.
 

PlayStation.Community

2018.06.18. 10:15 Játékteszt
38 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Nagyon nem mindegy, hogy a szemfog melyik végén állsz.

A klasszikus szörnyek közül a vámpír a kedvencem (legalábbis rögtön a zombik után), azonban az egész vámpírosdi ázsiója nálam jelentősen csökkent a 2000-es évek vége óta tartó tinis-nyálas irányvonalnak köszönhetően. Így minden felnőttesebb alkotást nagy örömmel fogadok (az animációs Castlevania sorozatot ajánlom megtekintésre), és hajlamos vagyok még az égbekiáltó hibákat is elnézni nekik. Persze ha nem tesztet kell belőle írni… A Dontnod legutoljára hatalmasat futott a Life is Strange-dzsel, ezért megelőlegezett bizalommal nyúltam legújabb programjukhoz. Előjáróban csak annyit szeretnék elárulni, hogy életem legnehezebb pontszáma lesz a Vampyr, még e sorok írása közben se tudom, hogy merre görbüljön a végleges érték.

Ki vagy, doki?

1918-ban javában tombol a spanyolnátha Londonban. Dr. Jonathan Reid betegeskedő édesanyjához érkezik a városba, de egy rejtélyes támadás halálos áldozatává válik. Meglepetésére túléli az esetet, majd egy tömegsírból kimászva próbál rájönni, mi is történt vele pontosan.
A jobb napokat is látott főváros elnéptelenedett, a lakosok karantén alatt sínylődnek. Az utcákat egy önbíráskodó társulat ellenőrzi, akik szörnyekre vadásznak - vagyis vámpírokra. Mint azt sejthetitek, főhősünk is egy élőhalott vérszopóvá változott, de akaratereje és szakmája iránti elhivatottsága végett célként tűzi ki, hogy a lehetőségéhez mérten az emberiséget szolgálja. A modern tudományt, illetve szakterületében kiváló eredményeket elért vérátömlesztéses munkásságát felhasználva szeretné legyőzni a gyilkos kort.
Valóban én szabom a történetem?

A Vampyr egy külső nézetes, gyenge akciójáték kiváló RPG elemekkel vegyítve. Jonathan egy remekül megírt karakter, akivel nagyon hamar azonosulni tudunk. Főként, hogy a félszáznál is több egyedi lakossal interakcióba léphetünk, majd életük felett szó szerint rendelkezhetünk. Mindenkinek megvan a kis sötét titka (sokszor több is), amit egy amatőr, de élvezetes kérdezz-felelekkel tudunk felderíteni. Az adott kerület emberei valamilyen szinten mind kapcsolatban állnak egymással, így egyikükkel szóba elegyedve új párbeszéd lehetőségre bukkanhatunk sorstársuknál. A dokumentumokat is érdemes olvasgatni, mert sokszor ezek is feloldanak egy új témakört. Órákat lehet bíbelődni a karakterek közti kapcsolatok nyomozgatásával, majd az ezekből kifejlődő mellékfeladatokkal is tolhatjuk kifelé az óraszámot.
Kifinomult érzékszerveinkkel kihallgathatunk/figyelhetünk titkos társalgásokat és mozzanatokat, amiket aztán az NPC képébe dörgölhetünk. Rossz válaszadások után viszont kizárhatjuk magunkat témákból, és valószínűleg egy másik lakossal történő eseményre sem deríthetünk fényt. Amellett, hogy nagyon élvezetes hallgatni a népet (köszönhetően a zseniális szinkronnak), a profilozás minél pontosabb felállításával javíthatunk jövőbeli - esetleges - áldozataink vérállományának minőségén.
Igazából a játék nehézségét és a történetünket is aszerint alakíthatjuk, hogy mit kezdünk ördögi erőnkkel. Lehetőségünk van például bármiféle vérontás nélkül is a sztori végére érni, ami a Hard, vagy afeletti nehézségnek felelne meg egy átlagos címben.

