PlayStation.Community

2018.12.09. 12:05 PlayStation.Community
71 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Most akkor milyen bőrszínű és mely vallású ember ölhet büntetlenül milyen neműt és milyen korút?

Én azért szerettem nagyon a videojáték-történelem korai Commodore 64-es éráját (1984-1990), mert abban az időben a videojátékozás tényleg a határok nélküli játékról, az igazi videojátékosokhoz szólt. A videojátékozás akkoriban abszolút egy elszeparált szubkultúraként funkcionált, ahol a szabályokat és a szokásokat maga a szubkultúra határozta meg, nem pedig kívülálló befolyásolók, politikusok, pénzemberek és menedzserek - az igazi influenszerek pedig mi, hardcore gémerek voltunk.
Akkoriban még létezhettek olyan játékok, mint a Raid Over Moscow, mely a harmadik világháború előszobáját mutatta be, amikor is a szovjet atomcsapás már megindult az Egyesült Államok irányába, a playernek pedig gyors ellentámadást kellett indítania a ruszki nagyvárosok ellen, és olyanok is, mint a Quest For Tires, melyben ősember főhősünk ősasszonyát a hajánál fogva húzta maga után a családi barlangba, hogy jól... És persze volt Samantha Fox Strip Poker is a brit énekesnő telt kebleivel, meg kúrós-szopatós Sex Games őrült joystick-rángatással, és volt Beyond Castle Wolfenstein is (oké, az PC-n) pixeles Adolf Hitlerrel meg horogkeresztekkel. Egy csomó tök érdekes, izgalmas, szokatlan, meglepő ötlet jöhetett világra akkoriban, és formálódhatott (néha még kezdetleges) videojátékká.
Én - balga módon - sokáig azt hittem, hogy ez a szabadság mindig így marad, sőt, egyre inkább szárnyal majd kedvenc hobbimban és csak a játékok technikai színvonala emelkedik tovább, hogy az ábrázolásmód egyre átütőbb erejű legyen; de nem így lett. Az alkotói szellem szabadsága sajnos egyenes arányban csökkent a videojátékos technológiák fejlődésével.

Ahogy a világ más területein, úgy a videojátékok világába is beköszöntött a polkorrekt (PC = Politically Correct = Politikailag Korrekt) tartalmak korszaka. A videojáték egyre inkább elveszti játékjellegét.

Először a direkt szexuális vonatkozású és a szélsőséges humorú tartalmak szívódtak fel nyomtalanul, aztán eltűntek az önkényuralmi jelképek és a valláskritika, ezt követték a társadalmilag kényes témák, majd nem is olyan régen megjelentek a szokatlan közegekbe (talán) indokolatlanul pozicionált nemek, végül pár nappal ezelőtt felvillantak a Far Cry: New Dawn (szerintem) finoman provokáló képsorai a kifeszített fehér férfival és két színes bőrű, tinédzserkorú kínzójával... akik egyébként lányok.
A probléma csak annyi ezzel az egésszel, hogy mintha kezdenénk belezavarodni, mi a videojátékok világában a PC tartalom és mi nem.
Most akkor milyen nemzetiségű katona ölhet milyet az FPS-ekben? A bőrszíneket tekintve mi az aktuális kő-papír-olló felállás? Meddig esztétikus egy tartalom és mikortól szexista? Mikortól bántó a történelmi hűség? Meddig terjedhet az alkotói szabadság és mely gondolatok elfogadhatatlanok. Mely népcsoportokat, nemzetiségeket, vallásokat, politikai rendszereket lehet egy bizonyos szerepbe állítani, és melyeket nem?
Mi sért kit? Ki sért mit?
Ki érzékeny mire? Ki érzékeny kire?
És egyáltalán: most akkor a videojáték már nem "játék" többé? Milyen eszmék bújtathatók a "játék" fogalma mögé és milyenek semmiképp?

Meséljetek !

