PlayStation.Community

2018.12.03. 09:48 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: angyalkus
Értékeld a cikket!
Kalandok a varázslatos igazgatói irodában.

Bár sokan a rengeteg negatív vízhang után csalódtak benne, a Kickstarter játékok kora még nem áldozott le; mai alanyunk, a Valthirian Arc: Hero School Story is a sikeres kampányok családját népesíti. Ez a harmadik játék a sorozatban, tehát rendelkezik két előddel, viszont ezek 2D-s, böngészőben ingyenesen elérhető, tartalmilag hasonló indie cuccok voltak. Fajtáját tekintve RPG-beütéses resource-management szimulátor a game.

Történetünk egy Valthiria nevű kontinensen játszódik, ahol igazgatóként egy kicsi, majd egyre terebélyesedő iskolát fogunk irányítani. Ebben az iskolában nem egyszerű diákokat, hanem varázsló, harcos vagy felderítő egyéneket fogunk képezni, akik képességeikkel szolgálni tudják majd a kontinens igényeit. Minden félévben szükséges lesz legalább egy diákot elballagtatni, hogy haladhassunk, és erősítsük az Alma Matert.
Emellett van egy történetszál az erősen matriarchális világ politikai rendszeréről: a fő királynő betegeskedik, emiatt utódot keres, viszont a lánya eltűnt évekkel korábban. A hatalomra így a többi, egyes területeket irányító királynő is pályázik, akikhez közelebb kerülhetünk küldetéseink során. Ezalatt az iskolánkat is fejleszteni kell, ezért meg kell találni a kasztok legjelesebb szakértőit, hogy őket meggyőzve tanítsanak a diákjainknak, ezáltal erősebb kasztokat megnyitva. A feladat tehát adott, lássuk a kivitelezést!

Az iskolánk tantermei, díszelemei, és kinti épületeinek felépítése lesz a feladatunk. A hely és a pénz eleinte korlátozott, ezért fontos számon tartani, mivel rendelkezünk, és előre tervezni. Ahogy haladunk előre, egyre több hely- és épülettípus fog megnyílni, amik új kasztokat fognak hozni magukkal, viszont ezek feloldásához az adott oktatók is szükségesek. Pénzt és fejlesztési XP-t küldetésekből és diákok elballagtatásából fogunk szerezni. Diákok pedig folyamatosan érkeznek hozzánk, nekik csak kollégiumi helyekre lesz szükségük.
Ahhoz, hogy elballagassunk valakit, a 10-es szintet kell elérni, ezt könnyen megtehetjük a küldetésekkel. Az idő nem fog szorítani minket, mindent kellemes tempóban tudunk teljesíteni. Egy diák/szemeszter is elég a továbbhaladáshoz, viszont tanácsos többel számolni, a jobb pénz/XP jutalom miatt.
A küldetések több típusba oszthatók: van a sztoris küldetés, ami az akadémia/a világ történetét mutatja, ezt a saját általunk tervezett zászló jelzi. A királynők különböző színű zászlói indikálják az övéiket, a kard mutatja az általános farmolós questeket, a díszes nyíl viszont különbözik. Míg az összes előbbi fajtában saját kezet kapunk és mi irányítjuk csapatunkat, addig itt csak kiküldünk egyet, és később értesülünk a sikeres/sikertelen próbálkozásról. Ezek közül az összes heteket emészt fel, emiatt is az utolsó a legproblémásabb. Ha mondjuk 6-8 hetes a küldi, és erre elhasználtuk az egyetlen csapatot és nincs több emberünk, körülbelül 30-60 percet kell várni rendes időben, hogy teljesüljön a quest. Ezalatt az iskolában se fogunk tudni nagyon semmit csinálni, a hetek nagyon lassan peregnek, gyorsításra nincs lehetőség, hacsak nem maradt ember, akivel csinálhatunk közben training questet.

Az általunk irányított pályákon különböző célokat kell teljesíteni, amik általában a következők: "ölj meg x ellenfelet", "gyűjtsd össze az adott dolgokat", "térképezd fel a helyet", "találj meg valamit", "lépj interakcióba az objektumokkal", illetve "szabadítsd ki az elrabolt embereket". Érdemes megemlíteni, hogy itt az irányítás nehézkes és néha bugos. A karakterek mindig elakadnak egymásban, a szűk réseknél ez rendkívül idegesítővé válhat. A harcoknál is érdemes hagyatkozni inkább a társainkra, hisz nekem fordult már elő, hogy az általam irányított karakter képtelen volt használni a képességeit.
A diákokat tárgyakkal/fegyverekkel szükséges felruházni. Ezeket vehetjük a kereskedőtől, találhatjuk pályákon, vagy kovácsolhatjuk az iskolai kovácsnál. Amint karaktereink elérik a megadott szinteket, kaphatnak képességeket, amiket mi választunk ki, beoszthatjuk őket kasztokba vagy elballagtathatjuk őket.

Összességében jól összerakott egy program ez, nem kiváló, de látszik, hogy szeretettel és lelkesedéssel készült. Leköti az embert, az átvezető jelenetek szépen rajzoltak és szinkron is van. Túl sok hibája nincsen az említetteken kívül, talán mobiljátékként még jobban bevált volna. Érdemes fél-egyórás szakaszokban játszani, így nem fog kifulladni hamar.
Aki odavan a resource-management játékokért és fantasy témájúja nincsen, nyugodtan szerezze be. A műfajt nem váltja meg, de kellemes szórakozás.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube
Fejlesztő: Agate Studio
Megjelenés: 2018.09.28.
Ár: 3990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 923.14MB
Web: http://pqube.co.uk/valthirian-arc/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. soliduss  A Krónikás
2018.12.03. 11:22:26
LV25
szegény vita... az ilyen psn gamekkel még életben lehetett volna tartani. Sajnos psn-en egy nagyon szük réteg fog erre rákatanni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Valthirian Arc: Hero School Story
PQube Ltd.
ÁTLAGOS

MARTIN BELESZÓL
Nagyon szépek a karakterek az átvezetőkben.