Hátraviszlek, kiszívlak

Doktorunk képességeit tapasztalati pontokból nyithatjuk meg és fejleszthetjük őket magasabb szintre. Növelhető az életerőnk, a kitartásunk, valamint a „vérünk” mennyisége. Minden hókuszpókusz bevetése után kemény másodperceket (a teljes képernyős, több ellenséget kiiktató őrjöngések után perceket) kell várnunk, mire újra használhatjuk az adott csínyt. Kőkemény számokban mérik a fejlődés mértékét, továbbá a történet előrehaladtával a mezei verőlegének is kicombosodnak. Nagyon rá akar venni a program, hogy az egyre erősebbé váló elménkkel megbabonázzuk a fentebb megismert kommunákat. Egy teljesen egészséges, kibontott profilú egyed elcsalogatása, majd szemtanú nélküli lecsapolása árán néhány skillt megerősíthetünk. Ezáltal a harcokban jobban helyt tudunk állni - a kérdés az, hogy a lelkiismeretesebb játékosok vállalják-e a hosszú távú következményeket?
A négy nagy negyed százalékosan méri az adott csoport épségét, ami, ha 50% alá esik, a kerület elesik és mindenki életét veszti. Megtalált receptekkel és a lépten-nyomon lootolható nyersanyagokkal meggyógyíthatjuk a beteg polgárokat, ezáltal meggátolva a morál romlását. Migrénre, fejfájásra az egész kaland alatt nem találtam orvosságot, de még így is tartható volt a szint, mert betegségekbe senki sem hal bele különös módon, a változások pedig csupán a búvóhelyeken történő fejlesztés/napzárás után következnek be. Valamint annyi esze volt a programozóknak, hogy nem lehet a játékot szétverni az állampolgárok instant kiirtásával. Így fokozatosan lehet csak ritkítani a nyájat, már ha a gonosz vérszopó szerepét öltenénk magunkra.
Inkább előbb kérdezek, és csak azután ütök…

Az elnéptelenedett utcákon, ahová már nem merészkednek ki a járókelők, a bevezetőben említett szektások járőröznek. Messziről még sziaurammal köszönnek, de pár lépéssel közelebb érve már jönnek a rasszista felkiáltások és az erőszakos fellépés személyünk iránt. Gyors teleportálgatásokkal faképnél lehet őket hagyni, így az esetek nagy részében egy idő után lekopnak, vagy a láthatatlanság képességével pont elég idő alatt elsurranhatunk célunk felé.
Az összecsapások bénák, generációs lemaradásban vannak, ha több figura jön ellenünk, sőt még képfrissítési problémák is jelentkeznek (a sokszereplős balhék folyamán kétszer is fagyott a game). Egyszóval ez a része szar a játéknak, ezt nem lehet szépen megfogalmazni. Hiába harmincféle fegyver, a jól kitalált skillek, ha a kivitelezés ilyen gyengére sikerült. A később megjelenő, bestiális lények ellen pedig nem működik az árnyékba bújás, így a kelleténél többször vagyunk kénytelenek kiosztani pár maflást, hogy utána egy jó kis dialógusba meneküljünk.

Az ördög a részletekben rejlik

Végig úgy éreztem magam a stuff nyüstölése közben, mint a Murdered: Soul Suspect esetében: kiszakított a valóságból, de olyan valódi, izmos videojátéknak nem nevezném. A képi világ hozza a gótikus hangulatot, még ha néhány dolog vagy karakter nem is a legszebben lett megalkotva. A keserű hegedűszó, az alkonyba boruló London összképe jó képet fest, szinte ott érzed magad a koszos régi utcaköveken, abban az időben, amikor a pisit és a kakát az ablakból öntötték ki éjjeliedényeikből (bár ebben a korszakban már léteztek vízöblítéses illemhelyiségek, jómagam egy házban sem láttam nyomát még régebbi rötyinek sem). Morális döntéseink függvényében is változnak a felhangzó melódiák a hangulat fokozása képen. Hozzáadódik még a képlethez a már említett remek színészi játék, a sok-sok jól megírt párbeszéd.
Több tíz órányi játékidőre elvarázsol a Vampyr, ha nem körfűrész módjára nyomulsz előre. Vizsgálódva, a játékteret felfedezve kiélvezed, közben már szemet hunysz hiányosságai felett - legalábbis nekem a végére sikerült.
Nehéz pontosan értékelni a programot, de ha szereted a témát és eléggé tudsz angolul, érdemes vele egy próbát tenned. Teli áron nem igazán tudom ajánlani, azért nem egy ligában játszik a tripla-A társaival.

