PlayStation.Community

2019.01.18. 09:50 Komment
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Értékeld a cikket!
Szellemekkel suttogó.

(A játék PlayStation VR kompatibilis, de nélküle is játszható.)

Mikor megkaptuk a téli listát, hogy milyen játékokat választhatnánk tesztelésre, gondoltam keresek valamit, amivel relaxálhatnék a borongós téli estéken, az ünnepek alatt. A The Midnight Sanctuary nevű játékra esett a választásom, mert különleges visual novelnek tűnt. Miután megkaptam és ránéztem a Store oldalára, akkor derült ki számomra, hogy ez bizony egy horrorjáték. Nem is akármilyen, egy japán keresztény horror.
A horrorokkal nem igazán vagyok nagy barátságban, de szerencsére nem kellett aggódnom, mivel a program 7 éves kortól játszható, szóval jumpscare-ekre és gyomorforgató dolgokra nem kellett számítani. Maga a "keresztény" jellege volt furcsa számomra, hiszen Japánban ismerten alacsony szinten van a keresztény vallási ráta, idáig még nem volt szerencsém találkozni egyetlen nem kamukeresztény programmal sem, ami japánból jött volna. Így érdeklődve ültem le a gép elé, és körülbelül három óra múlva fejvakargatva álltam fel.

A történet elején, valamikor az 1920-as években a Taisho érában egy néprajzkutatót, egy Tachibana Hamomoru nevű hölgyet (aki a fejlesztők korábbi játékának, a This Starry Midnight We Make-nek is főszereplője) egy levél invitálja a Daiusu névvel rendelkező, világtól elzárt kis faluba. Mint köztudott, horrorjátékokban nem jó dolog ismeretlenektől kapott levél indíttatására elzárt közösségekbe utazni, viszont főszereplőnk nem kapta meg a memót, ezért örömmel el is indul a meghívásra. Megérkezve a falusiak boldogan fogadják, majd a falu vezetője megkéri, hogy gyűjtse össze a közösség meséit és szokásait, hátha népszerűsítés hatására beindul a turizmus, ezáltal fejleszteni tudják a helyet. Főszereplőnk így is tesz, kijelölt kísérőével körbejár és feljegyez mindent, amit tud.
Hamarosan észreveszi, hogy a helyi népek odavannak a "Szentként" emlegetett meséért és legendáért. Azt rebesgetik, hogy a Szent egyszer visszatér és megváltja Daiusut. Körülbelül ennyit a felvezetésről spoilermentesen, beszélek inkább a körítésről.
A játék rendkívül furcsa grafikával rendelkezik. Olyan, mintha a PS2-Dreamcast éra japán 3D-s játékait emelték volna át és öntötték volna nyakon üvegablakokkal. Egy darvas templomi üvegablakot használ a program szinte mindenre kivetítve, fekete-fehérben és színesben, a karaktereket pedig 5 szereplőn kívül tetőtől talpig népviselet takarja (a fentebb említett színsémákban, ez később válik fontossá a sztoriban), és a karik nagyon limitált és furcsa mozgással rendelkeznek. Ez eleinte nagyon idegen a szemnek, de valamennyire hozzá lehet szokni.
Más a helyzet viszont, ha felvesszük a VR sisakot, az egyenesen beleültet minket a film közepébe, sokkal erősebb hangulatot és furcsa bizarr félelmet keltve.
Nem véletlenül mondtam filmet, mivel hiába aggatták rá a visual novel címkét, ez bizony egy 3D-s animációs film. Az események lineárisak, nekünk csak annyi beleszólásunk lesz, hogy milyen sorrendben akarunk látni néhány jelenetet. A hang japán, a szinkronszínészek jók, a felirat angol. Van benne 3-4 zenei betét is, ez inkább fokozza a furcsa hangulatot.
Korábban már említettem, hogy horror létére hét éves kortól ajánlott a cucc, viszont ennek ellenére bizony lehetett érezni a borzongást a jelenetek alatt. Inkább elgondolkodtatni akar, mint halálra rémíteni, de sajnos a történet elemeit és fordulatait elég könnyen ki lehetett találni. A keresztény elemeket is csak kifogásnak éreztem: jelen vannak ugyan, de inkább csak azért, hogy rámutasson a falu furcsaságaira, meg hogy az egyik szereplő problémái létjogosultságot kapjanak.

Technikai szinten is hiányos a szoftver: amíg végignéztem, kétszer omlott össze, ami nem mond sok jót az optimalizálásról. Emiatt rájöttem, hogy az autosave is csak random működik, mikor akar: egyszer valamiért nem mentett a fejezet végén a játék, ezért kezdhettem a felétől újra. Ez rávilágított egy másik problémára, miszerint nem lehet átugrani dialógusokat és jeleneteket, hasonlóan a 2000-res évek eleji japán játékokhoz. Nem tudom megállapítani, hogy a grafikai jellege miatt ez feature akar lenni, emlékeztetni minket a 10-20 perces, átugorhatatlan jelenetek érájára, vagy csak a fejlesztők lustasága?
Az egész játékot inkább filmként kéne értékelnem, de még mindig gondolkodom a történet mondanivalóján, vagy, hogy volt-e az igazán neki. a sztori többfelé is csapongott, de a sebessége jónak mondható, érdekes dolgokat vetett fel az életről és a halálról, valamint az izolációról és a fanatizmusról. Lezárása nem válaszol meg minden kérdést, de utat nyit egy folytatás lehetőségére.
Egy nagyon különleges, inkább VR-ra való alkotás ez, ami egészen biztosan nem fog tetszeni mindenkinek. Ha szereted a nagyon bizarr animéket és kedvelted a korai 3D animációs stílust, akkor próbáld beszerezni akciósan, de ha nincs VR-od, akkor inkább elkerülendő.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: UNTIES
Fejlesztő: CAVYHOUSE
Megjelenés: 2018.10.04.
Ár:3090 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.5GB
Web: http://www.cavyhouse.net/garan/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
The Midnight Sanctuary
UNTIES
CSAK ÓVATOSAN