(Ezt a témát mentoloshypo fórumtársunk dobta fel.)
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
71. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.12.16. 11:16:33
LV11
+1
Válasz 64. leslie21 üzenetére:
Az a egész film egy undormány. Oscarról is elárul mindent, hogy ilyen remekművek kapják a díjakat.
70. Greg  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 22:10:49
LV25
Amúgy simán lehet hogy ezektől a mikroműanyag részecskéktől (is) van ez a rengeteg rákos megbetegedés.
LV426
69. martin  Főszerkesztő
2018.12.14. 21:32:33
LV27
Válasz 68. PDHiv üzenetére:
Értem, igen.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
68. PDHiv  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 19:34:30
LV1
Válasz 67. martin üzenetére:
Az embet vs környezete is egy "közösség". Felrúgtuk a szabályait, rendezkedik.
67. martin  Főszerkesztő
2018.12.14. 19:31:05
LV27
Válasz 66. PDHiv üzenetére:
Oké, de a természeti katasztrófa részét, az éhínséget és az ivóvíz problémáját hogy keretezed át? A műanyag részecskéket az élőlényekben?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
66. PDHiv  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 18:35:12
LV1
Válasz 62. martin üzenetére:
Elolvastam a cikket és sejteni vélem az álláspontod.
Az én személyes meglátásom alapján (minden tudományis tény nélkül):
az ember történelmében egy örök érvényű dinamika fedezhető fel az egyének, csoportok, társadalmak között. Ez alapján mindig van egy játékszabály ami alapján működnek. Ezek elnyomottak és az elnyomók. Az első időszakban a játék mindenkinek jó. Jók a szabályok, a szabályszegőket büntetik stb. Majd az egyik oldalnak (vagy mindkettőnek) kezd az aktuális rendszer kényelmetlenné válni. Ekkor visszaél pozíciójával és szabályokat szeg, átír stb. Ez a folyamat addig tart míg a másik fél tűr, végül ilyen-olyan (erőszakos vagy viszonylag békés) módon az egész keret felbomlik és a megmaradók új szabályokat hoznak. Innen kezdődik előről minden. A rendszer érettségén múlik, mennyire rázza meg résztvevőket a felbomlás folyamata. Jelenleg ez a felbomlási folyamat zajlik, ezekre a jelekre hivatkozol, mint okokra a teljes pusztulásra, a teljes pusztulás a régi keretek eltűnése. Az átmenet sem lesz kevésbé megterhelő. Az abban a folyamatban fennmaradók és mentálisan épek fogják az új rendszer alapjait lerakni. Ezt nyilván párbeszédben jobban ki lehetne fejteni.
65. leslie21  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 12:40:42
LV11
Válasz 64. leslie21 üzenetére:
Javítanám magam a film címe A víz érintése! Nem láttam csak a kritikát olvastam, meg anno trailert láttam belőle, az is elég volt.
64. leslie21  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 12:06:43
LV11
Válasz 51. zoli12i üzenetére:
Jól látod a fehér férfi és hagyományos családmodell az új ellenségkép! Már évekkel ezelőtt is olvastam erről és egyéb más "összeesküvés elméletekről" amik aztán jelenleg sorban beigazolódni, realizálódni kezdenek, ezek már nem elméletek, ez a valóság. Megmondom én miért a fehér férfi az ellenség: Jelenleg az értelmes, gondolkodó, fizikailag is erős fehér férfi és a hagyományos, összetartó családmodell az utolsó aki fel tudja és fel akarhatja venni a harcot a tervezett multikultis, irányított társadalom előtt amit az új világrend vagy nevezzük bárhogy is el akar érni, ezért ezt akarják meggyengíteni, ócsárolni a társadalom szemében. Filmekben, játékokban már mindenhol ezt erőltetik burkoltan vagy nyíltan!
Érdemes elolvasni ezt a filmkritikát az Ember és a bestia című filmről, természetesen kapott is 13 Oscar jelölést anno, a kritikus jól látja a lényeget: http://www.hetek.hu/fokusz/201802/ember_es_be[...]
63. martin  Főszerkesztő
2018.12.14. 07:34:30
LV27
Válasz 62. martin üzenetére:
...és akkor még a levegőben lógó, lehetséges tudományos vetületű katasztrófákról nem is beszéltem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
62. martin  Főszerkesztő
2018.12.14. 07:32:35
LV27
+4
Válasz 61. PDHiv üzenetére:
Lucsi nevében nem merek nyilatkozni, de én biztosan nem vagyok az. Ellenben elég sok információt olvasok, nézek, látok és hallok ebben a témában. Engedelmeddel most nem mennék bele túl mélyen a dologba korai órára való tekintettel, csak felületesen.