(A játékot a kiadótól kaptuk tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható / megrendelhető támogatónk, a Platinum Shop online boltjából, ha erre a kék linkre böksz.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
38. martin  Főszerkesztő
2018.06.20. 17:55:11
LV27
Egyébként nem okoskodni akartam, az értékelő szinkronban van a teszttel.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
37. martin  Főszerkesztő
2018.06.20. 17:29:11
LV27
Válasz 34. eandre üzenetére:
Én nem próbáltam, úgyhogy csak hangosan gondolkodom, tapaszralat nincs.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
36. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.20. 16:54:31
LV2
Válasz 35. Onimushaman üzenetére:
Igen, ez betonstabil 7. Tesztelők és gamerek részéről egyaránt.
35. Onimushaman  Szerkesztő
2018.06.20. 16:40:38
LV24
+2
Válasz 34. eandre üzenetére:
Most nezem, hogy metan is gyanusan 7 ez a szar.
señor
34. eandre  PlayStation.Community tag
2018.06.20. 16:32:38
LV11
Válasz 33. martin üzenetére:
Szintén nem. Csak rossz nézni h minden szarra megy a 7-8 pont.
33. martin  Főszerkesztő
2018.06.20. 09:33:50
LV27
Válasz 32. eandre üzenetére:
Hát, akkor butaságot mondtál.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
32. eandre  PlayStation.Community tag
2018.06.20. 01:29:26
LV11
Válasz 16. martin üzenetére:
Nem.
31. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 11:33:00
LV6
Válasz 30. martin üzenetére:
Így van:)
"Örökké nem eshet"
30. martin  Főszerkesztő
2018.06.19. 11:29:58
LV27
Válasz 29. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Magyarul kb. 48 óra játékidő alatt platináztad. Az reális.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
29. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 11:23:18
LV6
Válasz 27. Lackooo üzenetére:
Szrinted ez a valós időt mutatja? Én nem azt mondtam, hogy hétfőn elkezdtem és keddre megvolt a platkó! Összesen 2 napot toltam bele játék időben, lehet rosszul fogalmaztam, elnézést akkor...
"Örökké nem eshet"
28. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 11:19:19
LV6
Válasz 26. TCr64EU üzenetére:
Nem vágom, nincs semmi letiltva!
"Örökké nem eshet"
27. Lackooo  Hackerman
2018.06.19. 11:17:52
LV16
Válasz 20. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
https://gyazo.com/64001804fff8f67bc86ee576d43[...]

Hátööö...
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
26. TCr64EU  Choose life
2018.06.19. 11:17:17
LV22
Válasz 20. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
https://psnprofiles.com/

Error
KAMIKAZE-HUN has no trophies or their trophies are private
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
25. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 11:01:50
LV6
Válasz 24. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Az élet rövid, gyorsan kell cselekedni amíg van még rá lehetősége az embernek, utólag már cseszheti...
"Örökké nem eshet"
24. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 10:58:36
LV6
Válasz 22. martin üzenetére:
Sajnos az életben is ilyen vagyok, van amikor jól jövök ki belőle van mikor kevésbé:( Ez van 50 évesen már nem fogok megváltozni, de nem is akarok!
"Örökké nem eshet"
23. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 10:55:17
LV6
Válasz 15. vbalazs üzenetére:
Nem vagyok, csak szeretek játszani, az igaz, hogy ha rákattanok valamire akkor azt tolom 24/24-ben! Ennek meg is van a hátulütője mint azt martin bácsi lentebb leírta.
"Örökké nem eshet"
22. martin  Főszerkesztő
2018.06.19. 10:53:49
LV27
+1
Válasz 21. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Azt nem tudom, de a játékokat nagyon gyorsan elkapkodod.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
21. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 10:48:21
LV6
Válasz 18. martin üzenetére:
Igen igazad van, mindent túl tolok általában...
"Örökké nem eshet"
20. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.19. 10:46:50
LV6
Válasz 19. TCr64EU üzenetére:
Itt az oldalon nagyon régóta nem tudom frissíteni, de PSN-en bármikor rám lehet keresni, ugyan ez a nevem ott is! Hajrá!
"Örökké nem eshet"
19. TCr64EU  Choose life
2018.06.19. 09:58:54
LV22
Válasz 15. vbalazs üzenetére:
Ha elérhetővé tenné a trófealistáját, azzal bizonyíthatná, hogy nem egy kibaszott nagy kamugép.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
18. martin  Főszerkesztő
2018.06.19. 09:41:08
LV27
+1
Válasz 12. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Megint te akartál lenni az első platinázó, mint az FFXV-nél, amit annyira túltoltál, hogy végül hatalmas fikázás lett a vége? Furán értelmezed te a játékok "élvezetét", amire mindig hivatkozol.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
17. martin  Főszerkesztő
2018.06.19. 09:39:55
LV27
Válasz 13. DrZaius üzenetére:
Szerintem ennek a játéknak nem sok köze van a gótikához, ami olyan 1500 környékén kezdett lecsengeni, a kedves kolléga valószínűleg stílustévesztésben van.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
16. martin  Főszerkesztő
2018.06.19. 09:35:54
LV27
Válasz 14. eandre üzenetére:
A "ki kéne használni" az azt jelenti, hogy csak azért kéne alacsony pontszámot adni valamire, hogy minden szám szerepeljen havi egyszer? :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
15. vbalazs  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 23:49:20
LV3
Válasz 7. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Te egy hatalmas kamugép vagy. :) Vagy a világ legjobb játékosa...
14. eandre  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 23:42:43
LV11
Válasz 3. martin üzenetére:
Ja. Manapság minden középszerű cuccra megy a 7 meg a 8. Ki kéne használna azt a 10-es tartományt.
13. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.18. 22:03:38
LV2
"A képi világ hozza a gótikus hangulatot, még ha néhány dolog vagy karakter nem is a legszebben lett megalkotva. A keserű hegedűszó, az alkonyba boruló London összképe jó képet fest, szinte ott érzed magad a koszos régi utcaköveken."

