PlayStation.Community

2018.10.08. 09:21 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Golfőrültek ne kíméljenek!

A golfozás, mint hobbi, és mint sport, mindig is ködös, ha nem teljesen ismeretlen terep volt a számomra. Nyilván a tévé képernyőkön, illetve rengeteg filmben el-elcsíptem már ezt az általam „túl kifinomultnak” és „túl elegánsnak” aposztrofált szabadidős tevékenységet, de sosem érdekelt annyira, hogy komolyabban utánanézzek a játékszabályoknak, vagy megismerjem eme sportág híresebb képviselőit – a sokak által csak a legjobbnak hívott Tiger Woods-ról is csak azért tudom kicsoda, mert az utóbbi időben a golfpálya zöld gyepe helyett már egészen másfajta lyukra játszik.
De még mielőtt a bulvársajtó ingoványos és szennyes talajára tévednék, summázom a dolgot: a golffal kapcsolatos tudásom a szimpla ütő-labda-lyuk triumvirátusnál tovább nem igazán terjed, nagyjából olyan ez nekem, mint a baseball, csak unalmasabb. Ehhez hozzátartozik még, hogy a golf nem kifejezetten az egyszerű átlagemberek sportja. Inkább a tehetősebb, gazdag réteg szórakozása (azért ez mondjuk nem fedi száz százalékban a valóságot, de nagyjából mégis ez a helyzet), ennél fogva akkor sem nagyon lett volna lehetőségem kipróbálni az ütögetést, ha annyira vágytam volna rá, lévén, hogy az eszközöknek igencsak borsos az áruk, ráadásul ezen felül, mint majdnem minden sportág, ez is roppant időigényes szórakozásnak minősül.
Szerencsére, akiket kicsit is vonz a golf, viszont ilyen-olyan okokból sosem nyílt alkalmuk kipróbálni, azoknak, mint oly’ sok más sport esetében, úgy a videojátékok ezúttal is remek alternatívát biztosítanak. Nagyon régóta készülnek már ilyen alkotások, és ha nem is jutottak olyan népszerű magasságokba, mint a foci, rögbi, kosárlabda, vagy épp a bokszjátékok, azért ettől függetlenül szépnek mondható rajongótáborral rendelkeznek.
Ezen stuffok hírnevét öregbíti a The Golf Club 2019 featuring PGA TOUR, amit (kapaszkodjon meg mindenki) már most számtalan helyen az eddigi legjobb és legprecízebb golf-szimulátornak tartanak. Nos, mivel a viszonyítási alapomat nem lehet komolyan venni (lévén, hogy egy kezemen meg tudnám számolni hány ilyen játékkal játszottam életem során), de azt bizton állíthatom, hogy ennél alaposabb, profibb és realisztikusabb golfos cucc még nem született a videojáték-történelemben.

Egy kellemes, nem erőltetett és egyáltalán nem tolakodó informatív betanító pálya után máris a játszma sűrűjében találjuk magunkat. Először a temérdek opció szúr szemet, melyek közt egy karriermód is helyet kapott (az előző epizódokban még nem volt), természetesen az elmaradhatatlan és amúgy eléggé elfogadható karaktergenerálással, továbbá egyedi golfpályák megtervezésének lehetőségével (ezeket online megoszthatjuk barátokkal és más közösségekkel egyaránt, utóbbit egyébként játékon belül is létrehozhatunk, hogy versenyezhessenek egymással), emellett a címbeli PGA bajnokság végigjátszásával.
Ez is a szokásos metodika alapján zajlik, azaz minél sikeresebbek vagyunk, annál több szponzort szerezhetünk, a kapott pénzből pedig különböző extrákat (pl. ruhák, skinek, eszközök) lehet vásárolni. A létfontosságú kooperatív mód sem maradt ki, online és offline is remek meccseket vezényelhetünk le, rengeteg kihívással, rekordok megdöntésével, ami nem mindig könnyű feladat, ráadásul, mint az igazi golfban, úgy itt is kifejezetten hosszúak a versenyek – de ha úgy szottyan kedvünk, akkor gyors meccseket is lejátszhatunk.

