PlayStation.Community

2018.11.08. 15:17 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: Dzson
Értékeld a cikket!
Kutyafuttában.

Eben guba - mondja a mondás, de eme népi bölcsességet most csak a kutyás tartalma miatt írnám, nem pedig lekezelő értelemben. A Paw Patrol: On a Roll ugyanis helyes kiskutyákkal való játszadozást jelenthet az erre fogékonyaknak.
Akiknek a képek alapján ismerős lenne a játék, az nem is téved nagyot, hiszen a cucc a nálunk A Mancs őrjárat címet viselő "kisgyerek és kutyusok" örökké beváló receptje alapján főzött sorozat alapján készült. Ez jó, hiszen ha van az embernek gyereke a családban, akkor örül a játékban látható ismerősöknek, illetve örül a játékkal együtt kapott filmeknek, amiket megnézve örül a játékban látható ismerősöknek. Az árukapcsolás hasznos gazdasági szempontok szerint, viszont mivel én ugyan ismertem a mesét, de éltes koromnál fogva nem vagyok aktív rajongója a sorozatnak, kénytelen voltam egy kis vodkával dúsított puncsos Monsterrel ráhangolódni a témakörre és a végigjátszásra.
Így felkészítve magamat egy 10 év körüli gyerek mentalitására már egész élvezhető volt a játék, és nem úgy értékeltem az egészet, mintha egy autista készségfejlesztő szoftver tesztelése lett volna a cél.

Az alapfelállás szerint adott tehát egy mai elvárásoknak megfelelően technokrata kisgyerek, és nyolc darab ugyancsak technokrata kiskutya. A kutyulik mindegyike más fajtát képvisel és a hátukra csatolt szerkezetek segedelmével más-más jellegű képességeik vannak, például az egyik tud repülni, a másik víz alatti bevetésekre képes, de van, amelyik tűzoltókocsit vezet, egy másik pedig markológépet vagy repülő szerkezetet. A feladataik általában mentőakciók a mesefilmekben és a játékban egyaránt, bár meg kell mondanom, hogy a játékban nem erőltették túl magukat ebben az aspektusban sem. Szóval, mentünk kacsákat, birkákat, nyulakat, sebesült túrázót, vagy éppen ritka virágot keresünk a tudós barátunknak. No, nem kell valamiféle bonyolult akciókra gondolni, mivel a feladatunk gyakorlatilag az, hogy elmegyünk a pályák végéig, félúton (100 keksznél) kutyát váltva, illetve néha az akadályoknál behívva más kutyasegítőket egy kis animáció erejéig. Eseti szinten néha el kell húznunk egy kötelet kinyitva egy ajtót, vagy leeresztve egy csónakot, aktiválnunk kell a háti kütyünket, vagy vízsugarat kell irányítanunk valamire és rajta tartanunk a joystickkel.
Az ezen akciók kivitelezésére szolgáló 16 pálya viszont sajnos nem túl változatos, voltaképpen elég feltűnő az újrahasznosítás nem csak a grafikában, de konkrétan egyes szakaszok is felismerhetőek gyakorta. Van vidéki téma szalmakockákkal és strandlabda veteményessel (én annak néztem a kék-sárga csíkos golyókat, de lehet, hogy valami helyi dinnyefajta volt), sziklás hegyvidéki táj, vasúti pályaudvar, raktárépület, erdő és vízparti témakör. Néha logikai feladatként egy kisméretű labirintusból kell kitalálni szaglás vagy hallás segítségével (annak, aki eltévedne a négy elágazás között), és egy három elemből álló kirakóst kell kiraknunk, hogy átkelhessünk a fahídon vagy sziklákon. Én megértem még fél üveg vodkával is, hogy a játék célközönsége a kisgyermekek táborából kerül ki, de szerintem az a korosztály, amelyiknek bejönnek a technikai dolgok és az eredeti mesét is értékelni tudja, annak azért ennél jóval magasabb a gondolkozásra és kihívásra való igénye.

