PlayStation.Community

2018.06.06. 15:41 Kedvcsináló
13 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Super Street Fighter 30th Anniversary Collection Vol. II: Hyper Fighting Deluxe Plus Alpha 3 (Disc 2)

A Street Fighter név azon kevéske címek közé tartozik, amit azok is be tudnak azonosítani, akiknek vajmi kevés közük van a videojáték iparhoz. Doom, Mortal Kombat, Mario, Tomb Raider, és az imént említett gyöngyszem hallatán még lehet, hogy az anyukák-apukák, esetleg nagyszülők is képben vannak. Persze az olyan keresztkérdések, hogy például Sub-Zero és Ryu melyik játékban esnek egymásnak, esetleg hevenyészett görcsöket, rángásokat, netán orrból előtörő vérzuhatagot okozhat az illetőnél. De ezzel nincs is probléma igazán (csak, ha szép fehér az ing), csupán arra akartam rávilágítani, hogy ezek a game-ek mennyire túlnőttek magukon. Az említett stuffok nemhogy futnak a mai napig (és köszönik szépen, nagyon is jól vannak), még mozifilmek is készültek belőlük (némelyikből sajnos). Azok a kívülállók, akiknek e címek mondanak valamit, nem az újabb részek miatt ennyire szuper-informáltak, hanem a régebbiek miatt. A forradalom ugyanis akkor volt. Lefektették az alapokat és nemcsak saját maguk, de sok mindenki más is ebből táplálkozik azóta.

A már egy éve jubiláló Capcom nagyon bölcsen úgy döntött, hogy megmutatja az új generációnak is, hogy mitől döglött a légy anno. Mi volt az, ami emberek tízezreit (százezreit? millióit?) fertőzte meg az 1990-es évek környékén. Ami után minden második árkád kabinet, SNES és PlayStation játék valamilyen verekedős "fighting" cucc volt. Ja, hogy ezek az idők lecsengtek és már közel sem olyan divatos ez a stílus? Három ujjamon meg tudom számolni, hogy mennyi jelenleg is futó versus anyag van porondon mostanság? A mai új növendékek lehet, hogy nem ez iránt koslatnak éppen, de hé! Ha orrvérzésig nyomod a Minecraftot, Terraria-t, meg a hasonszőrű pixeles okosságokat, akkor miért ne vetnél erre is egy pillantást? Nyugodtan tekintsd meg, tégy vele próbát, fedezd fel, hogy faterod miért dobálta be egy nap alatt a havi zsebpénzét egy nyamvadt játéktermi gépbe, nem fogod megbánni! Nekem pedig elhiheted, hiszen ezen a szérián nőttem fel és a mai napig áll a karomon a szőr, ha meghallom Ryu, Ken vagy Guile zenéjét. Igen, a nagy öregeknek is ajánlott, méghozzá masszívan, mert kirángat ebből a poligon-, felbontás-, valamint fps-vadász őrületből, és máris az árkád gép előtt találod magad harminc évvel fiatalabban, hátrafordított baseball sapkával a fejeden.
Pedig nem ez az első Street Fighter gyűjteményes kiadás, amit megélek. Jesszusom, de öregszem bakker... Már az első PlayStationön is több SF kollekció volt, de még PS2-re is adtak ki. Nem azt mondom, hogy szuperöreg vagyok, csak azért na! (Ejj, de szépen érvelek.) A játékiparban a harminc év durván sok. De mint ahogy a korábbi kiadásokat is, ezt is "rongyosra" játszom természetesen, pedig az alapjátékok is rengeteg órát elvettek földi életemből.
Ennyi blabla után nézzük is, hogy mit tartalmaz a Street Fighter 30th Anniversary Collection, illetve, hogy megéri-e a tizenkétezer forintot.
A Capcom sikerszériájának nem kevesebb mint egy tucat részét tartalmazza e kiadás, 1987-től kezdve egészen 1999-ig bezárólag. A kiadó és fejlesztő óriást ismerők persze már tudják is, hogy a tizenkét rész nem tizenkét sorszámozott epizódból áll, hanem összesen négyből és annak ilyen-olyan újrakiadásaiból. A következők bújnak meg a lemezen:

