PlayStation.Community

2018.06.24. 12:50 PlayStation.Community
44 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
És akkor a meztelen Hitler kitépte a maci lábát...

A tartalomcenzúrázás, mint olyan, jó ideig gyakorlatilag egyáltalán nem volt jelen a videojátékokban. De, tegyük szívünkre a kezünket: hát most komolyan, mit lehetett volna cenzúrázni mondjuk egy olyan játékban, mint a hírhedt horrorfilm, a Péntek 13 alapján készült Commodore 64-es game, melyben már a kezdőképernyő "rettenetes" vérfoltját is alig lehet felismerni az öklömnyi pixelektől?
Sőt, tovább megyek: az első tetten érhető cenzúrázások a videojátékokban még meglehetősen ártatlanok voltak, mint például az 1985-ös Bionic Commando esetében, melyet eredetileg Japánban Top Secret: The Resurrection of Hitler-ként álmodtak meg, de aztán a régión túl ezzel a felháborító néven már nem jelenhetett meg - hisz nyilván a történelem szomorú tényei teljesen más színezetet kapnak azzal, hogy inkább nem mondjuk ki többet Adolf Hitler nevét...

Az elő igazán nagy visszhangot kapó videojáték cenzúra-sztorit hazánkba a legendás, PS1-es Thrill Kill hozta el, amiben talán az 576 Konzolnak is volt egy hangyányi szerepe. Nem tagadom, bejelentése után erősen ráizgultam a cuccra, mert tetszett, hogy egy 4-playeres kompetitív multiplayer szisztémában végre nem a szokványos utcai harcosok ütik egymást, hanem elképesztően egyedi BDSM (bondage - discipline - domination - submission - sadism - masochism) karakterek, azonban ez a szoftver végül túl sok volt az amerikai cenzoroknak, így elkaszálták. Emlékszem, a magazinban lelkendezve adtam hírt a game készültéről, majd később szomorúan arról, hogy lelőtték a projektet, végül kissé dacosan arról, hogy ha játszani akarod, szerezd meg a "kiszivárgott" verziók egyikét.
A mai napig nevetnem kell, ha eszembe jut, hogy akkoriban például az egyik domina-figura "nyögdécselése" volt az, ami leginkább kiverte a cenzoroknál a biztosítékot.

Innentől aztán, ha nem is menetrendszerűen, de számos alkalommal jöttek hírek olyan cenzortevékenységekről a videojátékok világában, melyeket legtöbbször nehéz volt magyarázni. Miért lehetett a Mortal Kombat MegaDrive változatában piros a vér, és miért lett zöld a SNES verzióban? Miért kellett a Final Fantasy egyik korai epizódjában "felöltöztetni" bizonyos hölgyellenfeleket, mert túl sok látszódott a testükből? Miért kevésbé veszélyes egy bajusz nélküli Hitler-figura, mint a bajuszos?
És egyáltalán: miért nem a dobozra nyomtatott korhatár-megjelölés feltüntetésével védték a cenzorok az ártatlan ifjúságot? Ha a könyveknél és a filmeknél a korhatáros tartalom megjelenítése a szerzői szabadság része lehet, a videojátékoknál miért nem?

Napjainkra aztán, úgy tűnik legalábbis, kialakult egy egységes séma a videojátékok cenzúrázásánál. Persze, még mindig vannak olyan régiók, mint Németország vagy Ausztrália, ahol gyakran hoznak értelmetlen döntéseket, de a világ többi részén nagyjából ráálltak a cenzorok a "szex - horogkereszt" csapásirányra, hisz nyilvánvalóan a fiatal generációban egy női test vagy a szvasztika látványa egy életre szóló törést okozhat...
...de akkor miért képeznek kivételt ez alól például a Witcher 3 baszójelenetei, vagy a Sniper Elite "Öld meg Hitlert" küldetése?

