PlayStation.Community

2018.10.18. 12:51 Játékteszt
23 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Újabb év, újabb foci.

Természetesen idén sem maradunk újabb EA focijáték nélkül. A megszokott módon rengeteg ígéretes újdonsággal reklámozzák a terméket, precízen megszerkesztett előzetesek járják be a különböző videómegosztó oldalakat. A fő kérdés ettől függetlenül idén is ugyanaz: mi változott, mitől éri meg nekünk, játékosoknak, ismét beruházni a komoly múlttal rendelkező FIFA sorozat legújabb részére?
Rendszerint nem kevés pénzt kérnek el a kasszáknál az aktuális epizódért cserébe, így az igény is megvan az igazi változást hozó újításokra. Az már egy másik kérdés, hogy ebből mi valósul meg, az idei FIFA 19 mindenesetre ígéretesnek tűnik.
A grandiózus címszavak idén is ellepték doboz hátulját, ezek közül a legérdekesebbek a játékmenetet érintő változtatások, amik még több lehetőséggel színesítik a mérkőzéseket. Az idei részben debütál a Timed Finishing, aminek köszönhetően, ha a lövésünk után még egy gyors mozdulattal ráduplázunk és az időzítésünk is tökéletes, akkor egy iszonyatos erejű bombát ereszthetünk a kapura. Ennek a használata azonban rejt magában egy kockázati tényezőt is, mivel, ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni a mozdulatot, szinte biztos, hogy a stadion melletti parkból hozhatjuk vissza a labdát.
A többi újítás nem ennyire direkt, ellenben legalább ennyire közvetlen módon befolyásolják a pályán történteket. Az egyik a Real Player Motion Technology és az Active Touch, amiknek köszönhetően realisztikusabb a labdába érés, és még közvetlenebb a kapcsolat a felhasználó és az irányított játékos között.

A tartalmi részt tekintve is megannyi fejlődés érhető tetten, aminek a nagy részét a sok év után ismét az EA-hez visszatérő Bajnokok Ligája licencek tesznek ki. Nagyon hangulatosra sikerültek ezek mérkőzések.
Már az első pillanattól lehet látni, hogy ez bizony nem egy 3. osztályú kupaselejtező. Ahogy az várható volt, a karrier módban is elérhetővé váltak ezek a kupák, illetve a Journey és az Ultimate Team is kihasználja a megszerzett jogokat. Új bajnokságok terén idén a Kínai első osztály került be a játék amúgy sem kevés ligái közé. Ennek oka nemes egyszerűséggel, hogy sok nagynevű veterán játékos a felajánlott bérek miatt Kínát választja levezetésnek, így már-már az egyik legtöbb visszavonulását pedzegető sztár terelgeti a bőrbogyót a világ legnépesebb országában.
Vitathatatlan, hogy a focis játékok még mindig a legjobb parti játékok is egyben, hiszen, ha több focit szerető egyén összejön, elengedhetetlen, hogy lejátszanak néhány meccset egymás ellen. Ilyen esetekben jön szóba a kick-off szekció, amit tulajdonképpen csak egy tét nélküli mérkőzés volt egészen idáig. Jó ideje megérett egy alapos renoválásra ez a részleg is, ami idén meg is történt. Nem kevés új játékmód közül válogathatunk, mint amilyen a FIFA-féle Battle Royale-nak csúfolt Last Man Standing, ahol is a gólt szerző csapatból egy véletlenszerűen kiválasztott játékosnak el kell hagynia a pályát. Kapunk emellett 16-oson kívüli lövéseket duplán számoló variációt, vagy az igazi őrült meccseket produkáló szabály nélküli játékot. Ezek a kis apróságok tudják igazán feldobni a haverokkal vívott meccsek hangulatát, a hab a tortán pedig, hogy ha bejelentkezünk a profilunkkal, akkor mindenféle érdekes statisztikákat kapunk. Így aztán tényleg számszerűsíthető, hogy ki a legjobb virtuális focista a környéken.

