PlayStation.Community

2018.06.01. 18:26 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Egy kezdő csempész kalandjai a messzi-messzi galaxisban.

Így, több mint fél évtizeddel a frencsájz jogainak megvétele és az immár negyedik Disney-féle Star Wars film bemutatása után egyértelművé vált az, amit eddig is tudtunk: George Lucas nagy odafigyeléssel dédelgetett, majd kis híján mostoha körülmények közé taszított, legvégül pedig örökbe adott gyermeke, mint mozgókép, teljesen elveszítette esemény-jellegét.
Míg annak idején egy-egy újabb Star Wars produkció mozikba kerülése olyan volt rajongók millióinak, akár egy szökőévenként beváltható jegy a mennyországba, egy piros betűs ünnep, amire a lelkes fanok olyan buzgósággal készülnek fel, mintha saját esküvőjükre mennének (vagy talán még annál is jobban), addig manapság már csak meg-megvonjuk a vállunkat, ha sorba állunk egy multiplex pénztárához belépőt venni a soron következő messzi-messzi galaxisbeli kalandra. Haladjunk csak szépen sorjában:
Az ébredő Erő tíz esztendővel a legutóbbi epizód után robbant be a köztudatba, természetes tehát, hogy a sárga feliratok láttán és John Williams muzsikája hallatán mindenki azonnal a gatyájába csinált, a Zsivány Egyes a földhözragadt háborús filmek nyersességével (és persze maradéktalan fan service-zel) lopta be magát a rajongok szívébe, Az utolsó Jedik pedig újító szellemmel, nem utolsósorban az SW korszakos mítoszainak lerombolásával próbált meg elszakadni a bevett formulától, és több lenni a klasszikusokká nemesedett daraboknál.
Erre hat hónap sem telt még el, de máris itt van a Solo: Egy Star Wars-történet, mely már a gyenge lábakon álló létjogosultsága miatt is megerősíti az emberben azt az érzést (már ha az előző filmek nem tették volna meg), hogy, bár a Disney friss felvonásokkal ajándékozta meg a világot és a rajongókat, de közben a Star Wars mintha fokozatosan el is veszítene valamit régi fényéből.

Szó, ami szó, a fent leírt érvek ellenére sem okoz nagy fejfájást eldönteni, hogy voltaképp mi is a Solo igazi gyenge pontja: a létezésének indokolatlansága, vagy úgy en bloc az egész Star Wars nevű mozis pénz-tőgy évenkénti egy agresszív megfejése. A gyengébbeknek hadd súgjam meg, hogy az előbbi. A Disney még mindig nem tud elszakadni az eredeti trilógia bűvkörétől, ezért abban elmesélt legendás eseményeket részletez és jelenít meg ténylegesen, olyan rejtélyeket, féligazságokat boncolgat, amikről legfeljebb csak izgalmas elképzeléseink lehetnek, amiket eddig csak hallottunk, de nem láttuk – egészen mostanáig.
Emellett olyan fontos és népszerű karakterek múltjáról lebbenti fel a fátylat, akiknek előéletével kapcsolatban csak a halvány utalásokig és a mókás sztorizgatásokig jutottak a forgatókönyvírók. Ezúttal az eredeti három epizód egyik legnépszerűbb karaktere, a svindlis, nagy dumás, de közben hatalmas szívű csempész, Han Solo van soron. A film az ő fiatalkori éveit szeretné bemutatni, ami már eleve magával hozza azt a nagy kérdést, hogy mégis mi szükség van arra, hogy az eredeti trilógia közkedvelt figurájának múltját hivatott górcső alá vegyék? Minek kell megmagyarázni egy olyan karakternek az eredetét, akinek többek közt az adta az egyik fő vonzerejét, hogy nem lehetett tudni honnan jött valójában, hogy jutott el idáig, hogyan lett belőle az, aki, miért lett olyan, amilyen, miképp hajtotta végre azokat a hajmeresztő tetteket, amikről állandóan szót ejtenek a filmekben?
Merthogy ezek a legendás mivoltú események azért voltak legendásak, mert a misztérium homályában lebegtek, ennek köszönhetően sokkal hatásosabban járultak hozzá a figura markáns mítoszának alapjaihoz, mintha kényszeresen próbálták volna megmagyarázni őket. Nem mintha amúgy meglepő lenne, hogy Hollywoodban manapság fénysebességre kapcsolva teszik ennek az ellenkezőjét.
