PlayStation.Community

2018.07.31. 10:36 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Lead Zeppelin.

Valamiért mindig is vonzottak a tengerészes, kalózos történetek, kalandok. Szívesen fogyasztom őket, legyen szó moziról (Hook, Karib tenger kalózai), vagy játékról (Assassin's Creed IV: Black Flag).
A pont százezer éve, elsőként Dreamcastra kiadott Skies of Arcadia is örök szerelem számomra, mert valamilyen megmagyarázhatatlan módon vonzódom a repülő hajókhoz is (plusz még az anyag is szuper), így már vártam az alkalmat végre, hogy a PC-t követően sok év után szeretett PlayStationünkre is megjelenjen a Guns of Icarus. Igaz itt léghajókról van szó, de a várakozás izgalmát még az is fokozni tudta, hogy nyakon öntötték a játékot az általam szintén kedvelt steampunk stílusjegyekkel.
A 2010-es csendes fogadtatást követően megfuttatták a projektet a Kickstarteren is, hogy felturbózva és online funkciókkal ellátva újra kiadják a stuffot. És miután összekalapozták pillanatok alatt a kitűzött cél háromszorosát, meg sem álltak a PS4-es portig.
A Guns of Icarus Alliance-ben négy fős legénységgel ellátott léghajókon kell helytállnunk a "csatamezőn", más játékosok vagy akár a gép ellen. Mind a PvE részben (Defense, Intercept, Search & Destroy, Infiltration, és Assault), mind a PvP részben (Deathmatch, King of the Hill, VIP, valamint Crazy King), több játékmód közül választhatunk és akár két darab tizenhat fős csapat is harcolhat egymás ellen (ha nincs meg a létszám, kitölti a program gép társakkal).
A játékot izgalmassá a csapatmunka teszi, ugyanis mindenkinek a fedélzeten megvannak a szerepköreik. A kapitány irányítja a hajót és osztja ki a feladatokat, a szerelők a hajók harcban leamortizálódott fegyvereit, motorját, és egyéb részeit javítják, míg a lövészek, nos, hát...
Mindenkinek az adott kvalitásához megvannak a saját eszközeik és megnyitható, cserélhető buffjaik, amikkel mesterévé válhatnak szakmájuknak. Ennek fényében mondanom sem kell, hogy a hangsúly a csapatjátékon van. Bár előre legyártott üzenetekkel is bombázhatjuk társainkat, de a hangchat dob igazán a bulin. Mindig félek az ilyen jellegű játékoktól, mert mi van, ha kifogok egy (vagy több) olyan játékost, aki nem megfelelően játszik, hátráltat, esetleg direkt szívat. Itt viszont ilyenről szinte szó sincs, ugyanis van annyira összetett és elsőre nem újoncbarát a játék, hogy inkább csak eltökéltek játszanak vele, olyanok, akik szeretik is. Ezen felül még az is valamelyest előnyére vált a GoIA-nak, hogy nagyon kevesen játszanak vele, így nem tolja boldog-boldogtalan (hála égnek, nem free to play). Igen, hiába keresztplatformos a game a PC-s táborral, ugyanis fő műsoridőben sem nyomják egyszerre, csak ezerkétszázan maximum.

Karaktereinket, hajóinkat customizálhatjuk ugyan, de itt azért sajna találkozhatunk némi mikrótranzakcióval is. A gyakorló rész nem tér ki sajnos mindenre részletesen, így sok mindenre nekünk kell rájönnünk (pl. mire jó a sok töltényféle). A pályák változatosak ugyan, de a grafika nagyon gyér, többször volt Dreamcast feelingem. Az irányítás mivel nagyon sokrétű és szerteágazó, néha bonyodalmakhoz vezet, de összességében kezelhető. Hangok pofásak, de a zenék igencsak felejthetőek. Az egész technikai miliője pedig olyan, mintha csak simán áthúzták volna PC-ről. Néha úgy éreztem, mintha valami PC-emulátoron játszanék, mert sok a konzolidegen megoldás. Ordít az egérért, kb.
Összességében viszont üdítően friss, ötletes, néha izgalmas, de mindenképpen kellemes kikapcsolódást nyújt ez a produktum, ha hagysz neki elég időt a kibontakozásra és van minimum egy emberi társad a kalandokhoz. Nincs egyetlenegy olyan aspektusa sem, ami kifejezetten rossz lenne. Sok a középszerű megoldás ugyan (grafika, zene, AI, port), de az egészen felülemelkedik a játékból áradó tisztelet, korrektség és jóindulat, ami a fejlesztők részéről érezhető a gamerek irányába, így jár neki a négy csillag. Igazi ártalmatlan szórakozást nyújt és még az árazása is baráti.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Muse Games
Fejlesztő: Muse Games
Megjelenés: 2018.05.01.
Ár: 3690 Ft
Játékosok száma: 2-32
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5.13GB
Web: https://gunsoficarus.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Guns of Icarus Alliance
Muse Games
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Rendkívül komoly látványtervekbe futottam bele, amikor a cikk képeit válogattam.