- Street Fighter
- Street Fighter II
- Street Fighter II: Champion Edition
- Street Fighter II: Hyper Fighting
- Super Street Fighter II
- Super Street Fighter II: Turbo
- Street Fighter Alpha
- Street Fighter Alpha 2
- Street Fighter Alpha 3
- Street Fighter III
- Street Fighter III: 2nd Impact
- Street Fighter III: Third Strike


Így elsőre több mint elégnek tűnik a felhozatal, de ha mélyebbre ásunk rájövünk, hogy igazán sokat csak az adott sorszámozott rész utolsó etapjával fogunk időzni, hiszen azok a közel tökélyre balanszírozott és új karakterekkel, támadásokkal, játékmenet újításokkal felvértezett, maximumra pörgetett kiadások. (Valamint a Hyper Fighting mellett csak ezeknél van online harc lehetőség.) Az első résszel meg sokat nem fogunk játszani az biztos, mert azért az már túlkoros csöppet és közel játszhatatlan, de töriórának elmegy, hiszen mégiscsak ő a verekedős játékok Wolfenstein 3D-je.
És bár voltak ebben az időben szép számmal még más SF játékok is (SF: The Movie, X-Men VS SF, Marvel Super Heroes VS SF, SF EX), de ezek gondolom vagy licenc, vagy azon okokból nem kerültek fel, hogy mellékvágányok, nem pedig a fő sorozat részei, esetleg dimenzió többlet végett. Valamint fontos megjegyeznem, hogy mindegyik produktum egy tökéletes árkád port (még a lassulásokat is benne hagyták), tehát nem az adott kor otthoni konzoljának portja. Ennek van pozitív oldala is (jobb és teljesebb játékélmény), de negatívuma is (néhány esetben kevesebb karakter és játékmód). De csüggedni nem kell, training és command list van, sőt még nehézséget is állíthatunk, de akár menthetünk is menetenként. A képet is ízlésünkre szabhatjuk, van itt 4:3, 16:9 (kissé duci karakterekkel), de TV vagy árkád kabinet monitor szűrőt is rakhatunk a képre.

Így, egymás után játszva a részeket teljesen elképedtem hogyan tudott így fejlődni a Street Fighter. Főleg a sorszámozott részek között óriási a különbség. Most így újrajátszva őket úgy érzem, hogy a legjobb ami történhetett a szériával, az az Alpha. Bámulatos, lehengerlő és nagyon jól játszható, ugyanakkor az SFIII animációi mindent visznek. Egy kisebb csodát alkotott a Capcom!

Amivel még meg tudták fejelni ezt a kiadást, az a roppant médiatartalom. Van interaktív idővonal, rengeteg, eddig nem is hallott információval megspékelve és megszámlálhatatlan képpel, artworkkel és tervrajzzal. Jó volt látni, hogy az egész egy kockás füzetbe firkantott ötletelgetéssel indult. A karakterek főbb mozgásanimációit is megnézhetjük sprite-onként, de képgalériáik és bióik is vannak. Természetesen minden zenét is meghallgathatunk. Ezen a téren nem lehet panasz. Ja, hogy van panasz? Nem csak az ömlengés megy egyfolytában?
Inkább csak szőrszálhasogatás, de sajna becsúszott egy-két "érdekesség", meg pár átgondolatlan húzás. Ilyen, amikor még legkönnyebb fokozaton is néha behülyül a gép és eldönti, hogy márpedig most nem verjük meg, majd miután kitombolta magát, hagyja, hogy megverjük. Vagy, hogy ha megnézzük a mozgásainkat és gördítjük lefelé a listát, a társunkét is scrollozzuk. Néha pause után nem reagálja le az első lenyomott gombot. Ha új pályát szeretnénk választani, ki kell lépni a SF játékok listájába és újra kiválasztani azt a részt, amivel játszottunk. A move list irányait nem fordítja meg, ha másik irányba állunk. De ezek mind-mind apróságok, nem komoly érvágások. Ellenben az már inkább az, hogy megosztott profillal nem tudunk egymás ellen játszani jelenleg, ezt vegyétek figyelembe vásárlásnál! Ezek egyébként könnyen elképzelhető, hogy javítva lesznek egy patch formájában.