A Solo egy olyan kor szülötte, amikor az Álomgyár saját, halhatatlan műalkotásainak összes kérdésére választ akar adni, minden egyes kis sötét zegzugba bevilágítva, de egyáltalán nem diszkrét módon, hanem rögtön bazinagy reflektorokkal, erősen csorbítva ezzel azokat a tulajdonságokat, amik anno naggyá tették ezeket a kultuszfilmeket.
De bármennyire is magán viseli a Solo a gyógyíthatatlanná fertőződött hollywoodi eredettörténet-mesélés súlyos gyermekbetegségeit, azért lehet miért szeretni. Megtudhatjuk hogyan kapta kedvenc csempészünk a vezetéknevét, láthatjuk hogyan barátkozott össze Chewbacca-val, mikor találkozott először Lando-val, hogyan nyerte el kártyán a Millennium Falcont, még a sokszor emlegetett híres-hírhedt Kessel-futam is megelevenedik a szemünk előtt, és az is kiderül, honnan származik a Sólyom pilótafülkéjében lógó dupla dobókocka, amit bármibe lemernék fogadni, hogy még azok a legnagyobb fanatikusok sem vettek észre soha a büdös életben, akik milliószor látták a filmeket, Star Wars-szal kelnek-fekszenek, és még a szüzességüket is Darth Vader minájú óvszerrel veszítették el.
De annyi baj legyen: a Solo-ban rendesen dübörög a fan service, hol több, hol kevesebb sikerrel, de főleg sajnos utóbbival, és bár nagyon szeretné annyira kiszolgálni a rajongókat, mint tette azt a Zsivány Egyes, összességében képtelen eltalálni az arányokat, és rálelni a hőn áhított arany középútra.

Az előző antológia-filmből átemelt önállóságra való törekvés és a realisztikusabb hangvétel mellett (a szürkés, ködös képi világgal megáldott csatajelenet az I. Világháborút idéző kíméletlen ipari mészárszékkel és a mocskos, saras lövészárkokkal remek szolgálatot tesz) néhány izgalmas csihi-puhi is gondoskodik a szórakoztatásunkról, csak közben nehéz túltenni magunkat azon a kellemetlen érzésen, hogy valami rohadtul hiányzik az egyenletből.
Valószínűleg pontosan a film dirigálására eredetileg leszerződtetett páros, Phil Lord és Chris Miller fiatalos és lendületes rendezése. Egy sor kreatív nézeteltérés után a producerek, Kathleen Kennedy főgóré-asszonnyal az élen kipenderítették őket a direktori székből, azóta is kígyót-békát kiabálnak egymásra. Előbbi fél azt nehezményezte, hogy úton-útfélen keresztbe tett nekik a Disney, amikor saját ötletekkel álltak elő, utóbbinak pedig abból lett elege, hogy a duó olyan irányba akarta elvinni a Solo-t, ami túlságosan is szembement a stúdió akaratával, ezért magától értetődött, hogy távozniuk kell. Helyükre a sokkalta részrehajlóbb és mára már igazi megfáradt iparossá manifesztálódott Ron Howard került, aki természetesen zokszó nélkül követett minden parancsot, még a korábban leforgatott jelenetek nagy részét is újra felvette.
Ez a fajta hozzáállás egyébként tökéletesen egybecseng a Disney, és főleg Kennedy bizonyos állításaival. Utóbbi gyakorlatilag nyíltan kimondta, hogy „Senki sem baszakodhat a Star Wars-szal”, az első és az utolsó szó is az övé (mármint Kennedy-é nyilván, hiszen kijelentésével magára gondolt, efelől senkinek se legyen egy szemernyi kétsége se), ennél fogva a filmek rendezésére kijelölt személyek nem lehetnek mások, csak bólogató bérmunkások, akik legfeljebb csak addig oszthatják és valósíthatják meg saját elképzeléseiket, amíg azok kedvező fogadtatásra találnak a fejeseknél.
Ezen azért érdemes elgondolkodni – nem mintha ez egyedi eset lenne a Star Wars, illetve Hollywood berkein belül.