Van akit ez az egész videojátékos cenzúra témakör felháborít és akad, akit nem is érdekel különösebben, de valószínűleg mindenkinek van valami elképzelése róla.
Neked mi a véleményed a cenzúrázott játékokról? Zavar téged, ha a cenzorok belenyúlnak egy játékba és megvágnak-megváltoztatnak ezt-azt? Számít, hogy egy alkotás eredeti formájában kerül-e eléd, vagy cenzúrázva? Volt olyan game pályafutásod során, aminél zavart, hogy cenzúrázták?
Vajon miért lehet mindent megmutatni egy filmben, és miért nem egy videojátékban? Mitől lesz a gyilkolás és az erőszak kevésbé korhatáros téma, mint az emberi test ábrázolása, vagy szexé? Mitől lesz ijesztőbb Hitler fizimiskája, mint egy pszichopata gyilkosé, akit Jóskapistának neveznek el a játékban? Mitől frankó német katonákat irtani egy FPS-ben, és miért nem okés az amerikaiakat?
Szerinted szükséges egyáltalán BÁRMIFÉLE a cenzúra a játékokban, ráadásul egy olyan korban, amikor az interneten pár kattintás után BÁRMILYEN korhatáros tartalom BÁRKI számára elérhető?

Meséljetek!

(Ezt a témát Persuid fórumtársunk dobta fel.)

Mitől lesz igazán jó egy E3?
Mi a véleményed a magyar videojátékokról?
Miért szeretjük rajongásig a Soulsborne játékokat?
A Top 5 legemlékezetesebb pillanat/jelenet számodra...
Milyen nagy bejelentéseket vársz az E3 2018-tól?
Mi a véleményed az Xbox-ról...
Elmélkedő - Mi a véleményed a Nintendo-ról...
Van kapcsolat politika és videojátékok között?
Mit szólnál egy olyanhoz, hogy Magyar Videojátékos Párt?
Hogy viszonyul környezeted ahhoz, hogy videojátékos vagy?
Mi a véleményed a magyar és külföldi játékosokról?
Megérte / megéri szerinted PS4 Pro-ra váltani?
Mennyire fontos neked videojátékban a magyar nyelv?
Melyik szerinted a legjobb Metal Gear játék?
Exkluzív PlayStation szériák epizódértékelője - #2 rész
Exkluzív PlayStation szériák epizódértékelője - #1 rész
Melyik játékból szeretnél PS4-es újrafeldolgozást?
Szerinted melyik gyártó nyeri végül a konzolháborút?
Melyik szerinted az eddigi legjobb PS4 játék?
Változtatott az életeden a videojátékozás?
Milyen hosszú számodra az ideális videojáték?
Mennyire fontosak neked a PlayStation trófeák?
Buli, buli, buli Szilveszter este?
Mit jelent neked a Karácsony?
Hol-merre élsz jelenleg?
Miért az lett a PSC-s nickneved, ami?
Mi a véleményed a PlayStation Plus szolgáltatásról?
Milyen platform(ok)on játszol még PlayStation mellett?
Te hogyan képzeled el a videojátékozás jövőjét?
Számít-e az neked valamit, ki/mi egy játék főhőse?
Hogy fér össze család / kapcsolat / gyerek / munka és videojáték?
Milyen szintű játékosnak tartod magad?
Mit gondolsz a videojátékos bloggerekről és YouTube-erekről?
Te milyen videojátékot készítenél?
Szerinted luxushobbi a videojátékozás?
Hogyan és mikor lettél videojátékos?
Milyen érzés számodra videojátékban gyilkolni?
Az eddigi legjobb / legrosszabb Online játékélményed
Könnyeztél már meg videojátékot?
Életed legnagyobb videojátékos csalódása
Életed legmeghatározóbb játéktesztje
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
44. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.29. 16:16:19
LV1
Válasz 41. CortezCorleone üzenetére:
Ennek az mmonak a fejlesztője "China mainland"

https://youtu.be/U8qAXX3g_F8
asia.playstation.com www.play-asia.com
43. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.28. 19:30:13
LV1
(Egy a lényeg, legalább a bullet girl phantasia angol megjelenését nem tudja megakadályozni a nyugati Sony: https://youtu.be/UAEh7SBl5ic )
asia.playstation.com www.play-asia.com
42. TCr64EU  Choose life
2018.06.28. 16:53:16
LV22
Válasz 41. CortezCorleone üzenetére:
Nincs semmiféle fals infó, a nevető smiley-t nem azért tettem mögé, mert viccesnek tartom, hanem azért, mert viccből írtam.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
41. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.06.28. 16:31:09
LV6
Válasz 30. TCr64EU üzenetére:
Fals az infó, Kínában rohadtul nem elfogadott a dolog. A linkelt tartalom egyébként a hong kongi store-ról van, ami nem Kína ("egy ország, két rendszer"). Amióta Xi Jinping van hatalmon a Kínai Népköztársaságban, azóta nagyon felerősödött mindenféle médiatartalom cenzúrája, ez a videojátékipart is érintette. A Final Fantasy XV kínai verziójában pl. nem fért bele az egyik summon nagyrészt fedetlen teste, adták rá plusz réteget:
https://twitter.com/RedMakuzawa/status/776337[...]
物の哀れ
40. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.28. 09:24:39
LV3
Emlékszem Wii-n a Manhunt 2 olyan szinten szénné volt szűrőzve, hogy szinte nem is lehetett látni, hogy mi történik néha... :D
Amúgy, ja, a Thrill Kill igazi csemege volt...
39. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.28. 08:59:02
LV1
+1
Ma cenzúra, holnap régiózár az internetre (csak akkor nevezzük intranetnek) holnapután Orwell 1984.

