PlayStation.Community

2019.03.09. 11:45 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
A legek egykori ura.

A kiválóra sikeredett Ace Combat 7: Skies Unkown PlayStation 4-es előrendelői, illetve a még mindig elérhető Launch Edition verziójának vásárlói ajándékba kapják nálunk hamarosan 15 éves, még PlayStation 2-re kiadott Ace Combat: Squadron Leader feljavított változatát – ez pedig remek lehetőség arra, hogy megtekintsük a széria fejlődésének egyik kiemelkedő szegmensét. (A játék máshol a kreatívabb Ace Combat 5: The Unsung War címmel került ki. Érdekesség még, hogy az Xbox One tulajdonosok az említett változat beszerzésekor az Ace Combat 6: Fires of Liberationt kapják meg – ez érthető, ugyanis jelen cikk alanya kizárólag PlayStation 2-re jelent meg, míg a széria hatodik része Xbox 360 exkluzív volt.) Jó látni, hogy milyen koncepciókat őrzött meg a széria és vitt tovább, és melyeket engedte el a legfrissebb epizódban. Az Ace Combat: Squadron Leader meglepően jól állta ki az idő próbáját, és továbbra is szórakoztató, ha elfogadjuk ma már elavultnak ható grafikáját.

Rengeteg küldetés, egy izgalmas, dramatikus sztori és számos repülőgép várja azokat a játékosokat, akik belevetik magukat Osea és Yoktobania háborújában Hősünk egy névtelen, néma pilóta, aki különféle, változatos küldetésekben vesz részt. Sajnálatos módon a multiplayer aspektust még a fejlesztés során elkaszálták, annak ellenére, hogy korábbi részekben jelen volt, így a mostani, feljavított kiadásban sem szerepel – ami azt jelenti, hogy a kampány, illetve az árkád mód hivatott elvinni a vállán az egész játékot.
Határozottan kreatív és változatos feladatokat rak elénk a játék, amelyek sokszor a cselekmény kibontakozásával egyidejűleg, helyben változnak (hasonlóan az Ace Combat 7: Skies Unknown stílusához). Néhol észrevétlenül kell az ellenséges vonalak mögé férkőzni, máshol profi pilótákkal keveredhetünk hatalmas összecsapásokba, míg van, amikor szövetségeseink fedezése a cél.
A checkpointok hiánya könyörtelenné teszi az újoncok számára a haladást, és pár, a játék végi abszurd kihívás a szerencse és a türelem egyvelegét igényli az ügyes irányítás mellett. Ettől függetlenül azonban tiszta és izgalmas élvezet végigmenni a kalandon, megismerkedni az excentrikus személyiségekkel, és megtudni, hogy mi is zajlott a két ország között, és hogy mi is az a „meg nem énekelt háború”.
Kifejezetten jó visszatérni az Ace Combat 7: Skies Unkown után, ugyanis bizonyos események említésre kerülnek, illetve a narratíva átadásának módja is azt a sémát követi. Plusz, itt parancsokat is osztogathatunk csapattársainknak, és felelhetünk is kérdéseikre, ami két esetben elágazó küldetéseket is eredményezhet.

Az irányítás sem lett elavult, és a ráhangolódásra van egy kiképző mód is. A „kezdő” vezérlési típus elég kötött, és könnyebb ugyan, de számos remek manővert végrehajthatatlanná tesz, így célszerű a „profibb” utat választani, még akkor is, ha nehezebb valamennyivel belejönni. Bizonyos elemei azért hagynak kivetni valót maguk után, és sokkal nehezebb rendesen, gépfegyverrel célba venni a többi repülőgépet, mint például a friss részben. A gombleosztás gyakorlatilag teljesen megegyezik az újjal, ami határozott előny, ugyanis a játék egy az egyben a PlayStation 2-es gombokat jeleníti meg, és csak az elején egy információs képernyő mutatja, hogy itt mi minek felel meg.
A feloldható gépek, a különböző nehézségi szintek, és a megkaparintható kitüntetések mind egy tartalmas élménnyé adódnak össze a „fél-szimulátor” kedvelőinek, akik a sokkal egyszerűbb, csupán az akcióra fókuszáló „árkád” módban is próbára tehetik magukat. Szórakoztató a történet, remek a szinkronstáb – főleg a korhoz képest –, fantasztikus a zene, és kiválóak az összecsapások. Szuper választás a nagy Ace Combat rajongóknak, vagy a videojátékos történelem érdeklődőinek egyaránt – egyfajta szárnyalás a nosztalgia egén. Hiába itt a szinte minden vonatkozásban kidolgozottabb Ace Combat 7: Unknown Skies, az Ace Combat: Squadron Leader egy önmagában is teljes, szórakoztató élmény, amely kipróbálására itt a kiváló lehetőség.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Az Ace Combat: Sqaudron Leader nem vásárolható meg külön, hanem a Launch Edition, vagy a Deluxe Launch Edition részeként érhető csak el.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
11 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.
Irony Curtain: From Matryoshka With Love (PS4, PSN)
2019.07.11. 11:27 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Oroszország anyácskában point and click játszani végig téged.
F1 2019 (PLAYSTATION 4)
2019.07.10. 09:16 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Újabb esztendőnyi formaautózás.