- 2018. december 3-i cikk volt világszerte David Attenborough nyilatkozata arról, hogy nem a "jövőben" fog összeomlani a civilizáció, hanem a vég "már itt van a kanyarban". Ez után több tudományos műsor is újfent elővette a témát, melyek már 2030-ra világméretű társadalmi katasztrófákat vetítenek elő. Ez azért nem egy olyan sci-fi távolság.
- Emellett folyamatosan szó van a természeti katasztrófák sokasodásról, ami gyakorlatilag már most teljesen egyértelműen látszik Amerikában, Ázsiában és Európában is.
- Ha a migrációs kérdést mézed, az valahol már most katasztrofális társadalmi helyzeteket okoz, és még el sem kezdődött igazán.
- Nem mellesleg ott a politikai vetülete az egésznek, ami most éppen Franciaországban és akár Magyarországon is folyik és egyre eszkalálódik.
- Ide sorolhatók továbbá ez egyre durvább vallási alapú konfliktusok is.
- Az egyik legfontosabb probléma a születésszabályozás kérdése. Ez totálisan abnormális, ami az elmaradott kontinenseken - országokban - régiókban - népeknél folyik.

Én nem arról beszélek, hogy feltétlenül kihal az emberiség, hanem arról, hogy ebben a formában, ebben az irányban ez a civilizáció, ez a társadalom nem mehet tovább, és nem is fog menni. Lehet persze, hogy a civilizáció romjain még félállat módjára eléldegél majd pár milliárd ember, hisz most is azt teszik, csak vegetálnak, de ennek a rendszernek:
- össze kell omlania,
- az emberiség legalább felének el kell pusztulnia.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
61. PDHiv  PlayStation.Community tag
2018.12.14. 06:52:18
LV1
Válasz 60. Lucsy üzenetére:
Ti istenek vagytok? Honnan ez a fene nagy rálátás a világra? Irigyellek titeket, hogy képesnek érzitek magatokat ennek a kis dolognak a megítélésére: kb 7 milliárd ember teljes kipusztítása.
60. Lucsy  PlayStation.Community tag
2018.12.13. 17:46:25
LV12
Válasz 59. martin üzenetére:
boven megerettunk a pusztulasra
nagy volt a pofam, elnezest kerek
59. martin  Főszerkesztő
2018.12.12. 10:36:30
LV27
+2
Lassan csak kampec lesz ennek a nyomorult civilizációnak, remélem még láthatom a végét.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
58. eandre  PlayStation.Community tag
2018.12.12. 02:02:42
LV11
Megnézném hogy mostanában egy nagy költségvetésű játéknál bemernének e vállalni olyat mint anno az MW2-ben.
57. TCr64EU  Choose life
2018.12.11. 20:44:09
LV22
Válasz 56. mentoloshypo üzenetére:
Szerintem is.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
56. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.11. 18:54:44
LV28
Válasz 54. TCr64EU üzenetére:
Ha jól emlékszem már az első rész elején is kiírták.
55. TCr64EU  Choose life
2018.12.11. 16:48:37
LV22
+1
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Az indokolatlan rasszizmus önmagában nem primitívség?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
54. TCr64EU  Choose life
2018.12.11. 16:45:48
LV22
Válasz 4. Zsolt üzenetére:
Nem gondolom, hogy az Ubi a mostani túltolt PC-szemlélet miatt írja ezt ki az AC játékok elejére, sokkal inkább amiatt, amiről a játék eredetileg is szólt.
Célpontban a keresztény egyház, illetve annak a két évezrede (?) tartó parasztvakítása(i).
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
53. TCr64EU  Choose life
2018.12.11. 16:38:57
LV22
Quest For Tires - :DDDDDDDDDDD
Atyaég, ezt már régen elfeledtem, köszi a nosztalgiát, beütött. :)
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
52. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.12.11. 12:42:02
LV11
Meg nekem ez az egész egyre inkább tűnik egy ideológiai eszmének, amit előbb utóbb úgy kell megállítani, mint a nácizmust és a kommunizmust. Ha nem kezelik gyorsan ezt a baromságot, akkor ennek csúnya vége lesz.
51. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.12.11. 12:38:45
LV11
Egyre idegesítőbb az egész, mert egyre látványosan próbálják lenyomni a torkunkon, annyira hogy az már felháborító.

Nekem ez az egész valahogy úgy jön le, hogy a fehér férfiakat akarják kiherélni az egésszel. Csak azt nem értem, hogy kinek jó ez és miért.

