PlayStation.Community

2019.02.13. 08:53 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Neveletlen jószágok.

Az Így neveld a sárkányodat 3. részének mozipremierje a nyakunkon van, és mindemellett ígéretesnek is tűnik. E mellé pedig párosul egy teljesen új történetet elmesélő DreamWorks Dragons Dawn of New Riders játékszoftver, ami inkább a fiatalabb korosztályt célozza meg. Ebben a filmtől teljesen különálló történetet játszhatunk végig, amely során fő karakterünk Scribbler, illetve kedves kis sárkánya, Patch lesz. A történet során több, a filmből már ismerős karakter is feltűnik majd egy-egy dialógus erejéig, mint például Hablaty, Astrid, és természetesen a virgonc éjfúria sárkányunk, Fogatlan.

A játék első pár képsora után hamar rá lehet jönni, hogy ez a produktum kifejezetten a gyerekeket célozza meg. Kiváltképp azoknak szól, akik csak most ismerkednek a videojátékok világával. A menüben a Start gombon és az irányításon kívül nem sok mindent találunk, így nincs semmi extra challenge, ami elvonhatná a figyelmünket. Amint valami új tárgy vagy mozdulat elérhetővé válik, egy korrekt tutorial keretében sajátíthatjuk el a használatát, tehát nem kell tartani attól, hogy negatív élmény érne bárkit is. Azon már nehezebben tudtam túllendülni, hogy a játék semmilyen szinkront nem kapott, így a beszélgetések feliratozva jelennek meg, ami egy teljes árú, pár órás szórakozást nyújtó cím esetében kissé érthetetlen. Ha a gyerkőc eddig nem rajongott az olvasásért, akkor bizony nem most fogja megszeretni, mivel többször belefutottam mellékszereplők által ledarált érdektelen, mindössze kitöltő szerepet játszó párbeszédekbe.
Maga a játék hangulata nem mondható rossznak, noha a film akciódús és érzelmes vonulatától bőven messze áll. A játékidő nagy részében bajba jutott sárkányokat kell kiszabadítanunk, amihez olykor néhány apróbb logikai feladat is kapcsolódik. A gonosz fogva tartókkal gyakran meg kell küzdeni karddal, nyíllal, vagy akár a sárkányunk, Patch segítségével. Az ellenfelek legyőzésének jutalma a békés továbbjutás, tehát nem kell stresszelnünk azon, hogy hányas szinten vagyunk, és a képességfán sem kell semmit kioldani.
A „kevesebb néha több” közmondás ez esetben azonban csak ideig-óráig aktuális, hiszen hamar rádöbbenünk, hogy igencsak tartalom- és impulzusszegény kalandban veszünk részt. Néhány láda tartogat számunkra bájitalokat, amitől regenerálódik az elveszített életpont, vagy netán gyorsabbak és erősebbek leszünk. Véleményem szerint néhány extra tárgy vagy pálya is feldobta volna a játékot, de sajnos be kell érni a csőszerű pályaelrendezéssel és a kihívás nélküli játékmenettel, és ez bizony egy idő után rendkívül monotonná tud válni.
A látványvilág is hagy maga után némi kívánnivalót, és most nem feltétlen a kissé megdöntött felülnézetről beszélek, hanem a technikai oldalról. Folyamatosan ismétlődnek a pályaelemek, amitől többször is azt éreztem, hogy itt már jártam, de a térképet megnyitva meg kellett bizonyosodnom ennek ellenkezőjéről. A legfurcsábbak számomra pedig a folyamatos töltőképernyők voltak, amik ugyan 1-2 másodpercig tartanak, de ettől függetlenül is borzalmasan megakasztják az élményt. Bármilyen kapun vagy ajtón megyünk be, egy fekete képernyő tárul elénk, ami így a PS4 korszak vége fele még egy ilyen egyszerűbb játék esetében is furcsán hat. Maga a kinézet sem emlékeztet a film igényes képkockáira, viszont apró pozitívum, hogy az élénk színhasználat kellemes összhatást kelt.
A hangulathoz egyedül a szárnyas állatok tudnak hozzáadni. Patch irányítása és képességei is változatosak, új helyszíneket fedezhetünk fel és könnyen likvidálhatjuk ellenfeleinket, ha átgondoltan használjuk az adottságait. Kellemes meglepetést okozott, ahogy az idő múlását jelzi felénk a program, hiszen a kis kedvencünk a játék végére már egy nagyra nőtt, harcias bajtárssá válik.
A hiányérzet viszont miden pozitív apróság ellenére is folyamatosan felüti a fejét. Benyomásaim szerint sokkal több lehetőség lehetett volna a szoftverben, ha már a fejlesztőknek, amúgy sem volt kötelező követni a legújabb film történéseit.

