PlayStation.Community

2018.08.12. 12:20 PlayStation.Community
84 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
...és persze jöhet a legrosszabb is.

Ha bottal ütnének, akkor sem tudnám megmondani, pontosan mikor tört be Magyarországra ez az elképesztő gasztro-forradalom, ami igazából már nem is tekinthető forradalomnak, hisz mára már mindent meghódított.
Emlékeimben kutatva úgy rémlik, hogy minden valahol a "tudományos-ismeretterjesztő" televíziós csatornákkal kezdődött, melyeken egyszer csak megjelentek azok a műsorok, ahol kicsit fura, nagyon-nagyon enyhén visszataszító, finoman amorf, gyakran kicsit kövérkés, kicsit ápolatlan, de mindenképpen a képernyő elé szegezően érdekes és szuper-barátságos férfiak utazgattak a világban, hogy minden lehetséges ehető dolgot megkóstoljanak és véleményezzenek, a legkiválóbb steakektől kezdve a tengeri sün petéjéig.

Aztán persze lehet, hogy nem is így volt, és a reformkori tévészakácsok jöttek először? Az olyan karakterek, mint Jamie Oliver, aki kezét-lábát törve, túlmozgással és pampula szájjal bizonygatta, hogy mennyire hihetetlenül és elképesztően finom és rusztikus lesz az az otthon készített étel, amibe a földből kihúzott omega-bio sárgarépát szinte mosatlanul, a zöldjével együtt b@szta bele, s aminek láttán drága nagyanyám - aki egyszer azt találta mondani nekem, hogy bizony a székelykáposztát egyszerűen nem lehet (ergo fizikai képtelenség) elkészíteni azon bizonyos 20 deka, gusztustalanul tocsogós, kövér, húsnak semmiképp sem nevezhető mócsing nélkül, amit ő nagyapám kedvéért minden alkalommal belefőzött - csak csendben csóválta a fejét, s tovább kavarta a süteménykrémet egy pléh vajlingban, agyonhasznált fakanalával.
Vagy akkortájt vált ez az egész gasztro-buli globális őrületté, amikor már a South Park is csinált egy epizódot arról, hogy Randy Marsh önjelölt hobbiszakáccsá válik és azzal megy felesége agyára, hogy éjjel-nappal a mousse-ról beszél?
Mindegy is; lényeg, hogy most már nyakig benne vagyunk. Budapesten, a Blaha-Nyugati-Deák háromszögben nagyjából 100 helyen lehet már húsz centi magas, minden elképzelhető finomsággal dugig tömött kézműves hamburgert enni, két utcánkét van egy steak-house vagy egy BBQ-porta, thai-levesező, vagy valami hasonló csodakajálda. Ha elmész egy rendezvényre, több a food-truck, mint a vendég, és minden élelmes magyar vállalkozó, aki eddig tetoválószalont vagy barber shopot nyitott, most már kajakocsiban utazik, hogy a fesztiválközönség még csak véletlenül se maradjon friss marhaszegy-szendvics nélkül.

Az ételforradalom persze nem csak hazánkat, de az egész világot letarolta. Emberek sokasága él abból, hogy utazgat a világban és levideózza, majd Youtube-ra teszi, hogy hol mit eszik, és azt hogyan készítik el neki, kezdve az alapanyag felvágásától egészen a villa beleszúrásáig. A Facebookra még mindig napi szinten kerülnek ki a jobb-rosszabb amatőr kajafotók arról, hogy mi készült aznap vacsorára Kovácséknál, és ha nincs az Instagram oldaladon naponta legalább egy gondosan megkomponált kép valami szuperegészséges vagy szuperszép ételről, akkor nem is vagy igazi instás. Aki kertes házban lakik, az hétvégente grillezik, sőt, Amerikából rendeli a kazánszerű BBQ-állomást, építtet konyhájába pizzakemencét, és folytat szakmai diskurzust a marhahús textúrázottságáról.

A PlayStation.Community ezen cikkében most ebből kiindulva arra vagyunk kíváncsiak, hogy neked, úgy jobban belegondolva, mi volt a legjobb, illetve legrosszabb kajaélményed?
Persze, nyilván ezt sok esetben egyszerűen lehetetlen megmondani, főleg annak függvényében, milyen idős és mennyit élt már valaki, de mégis: hol ettél valami világraszólóan jót, és hol valami rosszat? A nagymama / anyu főztjének tényleg nincs párja? Vagy jártál valahol a világban, és ott etted a leglegleget?
Hús volt, leves, főzelék, esetleg valami egzotikus okosság? Gyümölcs, édesség, vagy valami zöldség?
Kedvenc éttermed-kifőzdéd-büféd? Kedvenc nemzeti konyhád?
De vegyük ezt az egészet a lehető leglazábban: elmondhatod azt is, hogy mi a kedvenc ételed, illetve azt, hogy mit nem tudnál lenyomni soha - vagy még egyszer! - a torkodon.
Beszélhetünk arról is, te mit szeretsz főzni, és mi az, amit nagyon jól készítesz. Vagy arról, hogy mit nem próbáltál még ki az ehető dolgok között, de nagyon vágynál rá.
Lényeg a lényeg: dumálgassunk, sztorizgazzunk most a kajálásról, a kajákról, és mindenről, ami ezzel kapcsolatos.