Persze azt semmi sem garantálta volna, hogy ha Lord és Miller rendezésében kerül mozikba a Solo, akkor automatikusan jó lett volna, de legalább lenne valamilyen. Howard igyekezett alaposan kigyomlálni még az emlékét is elődei stílusának, viszont időnként azért fel-felbukkan egy jobb, karakánabb és összeszedettebb film ígérete, és még ha nem is lehet konkrétan eldönteni, hogy hajszálpontosan mikor láthatjuk Lord-Miller és mikor Howard keze nyomát, jobban megvizsgálva azért sokat tisztulhat a kép. Előbbitől származik a mókás, humoros űr-western és egy csibészes, rafinált heist-movie keveréke (legalábbis azoknak halvány ismertetőjegyei), utóbbitól pedig a szóról szóra bemagolt, de mégis unalmas lecke-felmondás.
Gyaníthatóan ennek a kulimásznak köszönhető, hogy Alden Ehrenreich sem tud igazán érvényesülni a fiatal Han Solo szerepében. Meglepő módon egyáltalán nem annyira borzalmasan, mint amennyire sokan számítottak rá, végeredményben ügyesen hozza a szemtelen és vagány kalandort, aki talpraesettségével és rátermettségével még a legnehezebb helyzetekből is élve verekedi ki magát, de a forgatókönyv nem igazán ad neki sok teret ahhoz, hogy komolyabban bizonyítson. És ez a karakter lényegében már a film legelső percében „készen van”: rögtön a nyitó jelenetben azt a macsó, vakmerő csempészt fedezhetjük fel benne, akit megismertünk Mos Eisley romlott kocsmájában, és aki nem mellesleg már itt piszkosul jó pilóta, így nem marad túl sok megmagyarázni való vele kapcsolatban.
A nyögvenyelős szerelmi szál adhatna még erre alternatívát, de mondanom sem kell, nem jön neki össze.

Így gyakorlatilag semmilyen karakterfejlődés nincs a filmben. Más kérdés, hogy kell-e ilyesmi egy ilyen könnyed kaland-moziba (ami manapság olyan ritka, mint huttban a jóindulat), mégsem egy fejlődésközpontú dráma, ugyanakkor mivel a címszereplő a cselekmény végére kis túlzással éve ugyanaz a jellem, mint a történet elején, ironikus módon pont ennek köszönhetően nem gázol bele pofátlanul a Han Solo-legendába. Eredetsztorinak tehát foghíjas, kalandfilmnek már valamivel jobban elfogadható. És valahol ez a lényeg: üde tempóval megtámogatva, a szokásos Star Wars feelinggel hozza a kötelezőt, ám annál egy unciával sem többet.
Újfent visszarepít a gondtalan gyermekkorba, mozgóképes formába önti azokat a fantáziaképeket, amiket annak idején a játszótéren álmodtunk meg, amikor kedvenc filmes karakterünk önálló kalandjairól ábrándoztunk. Főhőssel szemben felsorakozó ellenfelek, csőre töltött fegyverekkel, pisztolytáska-kéz-csípő nézetből, akárcsak egy westernben a pisztolypárbaj előtt? Pipa! Őrületes űrcsaták, őrületes manőverekkel? Pipa! Forrófejű húzások garmadája, melyek legalább annyira vallanak őrültségre, mint bátorságra, de végül mégis kihúzzák a csávából a hősöket? Pipa! Rosszfiús félmosoly? Pipa! Jabba? Csak említés-szinten. Boba Fett? Felejtsd el! Talán majd legközelebb. Addig itt van nekünk a Solo, amit még lehet egy ideig emészteni. Igen, talán felesleges volt megcsinálni. Igen, a létezése erősen megkérdőjelezhető – főleg Harrison Ford jelenléte nélkül, aki természetes okoknál fogva ebben a filmben már nem vehetett részt. De mégis, a maga tökéletlenségében egy szórakoztató, egyszerű élmény, amit vagy szeretni fogsz, vagy nem.
