PlayStation.Community

2019.01.05. 08:21 Cool-Túra
18 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Bárkiből lehet Pókember!

Elsőre úgy tűnhet, nem nagy kunszt jó Pókember-filmet csinálni, ámde ha jobban megvizsgáljuk a világ egyik legnépszerűbb szuperhősének több mint 50 éves pályafutását, akkor a bejáratott elemek, a jellegzetes karakterek és az unalomig ismételt témák láttán már egy sokkal nehezebb feladat rajzolódik ki, ami komoly kihívást jelenthet az arra vállalkozóknak.
A Sony például a Sam Raimi-féle Pókember 2 óta képtelen egy épkézláb filmet összerakni a Falmászóval, és a folyamatos melléfogásoknak köszönhetően kénytelen volt szövetkezni a Marvel stúdióval: a történetet mind ismerjük, kedvenc Hálószövőnket beintegrálták az MCU-ba, és „csak úgy mellékesen” csináltak egy majdhogynem zseniális adaptációt (Hazatérés), de a Sony nem lenne Sony, ha megelégedett volna ennyivel. Ezért egy ideje már megpróbálja a saját kis univerzumát építgetni, mérsékelt sikerrel (Venom), de ez jelen esetben nem is annyira fontos, mint inkább az, hogy bár eddig is akadtak értékelhető Pókember-filmek, mégis, gondolom, nem vagyok vele egyedül, ha azt állítom, annak ellenére, hogy jó filmek voltak, mindig maradt bennem egy csipetnyi kis hiányérzet.
Ugyanis valami különleges, valami megfoghatatlan dolog hiányzott ezekből a produkciókból, olyan megmagyarázhatatlan alkotóelemek sokasága, ami megvolt a képregényekben, és megvolt például az idén kiadott zseniális videojátékban is – viszont ugyancsak hiányzott a Hazatérés című moziból is, ami véleményem szerint, az objektivitást némileg mellőzve, a legjobb Pókember-film. Jobban mondva ezidáig az volt.

Mivel az Irány a Pókverzum! jött, látott, és győzött. Játszi könnyedséggel taszította le a trónról az MCU-féle Falmászót, hovatovább, az összes eddigi adaptációt is lazán kenterbe veri, ahogy azt a nagy könyvben megírták. Ráadásul megvan benne mindaz, ami többé, jobbá, sőt, egyedibbé teszi a korábbi mozgóképes adaptációktól: az a bizonyos misztikus varázs, amiről az előbb meséltem.
Ennek okai pedig valószínűleg pont abban keresendők, hogy a produkció élőszereplős forma helyett konkrétan egy animációs film, de ennél még tovább megyek, voltaképp egy életre kelt képregény, annak minden bájával, jellemzőjével, dinamikájával és sajátos stílusával. Nem ostobaság azt állítani, hogy az Irány a Pókverzum! látványvilága nemcsak, hogy merész, energikus és pulzáló, hanem kifejezetten formabontó is, ahogy az sem véletlen, hogy a Sony jelenleg serényen ügyködik azon, hogy hivatalosan levédesse a technikát.
Az alkotók kész 3D-s animációra rajzoltak rá egy extra 2D-s réteget, ami olyan gyönyörű, egyben eredeti kinézetet eredményezett, amit korábban még nem láttunk sem mozivásznon, sem pedig a televízió képernyőjén. És ezt a bombasztikus vizuális játszóteret a film kiválóan használja: az olyan, elsősorban képregény-lapokon visszaköszönő tulajdonságok, mint a szövegbuborékok, a szereplők gondolatainak és a különböző hanghatásoknak a szöveges kivetülései mind-mind megtalálhatóak benne. Képi és verbális gegek követik egymást, mérőt kiakasztó sebességgel, és bár néha-néha igencsak megszalad az animátorok keze (némelyik karakter már-már röhejesen elnagyolt lett), végeredményben lehetetlen nem feltenni a kérdést: mi ez, ha nem a műfajban rejlő stilisztikai lehetőségek végtelenül kreatív kitágítása?
Ami nyilván totálisan szórakoztatóvá teszi a filmet, és nagy szerepet játszik abban, hogy az Irány a Pókverzum! közel kerülhessen a legnagyobbak halhatatlan panteonjához, azonban a sztorin, a figurákon és a hangvételen még mindig könnyen elcsúszhatott volna az egész. Szerencsére az arányokat eltalálták, ha nem is sikerült minden tökéletesre, az animációs médium adta kötetlenebb és az élőszereplős keretekhez képest elszabadultabb potenciálnak köszönhetően gördülékenyen mesél generációknak és különböző korosztályoknak kellő humorral, komolysággal, egyben hatalmas szívvel.
Felsorakoztat nem is egy, hanem mindjárt hat féle Pókembert (plusz egyet, akit hamar utolér a végzet, de gondolom, ezzel nem lövök le nagy spoilert), akik a Vezér machinációi miatt egy dimenzióba kerülnek, és nincs más választásuk, mint összefogni a közös ellenség ellen, hogy helyreállítsák a multiverzum rendjét. A csapatot tehát egy idősebb és tapasztaltabb, a szuperhősködésből kissé már kiábrándult Peter Parker, a ’30-as évek fekete fehér noir-stílusú világából átpottyant Pókember, a Gwen Stacy-féle Pókember, a mangákat idéző, Pók-robotjával nyomuló Peni Parker és a rajzfilmes univerzumból szalajtott Peter Pacal (más néven Póksonka, vagy ha úgy tetszik Pókmalac) erősíti, a néger-latin félvérrel, Miles Moralesszel egyetemben, aki gyakorlatilag a film főszereplője.