Éééés akkor itt el is döntöttem, h kell ez a játék! Valamiért vonz ez a kor és London...
12. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 20:19:07
LV6
Válasz 10. martin üzenetére:
Az volt:)
"Örökké nem eshet"
11. Onimushaman  Szerkesztő
2018.06.18. 19:16:06
LV24
Válasz 3. martin üzenetére:
Átdobjam megnézed?
señor
10. martin  Főszerkesztő
2018.06.18. 18:03:52
LV27
Válasz 7. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Két nap alatt kiplatináztad a GoW-ot? Sűrű lehetett.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 16:19:38
LV6
De mindegy is kinek a pap kinek a paplan...:)
"Örökké nem eshet"
8. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 16:17:57
LV6
Válasz 7. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Ja és a GOW 10pontot kapott azt hiszem;)
"Örökké nem eshet"
7. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 16:16:44
LV6
Válasz 5. martin üzenetére:
Nos, csak azért írtam mivel voltak itt már 8-9pontos játékok is és 1 nap után dobtam őket, sőt ne menjünk messzire, GOW is 2 nap volt nálam annyira kőtött le meg is lett a platina, és biztos még 1x nem esnék neki, 1 x elég volt bőven!
"Örökké nem eshet"
6. HTB  Szerkesztő
2018.06.18. 14:20:38
LV6
tesztet olvasva a Remember Me ugrott be, ott is tök jó ötletek voltak, trehányul megvalósítva

úgy tűnik jobb, ha a Dontnod megmarad a tini drámáinál, normális triple A címet nem nagyon tudnak kiizzadni magukból - ezekszerint
Just another freak in the freak kingdom
5. martin  Főszerkesztő
2018.06.18. 13:30:42
LV27
Válasz 4. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Nos, ha 2 napra kötött le és abba is hagytad, akkor a 6 pont is sok neki.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 13:18:05
LV6
Válasz 3. martin üzenetére:
Hát ja, nem egy ps4 szintű játék de azért hangulatos Pron azért sokkal jobb a helyzet mint sima ps4-en, én teljesen egyetértek oni tesztjével, mondjuk a harc tényleg gáz lett én az utolsó bossnál fel is adtam pedig nem szokásom:) Mindegy 2 napra azért lekötött!
"Örökké nem eshet"
3. martin  Főszerkesztő
2018.06.18. 12:56:56
LV27
Szerintem elég lett volna rá a 6 pont.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2018.06.18. 11:58:39
LV1
Én is erre tippeltem.De a Witcher 3 is meg tudott lepni...
1. qs7  PlayStation.Community tag
2018.06.18. 11:04:26
LV1
Az előzetes videók alapján pont ez jött le nekem. Valahogy a harcrendszer nem igazán állt össze nekem, ugyanakkor a hangulat magával ragadott. Kár érte...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Vampyr
Focus Home Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
7/10
Pozitívum
Remekül megírt karakterek; baromi jó szinkron; a nyomozós dialógusok viszik a hátukon az egészet; hangulatos; nem a szokványos vámpíros fikció
Negatívum
A harcrendszer két forintot sem ér; képfrissítési és játékmechanikai gondok és apróbb bugok előfordulnak

MARTIN BELESZÓL
Az értékelőben egy halvány hetes és egy csak szellemalakban derengő hatos csatázik a bennmaradásért.