PlayStation.Community

2018.05.26. 11:20 Cool-Túra
14 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Az év legütősebb családi filmje!

Két esztendővel ezelőtt a Deadpool úgy robbant be az akkori mozis kínálat sűrűjébe, mint az atombomba Hirosimába: egyedi stílusával üde színfoltként tündökölt a már bőven maximális fordulatszámon pörgő szuperhős-dömpingben, humoros hangvételével pedig kiutat jelentett az egyre inkább egy kaptafára készülő képregényfilmek tengeréből.
A helyzet azóta sem változott sokat: futószalagon készülnek a jobb-rosszabb adaptációk, néhol bátrabb a műfaj, máskor inkább biztonsági játékot játszik, és bár Wade Wilson debütáló bevetése új kapukat nyitott a zsánerben, azt a bizonyos űrt mégis egyedül csak Ő képes maradéktalanul betölteni – értsétek, ahogy akarjátok. Itt volt az ideje tehát a Második Eljövetelnek, kérdés, hogy a folytatás meg tud-e felelni a felfokozott elvárásoknak, és hogy mennyire képes többet, nagyobbat, jobbat nyújtani, mint tette azt az eredeti film.
Mint a mozgóképes történelemben oly’ sokszor, úgy itt is hátrányok sokasága sorakozott a produktum körül, hiszen a Deadpoolnak a frissessége volt az egyik legnagyobb nívója, hogy önmagát a legkevésbé sem komolyan véve mutatott fityiszt a szuperhősmoziknak, miközben kifigurázta annak összes elemét és kliséjét, mindezt a perverz önimádó maszturbálást pedig literszámra fröcsögő vérpermettel, tobzódó erőszakkal és jókora trágársággal fűszerezte meg.

Erre most megérkezett a Deadpool 2, ami rögtön nyereg nélkül üli meg a frencsájznak nevezett lovat, és síkosító nélkül, csont szárazon lát neki a nagy feladatnak – oké, utóbbi megállapítás talán egy kicsit túlzás.
Merthogy egy második résznek értelmetlen kritikaként az arcába vágni, hogy „Te nem az első rész vagy!”, de nagyjából tényleg ez a helyzet. Folytatás lévén már képtelen úgy meglepnie a nézőt, mint tette azt az eredeti 2016-ban, nem hat már annyira üdítőnek, sem frissnek, ennél fogva hátulütőit legfeljebb más területeken tudja csak úgy-ahogy leküzdeni. Ezeknek nagyobb részét sikeresen teljesíti is: a Deadpool 2 kétszer drágább, kétszer látványosabb, kétszer pörgősebb, kétszer viccesebb és kétszer elborultabb, mint az első epizód. A nagyobb költségvetés keményebb tempót eredményezett. Jókor jó helyen beiktatott robbanásokkal, szépen megkoreografált akciójelenetekkel (David Leitch rendezőtől ez minimum elvárható), amik ugyan nem kavarják fel különösebben a műfaj állóvizét, a fél perces időközökkel durrogó verbális és vizuális poénok bőven kárpótolják és játékban tartják a nézőt.
Egyúttal, bár nem mindig, de azért összességében elvonják a figyelmet a döcögős narratíváról és a logikai bakikról, melyek úgy sorakoznak, akár a nyolc éves kisgyerekek ennek a filmnek a vetítésén.
Mindez főleg Ryan Reynolds érdeme, akinek természeten igazi szívügye még mindig ez a projekt, ennek köszönhetően főszereplőként, producerként és társ-íróként is egyaránt szerette volna kamatoztatni magát, nem ok nélkül, hiszen sokat köszönhet a Nagyszájú Zsoldosnak, mert nélküle már áshatná a sírt a nem létező színészi karrierjének.
Azonban kétségtelenül erre a szerepre született, így valóssággal brillírozik megint, nem csak az ő szájából elhangzó poénok, hanem úgy összességében az egész Deadpool 2 humoros vonala remekül működik, mindig van min, vagy kin élcelődni, legyen az egy közutálatnak örvendő régi film, egy giccses sláger, vagy mellékszereplők egész garmadája, akiken a főhős a stáblista végéig mérték nélkül köszörülheti a nyelvét. Mert hát Deadpool mit sem ér a megannyi humorforrást rejtő barátok, csapattársak, ellenfelek nélkül, akikből itt is lesz jókora számmal, a visszatérő figurák mellett az új arcok is bőségesen megkapják a magukét. Zazie Beetz Dominójára még sokáig fogunk emlékezni, az előző epizódban bemutatkozott X-Men tagokat kellemes élmény lesz újra viszontlátni, a képregény-rajongók garantáltan csorgatni fogják a nyálukat egy bizonyos karakter megjelenésén (nem leszek Deadpool, nem szpojlerezem el), a Kábelt alakító Josh Brolin ugyan szinte már szürke eminenciásként merül méltatlanul feledésbe, de ettől függetlenül marcona és komoly megjelenése remekül ellenpontozza Deadpool maró gúnnyal teli ironikus stílusát.
Az X-Force pedig… nos, csak annyit mondok, hogy Végtelen háború ide, vagy oda, ennél a bagázsnál komolyabb és céltudatosabb csapatot idén már biztosan nem fogsz látni a moziban. Határozottságukkal, szakértelmükkel, bátorságukkal és ügyességükkel simán szégyent hoznak a mellettük lelkes amatőröknek sem tűnő Bosszúállókra, őrült habitusuk és morális rugalmasságuk miatt személyükben voltaképp egy új Öngyilkos Osztagot tisztelhetünk (hehe, szó szerint).

