PlayStation.Community

2019.01.08. 09:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Nem mind Minecraft, ami fénylik.

A 2011-es Minecraft alapjaiban változtatta a videojátékos világot, teljesen új stílust és megjelenítést képviseltetve. Bár voxel játékok voltak már korábban (Voxel: volumetrikus pixel, olyan egység, ami mindhárom tengelyén kiterjedéssel bír, legtöbbször kocka), mégis az egy ember által készített program annyira bájosra, tartalmasra és végtelenül ötletesre sikeredett, hogy egy új stílusirányzat született, ami kis (és sok esetben nagy) gamerek millióit varázsolta el szerte a világban.
Bár fénye megkopóban van, egyre többen pártolnak el tőle, de érdemeit botorság lenne elvitatni tőle. Ez egy szuper kreatív, fejlesztő, oktató, szórakoztató, kapcsolatépítő game, amit tiszta szívvel ajánlok mindig, mikor nekem szegezik a kérdést, hogy „Milyen játékot vegyek a 6-8-10 éves gyerkőcnek?”.

Természetesen a sikeres formulát kihasználva tömegesen jelentek meg és jelennek meg a mai napig is a Minecraft utánzatok, kisebb nagyobb sikerrel, de csak némely esetben megközelítve az előd fényét. Grafikai kivitelezése annyira egyedi lett, hogy ha valamelyik cég ugyan ilyen mintával dolgozik, egyből megkapja terméke a „Minecraft-klón" jelzőt. A Wonderstrucknál (akik volt Lionhead és EA veteránokból állnak) is úgy gondolták, hogy a már bizonyított, jól bejáratott megoldásokat fogják használni. Sajnos ezek a stuffok kisebb hátránnyal indulnak nálam, mert, ha nem tudok elvonatkoztatni egy másik játéktól, ott sok eredetiségre már nem számítok. „Mi ez? Minecraft szegényeknek?” - kérdezte nejem, mikor teszteltem. Már meg is kapta a bélyeget, ráadásul lenéző jelzővel. Innen szép teljesíteni, felkapaszkodni. A Boundless-nek sikerült vajon? Sajnos csak részben.
Az első pár órában ugyanazt csináltam, mint a fentebb már vagy tízszer említett játékban. Ha nem tudtam volna, hogy ennél, még ha nem is több, de másabb a stuff, dobtam is volna az egészet. (Gyanús volt, hogy az elején planétát választhattam, hogy hol is kezdjem kalandomat.) Az alapok tehát ugyanazok. A látvány, a bányászat, favágás és a lootolás az alapanyagokért. Ehhez a nagyon hasonlatos craftolási és építési rendszer is párosul természetesen. Eddig „copy-paste" az egész, csak sajnos még limitáltabban is.
Amiben mégis elüt, különbözik a „mester"-től, az mind ezeken kívül keresendő. Kapunk egy nagyon jóféle küldetés rendszert, ami le van bontva külön szűrőkre is, így abszolút nyomon tudjuk követni, hogy mikor mit is kéne csinálnunk. Tárgyakat készíteni, építkezni, bolygót felfedezni, vadászni. Szépen, lépésről lépére haladhatunk előre, elsajátítva mindent, megismerve lehetőségeinket és az egész világot. A tárgyak elkészítéséhez is részletes ismertetőket kapunk. Olyan mintha egy egész „how to" vagy Wikipedia mellékelve lenne. Nem kell a netet böngészni állandóan, mert minden kéznél van. Karakterünket is fejleszthetjük, elég részletesen. Ez a része csillagos ötös. Ha megépítettük kicsi és kezdetleges viskóinkat, majd hozzárendeltük, hogy kik léphetnek be és mit is csinálhatnak, ha már bent vannak, elindulhatunk felfedezni.
Ezt tehetjük egyedül, vagy többedmagunkkal is, ha van online partnerünk (osztott képernyő nincs sajnos). Utunk során meghökkentő dolgokba futottunk. Szédületes építményekbe, hatalmas tornyokba, több tucat, csoportos „munkaórát" felemésztő falvakba. Mivel kicsit lassabb a játékmenet és kreatív módnak is híján vagyunk (a MC azon szegmense, ahol minden alapanyag végtelen mennyiségben a rendelkezésünkre áll, és repülni is tudunk) ez eléggé becsülendő. Aztán belefutottunk egy piacba. Más playerek által begyűjtött alapanyagokat, barkácsolt tárgyakat, élelmiszereket, ritka összetevőket is vásárolhatunk. Építhetsz ugyanis boltot magadnak, ahol árulhatod jó pénzért portékáidat. Ez nagyon jópofa dolog, én is számtalan dolgot vásároltam a küldetésekért kapott pénzből, hogy kicsit gyorsabban haladjak. Ha pedig eljön az ideje és megépítjük a portált és azok üzemeltetéséhez kellő tárgyat, ránk szakad az egész mindenség.

Az éjszakai eget fürkészve, a közelünkben lévő planétákon kijelölhetünk helységeket, hogy hova szeretnénk teleportálni. A más bolygó sok esetben más biomot is jelent, esetleg más összetevőkkel, lényekkel. Még az is lehet, hogy nem éppen barátságos közegben landolunk. Gigászi városokba botlottunk, olyan közösségekbe, amik online lakosai olyan sokan voltak, hogy az utcák házainak még számozásuk is volt. Szabadon átjárható portálokon keresztül gyorsan eljutottunk más bolygókra is és döbbenet mennyi mindent építettek már társaink (crossplay működik a PC-s playerekkel, konzol fronton exkluzív a cucc). Konkrétan eljutottunk plázák tömkelegeibe, a mi legnagyobb bevásárló központjaikat megszégyenítő méretekkel. Portálból portálba, shopból shopba járva, már a visszautat is elfeledve és ajándéktárgyak valamint ritka összetevők és fegyverek vásárlásával múlattuk az időt. Pénzünk nem maradt a visszaútra, mert minél messzebb vagyunk, annál többe kerül a portál használata, de kegyesen mégis hazamehettünk, igaz adósságba keveredtünk.

A Boundless a következőket kínálja: légy vadász, kereskedő, felfedező, építész. Éld úgy életed, ahogyan te szeretnéd! Jól hangzik, de sajnos van egy kis bökkenő. A program kevés ezekhez a grandiózus tervekhez. A lények ötlettelenek, már most több boltos van, mint kéne, ugyanis közel nincs annyi tárgy, mint ami ennyi trafikot és plázát igényelne. Ezért az építészet is csak külsőség, bent csak kongó terekkel találkozunk. A mechanikában sincsenek olyan ötletes és kreatív dolgok, mint az MC-ben. A készítők ígérnek még jó dolgokat (saját bolygó létrehozása, hatalmas megmászható és csak csapatosan legyőzhető szörnyek, stb.), ha ezek bekerülnek és kitoldják még az elkészíthető elemek számát és társad is lesz a felfedezéshez, akkor majd megéri az árát, addig nem lesz más, csak „Minecraft szegényeknek". Sőt, ha az árát nézzük, akkor „Szegény Minecraft gazdagoknak”.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Wonderstruck Games
Fejlesztő: Wonderstruck Games
Megjelenés: 2018.10.11.
Ár: 12490 Ft
Játékosok száma: 1-99
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.52GB
Web: https://playboundless.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Boundless
Wonderstruck Games
ÁTLAGOS