Kajaidő! Meséljetek!

Ki a kedvenc (képregényes) szuperhősöd?
Butít vagy hasznunkra (is) van a videojáték?
Menni vagy maradni?
Melyik szerinted a legjobb Assassin's Creed játék?
Melyik szerinted a legjobb Grand Theft Auto játék?
Melyik szerinted a legjobb Final Fantasy játék?
Cenzúra a videojátékokban
Mitől lesz igazán jó egy E3?
Mi a véleményed a magyar videojátékokról?
Miért szeretjük rajongásig a Soulsborne játékokat?
A Top 5 legemlékezetesebb pillanat/jelenet számodra...
Milyen nagy bejelentéseket vársz az E3 2018-tól?
Mi a véleményed az Xbox-ról...
Elmélkedő - Mi a véleményed a Nintendo-ról...
Van kapcsolat politika és videojátékok között?
Mit szólnál egy olyanhoz, hogy Magyar Videojátékos Párt?
Hogy viszonyul környezeted ahhoz, hogy videojátékos vagy?
Mi a véleményed a magyar és külföldi játékosokról?
Megérte / megéri szerinted PS4 Pro-ra váltani?
Mennyire fontos neked videojátékban a magyar nyelv?
Melyik szerinted a legjobb Metal Gear játék?
Exkluzív PlayStation szériák epizódértékelője - #2 rész
Exkluzív PlayStation szériák epizódértékelője - #1 rész
Melyik játékból szeretnél PS4-es újrafeldolgozást?
Szerinted melyik gyártó nyeri végül a konzolháborút?
Melyik szerinted az eddigi legjobb PS4 játék?
Változtatott az életeden a videojátékozás?
Milyen hosszú számodra az ideális videojáték?
Mennyire fontosak neked a PlayStation trófeák?
Buli, buli, buli Szilveszter este?
Mit jelent neked a Karácsony?
Hol-merre élsz jelenleg?
Miért az lett a PSC-s nickneved, ami?
Mi a véleményed a PlayStation Plus szolgáltatásról?
Milyen platform(ok)on játszol még PlayStation mellett?
Te hogyan képzeled el a videojátékozás jövőjét?
Számít-e az neked valamit, ki/mi egy játék főhőse?
Hogy fér össze család / kapcsolat / gyerek / munka és videojáték?
Milyen szintű játékosnak tartod magad?
Mit gondolsz a videojátékos bloggerekről és YouTube-erekről?
Te milyen videojátékot készítenél?
Szerinted luxushobbi a videojátékozás?
Hogyan és mikor lettél videojátékos?
Milyen érzés számodra videojátékban gyilkolni?
Az eddigi legjobb / legrosszabb Online játékélményed
Könnyeztél már meg videojátékot?
Életed legnagyobb videojátékos csalódása
Életed legmeghatározóbb játéktesztje
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
84. Allitta  YokaiMonkey
2018.08.18. 18:37:05
LV10
Kedvenc ételem:
https://www.youtube.com/watch?v=lj5PQ16aHA8
Eddig csak érdeklődtem, most már figyelek is.
83. martin  Főszerkesztő
2018.08.17. 19:27:40
LV27
Válasz 81. KURO üzenetére:
Adjad, amid van, adjad, amíg van! ;)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
82. Noname21  PlayStation.Community tag
2018.08.16. 18:04:45
LV13
Vasárnapi húsleves legjobb rituálè nekem.
Minden gond elszáll tőle 15 percre.
https://m.youtube.com/watch?v=XmfhkhkXN9U
81. KURO  PlayStation.Community tag
2018.08.15. 19:07:42
LV1
+2
Amiben bajnok vagyok: Mindenféle tészták, főleg a spagetti aglio olio (koktélparadicsommal, sok csilivel csinálom, grana padano sajttal, friss petrezselyemmel tálalom), illetve van egy olyan találmányom, hogy makrélás rizottó, vargányával, szintén kurvasok csilivel, természetesen fehérborral. Aki ezekből evett, vagy egyből kért még vagy előbb-utóbb felemlegette.
De a húslevesem is király, egyszer sikerült fácánból csinálni, na az <3.

