PlayStation.Community

2018.08.22. 10:52 PlayStation Network
12 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Megérkezett a nyár legüdítőbb címe!

Több, mint 5 éve robbant be a DrinkBox Studios remek kis játéka, a Guacamelee! első része. A program remek szórakozást nyújtott PS3-on és Vitán is, majd egy poénos alcímmel kibővítve PS4-en is tiszteletét tette.
Minden elfogultság nélkül állítom, hogy az egyik legjobb metroidvania volt, amit valaha játszottam! Már a bejelentése óta követtem a folytatásról szóló híreket, így örömmel csaptam le az újabb pofozkodásra jóval a megjelenés előtt (ebben a rohadt nagy melegben és a szállodai telt házas melóban lényegében a Guacamelee! 2 tartotta bennem a lelket).
Jó hír a zöldfülűeknek, hogy az előzmény ismerete itt nem feltétlen szükséges, inkább csak ajánlott (az egyes poénok és karakterek miatt).
Hét év telt el a gonosz Galaca ördögi tervének megakadályozása óta, így hősünk jól megérdemelt pihenőjét tölti kis családja társaságában. Juan, aki megmentette az élők és holtak világát kissé pocakosan, de bajnoki övét büszkén viselve éli a mindennapjait. Egyik nap azonban egy piaci bevásárlás során fura portálok nyílnak az égen, majd egy másik univerzum kecske remetéje invitálja a kiugrott birkózót egy, az előzőnél nagyobb hangvételű kalandra. Emberünk családjától könnyes búcsút véve az ismeretlenbe indul, hogy a Mexiverse pusztulását megakadályozza.

Elődje nyomdokain haladva a folytatás is egy oldalnézetes ügyességi részekkel tarkított sok-sok kis aréna harcot felvonultató metroidvania (ha csak vázat nézzük szinte ugyanaz, csak más térképen)
A pályatervezés ügyes, hisz ahogy belépünk a képernyőre, felmérhető a továbbvezető út, a szín-kódolt akadályokra nézve rögtön levágható, merre lehet haladni, a remek térkép miatt pedig egy élmény a gyűjtögetés is. Ezt hívom én "haladós" játéknak, ez a tempó baromira jól áll az amúgy is stílusos cuccnak.
Sűrűn követik egymást az összecsapások, ahol Juan összes mozdulata visszatér lassacskán a repertoárjába. Minél több képességet szerzünk, vagy az új mesterek által vásárolunk buffokat, annál változatosabb és élvezetesebb lesz a verekedés. Egyedül játszva is jól el lehet szórakozni, de többen igazi ámokfutást rendezhetünk.
Akár 4-en is ringbe szállhatunk, ami a platform részeknél káoszba is torkolhatna, mivel sok helyen eléggé összehangoltan kéne mozogni, a kamera pedig az első játékost követi. Ilyenkor az ügyetlenebbek, vagy akik lemaradnak, kihátrálhatnak a kihívásból egy gombnyomással (olyan gömbbé változnak, ami az egyes harcosok halálakor következik be, és szintén az életben maradt társ tudja visszahozni egy találat után).
Ami merőben új, az a csirke alakunk mozgásrepertoárja. Annyira jó most a csirkével menni, hogy egy középszar indie játék a 10 ujját megnyalná, ha csak ennyit tudna kiizzadni mind irányítás, mind pedig a bunyó változatossága terén. Ráadásul a legnagyobb titkok és titkos járatok is a szárnyas jószágokhoz kötődnek!

Már a bevezető is tudatosítja a játékossal, hogy most is csak maximum félkomolyan lehet venni a dolgokat (elég csak beszélgetni a városka lakóival). Rendkívül szórakoztató a program képi humora, ami ismét csak szépen lett meganimálva. A helyszíneket borító reklámtáblák most is nagyon viccesek (a galériába töltöttem fel párat), a történet is könnyedén van tálalva, ritkán szakítva meg a harcok és felfedezés örömét. Ötletes szereplők, vicces dialógusok szegélyezik végig az utunkat, a multiverzum szerepeltetése pedig ki is aknázza a benne lévő lehetőségeket. Pár perc erejéig körökre osztott RPG-be kerülhetünk, máskor a Pac-Man bogyóit szedegethetjük, vagy a Street Fighter / Final Fight kedvelt minijátékának hódolhatunk. Olyan sok utalás található a stuffban, hogy összeírni is nehéz lenne mindet.
A zenék rendben vannak, de szerintem az első jobb, emlékezetesebb dallistával rendelkezett. A mexikói témájú melódiák most is büntetnek, a hangeffektek szintén rendben vannak.

