PlayStation.Community

2018.08.18. 15:21 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Virtuális meditáció.

A világjáró sétálószimulátorok régóta jelen vannak a piacon. Ha nem is a legtartalmasabb játékok, de mindenképpen van létjogosultságuk. Sok esetben egy alapos hentelés vagy stresszes multi lövöldözés helyett az ember csak néhány megnyugtató órára vágyik, amikor kellemesen kikapcsolódhat. A Shape of the World célja pedig, hogy kikapcsolódhassunk mindenféle idegeskedés nélkül.

Egy teljesen újszerű élményt kínál nekünk a HollowTreeGames programja, ahol az elsődleges feladat a felfedezés. Nincsenek ellenségek, nehéz logikai feladatok, vagy útvesztők. Az utunk során a végtelen nyugalom és harmónia lesz az, ami dominálni fog. Szinte azonnal szabad kezet kapunk az elindítást követően, és fokozatosan rajzolódik ki előttünk a táj. Néha egy színváltás vagy pár új növény, ami a változatosságot szolgálja. Egy idő után néhány furcsa élőlény is megjelenik a játékban, melyek némi plusz tartalmat hoz be, hiszen nemegyszer elkapott az üresség érzése a játék során.

Történet kompletten nem létezik, és én ezt személy szerint egy kihagyott lehetőségnek érzem. Jó lett volna alaposabban megismerni ezt az igencsak szürreális világot, a mögöttes tartalmakkal és kialakulásával együtt. Túl sok alkalmunk nem lesz erre, úgyhogy maradnak a spekulációk és találgatások. Mindenesetre a barangolás mellett egy kis interakcióra is lehetőségünk adódik.
Túlgondolni ettől függetlenül nem kell a szituációt, viszont olykor néhány követ meg kell ütögetnünk a továbbjutás érdekében, a gyorsabb haladást pedig a fák kivágásával érhetjük el. Természetesen, egy ilyen békés és élettel teli játék lehetőséget nyújt az elpusztított fák újra ültetésére, úgyhogy az ökológiai egyensúlyt igény szerint kiegyenlíthetjük.
Meglepő lehet, de ha éppen nincs hangulatunk a mászkáláshoz és a merengéshez, akkor pár perc után rettentően unalmassá és önismétlővé válhat a Shape of the World. A helyzet akkor sem jobb, ha elkap a gépszíj, hiszen ilyenkor néhány óra alatt végig lehet menni az egész játékon és utána már csak az a pár trófea marad, ami némi motivációt jelenthet a továbbiakban. A tesztelés alatt pont az ilyen ellentétes érzelmek miatt voltam letaglózva. Kevés ennél szubjektívebben megítélhető tartalom van a piacon, hiszen valamikor képes teljes mértékben beszippantani, máskor pedig otthagynám a francba, és adnék rá egy jó nagy egy csillagos értékelést.

Ugyanez a kétes érzés a grafikát illetően is előjön, mivel az Unreal Engine 4 által meghajtott játék rendkívül szép tájak leképzéséről tesz tanúbizonyságot. Máskor pedig olyan érzés kerített hatalmába, hogy mindez a szoftver alatt futó motor érdeme és nem a fejlesztők munkája. Ennek ellenére, meg kell hagyni, hogy a hegyoldalon lecsobogó víz és az erdők szépsége lenyűgöző látványt tár elénk.
Ami a zenét és a hangokat illeti, ez is a minket körülvevő tájjal hasonlítható össze. Ahogy haladunk előre folyamatosan változik és formálódik, amitől kellően változatos lesz. Ennek ellenére jónak csak igen ritkán mondható, viszont legalább a sebességünk szerint alakulnak a ritmusok, amivel jó eljátszadozni ideig-óráig.

Jelen teszt alanya egy nem hétköznapi címként feljegyezhető stuff. Izgalmas élményt nyújtott egy ennyire más stílus kipróbálása. Rengeteg jó pillanatot adott, viszont sokszor üresnek éreztem, és sajnáltam, hogy olyan dolgok maradtak ki belőle, mint mondjuk egy jól átgondolt és megírt sztori. Sokat dobott volna az élményen. Mindennek ellenére a készítők elérték a céljukat, hiszen nem egyszer kirángatott a megszokott körforgásból és jó pár kellemes momentumot élhettem át. Vásárlás előtt azért egy pár perces gondolkodást szánjunk a dologra, hogy valóban leülnénk-e ilyesmivel játszani, mert a könnyed élmény ellenére olykor nehezen értelmezhető a Shape of the World.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Plug In Digital
Fejlesztő: HollowTreeGames
Megjelenés: 2018.06.05.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 898.43MB
Web: http://www.shapeoftheworldgame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Shape of the World
Plug In Digital
ÁTLAGOS