PlayStation.Community

2009.08.31. 14:15 Játékteszt
17 hozzászólás
Szerző: Miki
Értékeld a cikket!
Amit a SEGA jelenleg gondol a hordozható JRPG stílusról.

A Phantasy Star sorozathoz mindig vegyes érzelmekkel kötődtem. A régi szériát szimpátiával kezeltem, melynek első része 1987-ben jelent meg Japánban a Sega MasterSystem nevű gépére. Ezt követte a második rész 1989-ben immár MegaDrive-ra, melyet további két epizód követett, ’90-ben és ’93-ban. Számomra a sorozat ezen szakasza kimaradt, hisz megjelenésekor még nem érdekeltek a JRPG-k. Amikor később megszerettem a stílust, akkor már nem volt MegaDrive-om, így a franchise-zal csak PS2-re történt megjelenése (Sega Genesis Collection) után találkoztam. Egy nagyon kellemes cím benyomását tette rám a Phantasy Star, melynek világába és történetébe igazán bele lehet habarodni. Érdekesség, hogy egy időben tervbe vették a Japánban PS2-re megjelent első két rész remake-ének angol megjelenését is, ezt azonban végül törölték.
Az alap PS sorozaton kívül a PS Online, majd a PS Universe sorozatot soha nem szerettem. Nem kedvelem a MMO-JRPG korcsokat, egyszerűen idegesített a komplex történet hiánya és a küzdelmek akció jellege. Ráadásul a legtöbb ilyen játék hibája, hogy monotonitásával néhány perc alatt unalmas lesz. Sajnos ez alól a PSP-s Phantasy Star Portable sem kivétel.A programnak egyébként történetileg semmi köze sincs a régi „szegás” sorozathoz. Ezt sajnáltam, sőt igazából annak örülnék, ha egyszer a Sega végre visszatérne a gyökerekhez, hagyná ezt a mostani irányt és egy „hagyományos” a régi részekre hajazó JRPG-vel örvendeztetne meg minket. Addig azonban itt van ez. Egy középszerű és monoton akció-JRPG. Pedig lehet ezt a stílust profi is csinálni, ahogy azt az FF:CC esetében már láttuk. Ha etalonnak tekintjük a Square játékát, akkor a PS Portable egy nagyon kiszámítható és egyhangú játék. Még úgy is, hogy a PS2-re készült PSU kibővített változatának (Ambition of the Illuminus) kézi konzolos portjával van dolgunk. Ez a változat tartalmazza mindazt, amit már PS2-őn megkaptunk, illetve új sztori módot, multiplayer lehetőséget, sőt új karaktereket is. Aki tehát korábban szerette a sorozatot, most igazán elégedett lehet, legalább a tartalommal.

Főhősünket most is ezernyi módon tudjuk felépíteni és az alaptörténet is rendben van. A szokásos klisékkel terhelt űropera, de körítésnek elmegy. A játékmenet viszont a megszokott. Küldetéseket kell elvállalnunk, melyek segítségével előrelendíthetjük a történet szekerét. A misszióknál viszont az összes újgenerációs PS játék hibája kiütközik, azaz unalmas és monoton barangolás veszi kezdetét. Hatalmas szürke és üres labirintusokat kell bejárni, kulcsokat és kijáratokat keresve, ellenfelek ellen harcolva. Az akció részek lassú folyamban hömpölyögnek előttünk. Egy igazán ütős akció-RPG-nek pörgősnek, adrenalin pumpálónak kellene lennie, különben az eredmény langyos állóvíz. A labirintusok között lesz némi szöveges átvezető, amiből a sztori szálait bogozhatjuk ki. Sajnos a történet is hasonlóan a játék többi részéhez lassú és érdektelen folyásban kerekedik ki előttünk. Mindezek eredménye, hogy egy óra után kínzó vágyat éreztem a gép kikapcsolására. Nem beszélve arról, hogy a game kezelését nehézkesnek és kiszámíthatatlannak éreztem. Kétségtelenül könnyebben irányítható, mint elődjei, de még is akadozva folyik az akció. Többször gyógyítás előtt nyírtak ki, mert nem találtam a megfelelő menüt. A fegyverek kezelése szerencsére kézre állt, bár itt volt némi DMC-s utánérzésem a lőfegyver+kard kombináció miatt.
A program a látványt tekintve első ránézésre kielégítő, ám később rájössz, hogy súlyos hibákkal terhelt. Gyakran találkozhatunk grafikai gikszerekkel, sokszor eltűnésig bele tudunk gyalogolni a falakba és ellenfelekbe.

Nehéz a programról túl sok jót mondani, mert a PS Portable igazából ráerősített az összes olyan előítéletre, mely miatt nem szeretem a sorozatot. Gyakran unalmas volt, átlagos és semmitmondó. Leginkább csak olyan rajongóknak ajánlom, akik nagyon vágynak már egy akció-RPG-re, nem ijednek meg a szürke egyhangúságtól és szerették a korábbi részeket.