De ha elkap, akkor egy garantáltan megmosolyogtató Star Wars emlékként marad meg a rajongástól dobogó szívedben.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. badaboom  PlayStation.Community tag
2018.06.07. 19:10:24
LV1
+2
Olvastam néhány kritikát. A legtöbbjük okoskodó, túlmisztifikált és kissé lehúzó, meglátásom szerint. Egyvalamiben azonos mind a tartalomtól függetlenül, a szubjektívitásban. Mindegyik meg akarta magyarázni nekem, mit kell értékeljek benne és mi az ami gáz. Megmagyarázza, hogy miért nem olyan mint a régi klasszikusok. Figyelembe kellene venni két dolgot. Egy, hogy időközben felnőttünk, kettő, hogy a maga idejében a kezdő trilógia, majdhogynem utánozhatatlan vizuális remekmű volt! Mennyi idős lehet a mai kritikusok nagyrésze? 20 és 40 esetleg 50 között? Ha igazi kritikát akartok az akkori gyermeki lelketeknek, akkor üljetek be a filmre a 10év körüli fiatokkal (ha megadatott) és utána kérdezzétek meg őt, hogy tetszett e neki.
11. DrZaius  Szerkesztő
2018.06.07. 06:30:03
LV3
Egész jó film volt. Kellemeset csalódtam benne. A képi világa, karakterei, színészei, zenéi, rendezése is mind tetszett. Oké, a Han-t játszó gyerek nem egy Ford, de ki az?!
10. martin  Főszerkesztő
2018.06.06. 21:51:17
LV27
+1
Majd az HBO-n HD-ben jó lesz, mint a legtöbb film.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2018.06.04. 15:02:45
LV9
Válasz 6. Noob üzenetére:
bennem is ez fogalmazódott meg a közelmúltban. olyannyira, hogy már nagy ívben kakkantok a jövőben érkező sw filmekre.
PSN ID: LaXiKa_hun
8. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2018.06.04. 10:46:39
LV7
A cikk meglátásaival egyetértek. Nekem viszont ez a Jedi óta az első SW mozi, amiben nem találtam olyan dúrvaságot már az elején ami kidobott az élményből és jobb hijján csak végig röhögtük a haverokkal az egészet. Jó kis könnyed kalandfilm lett, de szerintem a SW is kicsit túl van misztifikálva ilyen szempontból.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
7. PS3csovi  PlayStation.Community tag
2018.06.03. 16:49:41
LV1
Semmi baj evvel a mozival.... nyilván 40 évesen már más mint akkor volt de ez meg csak rajtunk múlik mennyire tudunk kikapcsolni. Nekem kellemesen telt a 2 óra a moziba.
6. Noob  PlayStation.Community tag
2018.06.03. 12:38:59
LV5
+1
Az utolsó két filmmel a Disney elérte, hogy a Star Wars kommersz lett.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
5. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.06.03. 06:48:36
LV14
Az valóban sajnálatos, hogy már a múlté az a romantikus érzés, hogy egy Star Wars film ünnepi esemény legyen.
Meglátásaiddal egyetértek. Feleslegesnek nem mondanám a filmet, szerintem rossz se volt. Egy jó Solo történet amit össze lehet kapcsolni elsősorban az Új Reménnyel. Ugye ezek a megmagyarázos, belemagyararázos dolgok: Kessel, Sabacc parti, Chewie nem csak a droidoktól kapott ki a hologrammos játékban... Nekem még Greedo is eszembe jutott, amikor Han elengedte a szajrét és kiderült Tobias elöbb tudta meg, hogy bizony Han lő először. :)
Persze amikor a Falcon először feltünik és aztán Han és Chewie elfoglalják a helyüket a pilótafülkében felejthetetlen.
Nil Satis Nisi Optimum
4. xerox  PlayStation.Community tag
2018.06.02. 21:23:31
LV18
Jó lesz majd ps pluszba! XD
psn id: zomimi78
3. jime  non-alcoholic
2018.06.02. 17:35:55
LV29
tegnapelőtt mentünk volna moziba, én inkább itthon maradtam dark souls-ozni xD
"wake up, you're dead!"
2. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.06.02. 11:50:01
LV16
Sztem rendben van, csak a vége lett nekem túl eröltetett.
R.I.P. Brúnó :-(
1. Albert  salabakter
2018.06.01. 19:58:19
LV5
Részemröl teljesen rendben van a film. Egy egyszerű Csillagok háborúja történet a fiatal Han Soloval, se több se kevesebb.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Skorecery (PS4, PSN)
2019.08.24. 10:23 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Az újragondolt Pong.
Observation (PS4, PSN)
2019.08.23. 10:46 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szellem a gépben.
DOOM trilógia (PS4, PSN)
2019.08.22. 17:16 Kedvcsináló
18 hozzászólás
Szerző: martin
Pokoli nosztalgia.
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
34 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.