PlayStation.Community

2018.11.08. 14:00 Esemény
29 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Nosztalgiabomba veteránoknak, történelmi túra újoncoknak.

Az eredeti, 1994-es PlayStation vitathatatlanul a videojáték történelem egyik legjelentősebb momentuma: egyrészt a videojátékozás minőségének esztétikai, technikai és tartalmi fejlődését idézte elő diverz, stílusban és kivitelezésben is eltérő alkotásaival, másrészt pedig megalapozta a PlayStation brandet, ami a mai napig domináns a konzol- és videojátékpiacon. A nosztalgia és a retro reneszánszának korában elkerülhetetlen volt tehát egy PlayStation Classic minikonzol, amit a Sony Magyarország jóvoltából ki is próbálhattunk a tegnapi nap folyamán.

A videojátékos karrierem alapjait fektette le az eredeti PlayStation, így, az eredeti bejelentést követően, nagy eséllyel sok más játékostársammal együtt, azon morfondíroztam, hogy miket lehet majd nyomkodni a pöttöm gépen. Mi lenne az ideális megközelítés? Újra előhozni azokat a játékok, amikkel anno játszottunk? Vagy inkább beszerezhetetlen ínyencségek legyenek rajta? Mintavételszerűen képviseltetni több műfajt? A többjátékos vagy a szóló mód domináljon? Sztori vagy játékmenet legyen a fókusz? És így tovább. A válasz természetesen egyénfüggő, de a 20-as korláton belül többé-kevésbé igyekezett a Sony kielégíteni az igényeket. Az előre telepített alkotások meghatározó címek, és ez a szám fix - bővítésre nincs lehetőség. Bizonyára komoly piaci, marketing és játéktörténeti szempontok kutatása áll a választások mögött, viszont értelemszerűen a tökéletes 20-as kivitelezhetetlen: mindig lesz pár olyan cím, aminek a játékosok szerint szerepelnie kellene a kollekcióban, de még sincs ott.

A gépet körülbelül egy órán keresztül nyüstölhettük, így inkább a multiplayer címekbe kóstolgattunk bele, mint például a Battle Arena Toshinden, a Tekken 3, a Destruction Derby vagy a Cool Boarders 2, illetve a kuriózumokba, mint a Jumping Flash!, az Intelligent Qube, a Mr. Driller, vagy a Super Puzzle Fighter II Turbo.
Az olyan egyjátékos eposzok és műfaji úttörők, mint a Metal Gear Solid, a Syphon Filter, vagy a Final Fantasy VII, nem igazán ideálisak egy ilyen próbára, ugyanis már bevezetőjük felöleli az adott intervallum jelentős részét. A próbaidő alatt egyébként remekül éreztük magunkat és egy nagyon kényelmes, segítőkész közeg vett körül, így a lényegre tudtunk összpontosítani, és tesztelni a kütyüt.
Nos, a helyzet az, hogy eszméletlen nosztalgia árasztott el, megfűszerezve egy kis anakronizmussal. Újraélhettem a Tekken 3 intróját, és püfölhettem össze vissza a gombokat a meglepően és kényelmesen könnyű kontrolleren, viszont mindezt egy 4K HDR televízión, amely ugyan szokatlanná tette, de minőségén nem rontott – sőt, élesek a képek és intenzívek a színek.
Maga a konzol pedig olyan, mintha Alíz Csodaországból adott volna egy kapszulát. Óriásnak éreztem magam, ugyanis a készülék gyakorlatilag alig nagyobb szélességében és hosszában a mobilomnál, és kiváló kicsinyített mása a klasszikus gépnek. Rajta a – természetesen nem funkcionáló – memória kártya slotok, a bekapcsoló és újraindító gomb, illetve a lemezfedő nyitó.

