PlayStation.Community

2018.12.06. 19:17 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Fordul a kocka, avagy egy bűnöző családjában is történhet tragédia.

Hosszú idő után - félretéve hitvallásomat - megnéztem néhány videojáték előzetest. Ezek között volt a Nefarious is, ami elég bizakodásra adott okot, hogy jelentkezzek érte. A címszereplő szoftver egy Kickstarter projekt eredménye, egy maroknyi ember kitartó munkája. A Steamen elért sikere után ősszel végül ellátogatott többek közt PS4-re is.
Ami miatt rögtön felkaptam a fejem, az a stuff koncepciója volt. Csavarva egyet az unalomig ismert 2D platformer formulán, itt mi alakítjuk a gonosztevőt, aki „kastélyokból” lopkodja a hercegnőket. Történetünk hőse elmondása szerint profi bűnöző. Légi kalóz volt az apja, sőt már a nagyapja is, így nem volt kérdés, hogy beálljon a sorba felmenői után. Crow egy zseniális feltaláló, a maga tervezte lilás páncéljában veszi be a királyságokat, hogy a trónörökösöket összelopkodva indítsa be a világot leigázni képes fegyverrendszerét.

Amiben a Nefarious kiemelkedően teljesít, az a felcsendülő dallamok széles választéka. Minden pályán jópofa zene szól, ezeket pedig össze is lehet gyűjtögetni bakelit lemezeken, hogy a központi hajó zenegépében kedvünkre lejátszhassuk. A másik dicsérendő dolog a narratíva. Poénos szövegekkel operál, mind az ellenségek, mind pedig az elrabolt mátkák végig oltják az önjelölt zsarnokot. A nagyjából 4 órás történetben a figurák közelebbi barátságokat is kialakíthatnak egymással, így akár a kezdeti terveink is egészen máshogy végződhetnek döntéseink függvényében.
A pozitívumokra majdnem annyi negatívum is jut, elsőként a kezelésbe kötnék bele. „Hősünk” a szokásos platformer dolgokon túl (futás, ugrás, támadás) képes a saját gránátjait egyfajta dobbantónak használni, így a robbanás lökéshullámán is előrejuthat. Sajnos az irányítás nem túl baráti, a folyamatosan támadó ellenségek mellett sokszor frusztráló. Az ellenőrzőpontok elég gyakoriak, így némileg csökken a stressz, maximum pénzt fogunk veszíteni (amiből amúgy fejlesztéseket vásárolhatunk akár mechanikus kezünkre). Az ötletes főnök harcok is eléggé nehézkesek a kezelés miatt. Ilyenkor mi vagyunk a látszólag túlerőben lévő főellenség, a hercegnők után érkező lovagok ellenében. Vicces szituációk alakulnak ki, tényleg frankón ki lettek találva csak elég nyögvenyelős a fentebb taglalt dolgok végett. Ugyan ez igaz a platformrészekre is: néha kín végigvergődni rajtuk. A pályákon pénzt gyűjthetünk, illetve három koronát, ezek az osztályzatunkat fogják befolyásolni, ahogy a futott időnk is. Már a legelső szintet is bitang nehéz a legjobb eredményre megfutni.

A játék képi világa rajzfilmes hatást kelt. Színes, a figurák szerethetően lettek meganimálva, de a háttérelemek hagynak kivetnivalót maguk után. Nem elég hogy folyamatosan ismétlődnek, mint a Flinstones családban, de eléggé egyszerűek is. Nem említve a víz alatti „művész” pályát, ami olyan, mintha Painttel lett volna kiöntve. Mindent egybe vetve az átlagosnál kicsit jobb, okés a program. Ha kihagyod, nem veszítesz semmit, de ha beszerzed, elleszel vele pár óráig.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: StarBlade
Megjelenés: 2018.09.12.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 470.61MB
Web: http://nefariouslair.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Nefarious
Digerati Distribution
KÖZÉPSZERŰ