Hogy a játékoknál maradjunk, számomra például teljesen felfoghatatlan, hogy most csak egy példát mondjak a BF V-t miért kellett telepakolni nőkkel. De még a borítóra is egy nőt rakni, egy 2. világháborús témájú játéknál ?
Kiknek akarnak ezzel imponálni ? A nőknek ? De miért ? Mennyi nő játszik BF V-öt ? Meg úgy általában mennyi női gamer is van ?
Mióta konzolon (ps3 kezdete óta) játszok, összesen csak egy darab csajjal játszottam. Szóval én nem értem az egészet.
50. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.12.11. 07:50:52
LV14
Válasz 45. Itachi üzenetére:
Thanos csettintsél tezsvirem.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
49. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2018.12.11. 05:30:10
LV5
Válasz 22. VictorVance üzenetére:
Erről nekem az jutott eszembe, hogy pár éve volt egy "minden gyerek lakjon jól" alapítvány, ami -ahogy a nevéből is kikövetkeztethető - a nehezebb anyagi körülmények között lévő gyermekeknek biztosított ingyen étkezést. Ezt etnikumra való tekintet nélkül tették, helyesnek is tartom.
Amit viszont nem, az az, hogy aki jogosult volt ezt igenybe venni, az (és ez konkrét példa) sajttal-sonkával töltött rántott húst kapott, az én gyermekem, akinek ugyanitt mi fizettünk az ebédjéért, egyszerű rántott húst.
Ennek - szerintem - van egy olyan negatív üzenete, hogy felesleges megdolgozni, megfizetni valamiért.
A témával kapcsolatban is ennyi a véleményem. Nincs baj azzal, ha odafigyelünk mindenkire. Csak mértékkel kell, és megvan mindennek a maga helye.
48. ufonauta  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 23:22:51
LV15
+1
Még nem olvastam ti mit írtatok . De én személyes véleményem erről . Hogy már az is baromság hogy ez egyen talán jelen van . Hogy lehet egy játékot besorolni hogy náci , vagy pornó vagy akármi . Benne van nevébe JÁTÉK. Hiszen pont erről kellene szólnia hogy hagyják az embereket hadd szárnyaljon a fantázia , alkossanak mutassák meg világnak hogy mit rejt az gondolkodásuk . Régen ezért voltak szerintem ilyen játékok nem szabták meg hogy csak ez lehet benne meg az . Aki agyhalott annak olyan mindegy náci vagy nem náci , van benne szex vagy nincs attól már hülyébb nem lesz . Könyörgöm olyan világa élünk ahol minden nap erőszakolják fiatal lányokat migránsok . 10 éves gyerekek nézik pornó oldalakat . Szívnak isznak stb . De mit kell megtámadni a JÁTÉKOT mert attól hülye mindenki . Ez ami vicc , ez jellemzi az egész világot . Egy vicc azt támadni amibe semmi nincs mert csak virtuális nem kézzel fogható . továbbra is tartom az véleményem technika fejlődés nem jelent egyet az ember fejlődéssel . olyan vezetők papolnak hogy káros videojáték akik remegő kézzel várják mikkor dobják atomot a másikra. Ilyen világban nem meglepő már semmi . sose változik valamely szinten hogy aki játszik az idióta . Mert mindig lesznek azok akik ezt mondani fogják ami szomorú .
47. leslie21  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 22:44:23
LV11
+1
Válasz 45. Itachi üzenetére:
Igen ez jó gondolatmenet, egyetértek vele. A nyugati társadalmaknak túlzott jólét kezd az agyára menni, nincsenek valós komoly problémáik, hát mindenféle izmusokokkal, szellemi agymenésekkel kell rombolni, bomlasztani. Majd ha eljutunk egy komoly világválságig, világméretű éhezésig stb. ami előbb-utóbb be fog következni, na majd akkor a legkisebb probléma is nagyobb lesz, mint a női kvóták, a melegek jogai, meg hasonló baromságok. A történelem ismétli önmagát, a Nyugatrómai birodalom bukása is hasonló szellemi mételyre, a régi rend eltűnésére, a túl nagy számú bevándorlásra, megosztottságra vezethető vissza.
46. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 21:21:38
LV1
Válasz 45. Itachi üzenetére:
Legalább a diktátorunk egyvalamit jól csinál.
45. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 20:51:37
LV2
+1
Válasz 33. jemand üzenetére:
Biztosíthatlak, hogy az USA és főleg Kanada is fog legalább ekkorát szívni, másképp máshogyan. De az ok ugyanaz lesz. Megjegyzem, Mo nem érintett ilyen téren, itt már félfeudális állapotok uralkodnak. Irónikus módon pont ez az ami visszatartja az említett szellemi áramlat elburjánzását. Bárhogy is legyen, a káorszból válik ki a rend, mindig így volt és ezzel nincs semmi baj. Hogy elpusztul Európa? Lesz majd helyette más. Nem aggódom. Az emberiségnek sokkal nagyobb problémái lesznek, mint az, hogy szellemi nézetkülönbségek miatt vagy épp vallási okokból kinyírja egymást. Ha meg igen, az még jobb. -6 milliárd ember kéne a bolygóra, hogy ne végérvényesen kinyírja egymást az emberiség a majdan lassan de biztosan szűkös erőforrások miatt. Hulljon a férgese. (ja és félreértés ne essék, ha én is része vagyok, nekem nem gond, az élet úgyis túl van értékelve. A halál egy csodás dolog, csak ne kéne kín meg szenvedésen keresztül eljutni oda. A legnagyobb ajándék, amit létünk során kaphatunk az egy fájdalommentes, gyors távozás.:) )
ヤレヤレ、ダゼ。
44. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.09. 20:24:45
LV28
+1
Válasz 39. ralphcliff75 üzenetére:
Semmit szerintem lenne egy kis visszhangja de semmi különös. Eleve a nagy nyilvánosság előtt nem sokan mernének felszólalni ellene mert rögtön homofóbnak bélyegeznék meg. Meg hát én már nem csodálkozok semmin se manapság. 2011-ben a BF3 és a Modern Warfare 2 idején ha valaki azt mondta volna, hogy nőkkel mész majd harcolni (pláne világháborús játékban) hülyének nézték volna, most meg erre épít a tripla A ipar.
43. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 20:24:11
LV1
Válasz 42. jemand üzenetére:
(a gázkamrás jelenetről már nem is beszélve)
42. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 20:22:31
LV1
Jurassic World 2 SPOILER!