Előbb már méltattam a tutorial pályát, de így is muszáj tovább hangsúlyozni, hogy a stuff mennyire segítőkész és mennyire tájékoztató jellegű, szépen bánik azokkal, akik nemhogy golfütőt nem vettek a kezükbe soha, de még virtuálisan sem merültek el eme sport különleges rejtelmeiben. A program lassan, ráérősen oktat, szépen megtanít a szabályokra, szájbarágás nélkül magyarázza el hogyan játssz, és könnyedén vezet rá a golf elsajátítására, hasznos tanácsokat ad, hogy a lehető legelenyészőbb hibaszázalékkal érjünk le sikereket.
A játékmenet szintén remekbe szabott, az irányítás üdítően kézre áll. Az ütések mechanikája az analóg karokra van felfűzve (az elején ki lehet választani, hogy melyikkel kívánunk lendíteni), és voltaképp a precíz kidolgozás itt mutatja meg magát igazán. Nem elég csak egyszerűen hátrahúzni, majd előretolni az analóg kart, a tempó és a gyorsaság a meghatározója az adott ütés nagyságának és pontosságának. Bár közvetlenül ütés előtt még van lehetőségünk próbálgatni hogyan lehetne a legjobbat ütni, konkrétan az érzékeinkre kell hagyatkoznunk, hiszen rengeteg forma van, főleg, hogy törvényszerűen nyilván teljesen más sima gyepről, mint egy domboldalról mozgásra bírni a golflabdát, nem is beszélve, ha homokos talajra tévedünk. Ezen kívül a különböző tereptárgyakat, sőt, még a szélmozgást is figyelembe kell venni, külön érdekesség, hogy a játék automatikusan a kezünkbe adja az adott távolsághoz legmegfelelőbb ütőt, de ezt az opciót bármikor ki lehet kapcsolni. Az alkotásba bekerült egy afféle kezdetleges és kiforratlan fejlődési rendszer is, de igazából ennek nem fogjuk sok hasznát enni, lévén nem a megszerzett tapasztalati pontok döntenek arról, mennyire vagyunk jók, vagy épp rosszak, hanem teljes egészében tőlünk függ.
A realisztikus megközelítést elősegítendő, a meccseket egy kommentátor narrálja folyamatosan: nagyjából egy-másfél órányi hanganyagot vehettek fel hozzá, és bár a szövegek nem jelentenek többet az ilyenkor megszokott néhány szavas hozzászólásoknál, időnként azért némelyik képes megmosolyogtatni az embert.
A Golf Club 2019 igazán nagy problémája valójában a gyenge grafika, ami nem elég, hogy puritán, de még ellentmondásos is. A tájak, a felhők és a naplemente szépek, viszont minden más a sportjátékok szokásos szintjén mozog, azaz a szurkolók, akár a beállított mozgó fatáblák, a gyep pedig olyan, mintha matt zöld vászon lenne leterítve a talajra.

A vizuális gondok ellenére a program nagyon rendben van. Attól függetlenül, hogy egyáltalán nem vagyok oda a golfozásért, le tudott kötni, van benne kihívás, és az ultra-realizmus miatt nemhogy nincs két ugyanolyan meccs, de a könnyed, vasárnap délutáni játékosoknak és a maximalista profiknak is egyaránt tökéletes.
Szóval mindent összevetve, soha rosszabb golfjátékot!

(Ezt a kiváló játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. rottenbull  PlayStation.Community tag
2018.10.08. 20:49:39
LV9
Van benne rendes licenszelt gear?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE GOLF CLUB 2019 FEATURING PGA TOUR
2K
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Realisztikus hangvétel, precíz megvalósítás; a golfozás virtuális változatának aprólékos kidolgozása
Negatívum
Licencelt játékosok hiánya; az összképet egy hangyányit lerontó grafika; kiforratlan fejlődési rendszer