Ezeken kívül a játékmenet sajnos kimerül az ugrálásban és a kutyakekszek, valamint arany mancsnyom jelvények gyűjtögetésében, amikből fixen 200, illetve öt darab van a pályákon elszórva. Ennek eleinte örültem, mint platinázós húshorgász, de bukta volt, mert nincs is plati-trofi, csak 12 bronz és 4 ezüst a fáradozásaink jutalma. Pedig ezek a cuccok elég könnyen összeszedhetőek, kivéve pár pályán, ahol kihagytam 1-2 kekszet, mert visszafelé is lehet menni néha, illetve több szinten ugrálva felfedezni elsőre nem feltűnő kekszeket. Meg az úszós és repkedős pályarészeken is volt pár újrakezdésem a gyűjtögetés miatt, mert vannak ilyen gyorsítók, amik megdobják a kisállat sebességét átmenetileg, de mivel a reagálás itt lassabb a "fizika" miatt, így ha rossz irányba gyorsít, akkor oda a kutyakeksz, mert nincs már időnk visszamanőverezni. Összegyűjtésüket a játék képek megnyitásával honorálja, így van némi motivációja a kiskorúak számára a fáradozásnak.

A grafika sincs sajnos túltolva, mert bár az eredeti mese sem a kidolgozottságáról híres, de azért a pályák lehetnének változatosabbak és érdekesebbek. Tudom, kisgyerekeknek készült meg efféle, de azért mesekönyv és mesekönyv között is van különbség.
A hangok hiánya viszont ennél is feltűnőbb, mert a kutyulik nem beszélnek, csak a főnököt játszó 10 éves Ryder nevű fiúcska, de az nagyon. Nem is a mennyiség kapcsán értem ezt, hanem mindent kiabálva mond el, felszólító módban. A zene a pályákhoz illeszkedve ugyancsak egyhangú, szóval egy idő után kénytelen voltam Delta Heavy-t hallgatni fülessel, ami a vodkával tuningolt hangulattal vegyítve érdekesen szürreális játékélményt eredményezett. Gondolom ez a minimalizmus a kiadó felől volt elvárás, mert a Torus Games azért ennél jobb munkákat is tett már le a videojátékok asztalára. De talán ez miatt a kisebb gyermekek számára is failsafe lehet, akik egy bonyolultabb játékban elakadnának, és visítanának apunak, hogy csináldmegcsináldmeg.

Szóval, aki nem akarja a gyermekét alkoholos itallal megtölteni, az se keseredjen el. Ha a kölyök szereti a Mancs őrjárat kalandjait, vagy elég kicsi ahhoz, hogy még élvezze a nagyon egyszerű játékmenetet és körítést, akkor szerezze be neki mentőkutyáékat. Volt már ennél jobb és rosszabb meseadaptáció is, így a Paw Patrolt olyan hatosra értékelem, de ez és a többi értékelési szempont is inkább olyanoknak szól, akik tényleg látták vagy ismerik az alap mesesorozatot. Mert ennek hiányában a kutyázás sajnos csak egy meglehetősen unalmas és sivár játék, ami inkább alulról csúszik a hatos felé.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, minden kiegészítőjével együtt, vagy webáruházából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. MrZ  La Peste Noire
2018.11.10. 04:36:52
LV12
Ezt mikor lehet megnyerni?
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
6. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 19:22:29
LV5
Válasz 3. martin üzenetére:
Ez bizony így van!
5. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 15:31:33
LV9
Válasz 2. soliduss üzenetére:
Nálunk is kedvenc a sorozat, de ilyen fapados szutyokra nem költök. Mikulásra terveztem, de megunnák 10 perc alatt.
4. Dzson  Szerkesztő
2018.11.09. 15:22:27
LV6
+1
Köszi srácok. :)
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
3. martin  Főszerkesztő
2018.11.09. 10:56:25
LV27
+1
Válasz 1. Bandage_520 üzenetére:
Aki profi, az profi.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. soliduss  A Krónikás
2018.11.09. 09:52:14
LV25
+1
minden szombaton erre kellek... kisfiam imádja.... félve nyitom meg a psc-t mig a fő oldalon van, mert ha meglátja akkor nekem végem :D
1. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 02:47:22
LV5
Amikor megláttam, ki írta a tesztet, tudtam, hogy el kell olvasnom. Nem is bántam meg...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PAW PATROL: ON A ROLL!
Outright Games
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Kiegészítőként kiváló a mesesorozatot ismerőknek; egyszerűsége miatt kisgyerekeknek is ideális lehet
Negatívum
...másoknak viszont nem igazán értékelhető