És közben eszembejutott egy jó sztori is, amiben a Martin is benne van, úgyhogy leírom:

Jó pár évvel ezelőtt lementem az akkori csajommal meg egy csomó képzős fejjel Balatonszemesre, valamiféle művésztáborba. Elég szar volt, mert nem volt túl szimpatikus a brigád és a kapcsolat is lefutott a sínről addigra, úgyhogy a nő -csak hogy engem idegesítsen- ott cicázott mindenféle majmokkal. Szerencsére csak egy napot kellett így kibírnom, aztán stoppal átmentem Kenesére egy másik táborba, egy kis techno-fesztiválra. Na most ez egy elég szép táv, volt vagy 50 fok, bazinagy pakkok lógtak rajtam mindenhol és volt egy pár km, amit gyalog tettem meg a tűző napon. Mire elértem a tábort, azt hittem meghalok. Becsekkoltam, bevánszorogtam, és ahogy a homályos tekintetemmel böklásztam, sátorhelyet keresve, egyszer csak odakurjantott nekem valaki a hátam mögül. A Főnök volt az. Egy kis betonteraszon állt, mellette egy haverja kotyvasztott valamit. (De értitek: sátras fesztivál, mindenki full nomád, ezek meg egy kis házikóban alszanak, és egy komplett konyha van náluk.) Odamentem lejattolni, egyből leültettek magukhoz. Mire magamhoz tértem, már a Martin szedte ki nekem a frissen elkészült ramen levest. Szerintem életemben nem esett még olyan jól egyetlen étel sem. Életmentőnek éreztem.

...Aztán mikor felálltam, hogy folytassam a helykeresést, megígértették velem, hogy később visszamegyek palacsintázni. :D
80. Mastermune  PlayStation.Community tag
2018.08.15. 13:32:28
LV1
+1
Egy teppanyaki éttermben a végre megkóstoltam a kobe steaket.
Eszméletlen finom volt, cserébe meg jó drága.
https://www.oztable.net/iisa-iisa
PSN ID: Janey_HUN
79. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2018.08.15. 09:58:09
LV4
Töltöttkáposzta a legjobb!
I love games!
78. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2018.08.15. 07:29:31
LV15
+1
Érdekes... én nem tudnám megmondani hogy mik voltak azok az ételek amik nagyon bejöttek!

Viszont sokkal jobban emlékszem azokra a kajálásokra amikor tényleg kiéhezve ültem le (kemény edzés után, vagy valami hosszabb szarabb nap után)! Akkor minden morzsa vérré vált bennem... az az igazi érzés! :D
77. CountofHell  PlayStation.Community tag
2018.08.14. 21:47:59
LV15
Pjeszkavica, burek, baklava, akkor az olasz konyha úgy nagyjából mindenestől igazából mindenevő vagyok és imádom a krémest is, a leveseket főleg a gyümölcslevest és a ragulevest.
Ez mind jöhet.

Amit nem szeretnék sem megkóstolni vagy ha már ettem akkor lehetőleg kerülném :

a tengeri állatokból készült ételek ez alól kivétel a makréla és a tonhal
a pacalpörkölt
a tökösrétes
rovarokból készült különlegességek
kagyló
steak, sushi
PSN - CountofHell_HUN
76. Petunia  Szerkesztő
2018.08.14. 19:19:45
LV12
+1
Mindig nagy tisztelettel néztem a vegákra, de mindig azt mondtam, hogy nem tudnék hús nélkül élni. Aztán az utóbbi hetekben történt események hatására gyakorlatilag egyik napról a másikra megtértem. :) Most heti egyszer eszek húst, de már legutóbb sem ízlett úgy az addigi nagy kedvencem, a Gastroyal zsírégető lisztből készült rántott húsa, mint előtte. Nem hiányzik a hús, és kevésbé vagyok fáradékony, mint előtte. Ugyanakkor heti 6 napon edzek, figyelek a jó minőségű fehérjékre. Különösen lelkileg nagy megkönnyebbülés. És sok új ízt lehet felfedezni. Pl. legújabb kedvencem a kevert salátás brokkoli tócsni. :) Szerencsére pont a munkahelyemen egyik éttermében csinálják a legjobb vega kajákat, és ezt még a mindenevő kollégáim is elismerik. Jó dolog az is, hogy lehet enni tésztát, édességet, azokat biztos nem tudnám feladni. :)
Endure and Survive
75. Allitta  YokaiMonkey
2018.08.14. 19:03:39
LV10
+1
Én teljes mértékben mindenevő vagyok, nincs olyan amit ne kóstolnék meg, legrosszabb esetben csak maximum egyszer. Nem vagyok világutazó és szerintem már nem is leszek, tehát a különlegességekről tuti lemaradok, de ettől függetlenül azért megpróbálok itthon felkutatni ezt-azt, bár tudom sokszor meg sem közelítik az eredeti ízvilágát. Tényleg nem vagyok válogatós, egyszer még fogadásból darázslárvát is majszoltam, bár igaz előtte és utána is pár felessel kitisztítottam a beleimet. :)

Az eddig elfogyasztott kaják közül egyedül a csigát nem tudnám újra megenni, mert az elsőnél nagyon mellényúltam és sajnos a saját hibámból. Vettem egy előre elkészített, befűszerezett 8-10 csigaházas szettet és akkor még fogalmam sem volt hogy is kellene ezt enni. Sajnos leírás sem volt hozzá mellékelve, tehát egyszerűen csak kiszedve a házából megpróbáltam a vajas-fűszeres csigát megenni. Nem túlzok ha azt mondom majdnem elhánytam magam. Kiderült be kellett volna rakni a sütőbe vagy a mikróba előtte pár percre, én barom meg nekiestem. Nem a csigával volt a baj, mert az már elő volt készítve, hanem a benne lévő fűszervaj volt nagyon tömény. Amikor jöttek a vendégek, nekik már természetesen megsütöttem, ették is gond nélkül, de amikor én is meg szerettem volna egyet kóstolni már elkészítve, ahogy bevettem a számba megéreztem a fűszervaj ízét és egyből elkapott a rosszullét.