A Guaca 2 a kezdeti normal nehézségi fokozaton csak a sztorira koncentrálva egy nagyon könnyed, minimális odafigyelést igénylő, igazi hétvégi cím. Akkor mutatja meg a foga fehérjét igazán, amikor rámegyünk a titkokra, felszedjük a ládikákat. A jó megnyeréshez tartozó kihívások igazi platformer rémálmok a legundorítóbb fajtából, ahol a türelmünk és az ügyességünk kerül előtérbe. Igazi mocskos élvezet mind, a teljesítésük pedig örömmel tölt el, az garantálom. Az egyik ilyenből kivágtam egy részletet nektek, sok sikert hozzá a későbbiekben.
Az árérték arány szinkronban van, a Guacamelee! 2 egy üdítő alkotás, aminek minél több játékoshoz el kéne jutnia. Kihívást tartogat azoknak, akik meg is keresik benne, könnyed szórakozást nyújt szinte bárkinek (kivétel, ha csípőből elutasítja az efféle műfajokat, fejlesztéseket). Az őszi dömping előtt kiváló választás, vegyétek!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: DrinkBox Studios
Fejlesztő: DrinkBox Studios
Megjelenés: 2018.08.21.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 720p 1080i 1080p 4k
Demo: Nincs
Méret: 2 GB
Web: http://www.guacamelee2.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.08.29. 10:10:22
LV17
Végigjátszom az elsőt, aztán előbb-utóbb kelleni fog a 2. rész is! 10 pontos cucc! :)
psn/sen id: pcpmate
11. Lackooo  Hackerman
2018.08.26. 21:33:48
LV16
Így platina után annyit mondanék, hogy aki tervezi platkózni, az kalkulálja be egy új kontrollert árát is... :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
10. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.26. 19:19:27
LV20
Instant kívánságlista. De lehet, hogy érdemesebb lenne várnom vele, ha jön majd bővített kiadás.
9. taron  PlayStation.Community tag
2018.08.26. 12:21:35
LV5
Egyszer kell majd, elsővel nagyon jól elvoltam és tényleg durván be tud durvulni néha:)
Ar0nka
8. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2018.08.24. 08:49:59
LV9
Az elő rész nagyon nagy kedvencem, többször is végignyomtam és minden percét imdtam. most a 2. még várat magára, mert annyi játék halmozódott fel, de sort kerítek rá a közeljövőben az biztos!
PSN ID: LaXiKa_hun
7. Onimushaman  Szerkesztő
2018.08.23. 21:48:58
LV24
Válasz 6. Onimushaman üzenetére:
Silent Hill es Metal Gear Solid.
señor
6. Onimushaman  Szerkesztő
2018.08.23. 21:47:26
LV24
Válasz 5. martin üzenetére:
God of War es Resi Evil?
señor
5. martin  Főszerkesztő
2018.08.23. 21:45:38
LV27
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Melyikre pontosan? Amikor második vagy?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Onimushaman  Szerkesztő
2018.08.23. 09:12:20
LV24
Nagyon várom az első DLC-t, remélem lesz.
Felhívnám a figyelmet a táblás képekre.
señor
3. Lackooo  Hackerman
2018.08.23. 08:57:54
LV16
Ez nem is tűnik olyan vészesnek, az elsőben voltak finomabbak. :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
2. jime  non-alcoholic
2018.08.22. 16:44:06
LV29
+1
inkább ezt kellett volna a Shenmue helyett venni xDDDD
"wake up, you're dead!"
1. martin  Főszerkesztő
2018.08.22. 12:04:17
LV27
Néztem a második videót és sírtam. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Guacamelee! 2
DrinkBox Studios
SZÍNARANY

MARTIN BELESZÓL
Annyira tudtam már a trailer elején, hogy a végén szétkúrja a csávó a kocsit. :D