PlayStation.Community

2019.01.20. 12:56 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Szocio-politikai doku-játék.

Ahány ember, annyi indok a videojátékozásra. Van, aki menekülne a való világból; van, aki haverokkal szórakozna; van, aki történeteket szeretne hallani; van, aki történeteket szeretne mesélni. Egyesek műpontosságú szimulációkra vágynak, míg mások félistenekké válva tarolnák le ellenségeiket. Van, aki a modern, korszerű témákat kóstolgatná, és van, aki inkább elmerülne egy múltbéli birodalomban. A játékipar ma már mindenkit képes kiszolgálni, így a rajongók minden igényüknek megfelelően belevághatnak valami nekik tetsző élménybe.
A 1979 Revolution: Black Friday célközönsége valószínűleg egy nagyon szűk réteg, viszont kétségtelenül remek, hogy létezik, és embereket informál.

A történet az 1978-ban kitörő iráni forradalomra emlékezik vissza, amikor a több, mint két és fél évezrede királyi uralom alatt élő nép fellázadt a sah korrupt, a gazdaságot roncsoló uralma ellen. Hősünk Reza, egy fotóriporter, aki a sorsdöntő események megörökítésével szeretné megmutatni a világnak, hogy mi is zajlik országában – ami egyébként a játékfejlesztők célja is volt. Reza találkozik régi ismerőseivel, és belekeveredik az ellenállásba; a sztori 1980-as jelenében pedig egy könyörtelen kihallgatáson vesz részt, ahol be kell köpnie egykori társait, vagy viselni a következményeket.
A játékmenet vonatkozásában a Telltale képletét követi az alkotás, bár kissé leegyszerűsítve. A párbeszédek során eldönthetjük, hogy mit mondunk - válaszaink bizonyos mértékben befolyásolhatják az eseményeket, de a következmények igazából nem valósak, és a sorsdöntő konklúzió csupán egy, a finálét megelőző választáson múlik. A felkínált lehetőségek így inkább egyfajta kulturális demonstrációi annak, hogy milyen jellegű mentalitások uralták a forradalmat, és nem a játékmechanika szempontjából hordoznak jelentőséget. Bizonyos fejezetekben rövid, könnyen teljesíthető akciójelenetekkel találkozhatunk, ahol adott időn belül kell megnyomnunk gombokat, vagy elmozdítanunk a joysticket: tehát úgynevezett QTE-ket kell teljesítenünk. Máskor pedig egy szűkebb teret barangolhatunk be, teljesen opcionálisan fotókat készítve az érdekesebb történésekről, és beszélve a helyiekkel: ilyenkor feloldódnak bejegyzések, amelyek rövid történeti áttekintésként szolgálnak. Vannak szegmensek, ahol gyakorlatilag csak mozizunk, és semmilyen interakció nem történik a játékos részéről.
A játékosok így az időben ugrálva megtekinthetik az eseménysorozat főbb mozzanatait, megismerkedhetnek kulcsfontosságú karaktereivel, és láthatják, hogy milyen csoportok vettek részt ebben az egészben. Mivel a videojátékos közönség jelentős részének nem sokat mond ez az időszak, illetve konkrétan a címadó „Fekete Péntek”, egyrészt kifejezetten érdekes lehet elmerülni a témában, másrészt viszont túl sok idegen fogalom, kifejezés és téma zúdul rá, ráadásul úgy, hogy kifejtésük fakultatív, és nem teljes mértékben történik meg a narratíva során. (Bár ismerősen csenghet Khomeini ajatollah, a mudzsáhidok vagy az Evin börtön.) Azoknak nehezen tudom ajánlani, akik konkrétan játszani szeretnének valamivel és ódzkodnak a szocio-politikai témáktól, viszont akik nyitottabbak az alternatív élményekre, és érdeklődnek más kultúrák múltjai és jelenei iránt, azoknak ideális, elgondolkodtató és stimuláló élmény lesz.

Hiába a gyenge játékmenet, az egyszerű grafika, a darabos animáció és az igazából következmény nélküli döntések, a remek színészi alakítások, a bátor témaválasztás, illetve annak szociális jelentősége – azért nem nehéz összefüggéseket hozni a modern világgal – fokozottan igazolja a 1979 Revolution: Black Friday létjogosultságát. Remekül mutatja be, hogy a diktatúra nem vallástól, származástól vagy politikai beállítottságtól függ, és hogy az egyik zsarnokságot könnyedén válthatja le egy másik, amely azonos, ha nem kegyetlenebb módon számol le aktuális ellenfeleivel. A videojátékok médiuma a kifejezés remek formája, és emiatt szomorú – és valamilyen szinten sokatmondó is -, hogy a játékot kitiltották Iránból, a fejlesztők pedig persona non gratává váltak.

Egy olyan játék miatt, amely pontosan arról szól, hogy mit is jelent az elnyomás.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Digerati Digital / iNK Stories
Fejlesztő: N-Fusion Interactive / iNK Stories
Megjelenés: 2018.08.01.
Ár: 3690Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p
Demo: Nincs
Méret: 2.87GB
Web: http://1979revolutiongame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.20. 16:56:25
LV11
Wow, nem hittem volna, hogy lesz teszt. Természetesen megvan a játék, témaválasztása miatt igazi kuriózum! (Játszani még nem tudtam vele, de hamarosan sorra kerül.)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1979 Revolution: Black Friday
Digerati Digital / iNK Stories
REMEK