Amúgy imádok főzni, sőt itthon én vagyok a szakács. 10-ből 9 alkalommal én készítem a család ételét és bár nem vagyok tanult szakács, de szerintem nem megy rosszul. Amúgy szakácsnak jelentkeztem a 8. után, de másképpen alakultak a dolgok és a 2. helyre beírt hentes lett belőlem. Nem bánom, félig-meddig rokon szakma, sőt a hús előkészítése egyáltalán nem okoz így problémát. Az már más kérdés, hogy ebben a szakmában a suli után 1 évig, majd a katonaság végeztével pár hónapig dolgoztam csak. Az élet teljesen mást szánt nekem, de amikor Anyukámék vesznek egy fél sertést, tudják kit kell hívni a daraboláshoz. :)


Hol ettem a leglegleget?

Van egy gyerekkori emlékem ami sokszor visszaköszön. Nagyapámnak és a testvérének volt egy tanyájuk Alsósimán, ahová mi is sokszor kimentünk a betakarításban vagy a disznóvágásban segíteni. Kukoricatörés, szőlőszüret, alma-, szilva-, körteszedés, krumpliszedés, bugázás, napraforgószelelés, stb...
Mindig is utáltam a mezőgazdasági munkát, de ott minden egyes alkalommal egy dolog hajtott előre. Mégpedig a pontban 12-kor kezdődő ebéd. Az a terülj-terülj asztalkám máig itt van előttem. Forró gőzölgő húsleves főtt hússal és zöldséggel. Kakas, tyúk, sertés vagy marhapörkölt nokedlival. Sült hús, de igazi fatüzelésű kemencében sütve. Tészták, sütik és egyéb más édességek. Olyan ízbombák voltak, amiket már nagyon régen ettem. A titok abban rejtőzött, hogy ott szinte minden a saját kis tanyáról lett összeszedve. Ettem sok más finomságot is már azóta, de azok a tanyasi ízek mindig kísérni fognak és attól félek többé már nem fogok velük találkozni.
Eddig csak érdeklődtem, most már figyelek is.
74. martin  Főszerkesztő
2018.08.14. 10:53:00
LV27
+1
Válasz 73. TCr64EU üzenetére:
Rámenka meg ahonnan legutóbb fotózkodtam közel van egymáshoz, utóbbi a Bajcsín a Platinummal szemben.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
73. TCr64EU  Choose life
2018.08.14. 10:49:39
LV22
Válasz 71. martin üzenetére:
Ok bástya, köszi.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
72. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.14. 10:44:06
LV20
+1
Válasz 70. TCr64EU üzenetére:
Ott nem, azért nem írtam összehasonlítást. Azt meghagyom neked. De van egy olyan érzésem, hogy annál biztos nem lesznek rosszabbak.
71. martin  Főszerkesztő
2018.08.14. 10:42:16
LV27
+1
Válasz 70. TCr64EU üzenetére:
Ha fent vagy hívj és elviszlek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
70. TCr64EU  Choose life
2018.08.14. 09:43:26
LV22
Válasz 69. Sakamoto_14 üzenetére:
Mivel vidéki vagyok, így max csak ha arrafelé járok, köszi az ajánlást. :)
Ettél már a DP-ban rament?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
69. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.14. 09:35:20
LV20
Válasz 68. TCr64EU üzenetére:
Ramenka, Komachi bisztró, Biwako. Utóbbihoz nem volt szerencsém személyesen. Ezeken a helyeken is érdemes lehet kísérletezni.
68. TCr64EU  Choose life
2018.08.14. 08:59:31
LV22
Válasz 61. martin üzenetére:
A Duna Pláza kajarészlegében található ázsiai gyorsbüfé csinál rament is, eddig csak ott volt hozzá szerencsém, már végigettem az összes verziót.
Ha valamelyikőtök evett már ott, jónak mondható az ottani ramen, vagy csak egy összecsapott valami a jó ramenekhez képest?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
67. trx  PlayStation.Community tag
2018.08.14. 06:51:15
LV12
+1
BBQ sertésdagadó és egy kis marhaszegy.
spéci szósszal meg enyhén csípős savanyúsággal.
atyaég. de rohadtjó volt.
https://www.orhazbbq.hu/

