PlayStation.Community

2018.09.11. 09:41 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Még realisztikusabb Konami foci.

A Konami idén is tartja magát jó szokásához, és még azelőtt kiadta az évenként megjelenő sorozat legújabb tagját, a Pro Evolution Soccer 2019-et, mielőtt a nagyobb bajnokságok beindulnának. Fontos szempont, hogy a nagy vetélytárs produktumára egyelőre várni kell szeptember végéig, így adott a pár hétnyi előny. A lehetőség kiaknázása már egy másik kérdés, mindazonáltal a trailerek és az előzetes információk alapján a fejlesztők még a tavalyi résznél is jobban ráfeküdtek a játékmenetre és az ezt körülvevő apróságokra.
A tény, hogy idén nem játszhatjuk a legrangosabb európai nemzetközi labdarúgókupa mérkőzéseit, már hónapokkal a megjelenés előtt köztudott volt. Ennek ellenére pánikról és kilátástalanságról szó sem volt, hiszen ez még egy plusz indokot adott a készítőknek, hogy megmutassák, a foci a pályán történik és nem azon kívül.
Mostantól semmi sem foghatja vissza a fejlesztéseket, hiszen az idei rész már nem fog megjelenni az előző generációs konzolokra. Tehát maradt a Playstation 4, így a PES rajongók nevében is csak remélni tudom, hogy a kikerülő UEFA kupasorozatok helyett egy még jobb és élményekben gazdagabb játékmenetet kapunk.
A menüben barangolva a szokásos lehetőségek közül válogathatunk, így elsőként egy gyors mérkőzés lejátszása mellett döntöttem. Amint kisétáltak a játékosok a gyepre, csak meredten bámultam a kijelzőt. Kétségtelen, hogy a legfrissebb epizód is remekül fest, és még csak nem is 4K+HDR minőségben élvezhettem a kivonulást.
A mozgások mintha minden eddiginél finomabbak lennének. Ez a pályán történő eseményekből is visszatükröződött, szinte nincs két ugyanolyan mozdulat, ami jócskán megdobja a mérkőzések élvezhetőségét és változatosságát. Néhány új animációt is felfedezni véltem, nem ritka, amikor egy apró szabálytalanság után perceken keresztül hempereg a játékos. Máskor a lecserélendő futballista időhúzás gyanánt köszöni meg az összes társának a játékot, ami azért igen komikus jeleneteket szül. Nincs mese, ezek is a modern foci részét képezik, és pont az ilyen apróságoknak köszönhetően válik még realisztikusabbá egy mérkőzés.

A színjátékon túl persze ennél többről is szól az idei Konami fociszoftver. A legszembetűnőbb, hogy a kapusok egyre változatosabb módon teszik a feladatukat. Szinte bármilyen testrésszel képesek beleérni a labdába, ha arról van szó, és ezáltal tényleg olyan érzést kelt bennünk, hogy bravúrral védett a hálóőr. Ez a fejlesztés természetesen a mezőnyjátékosokra is igaz, így nem egyszer sikerült egy ügyesebb figurát irányítva, sarokkal levenni a labdát, vagy pályát átívelő passzokkal operálnom. Mintha sokkal jobban rajtunk, játékosokon múlva, hogy mikor mi történik. Ez igaz a fejetlen csirke üzemmódban történő rohangálásra is. Ha ész nélkül követjük a labdát, akkor nagyon hamar kifognak fáradni még a legjobb állóképességgel rendelkező játékosaink is. A fejlesztők szinte teljesen újra írták az ide kapcsolódó programkódokat, így még a veterán játékosoknak is okozhat fejfájást az erőnlét megfelelő beosztása. Ebben segíthetnek nekünk a gyors cserék, amit a touchpaden érhetünk el, ha játékmegszakítás lépne fel. A vetélytárs ezt a funkciót már tavaly beépítette a meccsekbe, így idén a lemaradást behozva a PES esetében is tudjuk használni a "villámcsere" funkciót.