Az megvan hogy egyes elméletek szerint a film vége is agymosás céllal alakult úgy ahogy? Hogy a dínóknak is ugyanolyan joguk van az élethez és nehogymár ki legyenek irtva, meg kell tanulni együtt élni velük stb...

Már mindenhova teszik az agymosást. Videojátékok sem lesznek ez alól kivételek.
41. persuid  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 20:20:49
LV3
Abszolút egyetértek sonerone-vel.
A fantasy tartalmú játékok,a JRPG-k megmaradtak tisztának,legalábbis eddig.(Igaz,a Sony új undorító politikája miatt ez már kezd sajnos megváltozni).
A japán stílusú játékokat is azért kedvelem -legalábbis az egyik ok ez- hogy megmaradtak olyannak,amelynek tervezték és magas ívben letojják az elvárásokat.
Az elvárásokat,amelyeket a nyugati világ próbál belénk sulykolni.
Egy példa.Kisgyermekes apaként gyakran nézünk mesecsatornákat,amelyen szinte minden mesében elvárás,hogy legyen egy néger gyerekszereplő is.Oké,de akkor mi lesz a kínai,eszkimó,indián és még ki tudja még hány rasszal?

Még egy gondolat:a "visszafelé rasszizmus" nagyon is van és létezik.
Borsodban lakom,naponta találkozom ezzel.Ha globális szinten nézzük,elég megnézni mi történik a Dél-Afrikai Köztársaságban.
Anri,you are the breast...I mean the best
40. ati7hun  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 20:14:29
LV1
Sosem zavart ha egy játékban nácikat vagy kommunistákat kellet lelőni, vagy bármilyen más, nem háborús játékokban fekete vagy fehér bőrszínű volt az ellenség.

De pl. volt egy film Sacha baron Cohen főszereplésével : "A Diktátor".
Ebben a főszereplő egy olyan játékkal játszott ahol kipát viselő zsidókat kellett lelőni és amikor egyet megölt akkor "ajve" felkiáltásal esett össze.

Ilyen játékra igény sem lenne, még ha engednék is a megjelenését, szerintem ez már nem nagyon bújtatható a "játék" fogalma mögé.

Mintha a Bioshock Infinite kapcsán lett volna valami ilyen jellegű probléma, bár nem emlékszem már pontosan, hogy mi is volt az.

