PlayStation.Community

2018.10.08. 09:33 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Farkastestvérek.

Semmit sem változott a véleményem abban a tekintetben, hogy a Life Is Strange sorozat a világ egyik legjobb játéka. Már azoknak, akiket teljesen magával tud ragadni egy interaktív módon elmesélt, gyakorlatilag érzelmi hullámvasutazásra invitáló történet, a szemet gyönyörködtető látványvilág, a kiváló szinkron, az érdekes, újító jellegű játékmenetbeli megvalósítások, összességében érzések és élmények olyan vegyülete, melyet más cím nem képes közvetíteni... vagy legalábbis nem így. Azaz a Life Is Strange teljesen egyedi, és egyediségében is kiemelkedő. Nincs tehát mit csodálkozni azon, hogy a Max és Chloé páros köré felépített első rész és annak kiegészítése után már a teljes értékű folytatásnak örülhetünk. Mikor megtudtam, hogy ezúttal két fiú lesz a főszereplő, semmi kétségem nem volt az új felvonás nagyszerűségével kapcsolatban, inkább kíváncsian vártam, miről fog szólni ezúttal a történet. Mint mindig, most sem ábrándított ki a végeredmény.

Igazság szerint semmilyen előzetest nem néztem meg a Life Is Strange 2-ről, és hogy a főhőseink valójában testvérek, az is csak az első epizód, a Roads „felütése” után vált világossá. Míg a fejlesztő Dontnod már az előző részben is olyan, nem teljesen veszélytelen területekre merészkedett, mint szexuális zaklatás, drogok, közösségi média, csonka családok, ezúttal még messzebbre ment: Sean (17) és Daniel Diaz (9) mexikói bevándorlók gyermeke, akiknek egy tragikus esemény következtében el kell hagyniuk a zaklatásoktól így sem teljesen mentes otthonukat Seattle-ben. Sean, akinek az egyik nap még az volt a legnagyobb problémája, hogyan hódítsa meg szíve választottját egy drogtól és szextől sem mentes bulira készülődve, másnap családfenntartó lesz, és nemcsak öccséről kell gondoskodnia, de menekülnie is kell, hogy a mexikói határon átjutva visszamehessenek a család származási helyére, Puerto Lobosba. Ezúttal Daniel az, akinek van természetfeletti képessége, de hogy pontosan miről is van szó, egyelőre nem ismert, és a fiú sincs ennek tudatában.
Amikor a srácok – gyalogosan – nekivágtak modernkori vándorlásuknak, két játék jutott eszembe: egyrészt a Brothers: A Tale of Two Sons, melyben ugye a nagyobb testvér gondoskodik a kicsiről sokszor szívbemarkoló módon, másrészt pedig a The Last Of Us. Utóbbi azért, mert most is egy 21. századi környezetben kalandozunk túlnyomórészt gyalogosan, és legalábbis az epizód első részében még nagyon autó sem járt az utakon. Egyébként biztosan nem véletlen a TLOU-ra történő reflektálásom, ugyanis van egy ikonikus utalás a világ eme másik legjobb játékára, melynek felfedezését a tisztelt játékosokra hagyom. :)
A Life Is Strange korábbi részével ellentétben most ugye két karakterünk van, és bár Seant irányítjuk, a testvérek interakciójára épül a játékmenet. Mint mindig, most is sokszor kell választanunk, leginkább Daniel „lelki egyensúlyának” tekintetében – értem ezalatt, hogy cselekedhetünk úgy is, hogy őt nem vesszük figyelembe, vagy ártunk neki (természetesen elsősorban érzelmileg)... őszintén szólva nem tudom, ilyenkor mi történik, megbüntet-e a játék, ha nagyon rosszak vagyunk, de az epizód végi statisztikákat nézve a playerek nagy többsége szándékosan nem bántotta, és persze én sem. Érdekes újítás, hogy most már nem csak naplónk, de különböző tárgyak összegyűjtésére szolgáló hátizsákunk is van, illetve pénzzel is gazdálkodnunk kell: mi az, amit megveszünk, és mi az, amit neadjisten ellopunk. A pénz szaporításának különböző módjaira egyébként igen kíváncsi vagyok a következő epizódokban. Másik ötletes, ám sajnos kevésbé jól megvalósított újítás a rajzolás, amikor az adott környezetet megfigyelve a bal analóg kar használatával készíthetünk grafikát a jegyzetfüzetünkbe; a gond csak annyi, hogy nem lehet tudni, milyen irányba kell mozgatnunk a kart. Én mondjuk körbe-körbe tekerem, úgy jól lehet boldogulni, csak a fejlesztőknek valószínűleg egy érdekesebb metódus lebegett a szemük előtt...
A gyűjthető dolgok most sem hiányoznak szerencsére, ezúttal apró tárgyak formájában, melyeket könnyebb vagy nehezebb utakon-módokon kell magunkévá tennünk.

