PlayStation.Community

2018.07.30. 17:34 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Boltos leszek, s kalandor, szörnyekre vadászó harcos.

Míg a nagy, kasszasiker, multimilliomos játékok inkább biztonságos utat járnak be a játékmechanika és megvalósítás terén, addig a független projektek gyakran kísérleteznek, egymástól eltérő, sokszor elsőre – amíg a gyakorlatban nem látjuk – elképzelhetetlennek tűnő műfaji sajátosságokat keverve. Az eredmény így egy nagyon érdekes alkotás is lehet, amire kiváló példa a klasszikus kalandozást és az üzleti menedzsmentet összeépítő Moonlighter.

Hősünk Will, aki a címadó üzlet tulajdonosa. A Moonlighter kalandorokat szolgál ki különféle árukkal, amelyek a közelben megjelent dimenziókapukon keresztül szerezhetőek meg. Ezek az átjárok egymástól teljesen eltérő világokba röpítik a merészeket, ahol szörnyekkel megküzdve zsebelhetik be az értékes zsákmányt. Ugyan Willnek elég lenne pár egyszerűbb lényt leverni éjszakánként, hogy nappalra legyen szállítmány, ő mégis nagyravágyó, és szeretné megfejteni a rejtélyes, központi, négy lakattal zárt kapu titkát. Feladatunk tehát bejárni a négy helyszínt, legyőzni a főgonoszokat, és megtudni, mi van „odaát”.
A játékmechanika gyakorlatilag egy kételemű, nem túl változatos, de meglepően szórakoztató hurokból áll: elkószálunk a véletlenszerűen generált pályákra, választott fegyverünkkel leöljük a monstrumokat, majd táskánkkal megpakolva hazatérünk; reggel megnyitjuk az üzletet, és megpróbáljuk eladni a szajrét – de természetesen ez egy szösszenettel árnyaltabb ennél.
A bolt üzemeltetésekor be kell állítanunk az árakat, és a beözönlő vevők reakció alapján dönthetjük el, hogy túl olcsón, vagy esetleg túl drágán kínáltuk a portékát. A fejük felett megjelenő buborékok tükrözik álláspontjukat, így annak megfelelően korrigálhatjuk az árcédulát – a kereslet-kínálat is fluktuál, bár ez annyira nem nagy tényező, mint amennyire a játék szeretné elhitetni velünk. Idővel már extra küldetéseket fogadhatunk el, vagy tolvajokat zavarhatunk el, akik sunyin meg akarnak lépni a cuccainkkal.
Ha van pénzünk, akkor már fejleszthetjük magát a városkát ahol bizniszelünk, illetve saját vállalkozásunkat. Előbbi esetében új üzletemberek érkezhetnek – például egy bájitalfőző boszorkány, vagy egy páncélokat és fegyvereket készítő fegyverkovács -, utóbbi pedig hatékonyabbá teheti a profitszerzést, ugyanis több dolgot adhatunk el, és feldíszítve a boltot borravalóhagyásra motiválhatjuk a vevőket.

Az alapvetően dungeon crawlerként aposztrofálható kalandozás picit monotonná válhat a viszonylag egyszerű harcrendszer miatt, de határozottan jópofa, hogy puttonyunk is egyfajta mikromenedzsmentet igényel: vannak „elátkozott” tárgyak, amelyek a hazatéréskor megsemmisítik a táskában mellettük lévőket; míg mások magukkal megegyezővé változtatják őket. Ezek az apró, de ötletes csavarok, valamint kihasználásuk elég izgalmat és változatosságot visz a mókába ahhoz, hogy azt is kevésbé bánjuk, ha kikapva a szörnyektől elveszítjük az épp felhalmozott szajrét.

A Moonlighter ötletesen – még ha kissé felületesen is – ötvöz két műfajt, szórakoztatóvá téve mindkét játékelemet, és szerethetővé a bűbájos grafikával és animációval. Mindehhez egy igazán kellemes, bár kiszámítható történet társul az elkötelezettségről és kitartásról, a központi kialakítása a játéknak pedig többszöri visszatérésre, kísérletezésre és extra, akár saját magunk által felállított célok kitűzésére ösztökél.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: 11 bit studios
Fejlesztő: Digital Sun
Megjelenés: 2018.05.29.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 735.6MB
Web: http://moonlighterthegame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. martin  Főszerkesztő
2018.07.31. 12:45:27
LV27
Nekem a látvány nagyon tetszik. Kedves, szeretem ezt a stílust.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Janinja82  Mérges Sárkány
2018.07.31. 12:16:12
LV3
A cikk alapján érdekel a játék. Előbb megnéztem a videót annyira nem tetszett. Az olvasás után. Viszont megjött hozzá a kedvem. Köszi MolonLove :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››