PlayStation.Community

2018.11.09. 11:20 Játékteszt
9 hozzászólás
Szerző: Szativolution
Értékeld a cikket!
Idén is csavarhatod fel a szőnyeget.

Van itt ez a táncos játékszéria, ami hosszú évek óta már-már a FIFA-t sarokba állító magabiztossággal érkezik az újabb részével, a hardcore gamer társadalom nagy része pedig csak akkor vesz egyáltalán tudomást róla, amikor a Ubisoft egy szürreális perfomansszal kezdi az E3-as előadását.
Azért annyira mégsem kell félteni ezeket az úgynevezett zenés partijátékokat, úgy mint a karaoke és táncszoftvereket, hisz ahogy van olyan ember is, aki kizárólag az évi focis vagy CoD epizódokért vesz egyáltalán konzolt, így vannak sokan, akik buli-kellékként tárolják a fekete dobozt a TV alatt. Ugyan pár éve elég nagy sikerrel rúgta be a távolságtartás kapuját a műanyaggitáros ritmus vonulat és hozta közelebb egymáshoz a sok gamer-frakciót, sajnos nem tartott örökké a csoda. De azért öröm volt nézni, ahogy a játékoktól teljesen idegen, de a jó zenét annál jobban szerető rokonok csapatják együtt a kölykökkel egy-egy családi összejövetel alkalmával.
Na, ennél százszor nevetségesebb lehettem én, ahogy a szőnyegen táncolok a Just Dance 2019-cel.

A recept nem változott: akár kameránkat, Move kontrollerünket, vagy szimplán csak mobilunkat csatlakoztatjuk a progihoz, egy elképesztően fluid táncos élmény vár minket. Indítás után nincs szöszölés a menüben, máris választhatunk a megannyi elérhető nóta közül és mehet is a szamba. Az első tánci után nyílik meg a saját profil készítésének lehetősége. A második után ismerjük meg a jutalmazási rendszert, majd a harmadik után egyből elérhető lesz még egy csokor muzsika. A cucc észrevétlenül ránt magával, folyamatosan nyit meg valami játékmódot, ismertet meg minket valami új lehetőséggel.
Ilyen például a Sweat mód, melyet kiválasztva a számok nagyjából fele lejátszható úgy, hogy nem a tökéletes koreográfiáért gyűjtjük a pontokat, hanem a minél több lemozgott kalóriáért. Vagy idővel megnyílnak a zenék nehezített verziói, melyek még jobb odafigyelést igényelnek.
Esetleg az online mód, melyben a folyamatosan pörgő klipekre táncoló közösség soraiba csöppenve kell minél jobb helyezést elérnünk a sok összekalimpált ponttal.
Minden 100 pontot beválthatunk egy amolyan golyós-ajándék automatában, amiben ribizli korodban láttál egy (akkor) hőn áhított műanyag bizbaszt, beletekerted anyádék összes százasát, és tutira gumilabda vagy hajgumi volt a loot. A random faktor itt is ugyanennyire van jelen. Hiába szeretnéd megnyitni az egyik lezárt és csak ezúton megnyitható számot, bizony a harminchatodik profil-avatár lesz a tiéd, amire már akkor tojtál, amikor indításnál megkreáltad. Sajnos nagyon lutri a dolog, temérdek kosztümizációs dolog van a tényleg értékes zenék mellett, viszont legalább egy ilyet csak egyszer nyithatsz meg, nincs mód halmozásra, és ebből kifolyóan csereberére sem. Nekem nem túlságosan nyerte el a tetszésemet, talán lehetett volna - nem is tudom - "nyeremény kategóriát" választani és inkább belelökni 300 pontot, de akkor tényleg valami értelmeset kapni.
A program egyszerre meglehetősen engedékeny és kiszámíthatatlan. Közel sem kell tökéletesen leutánoznunk a mozgásokat, ám előfordul, hogy a valóban helyes piruettre csak egy OK-t ad, az eszeveszett csápolásra meg Perfectet. Nagy általánosságban viszont jól szkennel a rendszer, nem volt nyoma a kamera hiányosságainak, valamint akadásnak sem. Kamerával slusszpoén, hogy folyamatosan vesz is minket a készülék, majd a menet végén egy pár másodperces, gyorsított montázson röhöghetjük szét magunkat. Külön öröm, hogy ezek megosztására és mentésére is van lehetőség. Telefonnal értelemszerűen még annyi odafigyelés sem szükséges, csupán a készülék helyes mozgatását figyeli.
Grafikailag nincs nagy változás, az elődök vibráló és színes képi világát folytatja az idei felvonás is. Az újoncok számára elsőre talán elidegenítőleg hathat, de kis idővel rájön az ember, hogy még ez is "fun" és "feel good" érzetet erősíti, és már előre röhög az elborult figurák és jelmezek megjelenésén. A menü véleményem szerint végre átláthatóbb lett és kisebb ikonokat lejjebb scrollozva érhető el a kínálat, de rá lehet már keresni címekre és előadókra is.

