PlayStation.Community

2018.10.05. 11:50 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Az űrben senki sem hallja a Vita képernyőjének betörését…

Készen állsz az utazásra egy ismeretlen bolygóra, ahol minden erődre és ügyességedre szükséged lesz ahhoz, hogy túléld az idegen világ halálos csapdáit? A döntésed végleges? Akkor a legnagyobb örömmel üdvözöllek a Xenon Valkyrie+ retro mennyországában!
A játék szimpatikus módon nem sz*rozik sokat a felvezetéssel és rögtön bevisz a metaforikus erdő közepébe: van egy gonosz boszorkány, aki elképzelhetetlen szemétségeket akar tenni a pórnéppel (gondolom 28%-ra emeli az áfát vagy vegán kaját kér egy disznótoron, etc), ezért le kell neki keverni egy taslit és emlékeztetni arra, hogy ha egy szemét lotyóként viselkedsz, annak karmikus következményei lesznek. Mivel a játék nem fektet túlságosan nagy hangsúlyt a történetre, ezért ugorjunk gyorsan az XV+ azon részére, ami igazán számít, mely nem más, mint a játékmenet.

A cucc a rougelite akciójátékok népes táborát gyarapítja, ami annyit tesz, hogy a pályák minden alkalommal más és más elrendezésben jönnek majd szembe veled, valamint ha egyszer meghalsz, azzal végleg véged van és elvesztesz minden összegyűjtött cuccot. Annyi könnyítés azért van, hogy a játékban fegyvervásárlásra használt, illetve a teleport kapukat megnyitó "Teamerite" nevű valuta megmarad, amit szabadon elkölthetsz két nekiugrás között.
Kezdéskor minden alkalommal választhatsz három karakter közül, melyek mindegyike egyedi képességekkel van felruházva. Renna a defenzív típusú játékosok kedvence, hiszen egy újratölthető pajzzsal rendelkezik, Nue egy elképesztően magasra ugró űr hüllő, míg Eloen speckó bombákkal képes lezúzni az ellenfeleit.

Az XV+ látványvilága visszavisz a 16-bites korszak legszebb éveibe, a mindenféle egzotikus gépekkel teleszórt sci-fi környezet pedig a legszebb metroidos emlékeket fogja felidézni az idősebbekben. (Némelyik helyszínen komolyan vártam, hogy megjelenik Mother Brain, hogy megszabadítson a létezés szenvedésétől…) A műfaj hagyományaihoz hasonlóan tesztalanyunk sem finomkodik a nehézséggel, és már az első helyszíntől igazi hárdkór stílben dobálja rád a szemetebbnél szemetebb ellenfeleket. A HP-val már csak azért is érdemes spórolni, mert meglehetősen ritkán kapsz lehetőséget annak visszatöltésére, ami meglehetősen szenvedőssé teheti a nehezebb szakaszokat.
Gondolom a fentiek fényében nem túlságosan meglepő, hogy a játékban elég durva nehézségi tüskék vannak "elrejtve", így pont, amikor már éppen kezdenéd magabiztosan érezni magad ezeken a halálos veszélyekkel teli pályákon, jön a következő típusú ellenfél és instant kivégez, ami eléggé le tudja törni a lelkesedésed.
Semmi baj, ott vannak a teleportok, így könnyedén szkippelhetőek a kezdeti helyszínek, ugye? Háááát... elméletben ez így van, ha megnyitottad egyszer ezeket a kapukat, onnantól rögtön kezdheted a kalandodat a következő nagyobb pályarészen, de sajnos a kezdeti felszereléseid ugyanazok maradnak (a megnyitott durvább fegyvereket minden egyes „körben” meg kell keresni és felvenni, mielőtt használni tudnád), ami nem annyira vicces, ha az ellenfelek és úgy ánblokk' az egész világ sokkal durvábbá válik körülötted.

Az egyetlen igazán hatásos taktika a játékban, ha óvatosan, lépésről lépésre haladva tisztítod meg a terepet, ám ez hosszú távon meglehetősen unalmassá válhat a kevésbé türelmes gamereknek, ha azonban átváltasz a valóban szórakoztató „run and gun” játékstílusra, az garantáltan csúfos halállal fog végződni rövid távon. Nem segít az sem, hogy több helyütt belefuthatsz teljesítmény problémákba is, azt pedig gondolnom nem kell ecsetelnem, mekkora élmény egy pixelpontos precizitásra épülő játékban a rendszeres belassulás… Továbbá elég necces a játéktér nagysága is: míg PC-n, ahonnan portolták a cuccot, nem okoz problémát a főszereplő, valamint az ellenfelek mérete, addig a Vita kicsi kijelzőjén néha fizikailag lehetetlen követni az eseményeket, annyira apró kivitelben jelenik meg a képernyőn minden akció.

Összességében a Xenon Valkyrie+ egy teljesen korrekt tagja a széles Vita akció platformer kínálatának, ám a belassulás, a nehezen átlátható felületek, valamint a túlságosan hardcore felépítés miatt csak a zsáner igazán fanatikus tagjainak ajánlható teljes szívvel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: CowcatGames
Fejlesztő: Diabolical Mind
Megjelenés: 2017.12.19.
Ár: 3090 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 56.92MB
Web: https://www.cowcatgames.com/presskit/sheet.php?p=xeno...
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2018.10.08. 18:28:29
LV3
Válasz 3. mitsuhiko üzenetére:
Mármint memóriakártyásan :P
3. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.10.07. 09:18:46
LV1
+1
Válasz 1. MrZ üzenetére:
Vitára, max kazettásan :)
asia.playstation.com www.play-asia.com
2. PDHiv  PlayStation.Community tag
2018.10.06. 14:35:44
LV1
Ez kimarad.
1. MrZ  La Peste Noire
2018.10.06. 01:38:17
LV12
Rákattintottam mert csöcs. Erre tessék. AMÚGY EZ LESZ LEMEZESEN??????
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Xenon Valkyrie+
Cowcat Games
KÖZÉPSZERŰ