Bármennyire is fura, a film tulajdonképpen a család témakörét boncolgatja, nyilván a maga sajátos, kifacsart módján, körülbelül úgy, mint ahogy az első rész nyúlt a romantikus komédia műfaja felé.
Amíg a Deadpool a szerelem minden akadályt legyőző erejéről szólt, és az bizarr hangneme ellenére lényegében egy érzelmekkel, gyengédséggel teli sztorit mesélt el, amire akár a csajodat is elvihetted, ha hasonlóan elvont beállítottságú volt, mint Te, addig a Deadpool 2 az ember azon alapvető jellegzetességéről regél, hogy természeténél fogva társas lény, aki tartozni szeretni valahová, és végkövetkeztetésként a főhős rájön, veszteségeit csakis barátai segítségével tudja feldolgozni, így igazából egy új családra lel. Még ha ezt vicces, alpári, és hamisítatlan Deadpool-üzemmódban teszi is, ez az egész alaptéma ad egy érdekes, szerethető ízt a filmnek. A könnyed és odamondogatós hangulat remekül dolgozik együtt ezzel a koncepcióval, továbbá afelől se legyen senkinek kétsége, hogy nagyjából mindenki megkapja a magáét: a rivális (DC univerzum), az X-Men, a konkurens képregényfilmek, még a Fox stúdió is, aki kinyírta Logant, de előtte kinyírta a komplett X-Ment, majd visszaküldte Logant az időben megmenteni őket, hogy aztán újra kinyírja mindegyiküket.
A legnagyobb hibát viszont pontosan ott véti, hogy a Marvel Moziverzummal szemben nem akar átlépni egy bizonyos határt: utal, de nem beszól. Ennek okai egyébként egészen tisztán érthetőek, ugyanakkor egy film esetében, ami többek közt arra született, hogy nyíltan kifigurázza saját műfaját, és maró gúnnyal reflektáljon minden azzal kapcsolatos valós eseményre (pl. Marvel-Fox deal) mértéket nem ismerve, kissé illúziórombolóan csapódik le, hogy egyes esetekben vissza kell fognia magát – mondanom sem kell, hogy az ilyen dolgok mennyire el tudják hitelteleníteni a végeredményt.

