PlayStation.Community

2018.11.25. 17:06 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Bronze Axe.

A 2018 szeptemberében (PC után) PlayStation 4-re is megjelenő Moonfall Ultimate-et azért csíptem ki magamnak a PSC indie-tesztlistájáról, mert pont akkoriban láttam a trailerét, ami alapján egy modernizált Golden Axe klónt képzeltem bele. Mint kiderült, nem lőttem mellé, a game ugyanis pont egy olyan 2D-s akciójáték, mint a SEGA 1989-es klasszikusa, de persze némi vérfrissítést azért vittek bele.
(Ha esetleg azt firtatnád, mégis mi tartott ennyi ideig a tesztelésben, elárulom, hogy a 3 választható karakter mindegyikének kipróbálása után belefutottam egy game breaking hibába, ami kinyírta a mentett állásomat a második főboss után. Ezt szépen meg is írtam pontokba szedve a fejlesztőknek, akik - meglepetésemre - azonnal válaszoltak és megígérték, hogy a majdan érkező első patch-ben kijavítják a dolgot. És tényleg kijavították!)

A cseppet közhelyes, de működő középkori fantasy történet egy ipari alapú gótikus világban játszódik, ahol gyakorlatilag egy titokzatos lázadást kell felderíteni és beszüntetni. Küldetéseink egy központi táborból indulnak ki és oda is térnek vissza.
A Golden Axe erősen retrós, 8-irányú mozgási és támadási mechanikája az alap, melyhez a kor igényeihez(?) igazított szerepjátékos szegmens csatlakozik, ami karakterfejlődést és képességfát is takar. Karaktereinkre (3 osztályból választhatunk, mindegyik saját képességekkel és extra támadásokkal felvértezve) nagyon limitált formában, de stat-befolyásoló felszereléseket is aggathatunk. Fontos szerephez jutnak emellett a fegyverek speciális és változatos tulajdonságai, melyek néha a sebzésértéket is felülírhatják - példának okáért egy minden ütéssel saját életet visszatöltő kard, vagy egy, az ellenfél gyógyulását akadályozó fejsze életmentő kunszt lehet a nehéz helyzetekben.
A game szerencsére nem ül fel a mostanság divatos, "csináljuk a neo-retro cuccokat frusztrálóan és játszhatatlanul nehézre" vonatára, így miután megszoktuk, hogy minden ütésünk, lövésünk, vagy varázslatunk után szlalomozzunk kicsit az ellenfelek és a változatos csapdák között, egész menedzselhetővé válik a harc.
Fontos szerepet kap még a kalandban a térkép, mely kottára olyan, amilyeneket még a C64-es időkben milliméter-papírra rajzoltunk. (Kb. annyira félrevezető is egyben...) A küzdelem mellett általában minden helyszínen akad pár kapcsoló is, melyek sorozatos aktiválása után jutunk el a misszió végkifejletéig. Túl komplex bolyongásra mondjuk ne számítson senki, de 1-2 "titkos" járat is akad, a végén ládával és loottal.
A game tartalmaz 2-playeres kanapé-kooperatív módot is (online nincs), valamint egy szobáról szobára haladós "végtelenített" kihívásformát.

A Moonfall Ultimate látványra nem néz ki rosszul, a karakterek és főbossok például kifejezetten jópofák, és talán még a környezet sem vészes, bár utóbbi azért nem nyerne művészeti díjat, főleg a sok ismétlődő objektum miatt. A fantasy zene nekem nagyon tetszett, a hangok rendben vannak.
Összességében egy kicsit olyan se nem meleg, se nem hideg játékról van szó, mely túlpörgetni egyik érzékszervedet sem fogja, de alacsony ára miatt szerintem rá lehet repülni, ha kedveled az ilyen régi vágású, időnként hangyányit repetitív, finoman fapados, nem túlbonyolított akció-szösszeneteket.

Kiadó: Wales Interactive
Fejlesztő: Fishcow Studio
Megjelenés: 2018.09.04.
Ár: 3990Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 479.79MB
Web: https://fishcowstudio.com/games/moonfall/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Moonfall Ultimate
Wales Interactive
ÁTLAGOS