A látványvilág teljesen olyan, amilyet az előzményekben megszoktunk, és a sokat kárhoztatott, beszéd közbeni szájmozgás is javult. Főhőseinken kívül a mellékszereplők is nagyon érdekes, jól kidolgozott karakterek, remélhetőleg velük a későbbiekben is fogunk találkozni. A zenei háttér és a szinkron, utóbbi elsősorban a testvérek esetében ahogy mindig, most is professzionális színvonalú. A dialógusok tekintetében igazából egy kifogásom van csupán: időnként ismétlődnek egyes mondatok.
Összességében a Roads kiválóan megalapozta a Life Is Strange 2 által elmesélni kívánt történetet, és bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki tűkön ülve várja a majdan öt epizódon át nyúló sztori folytatását. Mivel nem szükséges hozzá az előző rész ismerete, újoncoknak is merem ajánlani, a régi motorosok pedig az én értékelésemtől függetlenül is beszerzik. Mindenesetre amint elérhető a következő epizód (melynek megjelenési idejét egyelőre sajnos nem tudni), jelentkezem a magam részével, maradjatok vételen.

(Ezt a kiváló játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható az epizód külön a PlayStation Store-ból 2490 Ft-ért, vagy az egész évad 11990 Ft-ért. Ha esetleg már lecsaptál a nyitófejezetre, akkor 9899 Ft-ért fizethetsz ba a maradék négy részre.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2018.10.10. 07:13:13
LV3
Válasz 5. Petunia üzenetére:
Aha, köszi.
5. Petunia  Szerkesztő
2018.10.09. 17:11:50
LV12
Válasz 3. MonstAir23 üzenetére:
Eddig csak egyetlen egy utalás volt az előző részre.
Endure and Survive
4. Sakamoto_14  A bölcs
2018.10.08. 22:38:24
LV20
Már ez is elérhető? Sose érek a listám végére. Az előző rész után egyértelmű volt, hogy kötelező lesz, ha folytatják.
3. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2018.10.08. 18:16:25
LV3
Hát nem egy szokványos, csihipuhi gamma de azért érdekes.
A before the storm-hoz van valamilyen köze?
2. Petunia  Szerkesztő
2018.10.08. 13:32:00
LV12
+1
Válasz 1. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Értelek. Nálam is vannak apróságok a csőben: Detroit: Become Human, GOW, Shadow of The Tomb Raider, AC: Odyssey... :DD Úgy alakult, hogy lesz nettó két hét otthon letöltendő szabadságom a hosszú hétvégés időszakban, még nem döntöttem el, melyikkel kezdjek. :)
Endure and Survive
1. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2018.10.08. 11:05:56
LV7
Köszi a kedvcsinálót, valamikor beszerzős lesz, de a mostani felhozatal mellett nem is jutna rá idő!
"Örökké nem eshet"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Life is Strange 2 - Episode 1
Square Enix
REMEK