Még jó hogy a Valve másképp gondolkodik:
http://m.origo.hu/techbazis/20180607-valve-st[...]

De csak azért is leírom cenzurázatlan ázsiai oldalak: dlsite.com/ecchi-eng pixiv.net nicovideo.jp playasia.com (metoo idején valahogy nem csodálkozom hogy igény lett nyugaton az ilyen játékokra nyugaton)
asia.playstation.com www.play-asia.com
38. aphex88  PlayStation.Community tag
2018.06.28. 07:28:45
LV2
+1
Szerintem kell a cenzúra - bár a szabad világban nem szeretjük ez a szót használni, pedig önmagában a cenzúra csak egy eszköz. A probléma az, miért kell eljutni oda hogy használni kell? Ha tényleg olyan beteg és elfajzott világban élünk ahogy az gondolják/gondoljuk sokan, akkor miért kell egy akár már a gyerekek által is hozzáférhető produktumnak átlépni a határokat. Ha ténlyeg az a bajunk hogy a világ már elve egy erkölcsi fertő - akkor miért kell ebbe az irányba elindulni? Mégis hogy a jó francba jutunk el egyáltalán oda, hogy azt boncolgatjuk egy videojátékos fórumon, hogy a pedofiliának van-e helye egy videojátékban vagy nincs? Komolyan most kicsit kirázott a hideg. És pont ez az ami miatt kell a cenzúra. Mert sajnos mint a mellékelt ábra mutatja sokszor sem a kreatív fejlesztőknél, sem a játékosoknál sincs feltétlenül helyén sem az erkölcs sem a józan ész.
37. Tevez11  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 21:12:12
LV23
-Igenis lehessen német, japán, vietnámi katonával is lenni!
-A kivégzéseket ( játék típustól, témától függetlenül )teljes egészében mutassa a játék!
-A sex is maradjon, de a felnőtt “erotikus” tartalom, a normális kereteken belül...
-Kötelező magyar nyelvet ( feliratot ) minden megjelenő játékra!
:)
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
36. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 19:53:45
LV22
Válasz 34. persuid üzenetére:
A lentebb említett játékban pont nem nagymellű, de annál inkább 10 évesnek tűnő kislány fedetlen cicijét kell masszírozgatni. Kíváncsiságból néztem egy gameplayt, hogy miért bánkódtok érte annyira, pont elcsíptem ezt a jelenetet.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
35. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 18:46:56
LV1
Nekem ez kislánynak tűnik:
https://goo.gl/images/ktikNX
A többi lány nekem sem tűnik annak.

Csak arra gondoltam hogyha ez olajat a tűzre, akkor nem lehetne szingapúr az első japán a harmadik a "lowest crime rate" világranglistán

https://www.toptenz.net/10-countries-lowest-c[...]

Ázsia szerint "ha félsz az árvíztől ne a levezető csatornát akard eltűntetni"
asia.playstation.com www.play-asia.com
34. persuid  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 18:08:29
LV3
Nem tudom,ha én meglátok egy ilyen japán mangalány karaktert,nekem egyáltalán nem tűnnek kislánynak...általában akkora mellük van mint egy görögdinnye.
Én ezt a fajta karakterábrázolást nem tartom pedofílikusnak.(ha van ilyen szó).
Ez egy ilyen stílus,kész.Nem kéne tiltani szerintem az ilyen stílusú játékokat.
Anri,you are the breast...I mean the best
33. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 17:42:06
LV22
Válasz 32. mitsuhiko üzenetére:
Vagy hogy aki alapvetően nem pedó, nehogy felébressze benne a hajlamot, esetleges sóvárgást.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
32. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 17:08:07
LV1
Válasz 30. TCr64EU üzenetére:
vagy inkább nem akarják hogy a pedók kiéhezettek legyenek (mielőtt kérded nem vagyok az, csak értem a gondolkodásmódot a dolog mögött)

