PlayStation.Community

2018.08.07. 07:55 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
I'm Luvin' it!

A Vita tradicionálisan erős visual novel kínálatába egy újabb legendás cím érkezett a Muv-Luv képében, mely egy eredetileg erős felnőtt tartalmakkal rendelkező, 2003-as, PC-re megjelent alkotás portja. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a játék tulajdonképpen egy antológia, mely két részből áll Extra, illetve Alternative alcímekkel felruházva. Ezek közül kronológiailag a Muv-Luv Extra a korábbi, sőt a játék addig el sem engedi indítani a folytatást, amíg nem láttad a megnyerését az első résznek, aminek egyébként megvan a jól megindokolható oka... de erről majd később.

Lássuk akkor, van-e valami extra az Extra címmel rendelkező epizódban! Az már az első percekből világossá válik, hogy a sztorin senki nem fog hátast dobni, mivel kábé' az összes hájszkúl klisét sikerül ellőni már az első percekben. Van egyszer Takeru, a szerethető lúzer és gyerekkori lányhaverja Sumika, utóbbi erős érzelmekkel viseltetik a srác irányába, melyről szerencsétlennek persze sejtelme sincs. A páros remekül elvan, mint Marci Hevesen, egymást húzzák állandóan, Takeru pedig néha gigantikus sallereket oszt le a csajnak, amit a forgatókönyv általában még kis is emel, hogy mindenkinek teljesen tiszta legyen: igen, ebben a játékban a nők lepofozása egy mindennapos, vidám, és minden elemében atomkúl dolog.

Az idilli helyzetet egy álmos hétköznap az zavarja meg, hogy Takeru ágyában egy vadidegen, ám roppant vonzó lány ébred fel, akiről hamarosan kiderül, hogy az iskola új, masszívan kőgazdag cserediákja, akit érthetetlen módon alig lehet levakarni szerencsétlen Takeruról. Ez persze humoros szituációk miriádjának ad táptalajt, melyeket a játék annak rendje és módja szerint szépen ki is használ. A minőségi randiszimulátoroktól elvárható módon a meghódítható lányok háttérsztorija elég részletesen meg van alkotva, így bizonyos szituációkban kifejezetten nehéz dió eldönteni, melyik csaj felé húz az adott szituációban a... szíved.
A Muv-Luv Extra a maga nemében kifejezetten kellemesnek mondható, bár kissé átlagos és semmilyen szempontból nem kiemelkedő alkotás, melynek jól megírt karakterei és okosan összerakott története elviszi a hátán az egész koncepciót.
Mitől lett akkor ez a sorozat ennyire népszerű, ha a cuccban nincs meg a monyó? Erre a kérdésre ad választ a Muv-Luv Unlimited, mely az előzmény ártatlan románcainak helyére izgalmas eksön-jeleneteket pakol (persze a tipik' visual novel játékmenet itt sem változik)! Anélkül, hogy belegabalyodnék mindenféle spoilerekbe szigorúan címszavakban vázolnám, hogy az Unlimited cselekménye egy alternatív univerzumban játszódik, ami merőben más jellegű döntéseket kínál, mint amit az Extrában megszokhattunk.

Ez az éles váltás a meglehetősen felszínes szituációkat sokkal komolyabbra és komorabbra cseréli, melyben olykor előfordul, hogy komoly filozófiai kérdésekben kell állást foglalnod, ami teljesen új fénybe helyezi az egész sorozatot. Mivel a cucc 15 évvel ezelőtt jelent meg eredetileg, így a látványvilág tekintetében érdemes az elvárásokat lejjebb vinni, ez a game ugyanis a grafikát tekintve érthető módon nem tudja tartani a lépést a zsáner olyan csúcsragadozóival, mint a Hakuoki, a Steins;Gate, vagy a Root Letter. Ezt leszámítva teljesen korrekt az összkép, hiszen az igényesen megrajzolt képeket a vicces effektek és az animék világát idéző bevágások élettel telivé és mozgalmassá varázsolják. Az egyetlen, amibe bele lehet kötni, hogy a képek megrajzolása és stílusa érthető módon régies, ami főleg a fiatalabb gamereknek okozhat szemöldökrángatós pillanatokat.

A voice over a grafikához hasonlóan szintén kiválóan sikerült, az összes színész teljes beleéléssel adja vissza a karakterét, a beszélgetésekhez pedig kiváló aláfestőzene is társul. Amint látjátok, a két rész közti elég markáns stílus és minőségbeli különbségek ellenére a zsáner rajongóinak egyenesen kötelező vétel a Muv-Luv, emellett a kuriózumok kedvelői is tehetnek egy próbát ezzel az igazán kiváló ár / érték aránnyal rendelkező, legalább 35 órányi játékélményt magában foglaló kombó-csomaggal.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha érdekel, lecsaphatsz rá a PS Store-ban 12990 Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.08.19. 08:41:22
LV1
Egyrészt jó dolog a visual novel hordozható gépen, de:

"egy eredetileg erős felnőtt tartalmakkal rendelkező, 2003-as, PC-re megjelent alkotás portja"

Így nem olyan jó, pcn a hasonló steames játékoknál gyakran a steam változat "all ages" néven szerepel, ez egy tipp, hogy "keress a neten uncensor patcher" ami konzolon nincs.
asia.playstation.com www.play-asia.com
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
MUV-LUV
PQube Ltd.
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Két klasszikus visual novel egy csomagban
Negatívum
Régimódi látványvilág; jelenős minőségbeli eltérések a két epizód között