PlayStation.Community

2018.08.08. 08:45 Cool-Túra
19 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A leglehetetlenebb küldetés: teljesítve.

A Mission: Impossible filmek mindig is bátor stilisztikai, illetve műfaji váltásaikról voltak híresek, mi által egyik epizódot sem lehetett összetéveszteni a másikkal, és minden egyes következő rész különbözött az azt megelőzőtől. Az igazi klasszikusok magasságába ugyan egyiknek sem sikerült felemelkednie, ellenben mindig hoztak egy elvárható szintet, ami elég volt a kellemes szórakozáshoz, és ezek a filmek lényegében pont annyira vették magukat komolyan (na jó, néha-néha azért akadtak kisebb botlások – igen, rád nézek második rész), mint amennyire szükség volt.
Talán a Brad Bird által rendezett negyedik etap, a Fantom protokoll állt a legközelebb ahhoz, hogy bebocsátást nyerjen az akció-műfaj nagyágyúi közé: amellett, hogy sok-sok energiával és adrenalinnal teli friss vért pumpált a szériába, nagyot lendített Tom Cruise akkoriban egyre viszontagságosabb karrierjén, mindezzel egyetemben kijelölt egy új irányt a frencsájzon belül, utat mutatott, hogy a következő felvonásoknak milyeneknek kellene majd lenniük.
A stafétabotot átvevő Christopher McQuarrie részben elődje nyomvonalát követve, részben az elegáns visszafogottság stílusát hasznosítva próbálta egységesíteni a sorozat addigi nem feltétlen az útkeresésről, mint inkább a merész kísérletezgetésről szóló koncepcióját, és bár a Titkos nemzet is üde színfoltnak bizonyult, mégis a negyedik darab maradt az etalon. Egészen mostanáig.

Az a helyzet ugyanis, hogy az Utóhatás című (immáron szám szerint hatodik) Mission: Impossible film nagyon jó lett.
Sőt, nem csak simán jó, nem csupán a frencsájz egyértelmű vitathatatlan csúcspontja, hanem olyan erőtől és szenvedélytől pulzáló akciómozi, amit még nagyon-nagyon sokáig fognak emlegetni a nézők és a szakmabeliek egyaránt, ami igazi hivatkozási alapként fog kiemelkedni a tucat-színvonalból a többi igényesen megszerkesztett nyári blockbuster mellett, és ami minden bizonnyal rengeteg jövőbeli tehetséget sarkall majd arra, hogy a filmezést válassza. McQuarrie az első rendező a széria történetében, aki újrázik, így ennek köszönhetően (na meg annak fényében, hogy hatodjára azért már nehéz újat mutatni) benne volt a levegőben, hogy az Utóhatás ugyan szállítja majd a megszokott színvonalat, de annál nem nyújt többet, és szakít a sorozat népszerű szokásaival, de erről szó sincs.
A film persze nem produkál éles műfajváltást, és lényegében a korábbi epizódok legjobb elemeit veszi kölcsön, azok stílusának összemixelésével, mindezt felturbózva, a jelenkor igényeinek megfelelően – olyan példás eredménnyel, ami manapság szökőévente maximum csak egyszer fordul elő a mozivásznon, akkor sem mindig.
Mindenekelőtt McQuarrie az első rész feszültebb, kém-thrilleresebb hangulatát idézi meg, és formálja még hitelesebbé, egy komolyabb történetet összeeszkábálva, ami rögtön szembemegy a korábbi filmek „alibizéseivel.” Igen, ezúttal van sztori, méghozzá nem is olyan rossz: a forgatókönyv hol előre kiszámítható, hol mérsékelten meglepő fordulatokban bővelkedik, ráadásul a frappáns csavaroknak hála egy kifejezetten korrekt cselekmény kerekedik ki belőle, amiből a zsáner klasszikusainak eszközei és agyafúrt „mindenki átver mindenkit” megoldásai köszönnek vissza.
És akkor az akciójelenetek: az Utóhatás remekül megkoreografált bunyókkal, profi vágással, fejrepesztő üldözéses szekvenciákkal dolgozik, melyek egyszer lemásolják, egyben sokkalta jobbá csiszolják a második epizód vonatkozó részeit (pl. motoros hajsza megint van, de a hajmeresztő tempója minimum duplán John Woo-ra licitál), máskor a Fantom protokollban látott rajzfilmes lendület módszerével gondoskodik arról, hogy egy unalmas pillanat se forduljon elő a két és fél órás játékidő alatt. Ennek érdekében tényleg mindent bevetnek, amit lehet. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: futás, ütések, rúgások, lövöldözések, menekülések, robbanások, és olyan hajmeresztő kaszkadőrmutatványok, melyek láttán még a legőrültebb adrenalinfüggők is elismerősen csettintenek.
McQuarrie-nek emellett még arra is van ideje, hogy végre valahára elvarrja a harmadik rész óta holtvágányon robogó személyes töltetű szálat Ethan Hunt és felesége között, gondolom mondanom sem kell, jóval olajozottabban, mint elődei tették – anélkül, hogy titkos ügynökünk végigpityeregné az egész filmet.