Úgyszintén érdekes fejlesztés, hogy a taktikai összeállítások részletessége is rengeteg hasznos funkcióval bővült. Első körben jobban átláthatóbbá tették a beállításokat, másrészt minden játékos feladata testre szabható. Így akár a mérkőzés előtt, a menüben megadhatjuk, hogy kinek mikor mi legyen a feladata, ezáltal ténylegesen működő taktikát kidolgozva. Egy korábbi funkciót is finomítottak, hiszen ha játék közben a D-pad nyilait nyomkodtuk, akkor különböző gyors taktikákat hívhattunk elő. Mostantól ez is sokkal átláthatóbb és egyértelműbb lett az új részben. Ezek azok a nem túl szembetűnő újdonságok, amitől még személyesebb élménynek érezhetjük az új FIFA 19-et, ettől függetlenül, ha úgy tartja kedvünk és csak egy szimpla mérkőzést szeretnénk játszani, átrakhatunk, mindent automatikusra, viszont az esély megvan, hogy igazi virtuális edzőkké váljunk.

A sztori mód is megkapta a maga befejezését, ami tulajdonképpen nem lett rossz, viszont érezhető volt, hogy már valami újat kell mutatni ezen a területen is. Nemes egyszerűséggel kifújt a semmiből feltörő, bajnokká avanzsálódott, zűrös családi hátterű kissrác története. Ezt az EA is vélhetően felismerte, ezért egy élvezetes utolsó résszel rövidre zárták a journey módot és Alex Hunter kalandjait. Jó volt, szép volt, és még épp időben jött a befejező rész, mielőtt még túlzottan kínossá vált volna. Talán már a fejlesztők is egy teljesen új dolgokkal készülnek a jubileumi FIFA 20 megjelenése kapcsán, de ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a legnépszerűbb online FIFA Ultimate Team is átesett néhány változtatáson.
Vitathatatlan, hogy ez a legtöbbet használt rész a játékon belül, és mostanra már nem csak az aktív játékosok számán látszik, hanem trófeákon is visszatükröződik, hiszen a lista felét FUT módon belül tudjuk kioldani. Van, akit teljesen hidegen hagy, viszont több olyan ismerősöm is akad, aki tulajdonképpen csak emiatt vette meg a legújabb részt.
A véletlenszerű játékosokat rejtő csomagok kibontása valahol mindig is egy kicsit függővé tudja tenni az embert. Ebből fakadóan a fejlesztések nagy része a legtöbb bevételt hozó ágra koncentrálódik. Az egymás elleni rangsorolt meccseken próbáltak a legtöbbet finomítani a fejlesztés alatt, így egy teljesen új rendszerben mérettethetik meg tudásukat a felhasználók. Ennek a neve a Division Rivals, ahol egy minden eddiginél kifinomultabb rendszer kalkulálja ki az aktuális pozícióinkat a szamárlétrán, aminek függvényében bizonyos időközönként pénzt és kibontható csomagokat kapunk. Emellett megmaradtak a szokásos hétvégi ligák, ahová csak a legjobbak kerülhetnek be, illetve hetente frissülő extra tartalmak is jönnek, ezáltal még vonzóbbá, és folyamatosan aktuálissá téve az online részleget.