De most nem erről van szó, hanem arról hogy több olyan játék, ami Playstationön csak Ázsiában jöhetett ki angolul, a steamen világszerte elérhető (kivéve ahol bannolták őket de elég könnyű átverni a steamet vpnel, Magyarországon szerencsére nem kell itt is elmegy jog szerint XD ) pl moero chronicles ami még ennél is durvább aztán:
https://store.steampowered.com/app/638160/Moe[...]

Nem hittem volna hogy 2018ra a japán Sony lesz a cenzor, az amerikai steam és a "gyerekes"nek mondott Nintendo a jófej, múltkor is mit látok amcsi eshop accountomon: cosplay fetish modell appot:

https://nintendoeverything.com/switch-title-w[...]
asia.playstation.com www.play-asia.com
31. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 16:10:32
LV22
Válasz 30. TCr64EU üzenetére:
*Japánban
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
30. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 16:07:37
LV22
Válasz 29. mitsuhiko üzenetére:
Mert Kínában ugyanúgy elfogadott dolog a pedofília, mint japánban. :D

Gyerekek, valahol tényleg meg kell húzni a határt.
A pedofília nem fér bele.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
29. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 15:53:09
LV1
Válasz 17. persuid üzenetére:
Apropó, régen Kínát hívták a cenzúra földjének, aztán 2018ban nyugaton 5 ország és a Sony lecsapott a játékra, eközben Kínában:

https://store.playstation.com/en-hk/product/H[...]
asia.playstation.com www.play-asia.com
28. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 14:44:26
LV22
+1
Válasz 27. TCr64EU üzenetére:
*a "magából teljesen kifordult, álszent" kimaradt a "kurva elbaszott" elől.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
27. TCr64EU  Choose life
2018.06.27. 14:43:07
LV22
+1
"Mitől lesz a gyilkolás és az erőszak kevésbé korhatáros téma, mint az emberi test ábrázolása, vagy szexé?"

Mert egy kurva elbaszott világban élünk, azért.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
26. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2018.06.27. 02:25:51
LV7
+1
Válasz 24. Attis37 üzenetére:
A játékok akkori szintjén szerintem inkább vicces volt, az pláne, hogy a cenzorok abba a pixelkupacba mit láttak bele. Rossz az aki roszra gondol! :)

Másrészt én az új Last of Us-ra teljesen ki vagyok akadva. Ezmiez? Annál érzem, hogy na ez nekem már sok, az erőszak is, meg a perverz szekszualitás, izé genderség is, asszem így hívják mostanában. Mintha direkt csinálnák. Értem én, hogy menjünk el a végsőkig, mert megtehetjük, ma már úgy tűnik, de nem megy ez az egész mű rovására?

Szóval igen, a játékok szintje elért oda, hogy valós képet látunk, ez már nem automatikusan viszi egy elvont szimbólikus szintre a tartalmat, ez már nem a 8 bites korszak, hanem amikor azt mutatják, hogy a nácik indítják a vonatokat a haláltáborba, akkor indítják a vonatokat a haláltáborba, amikor két leszbi csókolózik, azok már nem nagyszemű mangalányok. És szerintem ez egyfajta határ.

Másrészt, aki a tartalommal nem ért egyet az ne vegye meg, dedós dolog a júzer kezét vezetni. Úgyanis nem attól lesz Pistike sem idegbeteg, hogy GTA-zik, meg maxigáz erőszakos játékokkal játszik, hanem hogy olyan családban nő fel, ahol ezt kontroll, szülői irányítás nélkül megteheti.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
25. Attis37  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 18:10:23
LV5
Egyébként a cenzúrázással nem értek egyet. Jó,jó,ne legyen grafikailag részletezve egy torok elvágás pl. egy lopakodós játékban,hogy fröcsögjön a vér. De a filmeket nézve még részletesebben mutatják be a dolgot.Nem tudom,mire jó ez az álszent viselkedés.
Az életben legfontosabb a Család.
24. Attis37  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 17:07:11
LV5
+1
Istenem,a Thrill Kill...A Konzolban írott cikked után addig rágtam Újpalota egyik "gáma-dealerének a fülét",míg beszerezte a játékot. Beteg volt,véres volt,mocskos volt,de egyedi is volt,épp ezen dolgok miatt. Wu-Tang Clan-klón,csak beteges feelinggel ;)
Az életben legfontosabb a Család.
23. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 17:04:27
LV1
Válasz 20. persuid üzenetére:
A Sony most ebbe az irányba indult el, de pl a Nintendo switchen már nem cenzúráz annyira, meg a steam is abbahagyja a cenzúrát:

http://m.origo.hu/techbazis/20180607-valve-st[...]