Lezárásként azt kell mondanom, hogy ha még nem játszottál Street Fighter epizóddal, itt a remek alkalom! Én inkább ezt támogatom, mint az ötödik felvonást (bár az se kutya). Ha pedig szeretted ezeket a játékokat, akkor azért szerezd be, mert ennél teljesebb kiadás sosem lesz (vagy talán harminc év múlva), és végre online is próbára teheted magad - de óvatosan, mert akár még bele is fulladhatsz a múzeum részlegbe.
Ha viszont nem szereted a Street Fighter témát (egy ilyen embert ismerek ;), akkor már ez sem fog rajtad segíteni.
És, hogy megéri-e a tizenkétezer forintot? Számomra nem vitás, de, hogy objektív maradjak bődületes: tartalom ide, tizenkét játék oda, hát... határeset, mert mint írtam, jó, ha 4 résszel játszol majd.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti üzleteiben, vagy a linkre kattintva könnyedén meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.06.07. 22:02:39
LV2
Válasz 12. zodiac55 üzenetére:
Neeem, az inkább ez volt.....volt pchem játszani vele.

https://www.youtube.com/watch?v=9PRvr-VsNLc
ヤレヤレ、ダゼ。
12. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.06.07. 20:57:10
LV12
+1
Válasz 11. DrZaius üzenetére:
Ezzel a játékkal el lehetett űzni embereket a videojátékozás mellől...:D
"Si vis pacem, para bellum."
11. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.07. 20:50:01
LV3
Válasz 10. Itachi üzenetére:
Haha... Én már rég tudom, ha azt írják, h "ne nézd meg", akkor klikkelni kell... :D Cammy miért olajos amúgy?! XD
10. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.06.07. 19:22:50
LV2
+1
Akkor ezt a "super combo" válogatatást inkább ne nézzétek meg.....

https://www.youtube.com/watch?v=UD5ntzhd3vU
ヤレヤレ、ダゼ。
9. ColdHand  Szerkesztő
2018.06.07. 16:27:36
LV22
Válasz 7. DrZaius üzenetére:
Gondolom az első Mortal Kombat játékokat vették alapul.
...a többit képzeld hozzá.
8. ColdHand  Szerkesztő
2018.06.07. 16:26:53
LV22
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Jah. Mindig jön valaki, aki előhúzza a fekete lyukból.
...a többit képzeld hozzá.
7. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.07. 06:12:20
LV3
+2
Válasz 5. Itachi üzenetére:
Az a Ryu meg Blanka' meg azok az animációk... Jézusom... Hogy' lehet valamit ennyire elrontani?
6. VictorVance  Szerkesztő
2018.06.07. 00:50:28
LV18
+2
Válasz 5. Itachi üzenetére:
Dzsízössz Fákkin Krájszt, ez a rettenet még a filmnél is rosszabb volt.

Olyan játék ez, amit nagyon-nagyon el akar felejteni az emberiség, de mégsem sikerül kitörölni a tér-idő kontinuumból, mert folyton felbukkan valahol.
Örülünk?
5. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.06.06. 23:57:41
LV2
+2
Válasz 4. ColdHand üzenetére:
Csak nem ez ?:P

https://www.youtube.com/watch?v=t4UdQVYkCZg
ヤレヤレ、ダゼ。
4. ColdHand  Szerkesztő
2018.06.06. 19:54:47
LV22
+1
A legendás Street Fighter - The Movie nem került bele?!
Így már nem is kell. :D
...a többit képzeld hozzá.
3. kurogane  PlayStation.Community tag
2018.06.06. 18:03:04
LV6
Elso konzolos jatekom segara :) a switches kiadasnak jobban orultem volna ide vagy oda ez a pack.
2. CountofHell  PlayStation.Community tag
2018.06.06. 18:01:22
LV15
Ez az egyik legkirályabb gyűjteményes kiadás a kínálatból kiindulva.
PSN - CountofHell_HUN
1. VictorVance  Szerkesztő
2018.06.06. 16:14:08
LV18
+1
Sosem volt akkora nagy SF fan, de erre a kiadásra beindult a nyáltermelésem.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
18 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.