A programra befizetve idén is a legszínesebb focijátékot kapjuk kézhez, amiben megannyi pozitív újítást fedezhetünk fel. A kérdés viszont most is ugyanaz, amiben csak mi magunk dönthetünk: a külcsín, vagy a mögötte lévő játékmenet a fontosabb? Rosszul nem fogunk dönteni, hiszen a PES 19 és a FIFA 19 is a legjobbak között van, akárcsak Messi vagy Ronaldo. Mindettől függetlenül a sok fejlesztés nem egyértelmű, hogy jó irányba tereli a sorozatot, hiszen túlzottan az online rész kerül évről-évre előtérbe, ami azt eredményezi, hogy a többi játékmód kezd egy jókora lemaradást felhalmozni. Az előrelépés ettől függetlenül érezhető, a megszerzett licencek nagyon jót tettek a hangulatnak és a játék alatt működő Frostbite Engine is pazarul teszi a dolgát. A tavalyi részhez képest pedig újítottak annyit a FIFA legújabb részén, hogy megérje ismét beruházni rá!
(A játék megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.10.23. 15:45:48
LV28
Válasz 22. lesliebuz1977 üzenetére:
Jaj ezt te nem érted, hát másképpen pattan a labda meg visszajöttek azok a licence-ek amiket anno valamiért kivettek meg a grafika is hangyafasznyival jobb lett, hát mit nem lehet ezen érteni?
Az a csoda, hogy csak 9 pont, simán dobnám rá a 10-et.
22. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2018.10.20. 19:47:31
LV4
Nem szeretem a sport játékokat. Azt sem értem, hogy hogyan tudják minden évben ugyanazt eladni csak más a számozás.
I love games!
21. martin  Főszerkesztő
2018.10.20. 12:59:08
LV27
+1
Válasz 20. Re-tech üzenetére:
És régen nem fetrengtek annyit a fiúk a fűben, mondjuk nem is volt buzikurva riherongy a fele.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
20. Re-tech  PlayStation.Community tag
2018.10.20. 00:34:02
LV7
+1
Válasz 19. martin üzenetére:
Úgy tudom,hogy már a kezdetektől is volt les,de nem ebben a formában,valamikor a 2000-es évek elején változott meg a les megítélésének szabálya,labda átvétel,illetve elrúgás pillanata alapján.Már nem tudom pontosan,de sokat számított,ezért is voltak olyan gólgazdag meccsek régen+sokkal támadóbb felállásban játszottak a csapatok,nem volt ekkora hangsúly a védekezésen.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
19. martin  Főszerkesztő
2018.10.19. 20:34:18
LV27
Válasz 17. Re-tech üzenetére:
Sokáig nem is volt les, nem?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. Re-tech  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 19:13:08
LV7
Válasz 16. martin üzenetére:
A játék stílusa viszont már annál inkább,ebben egyetértek.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
17. Re-tech  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 19:12:29
LV7
Válasz 16. martin üzenetére:
Szabályokban pont,hogy nem sokat.
1-2 nem túl jelentős szabályt változtatgattak,attól függően éppen ki volt a Fifa élén.Aztán jött valaki más,aki visszaállította az eredetit.
Inkább csak a különböző tornák lebonyolítási rendszere változott.
Az egyetlen jelentős újítás az a VAR bevezetése,de az meg már régen megérett arra,hogy bevezessék,viszont még az sincs mindenhol és sokak gyomra nehezen veszi be.Pedig hasznos.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
16. martin  Főszerkesztő
2018.10.19. 16:22:34
LV27
Válasz 10. Re-tech üzenetére:
Szerintem elég sokat változott a foci, szabályokban is, stílusban is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
15. B_Renato97  Szerkesztő
2018.10.19. 13:39:12
LV4
+1
Válasz 14. zoli12i üzenetére:
Na ez mondjuk így tényleg nagy szívás. :( Régen én is rengeteget karriereztem, de rá kellet jönnöm, hogy ez a rész ahogy te is mondod egyre gyengébb. Azért ha lesz alkalmad kipróbálni a BL idény végigtolása egy kifejezetten jó offline szórakozás. Hátha találsz te is valami jót a karrier mellett. Ellenkező esetben azt kell, hogy mondjam. PES ;)
14. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 13:10:26
LV11
Válasz 9. B_Renato97 üzenetére:
Én alapból megvagyok lőve ezzel a fifával, mivel engem csak a karrier érdekelne. Az tud lekötni huzamosabb ideig csak.
És azt nem hiszem el, hogy nem képesek 1 év alatt felturbózni a játék ezen részt, mikor alig jön ki évente valami változás.
Jah és még arra is lusták, hogy ugyan azokat a bugokat, amik évről évre benne maradnak a karrier módban, hogy kijavítsák.
De úgy tűnik, hogy csak a FUT-ra van igény.
Szóval én most pár évig biztos pihentettem a fifát.
13. B_Renato97  Szerkesztő
2018.10.19. 10:44:50
LV4
Válasz 12. itachi382 üzenetére:
Teljesen egyetértek veled. Egyik sem rosszabb játék a másiknál, egyszerűen csak teljesen más, illetve a FIFA mindig nagyobb hype vonatra ül fel, ami mint tudjuk nem feltétlen pozitív dolog.
12. itachi382  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 01:56:04
LV1
elkell donteni kinek mi a fontos egy focis jatekba, nekem az hogy mi tortenik a palyan es a PES szerintem elethubb focit mutat be, elvezetesebb.a PES szamomra, fifa inkabb olyan mint egy aranyozott tanyerbol krumplipuret enni a PES meg csak mondjuk egy egyszeru hamburger de a legjobb fajta
11. Re-tech  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 00:34:27
LV7
Nagyjából 97' óta Fifázom,egészen kb. 2015-ig(és ezt még 3-4 ember nevében mondhatom),viszont ott jött egy kisebb törés,éppen az itt is említett okok miatt.
Nem hagytuk el teljesen,de inkább csak alkalmi,buli játékká változott,persze kevesebbszer is sikerült összecsődülnünk.
Azóta nem vettem meg egy Fifát sem,de nem is szabad,maximum 3 évente.Nagyjából akkor érezni érdemi változásokat.Ez a 19 most pont ilyen.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
10. Re-tech  PlayStation.Community tag
2018.10.19. 00:22:03
LV7
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Akkor a futball rajongók ne nézzenek többé futballt,mert másfél évszázada ugyanaz?
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
9. B_Renato97  Szerkesztő
2018.10.18. 20:05:10
LV4
Válasz 1. zoli12i üzenetére:
Sajnos a karriermóddal szinte semmit nem foglalkoztak viszont, minden más fejlődött beleértve a játékmenetet. Ha csak a karriert kellene pontoznom, akkor 5-nél biztosan nem kapna többet viszont, azért jött annyi plusz tartalom, hogy aki szereti és hajlandó mást is kipróbálni, akkor jól elszórakozhat.
8. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.10.18. 18:44:33
LV3
Válasz 6. Zsolt üzenetére:
Annak aki nem játszik ilyen játékkal persze, hogy elképzelhetetlen, hogy mit esznek rajta a rajongók. Én például a Fortnite és társai körül kialakult őrületet nem tudom hova tenni.
Az tény, hogy lehúzás amit az EA és a 2K csinál évről évre. KB 4 évente változik egy minimálisan egy-egy ilyen sport játék. Az igazat megvalva, nincs is nagyon mit ezen újítani évről évre. Egy patch az új keretekkel és mezekkel bőven elég lenne, valami minimális összegért azt csá. De nem mert még nincs elég pénze ezeknek a cégének...
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.10.18. 16:38:29
LV12
Válasz 5. martin üzenetére:
Volt egy ilyen ötlet egyébként, hogy egy mérkőzés max. 60 perc legyen
"Si vis pacem, para bellum."
6. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.10.18. 16:06:37
LV11
Válasz 4. martin üzenetére:
Brutàl, hogy egy csomó embernek mennyire mást jelent a playstation. Milliók fociznak, csomóan cod-oznak, valaki japán cuccokat tol, valaki retrózik. Az ilyen fifa nekem teljesen idegen világ, el sem tudom képzelni, mi a jó benne. :)
5. martin  Főszerkesztő
2018.10.18. 15:42:13
LV27
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Szerintem király ötlet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. martin  Főszerkesztő
2018.10.18. 15:41:58
LV27
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Milliók! :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.10.18. 15:37:40
LV24
Battle Royale, azt hittem ezt viccbol irogattak az emberek. :D