A grafika és a pályán történő események alapos renováláson estek át, és tényleg jó irányba haladnak a fejlesztések - na, de mi a helyzet a Bajnokok Ligája és egyéb licencekkel? A sztori tulajdonképpen annyi, hogy lejártak a szerződések és nem lettek meghosszabbítva. Pont idén lett tíz éves az együttműködés, így kifejezetten szomorú, hogy véget ért a közös munka az UEFA csapatával. A jogok átvándoroltak az EA focis játékához, így akinek fontos volt ez a sorozat és továbbra is a Konami játékát választja, annak nem érdemes megvennie a legújabb részt. A modderek persze továbbra is gőzerővel dolgoznak, így a hónap végére biztosan elkészül a patch, amit telepítve az összes nekünk tetsző bajnokság csapatával tudunk játszani, köztük akár az NB1-es fenegyerekekkel is. Ettől függetlenül, azért bosszantó tud lenni, hogy ennyire kevés a hivatalosan licencelt liga,és ez döntőindok lehet a vásárlásnál.
A meccsek hangulatát egyedül a kommentátor sokszor unalmas monológjai törik meg. Szinte semmilyen új elem, mondat, vagy hasonló nem került bele az idei kiadásban. Ezt kifejezetten sajnáltam, viszont a Dzsudzsák nevével bajlódó kommentátor még mindig poénos. A szurkolók azonban hozzák a megfelelő varázst, és ez nem csak hangzásban, hanem látványban is tapasztalható.

A másik fontos tényező, hogy az alapmeccseken kívül mivel tudjuk elütni az időt. Túl sok fejlesztés ezen a területen nem érhető tetten. A karrier, avagy a Master League továbbra is jól üzemel. Rengeteg órát bele lehet rakni, mire egy kis csapatot az élre vezetünk. Bekerült néhány új videó, és esemény, ettől függetlenül minden változatlan. Lehetőségünk van gyakorolni az edzőpályán, illetve mindenféle extra körítést nélkülözve, egyéni kupa eseményeket létrehozni. Az online rész más világ, egyértelmű, hogy ebbe az irányba terelődik az újítások legjava.
A myClubidén is sok új funkciót kapott, kezdve a heti szinten megújuló csomagokkal, amiket kinyitva, limitált játékosokra tehetünk szert. Ettől függetlenül még mindig egy kicsit nyersnek tűnik az egész. A ranked rendszer sem sikerült rosszul, viszont az évek óta lassan működő matchmaking néha az őrületbe tudott kergetni. Ha sikeresen elindult egy adott mérkőzés, onnantól már minden rendben lezajlott, nem lehetett panaszom a meccs közbeni élményre. Más kérdés, hogy a játékosok csekély mennyisége ezen a téren nagyon szembe tűnik, hiszen hiába a modok, az online szekcióban továbbra is az eredeti tartalmak és csapatok használhatóak.
Összességében, továbbra is az egyik legjobb bőrbogyó kergető játék a Pro Evolution Soccer 2019. Mostanra már teljesen biztossá vált, hogy a FIFA és az EA egy teljesen más utat jár be, mint a Konami produktuma. Teljesen értelmetlenné vált az összehasonlítás, hiszen a PES esetében a tökéletes és élethű játékmenet lett a legfontosabb irányvonal. Akit nem érint mélyen az UEFA kupameccseink hiánya, az mindenképpen fektessen be a legújabb PES epizódba is, mert a játékmenet mindennél jobban sikerült az újdonságoknak köszönhetően.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető a megadott linkre bökve - többféle verzióban is.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Onimushaman  Szerkesztő
2018.09.11. 20:17:32
LV24
Válasz 4. B_Renato97 üzenetére:
Jöhet a visszavágó.
señor
4. B_Renato97  Szerkesztő
2018.09.11. 18:43:26
LV4
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Örülök, hogy kitudtam szolgálni az igényeidet. :D

Szeretnél a Román - Magyar visszavágót?
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.09.11. 18:02:30
LV24
Köszi a videót, így lélekben egy évre betáraztam fociból magamnak minden téren. :D

Még egy FIFA videotesztet azért elbírnék.
señor
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.09.11. 14:50:29
LV17
DEMO alapján : klassz.
psn/sen id: pcpmate
1. Gascoigne74  PlayStation.Community tag
2018.09.11. 10:52:36
LV1
+1
Remek teszt. A játékmenet az előző részhez képest még élethűbb lett. Igazi szimulátor. Sajnálatos, hogy a licence-kben nem tudtak előrébb lépni, marad a patch.
PSN ID: Gascoigne74
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PRO EVOLUTION SOCCER 2019
Konami
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Élethűbb játékmenet; új animációk; feltörekvő myClub
Negatívum
Szokásosnál is több licenchiány; unalmas kommentátor; olykor lassú matchmaking