PlayStation.Community

2018.07.26. 10:11 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
A (sütő)tököm ki van már veled!

A playsationös gokart játékok aranykora a '90-es évek végén tetőzött. A Speed Freaks és a Crash Team Racing felejthetetlen órákat szerzett a baráti köröm és jómagam számára is. A pimasz stílusú, merész Mario Kart koppintások óta ugyanakkor egyetlen címet tudok felhozni, ami tartalmas szórakozást nyújtott volna.
A Sony 2. konzolján csupán erőtlen próbálkozások rémlenek fel emlékezetemben, a PS3 éra pedig a Sonic Racingeken kívül a posvány melegágyaként fémjelezhető. Nincs elég negatív jelző, ami lefedné a meseköntösbe csomagolt alkotásokat.
A jelen generáción az indie fejlesztések képviselik ezt a könnyed műfajt. A filléres, mobiltelefonos játékra hajazó szoftverektől kezdve egészen a 12 ezres címkéig felelhetőek a kartos, vagy arra emlékeztető próbálkozások. A tesztelésre kapott játék pont az utóbbi árkategóriába esik.

Számomra egy jó gokartos stuff három dolognak kell, hogy megfeleljen. Az első a jó kezelhetőség, a használható driftelés. A második a körítés, amin értem a pályákat és a versenyzőket (főként legyen stílusos, könnyen azonosítható és szerethető). Az utolsó tétel pedig a harcrendszer, hisz nagyon sok minden múlik ezen, hogy legyen ötletes és igazságos is egyben.
Az All-Star Fruit Racing jelesre vizsgázik az első pontban, amit a mindenre kiterjedő gyakorlómódban szemrevételezhetünk. Úgy siklanak a járművek, mint kés a vajon, bár mindennemű valós fizikát nélkülöznek, szóval minden kanyart be lehet venni egy tetszőleges íven. Remekül használható a drift (egy külön mérce több fokozatban segíti a farolás közben létrejövő állapotot), aminek jutalma egy kisebb-nagyobb sebességlöket. Kocsink seggét csúszás közben áthelyezhetjük az ellentétes oldalra is, így a drift egy hosszú és látványos folyamatként megy végbe, akár több kanyaron keresztül (vagy mielőtt felrobban a motor a túlhevüléstől).

Mivel a game nem rendelkezik sztorival, így a szereplőgárdáról nem tudunk meg semmit. Kik ezek a tini-lányok, mi a motivációjuk, miért vezetnek csupa gyümölcsfestésű vasat? A karriermód kifullad egy nagyjából 2-3 órás versenysorozatban (egy tucat kupafutam), ami után a feloldható karakterek és kart-kosztümizációs javak nagy része. Ezek után marad a Time Trial és a tetszés szerinti száguldások.
A csajszik nem csupán hajszínben térnek el egymástól, hanem egyedi szupertámadással is rendelkeznek. Annyira jellegtelenek szegények, hogy bárki több My Little Pony szereplőt tudna megjegyezni egy epizód megtekintése után, mintha a programmal eltöltött több órás viaskodás által próbálná memorizálni őket.
A harcrendszer, bár innovatív és érdekes, a valóságban nem annyira használható, a power upok is többnyire súlytalanok. Az egész program a gyümölcsös témára van felfűzve, így az említett szuperek is ezáltal lettek vegyítve. Ananász rakéta, cápa dinnye, kivi akna és még egy tucat képesség hívható le a futam közben, ha teletöltjük a gyümis tartályokat. Négy különböző buborék szedhető fel, amik tömött sorokban rontják az amúgy kellemes látképet. Az ötödik egyszerre tölti az összest, így a dolog pikantériája a tartályok le- és összekapcsolgatásában rejlik. Használhatunk egyszerre egy, kettő, vagy hármat ezekből, így kapva más-más lőszert vagy löketet. Az egyik hátulra támad, a másik előre, a harmadik védelmet nyújt, míg az utolsó egy turbóval segít. Tehát a két utolsót kombinálva egy rövid ideig védve lennénk, de közben fel is gyorsulunk.
Ez papíron marha jól hangzik, de fogalmam sincs, mennyi idő kellene a memorizáláshoz. Erre a fejlesztők is gondolhattak, mert minden második menet fix buborékokkal operál, tehát a gép sorsol helyettünk. Sajnos nem elég effektívek a fegyverek, nem lehet velük célozni sem (a tornádó is elficánkol, követő rakétáról még véletlenül sem hallunk). Olyan, mintha konfettivel pukiznék egy bulin, még a legdurvább szuper is csak egy embert sebez (ha eltalálja a nyomorék támadás). Ez a része nálam elvágta a komolyabb online vagy buliszintű, osztott képernyős mókákat (mert ezekre is van lehetőség, bár a cikk írásának időpontjában még nem jelent meg a szoftver, így csak az utóbbival riogattam a családot).

Az egész cuccból sugárzik a könnyedség, a bulikázás, de csak általános iskolás fokon. A képi világ rendben van, a pályák felépítése is frankó. Az fps nincs lezárva, így a menüben stabil 60, de vezetés közben össze-vissza csapong 30-tól felfelé. Engem ez momentán nem zavar annyira, de sokan sírnak miatta általában. Mondanám, hogy a zenék kitöltik a funkciójukat, de nem egyszer fedeztem fel kevesebb, mint fél perces „dalokat” saját magukat loopolva (nem ritka az 5 körös pálya, ami jó 4 perces, lehet számolgatni…) Nagy megdöbbenésemre 2 titkos karakter fiú volt, mondjuk a sziluettek ettől még hosszú hajú lányokat sejtetnek. Akad még hímnemű egyed a rosterben, de a versenybe hívásuk izzasztó feladat. Az idő ellen kellene arany medálokat bezsebelni, de már a könnyű idők is fejfájást okozhatnak a gyakorlottabb játékosoknak is (profin driftelve se jöttünk rá, hol maradnak azok a 2 másodpercek, így néhány óra után el is engedtük a témát).

Nem azt mondom, hogyha ezt a játékot leejteném egy rakás kisebb gyereknek (főleg lányoknak), nem lennének el vele ideig-óráig. Az árérték arány tekintetében viszont biztosan nem tudom vásárlásra csábítani az érdeklődő közönséget. A legnagyobb pozitívum, amit el tudnék mondani a játékról (a marha jó kezelhetősége mellett), hogy a töltőképernyők közben érdekes tényeket olvashatunk a vitaminban gazdag élelmekről. Tudtátok például, hogy több mint 7000 alma létezik, és a legnagyobb 1,8kg-t nyom? (Sheldon Cooper hangon szólnak a fejemben ezek a mondatok.) Valóban jópofa dolgok és szerintem ennyi maradt meg számomra az egészből.
Nagyon mellényúltam, mert személyesen kértem ezt a tesztet, de a végeredmény nem érte el az átlagos, közepes szintet (ami drága barátom szerint már fun kategória, de ahhoz meg nem elég rossz, hogy jó legyen). Letölthető tartalmak biztosan lesznek az All-Star Fruit Racinghez, de nem hiszem, hogy egy 23. gyümölcs bármin változtatna.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube Ltd
Fejlesztő: 3DClouds.it
Megjelenés: 2018.07.13.
Ár: 11990 Ft
Játékosok száma: 1-4, online 2-8
Kép: 720p,1080i,1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.73GB
Web: https://www.allstarfruitracing.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. jime  non-alcoholic
2018.07.31. 21:32:29
LV29
kemény, 12ezért :D
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
All-Star Fruit Racing
PQube Limited
CSAK ÓVATOSAN