És kövezzetek meg, de rohadt jókat angliában kajáltam mindenféle steakeket párolt zöldségekkel. teljesen random helyeken. Volt rá másfél évem bőven kitesztelni. :)
We all feed on tragedy
66. Red13  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 20:27:35
LV4
Válasz 59. Sakamoto_14 üzenetére:
A leve az ami engem kicsinál, sehol máshol nem kapsz olyat. :D Az a két darab malac szelet benne meg olyan, hogy szét olvad a szádban. Mit meg nem adnék, ha ilyet tudnék itthon csinálni...
65. Greg  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 19:55:43
LV25
Az a szósz ami a vadashoz volt és ahogy azt fűszerezte.... azóta sem ettem olyan finom vadast.
LV426
64. Greg  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 19:53:40
LV25
Mintha tűt keresnék a szénkazalban. ;) Nehéz ezt belőni, bár olyan sok nemzet ételét nem is fogyasztottam, az igazi magyaros ételek jönnek be a legjobban. A nagyi által elkészített vadas és gulyás leves és sötétbarnára sült lángos. Ezek voltak a legjobb kajaélmények... jó rég volt már.
LV426
63. Quentaro  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 19:52:36
LV5
+1
Első helyen egyértelműen anyuka vadasa áll. Második hely szintén tőle a brassói aprópecsenye.
A Momotaroban ettem finomakat, ilyen tajvani konyha ~japán, kínai keverék (Ramen tekintetében nincs viszonyítási alapom, nekem ízlett az ottani - Japánban kéne kipróbálni egy jó helyen, hogy okosakat tudjak mondani). A Corvinnál van egy jó gyrosos, illetve a Hűvösvölgynél... Áh, sok, igen sok. :)
A negatív élmény egy egyszerű strandos lángoshoz fűződik. Nagyon olajos volt, aztán éreztem, hogy valami nem százas. Két napig kergetett a czifrafosás utána.
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
62. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 18:53:23
LV6
Válasz 61. martin üzenetére:
Akkor az már udon, nem pedig rámen :)
物の哀れ
61. martin  Főszerkesztő
2018.08.13. 18:31:21
LV27
A ráment én is nagyon szeretem, de mostanában inkább a vastagabb tésztával jön be.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
60. tagor  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 18:20:28
LV3
Nálam az über alles a vad. Olyan fácánlevest és vaddisznót ettem egyszer szakértő tálalásában amivel nem veheti fel semmi a versenyt.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
59. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.13. 17:20:41
LV20
Válasz 58. Red13 üzenetére:
Persze, mivel ez a rámen olyan lesz, amilyet akarsz. :D
Viccet félretéve, tényleg nagyon jó az Ichiran. Meséltem egy ismerősnek, lefikázta. Azt mondta, nézzek meg egy Mutekiya nevű helyet, hát hasonlóan fantasztikus volt. Még úgy is, hogy sorban álltam érte az út szélén, nyáron a tűző napon, max párában.
58. Red13  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 16:39:39
LV4
+1
Jöhetnek nekem bármilyen fancy étellel, ez a ramen örökké a kedvenc kajám lesz, és egyben a legízletesebb étel, amit valaha ettem. :) Amúgy juhtúrós sztrapacska a kedvencem, de manapság úgy látszik Szlovákiában is elfelejtették jól elkészíteni, az itthon kapható juhtúró meg ízetlen szar.
https://imgur.com/a/E9s51WV
57. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.13. 16:37:15
LV20
Válasz 54. HTB üzenetére:
Nem megélhetésként gondoltam, csak azt a sok látványos kaját, amit kajatopikba feltöltöttél, elnéztem volna pár mozgóképen akár hang nélkül is. :)

Kanpait kedvezményesen egyszer-kétszer kipróbáltuk, jó kaját adtak, nem tudtam, hogy azóta megszűnt. A heringikrát meg fejben tartom, hátha járok még olyan helyen.
56. HTB  Szerkesztő
2018.08.13. 14:49:20
LV7
Válasz 29. gaccsi üzenetére:
szoljankát de imádom én is, édesanyám karácsonykor szokta mindig csinálni
van még a ruszkiknak (bár lengyelek, bolgárok meg ukránok is -orbánosan szólva - saját kutyájuknak tekintik) a szvekolnyik/holodnik: egyetlen vega kaja, amit nagyon szeretek és a színe is hipnotikusan magenta (mondjuk nálad cékla nem játszik)
Just another freak in the freak kingdom
55. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 14:35:34
LV6
Válasz 54. HTB üzenetére:
Az volt, a Kanpai Izakaya, de nem igazán ment nekik a biznisz. A Fuji tulaja vitte, és nem igazán találták el a célközönséget: izakayának / bárnak krva drága volt, a fancy étteremhez viszont kevés volt. Angolna amúgy emlékeim szerint van a Fujiban is (legalábbis két éve volt).