(erre kíváncsi leszek, nem hiszem hogy átmennek full dlsite-ba )

Ezzel is a Sony sokakat fordít maga ellen

ha arra gondolok hogy a fortnite accountokat is bezárta, a crossplatform multit ellehetetlenítve mert "piacvezető megteheti" olyan érzésem van, mintha maga alatt vágná a fát mint pl az ms az xbox1 indulásakor nagyon hasonló hibákat követett el.
asia.playstation.com www.play-asia.com
22. Tuco  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 12:17:45
LV1
Engem nagyon zavar! A legutóbb a cod WWII-ben szembesültem ezzel amikor figyelmetlenségből német verzíót vettem és a horogkeresztek helyett első világháborús vaskeresztek voltak benne. Nem vagyok náci és tudom,hogy ez apróság de a számomra rombolta a játékélményt mert nem hiteles és ez egy 2.világháborús játéknál fontos sztem. El is adtam emiatt.
21. Onimushaman  Szerkesztő
2018.06.26. 10:09:11
LV24
+2
South Parkban engem zavart. Elítélem teljes mértékben a cenzúrát.
señor
20. persuid  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 07:34:11
LV3
Válasz 19. mitsuhiko üzenetére:
Igen,valószínűleg ez fog történni.
Mindenesetre az ottani kommenteket nézve (pár óra alatt 600+) eléggé kicsapta a biztosítékot még azoknál is,akiket amúgy nem érdekelt a játék.
Ha ez tényleg a Sony döntése volt,akkor a dolgok nagyon rossz irányba fognak elindulni szerintem.
Anri,you are the breast...I mean the best
19. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.26. 05:50:10
LV1
Válasz 17. persuid üzenetére:
Az lesz mint pl a moe chroniclesnél és sok hasonlónál: a Chinese/Korean ázsiai verzióhoz hozzácsapják az angol feliratot (ott nem gáz) , és felteszik steamre vagy dlsitera.
asia.playstation.com www.play-asia.com
18. Janinja82  Mérges Sárkány
2018.06.25. 17:09:05
LV3
Nem cenzúrázni kellene hanem mint a gép bekapcsolásánál az epilepszia veszély kiírást úgy a játékok tokján feltüntetni azokat akiket esetleg zavarna a tartalom. Ha megveszi figyelmeztetve volt a suttyója :)
17. persuid  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 17:07:31
LV3
Válasz 1. mitsuhiko üzenetére:
Egy friss hír,egyszerűen nem találom a szavakat:

https://gematsu.com/2018/06/omega-labyrinth-z[...]
Anri,you are the breast...I mean the best
16. Dark-Fu  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 15:52:51
LV4
Engem is zavar, ha cenzúráznak valamit, el is kerülöm azokat a filmeket/videojátékokat.

A legnagyobb facepalm, amivel találkoztam, anno az Injustice Ultimate Edition volt. Nem forgalmazhatták hazánkban, mert a hátsó borítón az egyik karakter usánkáján látható volt egy piros csillag, kb fél milliméteres méterben. Röhej az egész cenzúra.

Egyrészt a szülők felelőssége, hogy otthon (jelzem: otthon) mit lát a gyerek. Másrészt, ha a szülő úgy látja jónak, hogy a gyerek GTA5-özzön 10 évesen, akkor szíve joga legyen így dönteni. Egy szülőnek tudnia kell, a gyereke mennyit bír el, mitől kap pszichozist.

Volt egy általános iskolás osztálytársam, akinek az apja mészáros volt. Többször járt bent az apjánál a vágóhídon, hozta be a suliba a "jó kis" sztorikat. Aztán milyen ember lett belőle? Teljesen normális. Az apja példáján keresztül megtanulta helyesen kezelni a szitut.
Szülői példa: csillagos ötös.
Gőg és Magőg fia vagyok én!
15. persuid  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 11:14:04
LV3
Válasz 14. persuid üzenetére:
Eszembe jutott még egy dolog,ami miatt sokáig aggódtam,de az Atlusban sem kellett csalódnom.
Ez nem erőszak vagy erotika,de mégis érdekes tartalom.Kis Persona 5 spoiler jön,aki nem akarja ne folytassa az olvasást...


