.
 

PlayStation.Community

2018.09.20. 10:44 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: Szativolution
Értékeld a cikket!
Jó fejlesztő holtig tanul.

Az egyik legnagyobb videojátékos élményem köthető az egyik korábbi 2K-s NBA részhez, amikor pár cimborámmal estéken-hétvégeken átívelő bajnokságokat rendeztünk a nappaliban. Vérre menő meccseken dübörögtünk, holott szinte csak szimatoltuk az irányítást, a trükköket, és a játék nyújtotta mélyebb lehetőségeket. Azóta nem toltam a szériával, csak a híreket olvastam, de egyből bevillantak az emlékek, mikor lehetőség nyílt az idei epizód tesztelésére. Rá is csaptam és örömmel konstatáltam, hogy az NBA 2K19 azon túl, hogy fejlődött a tavalyi balhé után, jelenleg a legkomplexebb és legjobb kosaras program a piacon. Hupsz, spoiler…
Szóval az a bizonyos balhé annyi volt, hogy a 2K Games szinte már EA magasságokba szökkent a mohó pénzlehúzásdival. A karrier módban még a legapróbb, karakterünket befolyásoló változtatásokért - és itt egy mezei séró-váltásra gondolok, semmi több - súlyos játékbéli pénzeket kértek el. A többi opciót a fejlesztésekkel és a kártyás részt el sem kezdem sorolni, de csúnyán elindult a cím a Pay-to-Win irányába.

Most leszögezem, így az elején, ennek nem mondtak búcsút idén sem, de ahogy a fentebb említett, rivális stúdió is kezd magába szállni, úgy a 2K srácok is visszavettek a "jóból". Sőt, a fodrász már oda is szúrja, hogy "igen, a másik kolléga elég pénzéhes volt, de én most itt ingyen lenyesem a frizkót". Persze ugyanúgy kell majd gyűjtenünk a petákokat most is, de érezhetően kiegyensúlyozottabb a rendszer, mint ezelőtt. Azért érdemes figyelemmel kísérni a 2K TV adásait és játszani a kvízeken. Megéri.
Nem túl pozitív jövőkép, a fejlesztői nyilatkozatok alapján, a stúdió frankón ebben a vonalban látja a jövőt. Így hát a játékosok cserébe idén is rászálltak a programra és dühös mínuszolással húzták le azt. Megértem a dühüket, de ha attól a résztől méltóztatunk eltekinteni, kiválóan szórakozunk majd.
Ugyanis ez itt a virtuális kosarazás, az NBA non plus ultrája. Felsorolni is kihívás mennyi kontent került a progiba. Ha csak egy gyors meccsre vágyunk, legyen az offline, vagy netes verzió, egyedül, vagy haverokkal, csak belépünk a Play Now fülre és pattoghat is a labda. Beállíthatunk jelenkori, de régebbi csapatfelállásokat, emellett itt indul majd október 17-től a hivatalos szezon is, ahol lejátszhatunk minden igazi játékot. Ezeken túl streetball kihívásokon is indulhatunk a Blacktop-ban, 1v1-től egészen 5v5-ig. Külön dicséretes, hogy az összes játékmódban személyre szabhatjuk a játékidőt és egyéb szabályokat.
A játék szíve még mindig a MyCAREER mód, ahol saját, kezdő játékosunkat tudjuk létrehozni és terelgetni a csúcsig. Dobták a tavalyi koncepciót és egy új karakter kreálásával kezdünk. Ritka jópofa és ötletes az egész tálalás, ahogy a hivatalos fotózásnál kell megadni minden adatunkat, de itt kell majd eldöntenünk milyen pozícióban kívánunk a pályára lépni és milyen erősségeink legyenek. Minden összefügg, így ha inkább támadó játékosok lennénk, védekezésben nem fogunk remekelni. De akkor lehet, megéri inkább hozzácsapni a 3 pontos dobások mesterségét. Na jó, azért még nem RPG a cucc, de elég sok stat és skill van feltüntetve, van mit bogarászni. Szerencsére hihetőbb történetet írtak a srácok, nem a gettóból fog tesónk felemelkedni, hanem a Kínai ligából (you didn’t see it’s coming), de lesznek még egyéb meglepetések is. A meccsek között elég sok átvezetőt fogunk végigmozizni, így sikerül is elérniük az áhított filmszerűséget. Na nem feltétlen a vizuális oldalnak köszönhetően, de erről majd később.

Ismét beköszön The Neighbourhood, immáron a 2.0-ás verziószámmal. Átláthatóbb, logikusabban felépített városrészt kapunk, már nem egy nagy labirintusban kell kolbászolnunk. A boltokkal, fodrászokkal és tetkósokkal körbevett negyed közepén található egy pálya is, ahol rögtönzött játékba csöppenhetünk. Illetve itt találjuk még csapatunk kiképzőközpontját is, melynek helyét fontos megjegyezni, fejlődésünk érdekében sokat fogunk itt szenvedni. A rendszert itt is átdolgozták, megmaradtak ugyan a Badge-k és Perk-ek, de sokkal érthetőbb, hogy mit kell csinálnunk és mire kell gyúrnunk ahhoz, hogy az általunk kitalált úton fejlődhessünk.
Nem veszett el a MyTEAM opció sem, ahol a több mint tíz évvel ezelőtt gyűjtögetett kosaraskártyák hangulata tér vissza. Csak kicsit drágábban. Indulásként kapunk 5 csomagot, így elindulhatunk instant csapatunkkal további paklikat és pénzt gyűjteni, akár Single-módban is. Még ebben a menüben is temérdek lehetőségünk lesz, különféle játékmódok, na meg a főfogás, a 250.000 dolláros díj az online bajnokság végén. Sok sikert a bátraknak!