És ha már szóba került: Tom Cruise a valódi szíve-lelke ennek a szériának, akit bőven lehet szidni magánéleti dolgai miatt, de színészként nagyon oda tudja tenni magát.
Az Utóhatásban még a korábbiaknál is jobban feszegeti saját határait, ezúttal sem hagyta dolgozni a kaszkadőröket, az összes mutatványt maga csinálta. Többek közt ezért elismerésre méltó ez a sorozat, mert ha valami nyakatekert attrakciót látsz a vásznon, akkor egyrészt tudod, hogy ott tényleg őt látod, másrészt pedig már a kevés CGI okán is eleve sokkal realisztikusabban fest az egész – és az új film tényleg ott nélkülözi a számítógépes trükköket, ahol csak tudja. Legyen szó egysnittes HALO-ugrásról, háztetőkön ugrálásról, kötélmászásról egy helikopterre száz méterekkel a föld felett, vagy egyéb szédítő akciójelenetekről, az Utóhatás minden tekintetben a régi iskola módszereit akarja érvényesíteni, és olyan jól összejön neki, hogy ha az utóbbi néhány évet nézzük, talán csak a Mad Max: A harag útja csinálta nála professzionálisabban a dolgot.
Amellett, hogy egy szórakoztató, de áthangszerelt „best of” válogatás, nyílegyenes és kőkemény, kellemetlen kompromisszumok nélküli akciófilm is, ami McQuarrie közbenjárásával ügyesen épít az előző epizód elemeire és témáira, melynek köszönhetően szerves részét képzi a frencsájznak, talán először éreztetve igazán ennek az univerzumnak az egységességét és folyamatosságát – és nem utolsósorban behozza a széria legjobb főgonoszát Philip Seymour Hoffman óta.

Az Utóhatáshoz hasonló klasszikus értelemben vett old school akciómozi manapság ritka, mint a fehér holló, épp ezért becsülendő, hogy 2018-ban még képesek vissza-visszanyúlni a múlt eszközeihez, hogy a jelenkori blockbusterek CGI látványra épülő, óvodás-szintű poénokkal operáló világában megmutassák, lehet így is maradandót alkotni Hollywoodban. Márpedig ez a film minden szempontból maradandó, és az idei nyár egyik legjobbja, ami még egy jó ideig biztosan leverhetetlen lécet állított fel saját műfaján belül.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. Noob  PlayStation.Community tag
2018.08.20. 17:34:03
LV5
Megnéztem. Egyetértel VV-vel, nagyon jó film. Nem gondoltam a PP után, hogy a következő részek még annál is jobbak lesznek. Brandt ügynököt hiányoltam, vele nem tudom, hogy mi lett, vagy csak nem figyeltem.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
2018.08.19. 06:42:56
LV2
Corvinban neztük haverral masfel óra utan felkeltettem:)
17. Resiskull  PlayStation.Community tag
2018.08.13. 11:04:42
LV21
szerintem a legjobb MI volt, csak beültem de rommá izgultam magam.
16. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.10. 21:19:22
LV20
Nem az IMDB az atyaúristen, de azért többnyire mértékadók a pontjai. Ma szörföltem végig a toplistát, minden idők 151. legjobbja jelenleg, ezzel a harmadik idei film a top250-ben. Nem semmi.
15. VictorVance  Szerkesztő
2018.08.10. 09:42:35
LV18
Válasz 14. HUN_GERGO üzenetére:
A 3-4-5 is ajánlott hozzá. Főleg az ötödik.
Örülünk?
14. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2018.08.09. 14:12:25
LV15
Mennyire kötelező az előző részeket ismerni hozzá? Csak az 1-2 láttam...
13. martin  Főszerkesztő
2018.08.09. 11:47:55
LV27
Nem igazán bírom Tom Cruise-t, de ez a lelkesedés, ahogy töri magát az akciójelenetekben, értékelendő.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
12. hzs74  PlayStation.Community tag
2018.08.09. 01:39:12
LV4
Ez a film üt. Nagyot. Rég nem láttam ilyen jó mozit.
Megnézem +1* az tuti!
Ajánlom!

Mi otthon bezabáltunk, így csak egy üdcsi/nachos kombó volt a menü.
W.end, tangapapucs...
utálom a szinglit!
11. Sakamoto_14  A bölcs
2018.08.08. 18:44:50
LV20
Nekem még mindig a 4 a kedvencem, abban egyedül a túltolt kütyük nem tetszettek annyira. Ez egy megosztott második helyet kaphat az elsővel karöltve.
10. Noob  PlayStation.Community tag
2018.08.08. 15:32:46
LV5
Még nem láttam. A kritikák ódákat zengenek a filmről, úgyhogy megnézős. Az utóbbi két rész nagyon tetszett, főleg a Titkos Nemzet.