A Deadpool 2 mindezek dacára játszi könnyedséggel veszi az akadályokat. Elődjéhez hasonlóan nem veszi magát túlságosan komolyan, a legkevésbé sincs túlmagyarázva, és azt az erőltetett ideologizálást is lepasszolja, amivel manapság a képregényfilmek kacérkodnak.
Tényleg nem akar több lenni egy szórakoztató, térdcsapkodós élménynél, ami percenként megnevettet, és kicsalja belőled a lelkes akciófilm, illetve képregényrajongót, de az egyszerre brutális és mókás feszín alatt valójában egy igencsak hatalmas szív is dobog. Persze a folytatásban látottak után felmerül a kérdés, hogyan tovább, hova tud még fejlődni a főhős jelleme, mit tud majd hozzátenni a következő rész a korábbiakhoz, de igazából ezek Deadpool szempontjából totál lényegtelenek.
Ebben a karakterben jókora kraft van még. Azaz jó sok film. Nem tíz, de minimum kettő tutira: Deadpool 3, X-Force, jöhet minden, ami a csövön kifér. A frencsájz egyöntetű sikere miatt tollpiheként balettozó és örömkönnyeket hullajtó Reynolds-on biztosan nem fog múlni az ügy.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. Greg  PlayStation.Community tag
2018.06.04. 10:19:41
LV25
Az első rész nagy meglepetés volt (pozitív értelemben). Amíg nem láttam kb én is úgy álltam az egészhez mint Penge. De így most már kötelező a második rész. ;)
LV426
13. Kuresz  PlayStation.Community tag
2018.06.02. 12:40:12
LV1
Rühellem a szuperhősös filmeket. Viszont az első részben is elmondták, hogy Deadpool nem hős. Nálam az elmúlt 10-15 év legjobb vígjátéka volt. A második rész talán egy hajszálnyit lemarad az elsőtől, de akinek tetszett az első rész, annak kötelező ez is!
twitch: Kureszlhunl
12. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.05.28. 03:30:08
LV14
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Ezt eltudom fogadni, hogy a filmes Deadpool más legyen mint a képregényes. Megaztán nem ugyanazokon nevetünk vagy találjuk viccesnek, ahogy kb. Alf is írta. Ez is hozzá tartozhat a dologhoz.
Lehet nekem Thor és társai humora ezért tetszik jobban mert nem elvárás ezzel is több lesz a film és mégis működik. Deadpool meg egy más szint, nem azt mondom, hogy kultúrsokk volt, de majdnem. Persze nekem is újra és egészében kell megnéznem majd a két Deadpoolt, akkor már nem fog váratlanul érni és máshogy vélekedek róla.
Nil Satis Nisi Optimum
11. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.27. 19:31:25
LV18
Válasz 6. Matichku üzenetére:
Deadpoolnak szerves része az önirónia, a komolytalanság és a vég nélküli humorizálás gyak. mindenen, ha ezt a lehetőséget jól ki tudják aknázni és ütős poénokat írnak hozzá, akkor tud igazán sziporkázni a karakter, mint ahogy teszi ebben a filmben is. Emellett a képregényes Deadpoolhoz képest tényleg egy kicsit más, de ez két különböző médium, egy blockbusterbe azért kell valami dráma is.
Egyébként a Ragnarök humoros vonalával sem lett volna semmi baj, ha nem erőltetik hányásig a poénokat, amikből maximum minden harmadik talál be, de az is úgy, hogy közben egy nép szenvedését és majdnem a kipusztulását nézed végig. De esküszöm, még ezzel is kibékültem volna, ha legalább valami komolyabb minőséget mutat fel ez a vígjáték-jelleg. Én legalábbis elsőre ezt gondoltam róla, nemsokára megnézem megint, és lehet, hogy tisztul majd a kép.
Deadpoolnál alap elvárás, hogy vicces legyen, és kifigurázzon mindent, Thornál egyáltalán nem, már a képregényben sem volt az.
Örülünk?
10. ALF22  Son of Liberty
2018.05.27. 08:50:51
LV26
+1
A karomkodos poenokat nem szeretem. Gyak atleptek egy hatart ,poenok mar nincsenek ,igy ezzel helyettesitik. Az a dagadt csaj hozta talan "divatba" aki az itt forgatott Kém-ben játszott.
De. A Deadpoolnal nem zavar. Nem ismertem a karaktert azelott,de total bejon. A "2.resz olyan mint az elso"....hát mivel ilyen a karakter nem is lenne hiteles ha visszavenne vagy maskepp jatszana.
Domino es Kabel detto bejott.
Nekem tetszett ahogy az elso is.
9. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.05.27. 08:29:41
LV12
Válasz 7. Penge70 üzenetére:
Nem, totál nem rossz indulatból írtam. Deadpool karaktere ilyen, Reynolds meg bohócot csinál magából is azért, hogy ezt minél jobban visszaadja. De nyilván tiszteletben tartom, hogy neked nem tetszik ez, de egy esélyt szerintem adj neki.:)
"Si vis pacem, para bellum."
2018.05.27. 07:29:01
LV1
Válasz 7. Penge70 üzenetére:
Olvastad a képregényt?
7. Penge70  PlayStation.Community tag
2018.05.27. 06:22:27
LV22
Válasz 4. zodiac55 üzenetére:
persze, biztos "félreértem"
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.05.27. 01:53:59
LV14
Nem tudom hova tenni ezt a Deadpool-t. Az első részt is csak a héten láttam valamelyik kereskedelmi csatornán. Ráadásul csak félig. Morena Baccarin jelenlétének örültem, kedvelem a Gotham-ben, jót mosolyogtam amikor Deadpool Ripley-nek nevezte a rövid hajú csajt az Alien 3-ból. De úgy ennyi. :(
Thor és haverjainál baj ha "túl tolják a poént", ha jön egy előzetes "csak ne ökörködjék el ezt is", Deadpoolnál meg pont ezektől lesz jó. Mondom nem tudom hova tenni... Nekem ez egy kicsit sok, tömény humor. Inkább olvasom a képregényt minthogy nézzem Deadpool esetében. Moziban biztosan kimarad megvárom, hogy adja majd valamelyik tv adó.
Mindenesetre azért a moziban veszek egy Deadpool 2 menüt, nagyon adja ahogyan áll, kezében meg egy "$uck it!" táblával... :D
Nil Satis Nisi Optimum
5. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2018.05.26. 19:26:47
LV7
Ez a rész elég gyengusz lett;)
independent
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.05.26. 13:25:03
LV12
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Te itt valamit nagyon félreértettél szerintem.
"Si vis pacem, para bellum."
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.05.26. 13:03:18
LV24
+1
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Adom!
señor
2. B_Renato97  Szerkesztő
2018.05.26. 12:24:41
LV4
Legjobb családi film! :D Nekem tetszett.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2018.05.26. 11:45:40
LV22
+2
Valamelyik nap olvasgattam valamelyik filmes portálon a film alatti kommenteket. A "mekkora" volt a legnépszerűbb hsz, és persze sokak szerint ez az év filmje. Szomorú, hogy ide jutott a filmes ízlés, hogy az erőltetett alpári poén a menő, és hogy egy fos unalmas színész ennyire népszerű lehet, igaz ez a szardarab pont illik hozzá. Természetesen nem nézem meg.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
17 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.