Szóval,ebben a játékban társadalmi kapcsolatokat is lehet létrehozni,amelyből akár szerelem is lehet,és főhősünk,aki még tanuló,akár össze is jöhet a tanárnőjével,ha úgy alakítjuk a történetet.
Na,emiatt aggódtam nagyon a megjelenés előtt,de szerencsére az Atlus változtatás nélkül kiadta a játékot.Ami az egyik kedvenc jrpg játékom.
Anri,you are the breast...I mean the best
14. persuid  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 11:02:41
LV3
Engem baromira zavar a cenzúra a videójátékokban.Főleg ha abszolút értelmetlen dolgokról van szó.
Félreértések elkerülése végett nem vagyok híve az öncélú durvaságoknak vagy szexuális tartalmaknak sem,amelyek csak azért kerülnek be egy játékba,hogy ezzel adják el az adott produktumot.Viszont néhány országban annyira túltolják ezt a dolgot (ahogy martin is említette,Németország és Ausztrália ezeknek a mintapéldája),hogy az már tragikomikus.
Feliratkozója vagyok a Censored Gaming nevű csatornának,ahol mindig hírt adnak egy új játék megjelenésekor,hogy vannak-e benne megváltoztatott vagy kivágott részek.Itt találkoztam olyan dolgokkal,hogy egy játékban például (névre nem emlékszem sajnos...),hogy egy dzsinn-nek,amely történetesen néger volt,annak minden külső jegyével,egyszerűen megváltoztatták a színét és a szájának az ajkait is sokkal vékonyabbra változtatták.
Emiatt szerintem még egy afroamerikai gamer is kínosan érezné magát...
Vagy ott vannak a játékok,amelyeknél egy dekoltázst (!) kell eltüntetni,mert az biztos nagyon káros a fiatalokra...Ezt főleg a Nintendo csinálta.
Azonban a pár évvel előttihez képest talán jobb valamivel a helyzet.Sok kiadó felismerte,hogy pár felháborodott aktivista miatt nem érdemes megcsonkítani játékokat,mert többet veszítenek a réven,mit amit nyernek a vámon.
A legnagyobb fejlődés a SEGA-nél történt.Ott van a kedvenc játékom a Yakuza.
2010-ben a Yakuza 3-ból kivágták a hostess klubokat,öt japán minijátékot,22 mellékküldetést,mert szerintük ez túl japán volt a nyugati játékosoknak.(szerintem meg sokan épp ezért rajonganak érte,és ezért veszik meg...)
Aztán történt valami és kedvenc sorozatom vágatlanul jön ki ideát,ráadásul nagyon "csücskös" tartalmakkal(Yakuza 6-live chat minijáték például).
Felüdülés volt a Witcher 3-al is játszani.Nagyon megfogott ez a játék és nem csak a tartalma miatt,hanem mert bevállalt mindent,amiért a SJW aktivisták ölnének.
Anri,you are the breast...I mean the best
13. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 10:13:12
LV5
Sims-ben láttam utoljára hogy kikockázták az eléggé gyakori kulázást, túléltem :D
..loading, please wait..
12. probi  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 09:52:56
LV8
Legutolsó ilyen játék amivel találkoztam a Stick of truth volt. Németországban horogkereszt nélkül mászkáltak a náci zombik de egész Európában cenzúrázva volt pár jelenet. Konkrétan egy anális behatolás és az abortusz ábrázolása ütközött jogi problémákba.
11. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.06.25. 00:35:05
LV3
Én ezzel úgy vagyok, hogy ha nem tudom nem fáj. Nem emlékszem, hogy engem valaha is zavart volna a cenzúra.
10. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 19:55:53
LV1
a censored gaming dióhéjban: 2010 előtt rengeteg videojáték cenzúra volt, kb 2016ig csak a nintendo cenzúrázott, de ma már az is abbahagyta, nemrég az erogékat akarta letiltani a steam, de meggondolta magát. illetve németek és ausztrálok tiltogatják a lolisabb játékokat ... nem is tudom hogy a dlsiteról vásárolt játékaim ott hány évet jelentenének XD
asia.playstation.com www.play-asia.com
9. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 19:39:28
LV1
Válasz 8. Penge70 üzenetére:
https://www.youtube.com/channel/UCFItIX8SIs4z[...]
asia.playstation.com www.play-asia.com
8. Penge70  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 18:39:07
LV22
Engem soha nem érintett, vagyis én még nem találkoztam cenzúrázott játékkal, max filmekkel
7. rottenbull  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 18:26:48
LV9
+1
Szerintem par evet kesett a tema. Manapsag egyszeruen nem raknak olyan tartalmat a jatekba amiert cenzura jarna. Inkabb a polkorrektseget eroszakoljak meg ugy, hogy legyen nyalveres belole.
Most ez a meno.
6. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 13:28:39
LV1
Válasz 3. Quentaro üzenetére:
szerintem 2018ban, ahol minden 8-11 éves gyereknél ott az okostelefon ahol kb a legszélsőségesebb tartalmak is csak egy érintésnyire vannak nem oszt nem szoroz.