A főmenü, ahol a 20 alkotás között válthatunk, stílusában idézi valamennyire az eredeti kezelőfelületet, illetve a virtuális memóriakártya mentéseit is itt kezelhetjük. Mivel emulációról van szó, ezért a Sony szerencsére meghagyta a klasszikus playstationös nyitóképeket, az effekteket, és még a kék feliratos, kalózkodás elleni felhívást is. Határozottan kiváló megoldás, hogy ha bármikor játszunk valamivel, akkor a konzol RESET gombjával léphetünk vissza a főmenübe: ilyenkor átválthatunk valami másra, vagy visszaléphetünk oda, ahol abbahagytuk – így egyfajta PS4-es PS gombként funkcionál. Szintén kreatív megoldás, hogy a több lemezt igénylő kalandoknál a virtuális lemezváltás a lemezfedő nyitógombjával történik, de az fizikailag természetesen nem nyitható fel, így csupán esztétikai feladatot lát el a nosztalgia mellett.
Maguk a kontrollerek kellemesen könnyűek, ujjaink úgy fonódhatnak köréjük, mint régen tették. Fájó pont azonban az analógok hiánya, amitől elég alapszinten lehet kezelni az azt igénylő programokat: gyakran kereste hiába hüvelykujjam őket, miközben irányítani próbáltam a verdámat a Destruction Derbyben, vagy elkerülni a szakadékokat a Cool Boarders 2-ben. Ezen kívül sokaknak zavaró lehet az, hogy az irányítók vezetékesek, viszont a televízió elé kucorodva legalább újra átélhetjük a képcsöves televíziós időszakot – bár ez természetesen már egyéni és kényelmi kérdés, ahogy a játékonként eltérő gombleosztás szokhatósága is.

A helyzet az, hogy a veteránoknak ez egy fenomenális nosztalgiabomba lehet, illetve egy érdekes betekintés a kor egyéb játékaiba. Le lehet nyomni újra meccseket a régi haverokkal (a kikészített pogácsával még jobban átjött a nassolós-játszós érzés), vagy újra belevetni magunkat egy hosszabb szerepjátékba. Személy szerint úgy érzem, hogy kihagyhatták volna azokat a játékokat, amelyeket modernebb platformon, könnyebben be lehet már szerezni, és jobb feltételek mellett nyomni, mint például a Final Fantasy VII vagy a Metal Gear Solid.
A Battle Arena Toshinden például nehezebben hozzáférhető alkotás, ahogy az anno nyitócímként debütáló Jumping Flash! is, ami talán fokozta volna muzeális értékét: ettől függetlenül természetesen nem baj, hogy az ilyen klasszikusok is a csomag részei, csak helyet adhattak volna méltatlanul elfeledett finomságoknak. Hasonlóan vélekedek például az autós játékokról is, ugyanis egy darab bőven képviselhette volna a műfajt, hogy más csoportok is felbukkanhassanak – bár most listát nem írnék a szubjektív jelöltjeimről.
A felsoroltakkal talán vonzóbb lehetne azok számára is, akik ismerkednének a videojátékok történelmével, hiszen szélesebb perspektívát kaphatnának az éráról. Ettől függetlenül egy kiváló, gondosan összeszedett gyűjteményről van szó, amelyben mindenki talál magának valót amikor kézhez kaphatja a konzol huszonnegyedik évfordulóján, december 3-án.

Mivel kísérőtársam életéből ez idáig szinte teljes mértékben kimaradt az eredeti PlayStation, izgalmas volt megfigyelni, hogy miként éli meg a játékokat. Mivel alapvetően nyitott személyiségről van szó, nem tántorította el a kezdetleges grafika vagy a ma már furcsának és elavultnak tűnő irányítás, és meglátta a technikai korlátokból fakadó érdekes megvalósításokat, a korhoz képest kiváló kivitelezést. Számára viszont inkább egy érdekesség ez, egyfajta kulcslyuk egy régmúlt korba, mint valami, amivel huzamosabb időt töltene – és ebben semmi meglepő nincs. Pontosan emiatt gondolom úgy – valószínűleg nem egyedül –, hogy a célközönség azon korosztály, amely vagy ebben nőtt fel, vagy felnőttként ámult a hirtelen fejlődésen; és aki most vagy újból, a lehető legegyszerűbben csobbanna egyet az emlékek folyójában, vagy büszkén mutogatná párjának, barátainak, családjának, hogy mivel játszott réges-rég.

Összevetve tehát egy nagyon kompakt, nagyon bűbájos minikonzolról van szó, amely régóta szunnyadó, már-már álomszerű emlékeket kelt újra fel, és elfeledteti, ha csak egy időre is, a jelenlegi videojátékpiac rohanó mivoltát. Kapu ez a múltba, régieknek és újaknak egyaránt, amikor friss stílusok váltak népszerűvé, amikor még sokkal szélesebb körben kísérleteztek a fejlesztők – és támogatták is őket ebben a kiadók. Viszont egyfajta emlékeztető is arról, hogy milyen jó, hogy ennyit fejlődött azóta az ipar, és hogy bizonyos elavult aspektusait és sztereotipizált, klisés megvalósításait szinte teljesen levedlette: ez az egész pedig így egy fantasztikus élmény, amit kár lenne kihagynia a PlayStation szerelmeseinek.