Mondjuk ez már a vallás témakörhöz tartozik és nem a politikához, bár ritkán előfordul, hogy a kettő összefonódik.
39. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 19:03:34
LV3
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz majd egy tripla A játék meleg főszereplővel. Ahhoz mit szól majd a világ?
38. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:30:38
LV1
Válasz 36. jemand üzenetére:
Demi Lovato, elírtam.
37. Lucsy  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:30:37
LV12
https://www.youtube.com/watch?v=-dLPsw3i_P8
nagy volt a pofam, elnezest kerek
36. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:30:25
LV1
+1
Válasz 35. leslie21 üzenetére:
Az egyik Demo Lovato zeneklipben, amely elvileg egy átlagos "gazdag" házibulit akar prezentálni, egy fekete férfi megcsókol egy fehér férfit. Csak hogy két legyet egy csapásra....
Most komolyan, ilyet mikor látunk élőben? :) Ezt hívják agymosásnak, így akarják elfogadtatni a köznéppel.

És szerintem pár év lemaradással a videojátékok is megkapják ezeket a motívumokat.
35. leslie21  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:26:30
LV11
+2
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Engem egy kitalált fiktív univerzum vagy film esetén nem zavar, hogy milyen rasszú, nemű karakterekkel töltik fel és azok milyen pozíciókban vannak, pl. egy Final Fantasyben nem izgat h milyen karaktert irányítok, egy szuperhősfilmnél sem zavar h Wonder Woman odabasz mindenkinek. Az viszont igen, amikor az erőltetett polkorrektkedés miatt valós történelmi korszakokban játszódó játékokba vagy filmekbe erőltetnek olyan rasszú vagy nemű karaktereket olyan pozíciókba amely soha nem létezett, létezhetett és már a film, játék plakátjáról ordít ez és az izzadtságszag (BF5 ugye, nem hinném h túl sok nő rohangált volna a frontvonalban a 2. világháborúban, vagy az új AC játék, ahol megint csak nevetséges és hiteltelen egy női harcos egy valós történelmi esemény köré szőtt történetben. Ott van az is amikor egy már megírt könyv, megírt karaktereit akarják egy filmadaptációnál más rasszúra cserélni szintén polkorrektségből (pl. fekete Ciri a Witcher sorozatban)! A hiteltelenség az amit nem tudok lenyelni, vannak műfajok, korszakok amibe illenek ezek, egy sci-fi akármi, ahol bármi megtörténhet, egy történet amit eleve így alkottak meg, ott van helye ennek. És van műfaj amibe beletuszkolják, beleerőltetik, ha kell-ha nem, pedig csak ront a termék élvezhetőségén, hitelességén.
34. SentryD  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:21:57
LV1
+3
Huhh, nem könnyű téma, és alaposabb átgondolást igényelne, szóval lehet, hogy majd később revideálom magam.

A PC a játékiparpa talán csak mostanság kezd el igazán begyűrűzni, ám ha a filmek mélyrepüléséből indulunk ki, lesz még sokkal rosszabb a helyzet. Hollywoodban már Oscart ér a megfelelő számban reprezentált különféle etnikum vagy szexualitás, gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti totálisan középszerű Moonlight díjazására, vagy a borzasztó vicceket, nevetséges színészeket és az évtized legirritálóbb karakterét (Shuri) felvonultató Black Panther jelölésért folyó lobbijára (ami mellesleg rohadt rasszista a fehérekkel szemben, az afrikaiakat pedig elmaradott félmajomként állítja be, akik a világ legmagasabb szintű technológiája ellenére is megtartották a törzsi berendezkedést és a fizikai erő alapján eldőlő hatalmat - talán nem kéne minden kultúrát megvédeni). Ennél talán még rosszabb formát mutat az idegennyelvű filmek kategóriája, ahol legutóbb az "Egy fantasztikus nő" nevű film nyert, amely azon túl, hogy borzasztóan szürke és talán a legrosszabb a jelöltek közül, egy transznemű főhőst vonultatott fel, és vitte is a nyereményt. Na de ő legalább felnőtt volt. Ugyanis le merném fogadni, hogy az idei, szimplán "Lány" címre keresztelt film szintén díjközelben lesz. A szinopszisa, idézem: "Lara is a 15-year-old girl, born in the body of a boy, who dreams of becoming a ballerina." Tizenöt bazmeg. Mert annyi idősen aztán sziklaszilárd nemi identitása van az embernek. Remélem jövőre látom ugyanezt a sztorit nyolc évessel.

Na de játékok. Bocsi az offtopicért, de muszáj volt kiadni magamból a nyűgöm.