Az Irány a Pókverzum! ennél fogva egy szuperhős-eredettörténet, ami totál meglepő módon (és igazából a szemkápráztató animáció után ez a legfrappánsabb bravúrja) a rengeteg klisétől és jól ismert, klasszikus lépésektől függetlenül teljesen frissnek érződik. Miles nagyjából ugyanazt az utat járja be, mint anno Peter: kockaként, igazi kívülállóként kezdi, aki nem érzi magát túl jól saját világában, azonban egy pókcsípés után elindul a hőssé válás rögös ösvényén, és tragédiák, illetve konfliktusok egész sora közben formálódik meg nála a felelősségvállalás, az áldozathozatal, és a gondolat, hogy valójában mit is jelent Pókembernek lenni.
Emellett pedig a cselekmény ügyesen fűzi össze Miles saját sztoriját a film főkonfliktusával, a rengeteg történetszállal és a többi karakterrel. A legnagyobb figyelmet rajta kívül a mentor-szerepbe szuszakolt idősebb Peter kapja, mialatt az alkotók még egy halovány, de rendkívül jó dinamikával működő szerelmi szállal is kacérkodnak Gwen segítségével, aki így méltó társa a párosnak – ez a páratlan trió viszont annyira ütős, hogy a másik három figuráról is elveszi a fókuszt, akik így kevésbé lettek kidolgozva, ami mondjuk érthető a majdnem két órás játékidő ténye miatt. Ezen kívül, talán felesleges leírni, de azért mégsem tudok elmenni szó nélkül amellett, ahogyan a film kezeli főhősét: manapság a legtöbb produkció orrvérzésig túlerőlteti a polkorrekt témákat, így valószínűleg a legtöbb rajongó már előre félt, hogy az Irány a Pókverzum! milyen szinten fogja kihegyezni a mögöttes tartalmakat Miles bőrszínére és identitására.
Ehhez képest a film elegánsan viszonyul a dologhoz (hozzá kell tenni, hogy maga a figura is még jóval a PC mánia kirobbanása előtt született), nemhogy nem tolja indokolatlanul a néző arcába, hanem még csak utalások szintjén sincsen jelen, ha mégis felmerül egy-egy ritka pillanatban, az tényleg a történet szerves részét képzi, ahelyett, hogy egy nem odaillő, kötelező jelleggel beszúrt elem lenne – ezt mindig így kellene tolni.