A dashis heringkaviár pedig tényleg baromi jó, pedig Sakamotóhoz hasonlóan alapvetően nem szeretem a halikrát.
物の哀れ
54. HTB  Szerkesztő
2018.08.13. 14:22:42
LV7
Válasz 52. Sakamoto_14 üzenetére:
se tehetségem, se türelmem, se felszerelésem... ahhoz pedig, hogy meg lehessen ebből élni, heti 2 15-30 perces kontent kell, valamint nem árt egy kevésbé vinnyogó hang, mint amivel engem megáldott a sors, illetve az is előny, ha a HQ valahol ázsiában van, munka mellett pedig nem tudok annyit utazni

két helyen is próbáltam uni sashimit (oszakai és tokiói halpiac, először egy olcsóbb, majd egy drágább verziót), illetve egy sushi jointban is adtam neki esélyt, de azzal a fura fémes utóízével nem tudok mit kezdeni es nagyon taszít.
ellenben a lazackaviárt imádom, ill. Japánban ettem először dashiban pácolt heringkaviárt, azt is visszasírom. az angolna az alap, volt pesten a margit hídnál egy izakaya (Kanpai Izakaya talán?), ott magyar viszonylatban eléggé jó angolnát lehetett kapni, de asszem már bezárt a hely
Just another freak in the freak kingdom
53. Richard  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 14:17:02
LV5
Válasz 38. TCr64EU üzenetére:
Pont ezt említettem én is. Nagyon jó hely!
52. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.13. 13:46:46
LV20
Válasz 47. HTB üzenetére:
Ha ekkora világevő vagy, te is csinálhattál volna videókat. :)
Az az ootoro sushi tényleg mennyország, bár már a chuutoro is bőven jó. Nehezen hittem el előtte, hogy jó lesz nekem a zsíros hal, aztán mégis.
Nem csoda, hogy a tengeri sün nem jött be, azt is Japánban kóstoltad? Máig a legkülönlegesebb kajáim közt tartom számon, nem is tudtam, hogy azon van mit enni. Elsőre nekem sem jött be, az állaga is furcsa, de időnként újra-újra kipróbálva végül megkedveltem. A lazacikrára viszont nem tudtam rászokni, ahogy fröccsenve szétrobbannak a számban, az nem tetszett. Sushiból másik nagy kedvenc az enyhén pörkölt tengeri angolna.
A húsos, kevésbé csípős curryket imádom, ha jól csinálják. Japán és indiai verzióhoz volt szerencsém.

Ősszel lesz egy bő hét Indonézia, nagyon kíváncsi vagyok rá kaja-tekintetben is.
51. Richard  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 13:40:00
LV5
Én mindent szeretek, ami jól van elkészítve.

Nagy kedvencem a hamburger és nálam a best a Big Daddy Burger Bár a Albertfalván.
https://www.facebook.com/BigDaddyBurgerBar/

Az Astoria Hotelben ettem vajhalat, az nagyon el volt találva, a Két szerecsen étteremben a grillezett kecskesajt volt kiváló és a somlói másképp szintén nagyon finom.

Nemrég hozott kollégám Lajosmizséről a Tanyacsárdából zuzapörköltet. Eszméletlen finom volt, mint ha szín hús lett volna.

Én szeretem az édes ízeket, sajnos sokat is tudok belőle enni.
50. Richard  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 13:30:06
LV5
-2
pléh gundel bádog gundel, az nagggghyon gyó vót
49. TCr64EU  Choose life
2018.08.13. 12:59:47
LV22
Válasz 38. TCr64EU üzenetére:
Ja igen, szintén a szóban forgó Tanyacsárdában, az étlapon van szürkemarha steak.
Na, az is megér egy misét.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
48. ZoTyA01  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 12:36:31
LV4
+1
Válasz 1. martin üzenetére:
Akkor ide menj el egyszer, de lehet hogy már voltál is :https://buffaloetterem.hu/

A legjobb ribeye-t itt ettem itthon, persze mindenhol én sem voltam, lehet, hogy van mégjobb máshol.
47. HTB  Szerkesztő
2018.08.13. 12:12:34
LV7
+3
Enni jó:

-90-es években, amikor Oroszország fosásig volt beluga kaviárral és két pofára tömtem magamba blinivel, vagy csak teavajas/hagymás kenyérrel, egy lehelletnyi facsart citrommal
-Nápolyban rizottó valami random trattoriában, ill. a klasszikus margharita pizza a maga egyszerű tökéletességével
-Oszakában Otoro sushi (szétolvadt a számban)
-Tokyoban a Michelin csillagos Nakiryuben a dan-dan tészta továbbgondolása (halál komolyan, mai napig álmodni szoktam azzal a kajával, mindezt kb 2300 forintnyi yenért)
-Vietnámbam a pho random útszéli kifőzdékben, ill. Hanoiban a tojásos-sűrített tejes kávé, ami életem legjobb kávéja volt

Amit nagyon utálok: curry bármilyen formában (a karibokon egy életre megutáltatták velem); a tengeri sün ízére visszagondolva máig kiráz a hideg (ad absurdum, az osztrigát nagyon szeretem); pulykahússal a világból ki lehet kergetni és a főzelékeket (ill. en block a 'trutyis' kajákat) sem kedvelem túlzottan.