A videojáték jellemzően férfiaknak készül, ennek folyományaképp férfias témákat dolgoz fel. Persze tudom, vannak gémergörlök is szépszámmal, csak én nem találkozok velük. Azokat nem számítom annak, aki attention whorekodásból lolozik, mert másoktól nem kap elég lájkot, a gamereknél meg talán csak az animések kiéhezettebbek és ha meglátnak egy feminin-szerű nicnknevet, borulnak is térdre.
Tehát a videojátékok cirka kilencven százalékában ölni kell. Hatalmas szablyákkal, méretes puskákkal irtjuk az ellent pókerarccal, kiontott vérben és belekben gázolva. Na most ez számomra kevéssé összeegyeztethető a női nem vitathatatlan emocionális felsőbbrendűségével. Egyszerűen nem logikus, vagy méginkább nem hiteles, kivétel természetesen, hogyha fantasy környezetről van szó. Ott tökéletesen megférnek a harcos istennők, és úgy gondolom a történelem folyamán senkinek semmi problémája nem volt velük, na de az a nyílt történelemhamisítás, ami például a BF V-ben folyik, az egészen undorító. Egyébként engem nem érdekelne, mert tök mindegy, kivel ölök meg kit, de ha már ez a téma. Ha csak minimálisan is megpróbálunk törekedni a hitelességre, rögtön nyilvánvaló, hogy talán nem egy nőre kéne bízni a baszomnagy puska cipelését épp úgy, ahogy egy 160 centis 50 kilós férfire sem. Ahogy filmekben is teljesen elterjedt és elfogadottá vált a női akcióhős, egy hasonló fizikumú, kistermetű férfi rambón még mindig röhögne a fél internet. Hozzáteszem a női hősökkel nincs problémám, mert egy nőnek igenis vannak hőshöz méltó jellemvonásai, ámde ezek jellemzően nem női szerepek, csak egy férfire írt karakter, amire rá van húzva egy női skin, aztán le van tudva, mindenki megnyugszik.

Ott volt az ominózus RDR-es feministagyilkolós videó, amiknek a buzdító kommentjein sorra háborodtak fel az emberek, de a talán még kegyetlenebb és vérszomjasabb mentalitással legyilkolt ku-klux-klánosok tetemei egyhangú éljenzést váltottak ki mindenkiből. Pedig, noha egy fokkal súlyosabb (legalábbis egyelőre), de ugyanolyan gyűlöleten és ellentét-szításon alapuló ideológiát követ a két közeg. Teljesen nyilvánvaló kettős mérce.

Én azt mondom, egyenjogúságra (természetesen) szükség van, mind nemek, mind rasszok, mind szexusok szerint, ám de ezek fölösleges propagálása oda nem illő helyzetekben, például videojátékokban erősen kontraproduktív, és inkább elmélyíti azokat az árkokat. Tök mindegy, hogy a videojátékokra művészetként tekintünk, vagy nem, akkoris vitathatatlanul egy kreatív folyamat, "alkotás", ennek pedig a keretek közé szorítás a gyilkosa. Hogyha az ipar próbál mindenkinek megfelelni, rettegve a sértett sjw hadaktól, előbb-utóbb garantáltan egy teljesen szürke, kiugrásoktól mentes masszával kerülünk szembe, ami ugyan senkinek sem árt, ám senki igényeit nem is szolgálja ki. Sokan érvelnek azzal, hogy a világ, a társadalom egy ingaként működik, mely eddig súlyosan kilengett az egyik, a fehér, heteroszexuális férfiak irányába, most azonban átlendül az ellentétesbe, ezt követően pedig szépen be fog állni középre és voilá, liberális utópia. Én azonban attól félek, hogy ez nem így lesz, mert inkább annak a jeleit látom, hogy minél inkább leng ki az az inga, annál jobban fog visszalendülni, és az emberek fejébe belevert kötelező diverzitás automatikusan ellenérzést vált ki abban is, akiben egyébként nem lenne, mint ahogy az olvasni szerető gyerek is gyűlölködve veszi kézbe a kötelező olvasmányokat.