(A lehetőséget a Sony Magyarország biztosította. Köszönjük! A játékok teljes listája a linkre kattintva tekinthető meg.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
29. mazy  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 21:36:13
LV1
Válasz 9. Zsolt üzenetére:
CRT tévén nem voltak azért annyira pixelesek, a szar felbontás a technológia miatt javított a látványon a ködösítéssel. HD tévén sokkal sokkal bénábban néznek ki ezek a cuccok mint valójában :( Valami filtert még lefejleszthettek volna a sonys srácok ezért a pénzért :/
28. mazy  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 21:33:26
LV1
Továbbra sem értem, miért kellene bármelyik minit választanom a retropie+málna helyet... jó persze, a fanatizmus, de ha az kell, akkor ott az eredeti vas...
27. HUN_hatrix  The Saboteur
2018.11.10. 06:50:54
LV29
Arra nem tettek bele opciót, hogy ne az a két fekete csík legyen ott, hanem kitöltse valami valahogy?
Pl. Mint a Nintendo Classic gépnél is.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
26. Dzson  Szerkesztő
2018.11.09. 15:35:04
LV6
Ha ilyen lányt is adnak hozzá, ami a képeken van...
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
25. Tuco  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 14:05:03
LV1
+1
https://www.jofogas.hu/zala/Ps1_Ps_One_Playst[...]
https://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Sony_Plays[...]
És csak az első kettőt másoltam ki a találati listából! Mondjuk az első az ntsc de sztem.találsz dögivel gépeket ennyi pénzért.
24. soliduss  A Krónikás
2018.11.09. 13:49:40
LV25
Válasz 22. Tuco üzenetére:
dob a linket és azonnal veszem is :D
23. soliduss  A Krónikás
2018.11.09. 13:49:01
LV25
Válasz 20. Zsolt üzenetére:
igazi gamer nem csak 140 Colos 8K tolja... hanem tűzzel vassal hadakozik az asszonnyal amikor az ki akarja "dobni" a régi képcsöves TV-t :D

én minden évben megvivom ezt a csatát....
22. Tuco  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 13:44:40
LV1
Most néztem meg a jófogáson van 10ezerért ps1 2kontrollerrel meg memóriakártyával. A maradék lóvéból meg kijönnek azok a játékok amik érdeklik az embert,és akkor nincs lekorlátozva arra a 20-ra amiből lehet 10 se érdekli majd. Szóval továbbra se tartom egy jó vételnek...
21. Tuco  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 13:27:22
LV1
Válasz 16. martin üzenetére:
Jogos Főnök! Így ebben a formában tényleg nem menne ennyiből! Viszont gondolom nem tetszik mindenkinek mind a 20gamma meg sok van ami kéne de pont nincs benne a 20-ba. Szóval továbbra is tartom a véleményem,hogy sokkal jobban megéri venni egy eredeti ps-t és azokat a játékokat amik tetszenek az embernek! Egyedül a hdmi csati a problüma de ahhoz ha jól tudom létezik átalakitó.
20. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 13:25:17
LV11
Válasz 17. wagfair üzenetére:
Pontosan. Összeköthetsz egy ps1-et egy mai tévével, de katasztrófa lesz a kép.
19. ColdHand  Szerkesztő
2018.11.09. 13:18:59
LV22
Válasz 16. martin üzenetére:
+ két memóriakártya a mentésekhez, és egy év gari.
...a többit képzeld hozzá.
18. zola0306  SonsOfSaRock
2018.11.09. 13:03:28
LV16
Válasz 16. martin üzenetére:
Visszafele finnül? :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
2018.11.09. 13:03:05
LV1
Válasz 15. Tuco üzenetére:
Azon nincs HDMI csati.A játékok mellett azt fizettetik meg velünk
16. martin  Főszerkesztő
2018.11.09. 12:53:33
LV27
+5
Válasz 15. Tuco üzenetére:
Ha te egy eredeti PS1-et 2 kontrollerrel és ezzel a 20 játékkal beszerzel 35 ezer forintért, trombitát dugok a picsámba, és elfújom a székely himnuszt.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
15. Tuco  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 12:02:05
LV1
Nekem semmi bajom a régi játékokkal. Pont ma jutott eszembe,hogy elő kéne vennem egy-két régi kedvencemet. Viszont ezt a gépet ebben a formában csak pofátlan lehúzásnak tartom. Ennyi pénzért simán be lehet szerezni az eredeti gépet is a játékokkal együtt és ott nincs 20-as limit! Nekem pl.jópár kedvenc hiányzik ebből a 20-as felhozatalból!
14. Noob  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 11:48:25
LV5
Valóban nosztalgikus a gép és a játékok, de ma már ez kevés. Engem MA már nem kötnek le a régi játékok.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
13. martin  Főszerkesztő
2018.11.09. 10:57:06
LV27
+1
Válasz 9. Zsolt üzenetére:
Ezt neked találták ki.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
12. Richard  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 10:15:04
LV5
Időm és kedvem sincs újra játszani ezeket a játékokat, de akinek ez a flashe, annak biztos nagyot üt a mai tévéken.
Viszont a 40 szerintem kicsit sok érte, a NES mini azért kicsit korrektebb áron jött ki.
Inkább majd a Medievil remasterelt verziója.
11. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 09:53:00
LV11
+1
Válasz 10. soliduss üzenetére:
Elképesztő, milyen jó játékok ezek + még ezer másik PS1-re. Nem tudom, hogy csak azért, mert anno a nyomtuk ezeket, és a nosztalgia emel az értékükön, vagy tényleg ez volt az aranykor. De folyamatosan kutatom a korabeli címeket, és megpróbálok mindent újra letolni, plusz pótolni azokat, amik kimaradtak.
10. soliduss  A Krónikás
2018.11.09. 08:25:51
LV25
+1
Válasz 9. Zsolt üzenetére:
Én mostanában nagyon visszatértem a régi "hős" korszakba.