Ha kicsit megpihennénk a sok kupa között, vár a MyLEAGUE, ahol nyugdíjazott emberünkkel vehetjük át az irányítást egy friss csapat felett. Egy fullos management rendszert pakoltak a motorháztető alá, akár külön is ki lehetne adni ezt a részt. Válogathatunk a játékosok között, dönthetünk stratégiák felett, az erre fogékonyak csúnyán el tudnak merülni a tengernyi adat és lehetőség között. Jópofa, hogy a sztori alatti rengeteg, száraz beszélgetést megpróbálták poénokkal, mindenféle témákkal feldobni. Meglepő viszont, hogy szinkronra már nem tellett, így csak olvasni fogjuk az egészet, hallani nem. Viszont amit látni fogunk, figyelembe véve a cím más részeit, az külön bekezdésért kiált. Ez pedig a Grafika.
Az elvitathatatlan, hogy a cucc csodaszép! Ugyan a nagy hajcihőben nem fogjuk a homlokokon végiggördülő izzadságcseppeket számolgatni, de higgyétek el, ott vannak. A valódi játékosok közel tökéletes másai dobják a büntetőket. A ruhák teljesen valóságosan gyűrődnek, a közönség is egyre szépül és az egész NBA hangulat egyszerűen lemászik a képernyőről. Aztán jön egy MyLEAGUE átvezető és lerohad az arcunk. Akárcsak a szereplőknek, mert hogy mimika az hírből sincs jelen, ráadásul ugyanaz a kettő mozdulatsor váltakozik. Közben jön egy meccs és megint elképedünk, csak most végre megint a szépségtől. Elképesztő és egyben szomorú, hogy évek óta nem sikerült ezt a gyerekbetegséget kiküszöbölniük. Ejnye, no.
Ellenben a hangok, zenék és szinkronok még mindig odavernek. Jók a kommentátorok, jól reagálják le a történéseket és még Shaq fárasztó poénjai is jelen vannak. Már szinte elvárás az ütős tracklist, ami idén sem okoz csalódást, a legmodernebb és hangulatban abszolút passzoló számok váltakoznak a háttérben. De nem mehetünk el a zajok és effektek mellett. Már a legelején durván átjön a valós meccs érzete, a felkonfok, a cheerleader műsorok, minden a helyén van és beszippant. Közben nyikorognak a cipők, éljenez a közönség, pattog a labda. Csillagos ötös.

Fontos még az újragondolt fizika, melynek köszönhetően minden eddiginél valóságosabb szimuláció működik a játék alatt. Érezhető, ahogy a védő próbálja visszatartani a támadót, láthatóan van súlya a labdának és már nincsenek furcsa kimenetelű rádobások. A Mesterséges Intelligencia is ott van a szeren, talán néha túlságosan is. Nem mondanám, hogy csal, de talán kicsit többször van túl sok szerencséje. Az biztos, hogy ha az ellenfél dobásán múlik egy végkimenetel, akkor az garantáltan be fog menni.
A játék alapvetően sem túl casual- vagy kezdőbarát. Rendes oktató mód nincs is benne, csupán egy move list, illetve egy játszma, ami alatt random feljönnek tippek. Én is csak a régi tapasztalatok miatt boldogultam úgy ahogy, de az újoncokat türelemre inteném. Igaz ez a karrier módra is, ne akarjunk egyből a legjobbnak lenni, sok idő kell ahhoz, hogy tényleg hozzátehessünk a győzelemhez.
Viszont az NBA 2K19-ben minden megvan, hogy addig szórakozva jussunk el. Tartalomban, szimulációban ez az egyik legszebb sport szoftver jelenleg. Egyedül egy jobb oktatómódot hiányolok és persze a fizetős tartalom végleges eltörlését. Erre sajnos nincs sok esély, viszont az irány üdvözletes, a fejlődés látható, a több tucat játékmód pedig kárpótol. Ha kosaraskártyákat akarsz gyűjtögetni, menj le az újságoshoz, ha viszont a legjobb kosárszoftvert keresed, megtaláltad.

(A játékot a forgalmazó Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop üzleteiben, vagy webshopjából a megadott linkre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.09.21. 10:24:05
LV17
Klassz. :) Az elején a kínai kommentátor mindent visz ! :)
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NBA 2K19
2K Sports
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Szuper audiovizuális rész; bődületes tartalom; jó fizika; erős hangulat
Negatívum
Mikrotranzakciók; alapos oktatómód hiánya; csúnya grafikai malőrök