A film persze nem rest viccelődni sem: a negyedik falat áttörve, saját karaktere ezerszer elmesélt eredettörténetén, a korábbi adaptációk ciki monumentumain, a Pók-történelem népszerű mérföldkövein. Gúnyolódik és folyamatosan szórja az apró fricskákat, de minden egyes poénban ott van az a mély tisztelet, amit csak értékelni lehet, hiszen ezt a produkciót igazi rajongók készítették, igazi rajongóknak, fiúknak, lányoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szóval, ha akár kicsit is szeretted, vagy szereted Pókembert, és ezek után nem váltasz jegyet erre a filmre, akkor tényleg magadra vess: az Irány a Pókverzum! minden korosztálynak, minden generációnak, minden képregény-olvasónak, minden érett felnőttnek és minden kis szuperhősnek szól – tehát irány a mozi! Tetszeni fog!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
18. Sektor  PlayStation.Community tag
2019.01.10. 11:14:46
LV3
Köszi
Mixing.Dj/Progressive
17. Sektor  PlayStation.Community tag
2019.01.09. 10:12:25
LV3
Adják ezt IMAX-ben?
(Kaptam jegyet karira)
Mixing.Dj/Progressive
16. VictorVance  Szerkesztő
2019.01.07. 00:49:18
LV18
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Egyrészt ebben a filmben közel sincs benne az összes univerzum összes Pókembere, másrészt meg itt kivételesen elég nagy súlya van a történéseknek.
Gyakorlatilag pont egy tragédia hoz magával egy olyan ikonikus Stan Lee cameót, amit szerintem a képregény-rajongók közül senki sem tud úgy végignézni, hogy minimum ne morzsoljon el nagy sumákolva egy könnycseppet.
Ennek a filmnek hatalmas szíve van - és senkit sem akarok megsérteni, de aki ezt nem nézi meg, az egyszerűen nem elég nagy Pókember-fan.
Örülünk?
15. Greg  PlayStation.Community tag
2019.01.06. 15:48:44
LV25
Srácok mi ez a zene 1:37-től ??!! Nagyon tetszik.
LV426
14. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.06. 13:59:02
LV11
Válasz 13. GrayFox üzenetére:
Egyetértünk!
13. GrayFox  Szerkesztő
2019.01.06. 13:38:44
LV9
+1
Válasz 12. Zsolt üzenetére:
Félre ne érts, a képregény szerintem már egy liter kaka túlnyomórészt, egyedül a stílusos rajzok miatt követem, a történet szerintem jelenleg értékelhetetlen. Nem tudják már sajnos hova csavarni, pihenőpályára kéne tenni a pókit. A Superior után azt hittem, valami hatalmas lendületet fog kapni kreatív oldalról a sorozat, de sajnos lejtmenet továbbra is.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
12. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.06. 13:28:03
LV11
Válasz 11. GrayFox üzenetére:
Az ASM 700 körül tértem vissza a pókhoz, a Superior nekem akkora újdonság volt, és annyira bejött (leginkább az elején), hogy miatta kezdtem el gyűjtögetni a korábbi és későbbi számokat. A rendes kerékvágás nekem már rém unalmas, de hát ízlések és pofonok, nekem pl a brand new day bejött (akkor pont az tetszett, ami miatt most panakszodtam :), mások meg utálják. Lehet az ASM 900-ra már olyan lesz a kontent, hogy visszahozza a lelkesedésemet.
11. GrayFox  Szerkesztő
2019.01.06. 12:56:20
LV9
Válasz 6. Zsolt üzenetére:
A Superior már oldschoolnak számít? Azért ott az elején szerintem még ők se voltak biztosak benne, hogy az egy jó húzás volt. Nekem tetszett, ami kikerekedett belőle, de voltak nagyon mélypont pillanatai és ostoba ötletei. Mindenesetre, szerintem mindenki fellélegzett, hogy visszakerültek a dolgok a rendes kerékvágásba.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
10. GrayFox  Szerkesztő
2019.01.06. 12:54:23
LV9
Szerintem idén ez volt a legjobb dolog, ami történt a mainstream superhero zsánerrel, minden filmet, képregényt és további materiált összevetve. Látszik, hogy ez a csapat maximális odaadással kezelte a forrásanyagokat, rengeteg easter egg és meglepetés van a filmben, amit csak akkor veszel észre, ha tősgyökeres pókrajongó vagy, azonban ezek ismerete nélkül is tökéletesen élvezhető végig. Érdemes elolvasni a cikket, amiben a munkafolyamatot taglalják, na az a nem semmi. Állvesztve jöttem ki a moziból, ez most egy nagyon patent húzás volt, várom a folytatást.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
9. GrayFox  Szerkesztő
2019.01.06. 12:51:19
LV9
Válasz 5. Masamune üzenetére:
+1, le se kell írjam. :D
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
8. Onimushaman  Szerkesztő
2019.01.05. 21:23:28
LV24
Tavalyról ez a kedvencem, a stáblista utáni részen meghaltam. :D
señor
7. Onimushaman  Szerkesztő
2019.01.05. 21:22:16
LV24
+1
Válasz 6. Zsolt üzenetére:
Mentségedre szóljon ebben a filmben nincs a base Parker. :D
señor
6. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.05. 17:33:43
LV11
Válasz 5. Masamune üzenetére:
Old school rajongó vagyok. :) A legutsó dolog, ami nagyon tetszett, az a Superior volt.
5. Masamune  PlayStation.Community tag
2019.01.05. 17:29:55
LV14
+1
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Eleg meresz modon nevezed magad cimeres pok-rajongonak ugy, hogy a Marvel’s Spider-Man utani legjobb dolog teged hidegen hagy. Erdekes. :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
4. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2019.01.05. 15:01:43
LV2
Imádtam ezt a filmet, moziban dolgozva állandóan visszalógok rá, stáblista zenék is már majdnem kívülről mennek :D
Idén, mint animációs film, nálam ez és a Ruben Brandt a befutó.
Prinny DooD!
3. Binder  Drift & Photo
2019.01.05. 11:32:50
LV22
Én a legcsekélyebb mértékben sem rajongok a pókemberért, vagy ugy a szuperhősfilmekért / képregényekért / játékokért.
Nem hagy hidegen, néha megnézek egyet-egyet, csak nem vagyok rajongó, nem ismerem betéve az összes szereplőt, ki kivel merre hogy. Talán ezért is tudom fogyasztani az ilyesmit.