Az öreg psp leporoltem és letoltam rajta a Dino Crissis 2-őt..... majd a Metal Gear Solidot.... most a Policenautsot tolom és teljesen elvarázsol a kor szelleme....
9. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.09. 08:14:44
LV11
Válasz 8. martin üzenetére:
Én teljesen ráhangolódtam, és minden gond nélkül tudok játszani velük. Elővettem a régi PS magazinokat, hogy átérezzem a kor szellemét, benyomtam pár korai zenét (Orbital, stb - ilyen Wipeout zenék), PS3-on bemelegítettem néhány klasszikussal. Készen állok!
Sokan azt mondják, hogy ezek a korai 3D játékok rosszul öregedtek, szerintem meg nem, szívmelengetőek ezek a szemmel látható poligonok és pixelek, recés élek. Újra ott vagyok a ‘90-es években.
8. martin  Főszerkesztő
2018.11.09. 00:38:49
LV27
Mondja ma a barátom, ő már biztos nem játszana ilyen régi dolgokkal. Egyébként én sem. De a gép kéne.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.08. 21:01:12
LV11
Válasz 6. MolonLave üzenetére:
Rainbow Six és Jumping Flash. Az fps-nézetet nem bírom. De az összes többi játék zseniális! Különösen várom az IQ-t, ami annak idején kimaradt.
6. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2018.11.08. 20:15:53
LV2
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Melyik 2 nem?
5. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2018.11.08. 20:14:14
LV2
Válasz 4. Zsolt üzenetére:
Jajj azt elírtam, jó hogy szólsz.
4. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.08. 18:16:11
LV11
Btw a Metal Gear pont nincs a magyar store-on, de a Wild Arms igen, szóval egy picit sántít az a rész, hogy melyiket milyen egyszerű beszerezni. :) De igazából mindegy is: nekem pl megvan a FF7 PS4-re, mégis valószínűleg le fogom nyomni ps classic-on is!
2018.11.08. 16:19:01
LV1
+2
Drága Tekken lesz,de ez most jár nekem! :D
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.08. 15:20:01
LV11
Ez nagyon nagy királyság. Decemberben félredobok mindent, és elmerülök a retro csodákban. A 20 játékból 18 tetszik, néhány meg is volt annak idején. :)
1. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2018.11.08. 15:01:39
LV5
Kár, hogy csak a Tekken 3 érdekel engem a címek közül. Meg lett volna 1-2 kedvenc, ráugrok azonnal...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
12 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.
Irony Curtain: From Matryoshka With Love (PS4, PSN)
2019.07.11. 11:27 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Oroszország anyácskában point and click játszani végig téged.
F1 2019 (PLAYSTATION 4)
2019.07.10. 09:16 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Újabb esztendőnyi formaautózás.