A zenei felhozatalt felesleges lenne véleményezni, annyira szubjektív ez mindenkinek, de annyit elmondhatok, hogy igencsak vegyes lett. Persze a mai trendi zenék vannak többségben de akad pár klasszikus is, amikre mindig jó ropni kicsit. Találhatóak elvontabb elektronikus tételek is, nagyobb és csapatos kihívást nyújtó slágerek, illetve a szokásos Disney muzsika (idén a Coco c. filmből) a kisebbeknek. Számukra amúgy egy teljesen különálló menüből is elérhető a játék, így listázva az inkább ő ízlésüknek megfelelő tartalmat.
Ennél a pontnál említsük meg az Unlimited módot, azaz a játék előfizetési modelljét. Működési elve megegyezik a PS Plus-éval, egy-, többhavi, vagy akár éves díjat is csengethetünk, cserébe viszont több mint 400(!) szám nyílik meg, táncolható lesz az összes régebbi rész repertoárja. Annyira nem is vészes, abszolút vállalható az árszabás, főleg ha rendszeresen pörög a lemez a gépen, mi meg a parkettán. Ha mégsem vagyunk biztosak, jár a progihoz egy 30 napos próbakör, csekkoljátok bátran.
Az idei rész nem újítja meg a sorozatot, bár erre nincs is annak nagyon szüksége. Ellenben sikerült még áramvonalasabbá varázsolni a menükezelést és megbízhatóbbá tenni a táncot beolvasó rendszereket. A számlista bőséges, Unlimiteddel meg szinte végtelen táncos óra vár ránk és azokra a partnerekre, akik vevők egy kis sufnibrékre.
Ha eddig is hidegen hagyott a téma, nem most fogod félretolni a bútorokat, de ha érdekelne a buli, viszont hezitálsz, most tökéletes az alkalom bevágódni a tánctérre. Odakint úgyis egyre hűvösebb van, a forralt bor meg úgyis itatja magát. Táncra fel!

Az idei 40-es dal lista:

Camila Cabello ft Young Thug – Havana
Top Culture (as made famous by Elton John) - I'm Still Standing
Bruno Mars ft Cardi B - Finesse (Remix)
Daddy Yankee - Shaky Shaky
LLP ft Mike Diamondz – Fire
Arash ft Snoop Dogg – OMG
Blasterjaxx & Timmy Trumpet – Narco
Sean Paul, David Guetta ft Becky G - Mad Love
Mayra Veronica - Mama Mia
Hit The Electro Beat - Mi Mi Mi
MC Fioti, Future, J Balvin, Stefflon Don, Juan Magan - Bum Bum Tam Tam
BIGBANG - Bang Bang Bang
Calvin Harris, Dua Lipa - One Kiss
Britney Spears - Work Work
The Weekend ft Daft Punk - I Feel It Coming
Flo Rida - Sweet Sensation
Liam Payne & J Balvin – Familiar
Fergie - A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)
Gigi Rowe - New Reality
Ultraclub 90 - Rhythm of the Night
Dancing Bros. - Pac Man
Krewella, Yellow Claw ft Vava - New World
Lizzo - Water Me
Netta – Toy
Michelle Delamor - Fire on the Floor
Ariana Grande - No Tears Left To Cry
Dua Lipa - New Rules
Disney-Pixar's Coco - Un Poco Loco
Maroon 5 – Sugar
Pharrell Williams x Camila Cabello - Sangria Wine
Blackpink - Ddu-Du Ddu-Du
Luis Fonsi ft Stefflon Don – Calypso
Aventura – Obsesion
Stella Mwangi - Not Your Ordinary
Bea Miller - Sweet Little Unforgetable Thing
AronChupa ft Little Sis Nora - Rave in the Grave
Ece Seckin – Adeyyo
Lady Leshurr ft Wiley - Where Are You Now?
Bob Platine - Ca Plane Pour Moi
Slawomir - Milosc w Zakopanem
Drake - Nice For What


(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, minden kiegészítőjével együtt, vagy webáruházából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2018.11.12. 09:10:01
LV6
Válasz 8. HUN_hatrix üzenetére:
A táncos progijuk Dance Star néven futott...
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
8. HUN_hatrix  The Saboteur
2018.11.09. 22:32:17
LV29
Érdekes, hogy ezt az ubisoftnak megéri évről évre kiadni.
A Sony meg elkaszálta a Singstar-t... :(
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 13:37:03
LV11
Válasz 3. ColdHand üzenetére:
Jogos, de ettől még totál elkerüli a figyelmemet.
"Si vis pacem, para bellum."
6. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 13:27:47
LV11
Válasz 4. ColdHand üzenetére:
Valószínűleg ha hallanám, felismernék párat. Mai számokat szoktam hallani a Mangóban meg a Zarában, amikor elkísérem az asszonyt ruhákat venni. :)
5. martin  Főszerkesztő
2018.11.09. 13:20:19
LV27
+1
Onimushát látom magam előtt, hogy rázza a seggét Bruno Marsra a platina reményében. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. ColdHand  Szerkesztő
2018.11.09. 13:10:25
LV22
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
De nem is hallgatsz aktuális popdalokat sugárzó rádióállomást. :)
Én is csak a vak véletlen folyamán ismerek névről kettőt. De lehet többet is hallottam már, csak nem ismerem sem az előadót, sem a címét.
...a többit képzeld hozzá.
3. ColdHand  Szerkesztő
2018.11.09. 13:07:34
LV22
Válasz 1. zodiac55 üzenetére:
Pedig minden évben kijön egy. :)
...a többit képzeld hozzá.
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 12:32:44
LV11
Látszik, hogy öregszem, egyrészt nem is érdekel már egyáltalán a táncosdi, másrész nulla darab számot ismerek a felsoroltakból.
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 11:52:04
LV11
+1
Az egyik csapatkaján a volt csapatkapitányunk eléggé bemákolt, támasztotta a pultot rendesen, nehogy eldőljön, mindenkinek fizetett 3-4 kört. Ahogy támasztja a pultot, issza a kis kikért nedűjét - a vodkaszódát szerette a szentem - bejött egy totálisan random pasas a kocsmába, akiről azóta sem tudjuk, hogy ki volt az. Odalép a pulthoz, a cséká ránéz, és nekiszegezi a kérdést: "Te még élsz, a k*rva anyádat!?" Visítottunk a röhögéstől. Na, ennél a játékcímnél most pont ez jutott eszmbe, amint megláttam. "Just Dance, te még élsz, a k. anyádat?!"
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
JUST DANCE 2019
Ubisoft
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Erős zenei kínálat, főleg az Unlimiteddel; magával ragadó hangulat; fejlődő technikai háttér
Negatívum
Jutalomrendszer kiforratlansága; nehézségi szint hiánya; igazából nem nagyon újít