, de amerre irányítanak minket az is kellő kihívást fog nyújtani. Remekül adagolják a nehézséget, és remek összhangban vannak a kifejleszthető fegyverek sorrendisége a megjelenő gonoszok erejével, és a craftolás is jól átgondolt. A fegyverek a használatuk során folyamatosan amortizálódnak, úgyhogy időnként a reparálásukra fordítsunk időt, mert ha tönkre mennek, akkor craftolhatjuk ki őket újra.
Még további apróságok is színesítik a játékmenetet. Például társunkká tehetünk nagyobb szörnyeket, akik azután (míg meg nem halnak) hűen segítenek minket a harcokban. Egyszer pedig arra lettem figyelmes, hogy két jég polip éppen előttem szexualizáltak, amiből rögtön létre is jött egy újabb egyed. Na, már most ha elfogunk különböző tulajdonságú (de azonos fajtájú) szörnyeket, és összeeresztünk őket némi párzási légyottra, akkor azokból újféle kreatúrák jönnek létre, úgyhogy lesz mivel elütni az időt. Pláne, hogy kb. 40 óra játékidőt biztosít a fő sztoriszál, és megannyi mellékküldetést is elvégezhetünk, ha kedvünk tartja.
Szóval összességében: a Smoke and Sacrifice egy kimondottan remek indie játék lett, a látványvilág igazán stílusos, a zenék és a hangok remekül passzolnak, a története teljesen korrekt, a játékmenet addiktív és nagyszerűen adagolja fokozatosan a nehézségi faktort. A küldetések néha lehetnének ugyan picivel változatosabbak (nagyjából a menj el, gyűjtsd be, hozd vissza ciklus ismétlődik), és némi fejlődési rendszer, vagy komplexebb játékmechanikai elemek simán elférhettek volna még. De amit kapunk azzal bőségesen elégedettek leszünk, úgyhogy a további szőrszálhasogatásokat befejeztem, és nem is füstölgök tovább.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Curve Digital
Fejlesztő: Solar Sail Games
Megjelenés: 2019.01.15.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.14GB
Web: http://solarsailgames.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
21. JediEco  Szerkesztő
2019.02.21. 15:29:43
LV3
Válasz 19. Petunia üzenetére:
Köszcsi! :)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
20. Magus7  PlayStation.Community tag
2019.02.20. 21:42:34
LV1
Emlékeztet a Dark Cloud 2-re,tennék vele egy próbát,hátha hasonló a hangulata.
19. Petunia  Szerkesztő
2019.02.20. 17:00:41
LV12
Hát ez király írás lett Jedi... jókat röhögtem... :D
Endure and Survive
18. Pogos  PlayStation.Community tag
2019.02.20. 16:20:13
LV1
Érdekesnek tűnik , a látvány világa tetszik .
17. tsz  PlayStation.Community tag
2019.02.20. 14:51:35
LV1
Érdekel mert a képeket nézve nosztalgimus érzésem támadt a gyerekkorom jatekai iránt.
2019.02.19. 15:16:58
LV1
Mert első ránézésre a hangulata a Don't Starve-hoz hasonlít.
15. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2019.02.19. 10:58:06
LV9
kimondottan kellemesnek tűnik ez a játék. RPG-k mindig is a mániám voltak, úh ez sem maradhat ki vmikor!
PSN ID: LaXiKa_hun
14. edem  PlayStation.Community tag
2019.02.19. 10:52:22
LV1
Valamiért a PS1/PS2-es RPG-kre emlékeztet, amiket nagyon szerettem. Szívesen kipróbálnám.
13. Ayame90  PlayStation.Community tag
2019.02.19. 08:28:35
LV13
Jónak tűnik, szívesen kipróbálnám. Tetszik a világa.
Praise the Sun
12. Tidus-Famous  PlayStation.Community tag
2019.02.18. 23:39:15
LV1
Kiváncsi lettem arra a látványra! :O
11. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.02.18. 17:13:05
LV1
Indie játék, akarom!
10. Ritual893  PlayStation.Community tag
2019.02.18. 17:12:28
LV2
teljes mertekben bejon a stilus és a grafika is tetszik az ilyen jatekokat szivesen jatszok
9. qs7  PlayStation.Community tag
2019.02.18. 13:34:31
LV1
Egészen eddig kimaradt ez nekem, de nagyon megfogott a látványvilág, a videókból a hangulat is nagyon jól átjön, tipikusan olyannak tűnik, amivel éjszakába nyúlóan játszik az ember, aztán egyszer csak arra eszmél fel, hogy odakint már csiripelnek a madarak :D
2019.02.18. 12:58:20
LV1
Érdekes a színvilága és maga a világa is. Ki kell próbálnom!
7. gercike  PlayStation.Community tag
2019.02.18. 11:48:06
LV1
Hát, elolvasva a kritikát, az jutott eszembe, hogy videojátékok terén alig van új a nap alatt, ez a játék sem a kivétel. Elsőre a Rainbow Moon jutott eszembe róla a közelmúltból, bár annak körökre osztott a harcrendszere, de egyébként eléggé hasonlítanak egymásra. Annak a platinájába nem kevés órát toltam bele, és nem bántam meg, úgyhogy megnyerném.
6. snike  PlayStation.Community tag
2019.02.17. 23:39:05
LV1
Illetve szívesen kipróbálnám!
5. snike  PlayStation.Community tag
2019.02.17. 23:38:33
LV1
Na! Ezért jók az indie játékok.
Az új ötletek, megvalósítások, amikről a nagyol már rég elfeledkeztek.
Ennek a játéknak érdekes története és megvalósítása van.
Egyszer tuti kipróbálnám (még a FEZ-t is végig szeretném játszani)

Az indieknél 100-ból 50 gagyi, vagy hülyeség (megvalósítás vagy történet szerint)... a maradék 50-ből 10 zseniális!
Illetve az a 100 is olyan ötleteket tud felmutatni amik aztán kiforrtabban újra előbukkannak, és beszippantatják az embert.
4. Papi1126  PlayStation.Community tag
2019.02.17. 21:36:01
LV2
érdekesnek tűnik,szívesen kipróbálnám
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.02.17. 20:37:45
LV17
Úúú, ez klassz. Akarom. Izé, ....szeretném. :)
psn/sen id: pcpmate
2019.02.17. 19:16:08
LV1
Valami újdonság ami végre igazán leköthet :)
1. jime  non-alcoholic
2019.02.17. 18:39:25
LV29
+1
nocsak, mi ez a kis gyöngyszem :D
az ilyet szeretem, ez érdekelne.
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Smoke and Sacrifice
Curve Digital
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Brutálszép a látvány, elolvadok.