Összességében nem gondolom rossznak a DreamWorks Dragons Dawn of New Riders epizódot, csupán ennél sokkal több és jobb is lehetett volna. Gyerkőcöknek ettől függetlenül tökéletes szórakozást nyújthat, idősebb korosztálynak viszont egy nagyobb leárazás keretein belül tudom ajánlani, mivel az ár, amennyiért megvásárolható, nehezen fér össze a tartalmi hiányosságokkal. Akiknek viszont már az oviban is sárkány volt a jele, azoknak kötelező a vétel; addig mi, többiek, inkább váltsunk jegyet a filmre, a tartalmasabb szórakozást remélve.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a PlatinumShop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. martin  Főszerkesztő
2019.02.15. 11:19:26
LV27
Válasz 6. B_Renato97 üzenetére:
Ebből 3 indie, de mindegy is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. B_Renato97  Szerkesztő
2019.02.14. 19:55:31
LV4
Válasz 5. martin üzenetére:
Amiket én teszteltem:
- Super Street: The Game (in game valami botrány)
- King Oddball (hiába indie, a színhasználat és az üresség miatt ez rém gyenge)

Ami megmaradt bennem, hogy botrány:
- My Riding Stables – Life with Horses (PS2 gyanús)
- Touhou Kobuto V: Burst Battle (legalább az átvezetők jók, a többi értékelhetetlen)
- Pineview Drive - House of Horror

Ezek nálam az oltári béna szintet képviselik, ez a sárkányos produktum olykor egész normálisan is ki tudott nézni.
5. martin  Főszerkesztő
2019.02.14. 09:45:56
LV27
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Sorold ezeket a játékokat.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.02.14. 08:54:31
LV24
Még a filmtől is elment a kedvem.
señor
3. Onimushaman  Szerkesztő
2019.02.14. 08:53:50
LV24
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Átlagosan szar. Lehetne ilyen értékelési lehetőség is.
señor
2. B_Renato97  Szerkesztő
2019.02.13. 20:49:02
LV4
Válasz 1. martin üzenetére:
Valóban, csak egy rövid mondatban tértem ki a grafikára. Részemről ez átlagos, sajnos vannak ennél sokkal rosszabb látványt nyújtó játékok azoknak meghagytam a rosszabb értékelési szintet. :)
A legnagyobb baj, hogy a sok átlagos jelző mellé az árszabás igen magas és ez rányomja a bélyegét az élményre, mert ennyi pénzért rengeteg jobb cím is van a piacon.
1. martin  Főszerkesztő
2019.02.13. 08:56:34
LV27
Renátó, ez biztosan átlagos grafika? Nekem inkább gyengécskének tűnik, és a tesztben sincs egyetlen jó szó sem a látványról.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
DREAMWORKS DRAGONS DAWN OF NEW RIDERS
Outright Games
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Ideális játék a kisebbek számára; színes világ
Negatívum
A szinkron teljes hiánya; töltőképernyők sokasága; ingerszegény játékmenet