Anno mikor láttam ennek a trailerét, nagyon érdekesnek találtam.
Tavasszal ha még játszák beülük rá a gyerekekkel. :)
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.05. 11:11:58
LV11
Címeres pók-rajongóként elmondani nem tudom, mennyire hidegen hagy a film. :) Nem tetszik a mostanság menő marveles vonal, amikor is (mivel már korábban mindent ellőttek a sztorikban), túl nagyot akarnak gurítani. Persze, hozzuk össze az összes univerzum összes pókemberét, elméletben jól hangzik, gyakorlatban egy zagyvaság, már a képregényben sem szerettem. Az a legkiábrándítóbb, hogy akármilyen nagy dolgok történnek, nincs semmilyen súlya, a végén minden megy a régiben. Persze 75 év Marvel után nehéz újat kitalálni. De gondolom másoknak tetszik. :)
1. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.01.05. 09:36:35
LV1
Érdemes volt megnézni, én is csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

/Megjegyzem, most már eléggé kifutóban van, szóval nem árt igyekezni annak aki még látni szeretné./
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
We. The Revolution (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:07 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Én. Az igazság?
Solo: Islands of the Heart (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:00 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Pár kapcsolat, párkapcsolat.
BORDERLANDS 3 (PS4)
2019.09.19. 10:07 Játékteszt
4 hozzászólás
Szerző: HTB
Martin Looter King.
Képregény - Thor: A mennydörgés istene
2019.09.19. 09:49 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az összes istennek pusztulnia kell!
Effie (PS4, PSN)
2019.09.18. 14:21 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Chester013
Szegény ember Zeldája.
NBA 2K20 (PLAYSTATION 4)
2019.09.17. 13:18 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy kosaras naplója.
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!
Super Blood Hockey (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:43 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Kocahokizóknak?
Catherine: Full Body (PlayStation 4)
2019.09.15. 12:50 Kedvcsináló
27 hozzászólás
Szerző: eszg_
A vonzás szabályai.
PlayStation - itt a Tokyo Game Show 2019 menetrendje
2019.09.15. 10:00 [TGS] 2019
20 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Időpontok és a teljes ismert játéklista.