PlayStation.Community

2018.12.28. 08:18 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Kisvárosi gyilkosságok.

Ha nem hangzik ismerősen a Wales Interactive neve, az nem a véletlen műve, hiszen egy viszonylag kicsi kiadóról van szó, akiktől ígéretes (Typoman) és végtelenül ízléstelen (Coffin Dodgers) játékokat egyaránt láthattunk az elmúlt években. Ami miatt mindenképpen érdemes megjegyezni a kiadó nevét az a tény, miszerint nekik köszönhetően a kilencvenes évek - sajnálatos módon elfeledett - FMV kalandjátékai cirka 30 éves távollét után visszakerültek a köztudatba. A Bunker és Late Shift hagyományosabb megközelítése utána a D'Avekki Studios által készített The Infectious Madness of Doctor Dekker egy izgalmas új irányba vitte el a műfajt (a több, mint 7 órányi videobejátszást tartalmazó alkotás egyébként a Wing Commander IV-et trónfosztva jelenleg a legtöbb FMV jelenetet tartalmazó videojáték evör), melyet a szintén ugyanettől a fejlesztőtől érkező The Shapeshifting Detective próbál új szintre emelni.

A játék, mint minden jó krimi, egy gyilkossággal kezdődik... August városát szörnyű hír rázza meg: Dorota Shaw-t, az ismert csellistát holtan találják lakásában. Az eset érdekessége, hogy egy csapat kártyajós előre megjósolta a gyilkosságot, ezért nyilvánvalóan ők lesznek az ügy első számú gyanúsítottai. Mivel a helyi rendfenntartók nem az elképesztő hatékonyságukról ismertek, téged kérnek fel arra, hogy áss a dolgok mélyére.
Amint azt cím is sugallja, a játékban nem egy átlagos magánnyomozó bőrébe bújhatsz bele, hiszen rejtélyes képességednek köszönhetően képes vagy felvenni bármilyen (felnőtt) ember alakját, akivel valaha találkoztál, mely erősen megkönnyítheti a nyomozás menetét.
Zárkózott az áldozat és látod rajta, hogy titkol valamit? Vedd fel a helyi rendőrkapitány alakját és egy kis extra adag tekintélyt alkalmazva vedd rá arra, hogy mindent bevalljon, vagy puhatold ki melyik karakterrel ápol bizalmas viszonyt és kihasználva az érzelmek erejét a választott szereplővel húzd ki belőle a kérdéses információt. Ahogy egyre bővül a gyanúsítottak sora, úgy lesz egyre több eszközöd arra, hogy megtaláld a gyanúsítottak között lapuló gyilkost, ám a dolgod még így sem lesz egyszerű, hiszen a kapcsolatok kusza hálóját kibogozva hamar nyilvánvalóvá válik, hogy több embernek is érdekében állt végleg elhallgattatni az ártatlanság álcája mögé bújó ifjú celebet..
Annak ellenére, hogy a játék felépítése alapvetően lineáris, döntéseiddel aktívan befolyásolod az események kimenetelést, sőt akár le is buktathatod magad a szereplők előtt, ami azért különösen ciki, mert a gyilkos személye nem fix, hanem azt a játék random osztja ki a gyanúsítottak valamelyikére. Ennek a zseniális húzásnak köszönhetően az amúgy meglehetősen rövidke (cirka 3-4 óra egy menet) alkotás sosem válik unalmassá, hiszen a viselkedésedtől és a gyilkos aktuális személyétől függően mindig látsz majd teljesen új jeleneteket, így, ha szeretnéd a játékban megtalálható 1600(!) klip mindegyikét megnézni, ahhoz bizony fel kell kötnöd a gatyát.
Nagyon tetszett, hogy a trükkösebb párbeszéd elemeknél kapsz lehetőséget arra is, hogy a kérdés feltétele helyett jelentőségteljes hallgatásba burkolózz, amivel egyrészt elkerülheted a kínos szituációkat (miért is kérdeznél rá például egy olyan dologra, amit nyilvánvalóan tudnod kell), másrészt bizonyos helyzetekben pont ezzel a taktikával veheted rá a partnered, hogy lelkileg kitárulkozzon előtted.

Az alkotás gerincét alkotó filmbejátszások hozzák a műfajtól elvárható színvonalat, de a Late Shiftben látottakról elmarad a minőség. A helyenként látványosan túlzó színészi játék és operatőri munka inkább idéz egy békategóriás sorozatot, mint egy stúdiófilmet, amiért némiképp kárpótol a megkapó sztori és a kellő mélységgel rendelkező karakterek kettőse.
Sajnos a Doctor Dekker minden szempontból túlságosan magasra tette a lécet ahhoz, hogy tesztalanyunk megoldásait igazán értékelni tudjuk, de minden hibájával együtt is egy igazi kuriózummal bővült az interaktív film-játék műfaja a The Shapeshifting Detective képében, mely minden vérbeli krimirajongónak bátran ajánlható.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Wales Interactive
Fejlesztő: D'Avekki Studios
Megjelenés: 2018.11.06.
Ár: 3990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 6.03GB
Web: https://shapeshiftingdetective.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.12.28. 16:17:21
LV11
A csellós csaj jól néz ki, de a screenshotokon a többi egy bányrém. :)
2. martin  Főszerkesztő
2018.12.28. 11:50:08
LV27
+1
Ebben is benne van a múltkori pornós vörös. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. zola0306  SonsOfSaRock
2018.12.28. 11:47:51
LV15
Tervben van,szeretem a Wales játékokat.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Shapeshifting Detective
Wales Interactive
KÖZÉPSZERŰ