Ami tervbe van még véve: még több DK Ázsia. Szeretnék eljutni Kínába, Szecsuán tartományba. Grúziával nagyon szemezek és kéne nyomni egy balkán tripet is (Macedónia, Szerbia, Montenegró), valamint Marokkó színes-szagos piacain is örömmel elvesznék.

Említették többen is a különféle youtube csatikat:
Én Mark Wiens csatiját kifejezetten szeretem, emellett Mikey Chen és Trevor James szoktak nagyot menni (bár amikor az utóbbi benyőgi, hogy "we travel deep into...", akkor ütném rendesen). A műfaj koronázatlan királya értelemszerűen Bourdain volt, imádtam minden műsorát, nagyon punk rock és no filter volt a csávó.
Just another freak in the freak kingdom
46. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 12:08:34
LV11
Néha a saját főztömmel is elégedett vagyok, egyszer olyan tökéletes rakottkrumplit csináltam, hogy azóta sem sikerült reprodukálni.
45. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 12:02:43
LV11
+2
Ugye az alap, hogy anyukám főztje a legfinomabb. Rántott hús, pörkölt, brassói, uborkasaláta, töltött káposzta, töltött paprika, fasírt, borsófőzelék, stb. Ezek a legjobbak és bármennyit meg tudok enni belőlük.

De most már nagyon szeretem barátnőm főztjét is. Az alapanyagok és a fűszerezés tipikus ázsiai, így eleinte nehéz volt megszokni, de most már imádom. Pho, bun levesek, csirkével, marhával, mindenféle pörköltek, sült oldalas, nyári/tavaszi tekercs, sütemények - fő a változatosság. A vietnámi ételeket nagyon megszerettem, már itt Budapesten is végigpróbáltuk majdnem az összes helyet, de Hanoi-ban is nagyon jókat ettünk utcai kifőzdékben (vagy otthon a családnál.)

Más ázsiai országok ételeiért nem vagyok annyira oda: a japánban túl sok a hal (nem vagyok oda érte), jó kínait meg nehéz találni errefelé. A koreai konyha egész jó, főleg az ilyen hot pot / hot plate cuccaik, de a kimcsit is nagyon szeretem. Thai kajákat csak a pad thai gyorsétteremláncból ismerem, gondolom köze nincs az igazi thai kajákhoz, de nagyon finom.

Az arab/zsidó ételek sem rosszak, pár étteremben már próbáltam, meglepően finomak voltak.

Másik kedvencem a hamburger. Régi lakóhelyemen hamburger szakértő voltam, mindent kipróbáltam, de manapság Budapesten már nem tudom követni a hamburgerforradalmat - sajnos gyakran belefutni átlagos burgerekbe. A legjobb talán, amit ettem (legdrágább is) a Goodbar Goodburger nevű helyen volt.

Amitől viszont a gyomrom felfordul, az az amerikai kaja. Pár hetet eltöltöttem az országban,de talán burgereken kívül nem ettem semmi jót. Minden vagy túl cukros, vagy túl édes, leginkább émelyítő és rosszul leszel tőle. Az első pár napon a szervezetem tiltakozott híg f**ás formájában, de végül megbírkózott a táplálékkal. Még a pizza is rossz volt náluk!
44. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 11:20:37
LV16
Én gyakorlatilag a szalonnát leszámítva mindent megeszek, tökmind1 mi az. A tengeri és hal ételeket kifejezetten keresem. Mindig érdeklődök az újdonság felé, keresem az új ízeket.
Eddigi legkülönlegesebb a cápahús volt.
De ami abszolút favorit az a rántott csirkeszárny krumplipürével és koviubival. :-)
R.I.P. Brúnó :-(
43. Penge70  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 10:42:08
LV22
Válasz 39. martin üzenetére:
rengeteget jártam én is oda, jó kaják voltak :)
42. timetraveller  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 10:32:24
LV1
Nagymamám töltött káposztája.
41. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 10:25:45
LV12
Tészta, minden formában. Csinálni is szeretem, mert baromi jó feszültséglevezető, másrészt kreatív dolog is. Emellett pedig a lehetőségek végtelen tárháza van előttem olyankor. Ha utazok valahova, az első dolog amit eszek általában egy nagyon egyszerű kenyérféle - rengeteg dolgot elárul a népről, hogy a tésztáit hogyan készítik el.

Amit viszont nem szeretek, az a pacal, illetve a kapor. Ezzel a kettővel akármeddig lehetne kergetni. Mindkettőnek adtam/adok rendszeresen esélyt, de valahogy mindig a hányinger kerülget.