Na de ne legyen igazam. Bocsi a wall of textért.
33. jemand  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 18:15:17
LV1
Válasz 31. Itachi üzenetére:
Pedig van miért aggódni. Ha a történelmet végignézzük, minden káros új szemlélet, új mozgalom addig lett túltolva, míg aztán felléptek ellene. Ez olyan, mint amikor az úton 50-es táblánál 60-nal mész, az több mint szabadna de annyival igazából még nem büntetnek meg, de ha eléred a 70-et, akkor már igen...
Itt is ez van. Liberalizmus, feministák, melegbüszkeség, rasszizmus, mindenki egyenlő legyen és hasonlók már most is túl van tolva, de az aggódni való az, hogy szerintem ennél sokkal messzebre fog elmenni és sokkal több kárt kell okoznia ahhoz, hogy az emberek feleszméljenek, mekkora marhaság ez. És ettől még messze vagyunk, tehát rosszabodni fog a helyzet. Ez idő alatt nem kis esély van arra hogy Európa romokba dől (mert ennek az egésznek a legnagyobb vesztese ez a földrész lesz), aminek már most látjuk a kezdetét, azzal amikor elkezdtek bevándorolni. Persze mindenkit tárt karokkal kell várunk, mert minden nemzet egyenlő...
32. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 17:30:15
LV2
(az elírás szándékos volt)
ヤレヤレ、ダゼ。
31. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 17:29:22
LV2
Nem aggódom. Ez a jelenség önmagát fogja "felfalni". Csak hátradőlök a karoszékemben és nézem, ahogy kiynírja egymást egy LMBTQ és egy nem-fehér azon, hogy melyikük a hátrányosabban megkülönbztetett....A dolog meg fogja magát oldani és akkor beáll majd valamiféle egyensúly. Addig meg lehet "élvezni" a "műsort".:) Ahogy a viccben is a skinhead mondja: "Én már csak egy kávét kérnék.:)"
ヤレヤレ、ダゼ。
30. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.09. 17:08:30
LV28
Válasz 25. sonerone üzenetére:
Ha a női halálsikolyokra izgulsz akkor a BF5 a te játékod. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=GjydHR9G-C0
29. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.09. 17:00:40
LV28
Válasz 25. sonerone üzenetére:
Azt hiszem ez már más téma lenne ha belemennénk. :)
28. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.09. 17:00:00
LV28
Válasz 24. jime üzenetére:
Van azért egy pár, csak sajnos nem sokat kommentelnek.
27. panelproli  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 16:31:30
LV1
Hozzászólnék, de nem szeretném ha egy vicceskedvű 444 rajongó antifa pc hópihe átirná a komentemet.
26. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 16:19:48
LV3
+1
Válasz 25. sonerone üzenetére:
Ez nem gyengén szexista. :) Vagy nem?! Én nem értek ehhez.
25. sonerone  PlayStation.Community tag
2018.12.09. 16:14:25
LV11
+1
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Én ha lehet legtöbb esetben csaj karakterrel megyek, jobban tetszik ahogy nyivákolnak amikor meghalok...
hehe
24. jime  non-alcoholic
2018.12.09. 16:07:38
LV29
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
"Különösképpen kíváncsi vagy a PSC hölgy tagjainak véleményére"

nem tűnt fel, hogy kb már nincsenek csajok? xDDD
"wake up, you're dead!"
23. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.12.09. 15:57:50
LV28
Válasz 17. martin üzenetére:
Én inkább azt mondanám, hogy "csak" a nyugati civilizáció. Azért nem mindenhol mennek így a dolgok.
22. VictorVance  Szerkesztő
2018.12.09. 15:38:39
LV19
+2
Válasz 16. Greg üzenetére:
Hogy Lakatos Dzsónrambó Lorenzó Lámász Dzsunior és társai (akiknek szülei nem dolgoztak egy percet sem életükben, de mégis BMW-vel járkálnak, seftelgetnek, ügyeskednek) ilyesmiket írnak/mondanak, azzal abba a kézbe harapnak bele, ami enni ad. Az okosok folyamatosan papolnak arról, hogy felhozzák őket egy normális szintre, de azzal, hogy kapnak ingyen kaját, ingyen tankönyvet, ingyen bérletet, ingyen fiszem-faszomat, soha a büdös életben nem fogják beintegrálni őket a társadalomba, mert így az lesz előttük, hogy alanyi jogon megkapnak mindent, cserébe nem kell tenniük semmit, és rögtön verik az asztalt érte, hogy "az nekik jár", te meg vegyél meg jópénzért minden szart, amire szükséged van. Így is csak az ellentéteket teszik még kibékíthetetlenebbé a két népcsoport között.
De ez már egy másik téma...
Örülünk?
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.