PlayStation.Community

2019.02.28. 08:57 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Apokalipszis mexikói módra.

A nagy "indie forradalom" kezdete óta láthattunk már rengetegféle-fajta programot, és ez a fajta diverzitás egy érezhető láncreakciót indított a fejlesztők körében. Így jöhetett létre a Lienzo nevű mexikói csapat által fejlesztett Mulaka című akció-kalandjáték is, amely egy szokatlan, de annál érdekesebb spirituális szubkultúrával foglalkozik. Ez nem más, mint a mexikói Chihuahua állambéli Tarahumara, más néven "futó indián" népcsoport.

A játék főszereplője egy sukuruame, azaz sámán, aki a jellegzetes tájat járva kísérli meg az emberek óhajait-sóhajait meghallgatva megmenteni a világot a pusztulástól. Ez kisebb-nagyobb küldetések végrehajtásán keresztül történik, az adott pályákon pedig három varázskövet összegyűjtve megküzdhetünk az ottani főellenséggel. Apropó, ellenségek: minden életünkre törő lény valamilyen módon kötődik a Tarahumarák vallásához és folklórjához, semmi sem véletlenül került a játékba. Ugyanez elmondható karakterünkről és képességeiről: mind a "valódi", mind a spirituális világ lényeit képes látni, és ennek megfelelően mindkét oldalhoz tartozó támadásai és varázslatai is lesznek.
Alapjáraton elmondható a Mulakáról, hogy a kalandozás közben felbukkanó ellenfeleket a lándzsánk használatával tudjuk legyőzni, amelyet könnyű és nehéz támadások kivitelezése mellett el is dobhatunk. A későbbiekben persze ezt mindenféle varázslatokkal közvetve tehetjük meg - ezeket nem lőném le, de szintén bámulatosan jól épülnek be a tematikába. Amikor épp nem harcolunk, akkor a természeti akadályokon kell keresztül jutnunk, egyszerűbb platform-elemekkel tarkítva.

Sajnos a kiváló hangulatot némileg befeketíti a nem teljesen átgondolt irányítás, illetve annak negatív sajátosságai. A harc nem mindig egyszerű emiatt, a kezelés "hézagos", esetenként még védekezés közben is eltalálnak emiatt, valamint a támadásainkat nem mindig sikerült oda irányítani, ahová szeretnénk. Ugyanez elmondható a platform szekciókról is, bár itt némileg azért egyszerűbb a helyzet. Mindent összevetve ez nem teszi élvezhetetlenné a játékot, de annyi szent, hogy némi beleszokást igényel.

Amennyiben ezen túl tudjuk tenni magunkat, egy egészen egyedi és lebilincselő kaland részesei lehetünk, amelyhez hozzájárul a meseszerű látványvilág, a remek zenei aláfestés és a forrásanyaghoz hű karakterek, élőlények, tájak és varázslatok. Mindenképp ajánlatos kipróbálni a Mulakát azoknak, akik szeretnének más kultúrákkal megismerkedni, illetve megtudni, ők mit gondolnak a saját hitvilágukról. Az ezerszer lerágott koncepciók mellett üdítően hat néhanapján egy ilyesféle kaland, minden hátulütője ellenére. Annyi biztos, hogy a játék remekül vezeti le és mutatja be mondandóját, amelyre érdemes odafigyelni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre! Köszönjük!)

Kiadó: Lienzo
Fejlesztő: Lienzo
Megjelenés: 2018.02.27.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.06GB
Web: https://www.lienzo.mx/mulaka/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. quchy  PlayStation.Community tag
2019.02.28. 19:39:57
LV2
Olyan műkaka.
PSN is currently undergoing maintenance.
2. Sakamoto_14  A bölcs
2019.02.28. 19:19:44
LV20
Régebben gondolkodtam rajta, de aztán nem vettem meg. Hangulatos a trailer, de a játékmenet nem tűnt meggyőzőnek. Teljes árat sokallok is érte, de olcsóbban talán kipróbálós lesz.
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.02.28. 15:20:44
LV17
Kipróbálnám. :)
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››