(Martin, Jamie Oliver receptjein rendszeresen röhögök, mert a lime/citrom - fokhagyma - chilli szentháromság valamelyike tutira szerepel benne.:D)
"Si vis pacem, para bellum."
40. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 10:20:18
LV6
+3
Nehéz abszolút top-top élményt kiválasztani, szerencsére jó sok gasztroélményben volt részem, ezért nehéz pálcát törni bármelyik felett. Imádom az ázsiai konyhát, az biztos. Családi körülményekből fakadóan leggyakrabban Kína észak-keleti részének ételei kerülnek nálunk az asztalra, közel napi rendszerességgel, de nem igazán tudok ráunni (bár tény, hogy a hét nagy kínai konyhastílus közül a szecsuáni brutálcsípős áll közel hozzám). De nagyon szeretem a japán, koreai, thai, maláj és indonéz kajákat is, elég sok mindent megtanultam közülük elkészíteni.

A kedvenc japán kajám a Gyudon névre keresztelt marhahúsos rizs, egyszerűen isteni belőle a sima mezei étteremláncos változat is, amit bárhol meg lehet találni Japánban. A legjobb élményem viszont Osaka egyik legrégebbi okonomiyaki (a.k.a. "japán pizza") éttermében volt, ahol kb. 2 órát álltam sorba, hogy le tudjak ülni, cserébe viszont olyan seafood okonomiyakit tettek elém, hogy azóta is a számban van az íze.

Az eddigi legjobb kínait egy döngölt földes, kis vályogházban kialakított szecsuáni kifőzdében ettem (hideg csípős marhagyomor mint előétel, illetve chili olajban puhára párolt nyúlcomb mint főétel, egészen isteni volt). Az "étterem" konkrétan olyan szinten para volt, hogy mikor beléptem, elkezdtem attól rettegni, hogy másnap kibújik a gyomromból az Alien. A helyzeten nem sokat segített az sem, hogy kajálás közben a kínai csajszi, aki elvitt kajálni, fejhangon elkezdett sikítozni, hogy laoshu, laoshu, ami szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy "öreg egér", vagy szép magyar nevén patkány, amelyik éppen a konyhából osont kifelé a szabadba. Ettől függetlenül tényleg baromi jó volt a kaja, és semmi bajom nem lett tőle se aznap, se másnap, se harmadnap.

Itthon sajnos kevés jó kínai kajálda van, viszont nyáron nagyon hangulatos a X. kerületben a Monori centernél a Chinatown food stall, ahol igazi kínai barbecue-t lehet enni május eleje és szeptember eleje között, ajánlom mindenkinek (és még csak kínaiul se kell tudni hozzá, a fiatal pincérek beszélnek magyarul).

De persze nem vetem meg a hazai ízeket sem, édesanyám töltött káposztáját egyszerűen imádom, de élek-halok a jóféle bográcsgulyásért és a halászléért is

...most viszont az edzés miatt low carb / high protein diétán vagyok, szóval sok kedvenc fogást mellőznöm kell, a csalónapok kivételével :\
物の哀れ
39. martin  Főszerkesztő
2018.08.13. 09:36:15
LV27
+1
Volt itt nálunk 1000 éve a Pajtás étterem hálózatnak önkiszolgálója. Pléh tálca, pléh evőeszközök. Adtak egy natúr-szelet nevű izét, ami egy szelet vaj puhára főtt karaj volt valami selyemsimaságú, krémszerű szósszal. Azóta sem láttam olyat sehol. Fantasztikusan finom volt, és főleg a szósz volt különleges, mert még hagymadarab sem volt benne.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
38. TCr64EU  Choose life
2018.08.13. 09:20:27
LV22
+1
20 évvel ezelőtt volt egy picike bódé a monori vasútállomáson, hambi, melegszendvics, stb...
Ott olyan finom hagymáslepényt csináltak, amilyet azóta sem ettem.


Az 5-ös főút mentén, Lajosmizse közelében van az Öreg Tanyacsárda.
Egyébként is bitangul főznek, de szoktak náluk lenni "különleges napok", amikor olyan különlegességek (is) vannak terítéken, amik egyébként nincsenek az étlapon.
Egy ilyen Sobri halnapok alkalmával volt szerencsém kardhal steaket ennem, kagylóragura volt téve, mellette grillezett zöldségekkel.
Mennyei volt.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
37. eandre  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 06:47:19
LV11
A menzáról a milánói és a paradicsomos húsgombóc verhetetlen.
36. casualgamer  PlayStation.Community tag
2018.08.12. 23:06:10
LV1
Elkezdtem írni,de töröltem mert mindent megeszek ami nem él és nem folyik belőle vér.
A gyümölcsös sütemények se adják.... mármint amiben friss a gyümölcs az jöhet,de amiben sült/főtt az nem.
Szakács vagyok. Az Olasz konyhát eléggé bírom. (Satin Bocca Gnocchival,Paradicsomszósszal)
35. ufonauta  PlayStation.Community tag
2018.08.12. 22:57:30
LV15
Válasz 1. martin üzenetére:
Én nagyon édesszájú lettem , pedig nem voltam az , chipset mindig tömtem magamba de édességet nem , most meg havi 20at biztos elcsokizok/sütizek egy hónapba .
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.