Videot koszi, ha egy meccs az eletben is 10-15 percig tartana elhetobb lenne szamomra.
señor
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.10.18. 14:14:07
LV11
Van olyan, aki játszik még ilyenekkel? Húsz éve még tök menő volt, hogy minden évben kijött az új rész, és egyre valósághűbb volt, de basszus ez a játék végülis ugyanaz 20 éve.
1. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.10.18. 13:30:23
LV11
Erre a hulladékra 9 pont ? Nevetséges.

Fifa 17-ben volt egy bug a karrier módban, miszerint ha feljutottál egy alsóbb osztályú csapattal az elsőbe, akkor az első ligában a top csapatok valami oknál fogva csak rotáltak. Példul a PL-ben az összes nagy csapat a középmezőnyben vergődőt és a legjobbjaik padon voltak vagy egyszerűen eltűntek a süllyesztőben.

Aztán ezt benne hagyták a 18-ban is :DDDDDDDDDD

Na már most a kérdésem, hogy akkor ez most is benne van a változatosság kedvéért ebbe a trágyában?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA 19
Electronic Arts
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Érezhető a játékmenetet érintő fejlődés; visszatérő BL licencek; FUT kibővítése; megreformált Kick-off mód
Negatívum
Ellaposodott sztori; változatlan karriermód és Pro Clubs