Ving Rhames nagyot húzott, hogy anno, amikor ment a szekere bekerült a filmbe, most C kategóriásként újra moziba kerülhet.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
9. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.08.08. 12:27:36
LV12
Válasz 8. martin üzenetére:
Ha olyat nem oszt meg, hogy valami híres színész egy totálisan neutrális pózban figyel be, és az van mondjuk aláírva, hogy "ha nem tudsz a szemembe nézve véleményt mondani rólam, akkor égjen ki mindkét szemed!", vagy pedig valamilyen jószerencsehozó malacot, amelyik a heti lottószámokhoz kíván nekem sok sikertk, akkor bocs, de nem jelölhetek vissza! Ja, és még egy: naponta legalább kétszer rosszul kell linkelni a youtube-ról valamilyen videót!
"Si vis pacem, para bellum."
8. martin  Főszerkesztő
2018.08.08. 12:11:58
LV27
+1
-1
Válasz 7. zodiac55 üzenetére:
Kérlek jelöld vissza, igen, mert a Párom meg szokott osztani fontos dolgokat:

FIGYELEM!!!!4!!4!44!négy OSZD TOVÁBB!!444!444!négy

16 darab tacskó-bernáthegyi keverék kiskutya született Ózdon a Füstifecske utcában!!44! Gazdát keresnek!4!!!! Fogadjátok be őket jó emberek!4!!44!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.08.08. 12:05:04
LV12
+1
Válasz 6. martin üzenetére:
Várjál, akkor visszajelölöm a Horvát Edit Tubicza Kovács Jenő Maczi felhasználót, csak nem volt kint kép, nem tudtam, hogy kik azok!
"Si vis pacem, para bellum."
6. martin  Főszerkesztő
2018.08.08. 11:59:36
LV27
-1
Válasz 5. zodiac55 üzenetére:
Ő úgy hív engem, Maczikám, mert így viccesebb sugallni a termetemre, én meg úgy hívom, Tubiczám, és ez a fészbúkos nevünkben is benne van. Én vagyok a Kovács Jenő "Maczi", ő meg a Horvát Edit "Tubicza". :) xD :O :D négy
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.08.08. 11:57:22
LV12
Válasz 2. martin üzenetére:
Széles csípő = sok gyerek, könnyen pottyannak ki!
"Si vis pacem, para bellum."
4. martin  Főszerkesztő
2018.08.08. 11:57:22
LV27
-1
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Jaj, azt elfelejtettem, mert észben kellett tartanom, miket kért a büféből a párom. Asszem' írok is a Fogyasztóvédelemnek, hátha vissza tudom perelni legalább a mozikegy árát! :) xD :O :D négy
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. VictorVance  Szerkesztő
2018.08.08. 11:52:18
LV18
Válasz 2. martin üzenetére:
Mozikupont beváltottátok bástya?
Örülünk?
2. martin  Főszerkesztő
2018.08.08. 11:48:58
LV27
+1
-1
Párommal néztük, egynek jó volt. Papucsban mentünk, vettünk 15 liter vajas kukoricát, 2 tálca nácsót mártogatóssal, 6 XXL-es kólát, és egy kis nasit a páromnak, mert szeret majszolgatni. Mindig mondom is neki, én így szeretem, hogy van mit rajta fogni. Jó lesz az a kis felesleg, ha jönnek a trónörökösök. :) xD :O :D négy
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.08.08. 11:02:16
LV12
Nekem nagyon tetszett, baromi szép a fényképezése szerintem a filmnek.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!
Super Blood Hockey (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:43 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Kocahokizóknak?
Catherine: Full Body (PlayStation 4)
2019.09.15. 12:50 Kedvcsináló
13 hozzászólás
Szerző: eszg_
A vonzás szabályai.
PlayStation - itt a Tokyo Game Show 2019 menetrendje
2019.09.15. 10:00 [TGS] 2019
20 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Időpontok és a teljes ismert játéklista.
SNK 40th Anniversary Collection (PS4, PSN)
2019.09.14. 12:22 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: JediEco
Soha Nemjátszott Klasszikusok.
Mozi - Az: Második fejezet
2019.09.13. 14:28 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Huszonhét évvel később...
Stranger Things 3: The Game (PS4, PSN)
2019.09.13. 10:43 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Most akkor nézzem vagy játsszam?
MXGP 2019:THE OFFICIAL MOTOCROSS VIDEOGAME (PS4)
2019.09.12. 14:23 Játékteszt
4 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Motoros dagonyázás unalomig ismételve.
Life Is Strange 2 - Episode 4 (PS4, PSN)
2019.09.09. 14:30 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Petunia
“Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.” (Lukács 19:10)
Retrospektív - Batman - A denevérember
2019.09.09. 14:19 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Harminc éve tartó tánc a sápadt holdfénynél.