.
 

PlayStation.Community

2018.07.02. 11:24 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: angyalkus
Értékeld a cikket!
A Hihetetlen kockacsalád.

Az elmúlt években a Disney játékok száma konzolokon jelentősen csökkent, a Disney Infinity bukása, illetve a Disney Interactive Studio bezárása miatt. Szerencsére azonban nem kell elcsüggedni, itt az új remény! Az Incredibles, avagy Hihetetlen család Lego formájában tér vissza konzoljainkra, amíg a második rész a mozikban támad fel.
Az egeres cég által birtokolt Pixar-stúdió eleinte az animáció nagy úttörőjeként volt ismert, szinte nem tudtak hibázni, majd a 2010-es évek elejére elérte őket is a folytatásos-hullám. Az immáron 14 éves film is végre megkapta a maga folytatását. A szereplők először a Lego limitált minifiguráiként tűntek fel a boltok polcain, majd a Disney látá', hogy ez jó, és zöld utat adá' a videojáték feldolgozásnak is.

A történet ott kezdődik, ahol az első film abbamaradt: az Aknakukac és csatlósai a várost fenyegetik, így nekünk kell megállítani őket. Itt a játék szépen bevezet minket az irányítás rejtelmeibe, avagy, hogyan harcoljunk az ellenségeinkkel. Itt visszaköszön a korábbi Lego játékok mechanikája: használhatunk különböző látványos képességeket (amiket eleinte ránk kényszerít a program, hogy bizonyítsa, rendelkezik valamilyen újdonsággal), vagy amit mindenki szokott, ugyanazt a gombot püföljük, amíg ellenfél nem marad.
A pályák eleinte lineárisak, viszont gyakran fogjuk fejünket vakarni, vagy a fiatalabb játékosok segítségkérésére odarohanni, mivel a hősök a tennivalókat egymás között beszélik meg, és ha nem figyelünk, a játék csak ritkán, 1-2 perc múlva szán meg minket, és mutatja meg, melyik hős milyen képességére lenne szükség. Ez csak első pár órában lesz így, utána, miután betanultuk a képességeket, nem nagyon okoz gondot a navigálás.

A főküldetések teljesítésével megnyithatjuk a várost, ami egyfajta sandbox bázisként szolgál nekünk a sztori részei között.
Ez a Freeplay mód, és a legtartalmasabb is egyben. Egy kerületekre osztott várost járhatunk be, ahol elég sok tennivalónk akad. Először is mindig van egy elszabadult gonosztevő, aki megszállja az egyik kerületet. Ilyenkor választhatjuk, hogy odamegyünk, és megmentjük a lakókat a veszélyes fagyi rablóktól, a pantomimesektől, vagy más gonosztevőktől, vagy rohangálhatunk és felfedezhetünk mindent szabadon.
Szerte-szét szórva találhatunk tervdarabokat, érméket, vagy a legendás visszatérő aranykockát, és mindenhol akad valami tennivaló. Tüzet látsz? Válaszd Frozone-t (Fridzsiman) és használd jeges képességed az eloltásához. Látod, ahogy egy rabló szalad egy járókelő pénzével? Válts Dash-re (Will), hogy utolérd azonnal. A jutalmad aranykockák és feloldott karakterek lesznek, akikből egyébként több mint 100-at is összegyűjthetsz. Más korábbi Lego játékokkal ellentétben itt nem megvenni fogod őket, ahogy akarod, hanem a valóságban is kapható, Minifigures tasakkal érkeznek, amiket lootboxokhoz hasonlóan kell kinyitnod (szerencsére valódi lootboxok nem kaptak helyet). Lesz sok meglepetés is, mivel a figurák nem csak a filmből, hanem a Pixar más alkotásaiból is ellátogattak ide, így még élvezetesebb lesz a város felderítése. Vannak versenyek is szétszórva, ér tömérdek teljesítendő miniküldetés.
Ha a Freeplayt megunod, visszatérhetsz a fő sztorihoz, ami szintén hordoz újdonságokat. A pályákon vannak a régi PlayStation játékra, a Lego Racers-re emlékeztető részek: van, mikor motorral kell keresztülszáguldanod a pályán, van mikor a család legifjabb tagjával kell brutálisan kínoznod egy mosómedvét családbarát móka, miközben verekedős játékokra jellemző kameramozgás követ. De az alapok maradtak, így ha játszottál bármelyik Lego játékkal, ami valamilyen filmet dolgoz fel, akkor túl sok meglepetés nem fog érni. A hangulat ennek megfelelően jó, ha van családtagod, vagy barátod, aki a közelben van és becsatlakozik, jól fogjátok érezni magatokat.
A sztori folyamán viszont bele lehet futni kedvrontó bugokba, ilyenkor vagy próbáljátok újra a küldetést, vagy menjetek szórakozni a városos módba.

Grafikailag semmit nem változott a játék a többi kockafeldolgozáshoz képest, ami kissé negatívan hathat, ha előtte mondjuk a Lego Worlds-ben töltöttél sok-sok órát. A háttér és a talaj gyakran kidolgozatlan, de az effektek (tűz, jég, képességek) sokat dobnak az összképen.
Zeneileg is teljesen átlagos a game, ami szomorú, hiszen az első film rendkívül emlékezetes volt ezen a téren, de néha még felcsendül az eredeti téma, gyakran egészen humoros módon- Összeraksz valamit az utcán, amiből egy hatalmas aranyhal lesz, ami elkezdi szaxofonozni a film főcímét. Semmi értelme? Egyáltalán semmi. Humoros? Pontosan, követi a Lego humort. Mert továbbra is ezekért vesszük az évről évre megjelenő legósított játékokat. Majdnem minden marad a régiben, csak a téma változik, de a jellegzetes humorra mindig figyelnek.

A második film ismeretének hiányában nem tudom megmondani, mennyit használ fel a LEGO The Incredibles a nagyképernyős verzióból. Olyan játékosnak, vagy kisgyerekes családnak ajánlom, akik látták már legalább az első Hihetetlen családot, mert anélkül kissé összezavaró lesz a sztori. Akik szeretik a kockásított kalandokat, bátran próbálkozzanak vele, nem okoz csalódást!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva könnyedén meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2018.07.03. 11:23:11
LV2
+1
Válasz 1. B_Renato97 üzenetére:
Szerencsére az megmaradt, ez a legjobb húzóereje még mindig :D
Prinny DooD!
1. B_Renato97  Szerkesztő
2018.07.02. 18:45:29
LV4
Az idétlen Lego humort, még a mai napig nem tudom megunni, úgyhogy ezzel is ellenék jó pár órát. :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LEGO THE INCREDIBLES
Warner Bros. Interactive Entertainment
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
A szokásos LEGO móka; rengeteg tennivaló; Pixar
Negatívum
Szinte semmi változtatás a recepten évek óta