főleg hogy olyan hírek valamiért nem jönnek hogy a mozifilmeket vagy a könyveket cenzúrázzák politikusok de a videojátékokat szinte folyamatosan.
asia.playstation.com www.play-asia.com
5. ColdHand  Szerkesztő
2018.06.24. 13:17:09
LV22
Válasz 3. Quentaro üzenetére:
Egyszer a szemem láttára vette meg anyuci és apuci a kb. 8 éves gyerkőcnek a GTA SA-t. Hiába világított rajta a 18-as figyelmeztetés.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
4. ColdHand  Szerkesztő
2018.06.24. 13:15:03
LV22
Válasz 2. zodiac55 üzenetére:
RE2-ben mi lett cenzúrázva?
Német verziót nyomtunk anno, és nem emlékszem, hogy bármi különbséget fedeztünk volna fel az angolhoz képest. Az RE3-nál már igen. Lila vér (mint a német TR3-nál), eltünő zombitetemek, stb.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
3. Quentaro  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 13:07:13
LV5
+1
Bizonyos tartalmakat nem biztos, hogy látnia kéne egy 8-11 éves gyerkőcnek. A cenzúra - szerintem - annak az eredménye, hogy pontosan tudják, mennyire működik a 18-as jelölés a dobozokon...
- Ha apuci nem venne ilyen cuccot a gyereknek
- Ha a szülők figyelnék, mivel játszik
- Ha az eladó is rákérdezne...
Talán nem lenne szükség ilyen mértékű cenzúrázásra.

A másik dolog a polkorrekt magatartás - bizonyos dolgokban. Ez egyfajta álszentség, szerecsenmosdatás stb. És ami az aktuális zeitgeistet megtöri, azt még mutatni se szabad, mert juj lesz nekünk! :)
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 13:02:17
LV12
Baromi bosszantó tud lenni a cenzúra egy-egy játékban (lásd német verzió a Resident 2-ből például.) Hozzá ke tennem azonban, hogy vannak olyan esetek, melyek során szükséges lehet - hozzátéve, hogy sok szélsőséges játék nem is kap túl nagy teret

Az mondjuk érdekelne, hogyha mondjuk a FIFA kövezkező részében lehet káromkodni (mert a pályán sehol sem Oscar Wild idézeteket mondanak a játékosok egymásnak), a cenzúra mennyire nyúlna bele.:D
"Si vis pacem, para bellum."
1. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.06.24. 12:55:59
LV1
Pár éve még minden második jrpg cenzúrázva jelent meg nyugaton, aztán manapság már nem divat, most meg minden második japán játékot betiltja ausztrália vagy németország, az omega labirinth Zt mindkettő és még UK is betiltotta (na ilyenkor jó magyarnak lenni XD )

ami kis indie címeknél annyira nem gáz, még reklámot is csinál nekik, de nagyobb stúdióknál öncenzúrához vezet.
asia.playstation.com www.play-asia.com
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Story of a Gladiator (PS4, PSN)
2020.02.27. 18:00 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Teszkós Spártakusz.
Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle (PS4)
2020.02.26. 16:47 Kedvcsináló
13 hozzászólás
Szerző: martin
Szpídet bírod?
Journey to the Savage Planet (PS4, PSN)
2020.02.25. 13:23 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Békével jöttem! (Á, dehogy!)
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
19 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.