(A játékot támogatónktól, a Platinum Shoptól kaptuk tesztelésre. Ha megvásárolnád, keresd üzleteikben.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.09.10. 06:39:26
LV1
Válasz 16. pank2 üzenetére:
köszi. végre valaki!
Jani
16. pank2
2009.09.09. 09:22:26
LV2
Válasz 14. slipknot üzenetére:
Egyetértek veled.
PSN ID: paradilaci
2009.09.07. 21:34:05
LV5
Válasz 9. wasp00 üzenetére:
akkor még nagyon új volt ez az élmény, főleg játékkonzolon. Szeretek ilyen kommentet olvasni! Nekem is vannak olyan emlékeim a Ps1-es időkből, ami már agyonrágott és halál egyszerű, akkor mégis varázslatnak minősült.
Sex - Game - Rock'n'Roll!
2009.09.06. 00:20:20
LV1
Hát? lehetne jobb is.
Jani
13. Neko
2009.09.05. 21:04:12
LV1
Egyet kell hogy értsek az értékeléssel. A végső csatát leszámítva a játék nem nyújtott nagy kihívást (még annyit se mint a rendes PSU), és egy idő után eléggé monotnná vált a játékmenet. Az AI társak meg továbbra is olyan hülyék mint az előző két játékban voltak (sokszor beakadtak, lemaradtak, vagy épp nem akarták megtámadni az ellenfeleket). Az internetes játék hiánya meg eléggé meglepett, hisz a (japánban) közel hasonló időben megjelenő PSzero meg rendelkezett olyasmivel...

Én azért bízok benne hogy a második portable rész már jobb lesz (a netes játékmód már benne lesz, az tuti).
Haste makes waste, so I rarely hurry.
12. CountofHell  PlayStation.Community tag
2009.09.05. 14:09:09
LV15
Köszi a tesztet, remélem, hogy legközelebb a Psp -s Persona -ról olvashatunk majd. :-)
PSN - CountofHell_HUN
11. pank2
2009.09.04. 04:16:13
LV2
ez a game ne nagy szám szerintem
PSN ID: paradilaci
10. tiNk  PlayStation.Community tag
2009.09.04. 02:45:03
LV18
Válasz 8. HUN_hatrix üzenetére:
Dettó.
"We don't have to do this. You know that, right?"
9. wasp00  PlayStation.Community tag
2009.09.03. 14:43:38
LV4
PSO mekkor király volt DC-n. Akkor még csak 56k-s modemek voltak, de haverokkal toltuk ezerrel (már nem tudom, hogy de ment akkoriban egy csomó játék DC-n online, asszem NTSC verziók voltak). Azokat az időket sose feledem.
8. HUN_hatrix  The Saboteur
2009.09.02. 17:43:33
LV29
Én nagyon vártam, de akkora csalódás volt....pfffff.
Nulla az egész.
8-9 órát vertem bele kb. LVL22 voltam, de nem éreztem, hogy valamerre is jutnék a játékba. Unalom.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
2009.09.02. 16:13:53
LV1
Nem tetszik.
6. xetron  PlayStation.Community tag
2009.09.02. 16:04:39
LV20
ennyit érdemel ,sajnos :(
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
5. persuid  PlayStation.Community tag
2009.09.02. 14:50:42
LV3
Ez a sorozat kimaradt az életemből és épp PSP vételén gondolkodom(főleg a régebbi JRPG-k remake-je miatt),de elolvasva a cikket ez nem lesz vétel...
Túl sok hibát ír benne Miki...és hát az ég óvjon az MMORPG-k-től meg az ilyen hatásoktól...:)
Anri,you are the breast...I mean the best
4. KenChi  Alapító tag
2009.09.02. 14:43:34
LV6
Elolvasva. Egyetértek a cikkel, viszont ami miatt érdekel, az a multi. Így még mindig nem tudok dönteni, hogy kell vagy sem, mivel a multi mód az, ami miatt érdekelt eddig a cucc. Ez azonban a cikkből kimaradt, és ami az írásban szerepel, az alapján én sem ruháznék be rá (kivéve, hogy a karakterek annyira tetszenek, hogy mégis :D).

Viszont ha a multi is unalmas (gondolom én), akkor szomorú vagyok.
PSN / WiiU: GGKenChi | http://madafaka.hu
3. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.09.02. 14:43:13
LV5
Hát ezek szerint a játék nem egy nagy szám, viszont Miki még mindig jól ír!
Hömpörö apor ündürüxi!
2. KenChi  Alapító tag
2009.09.02. 14:37:03
LV6
Nem olvastam még, de az 5 pont eléggé meglepett így elsőre!
Pedig a demó tetszett, na mindjárt elolvasom ;)
PSN / WiiU: GGKenChi | http://madafaka.hu
1. Lara  beauty junkie
2009.09.02. 14:32:52
LV26
oh basszus. pedig jó pár szempilla rebegtetős pillantás erejéig gondolkoztam olykor-olykor, hogy ki kéne próbálni.
így sikkantottam egyet, mikor megláttam az 5 pontot. gyorsan el is olvastam a tesztet.
sajna még az FF-et is abba kellett hagynom, hiába próbáltam magamra erőltetni, még mindig csak barátkozok az ilyen game-ekkel.
de lehet ez azért jönne be, mert annyira rossz. :D

mindenesetre még mindig csábít. valami varázsereje lehet. :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PHANTASY STAR PORTABLE
SEGA
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Tartalmas a korábbi részekhez képest
Negatívum
Gyakran válik unalmassá

MARTIN BELESZÓL
Marha érdekes, hogy a game 9-től 3-ig minden pontszámot megkapott a világsajtóban. Na ezt add össze...(?)