PlayStation.Community

2018.06.07. 09:59 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Egy feledhetetlen utazás a Ghibli rajzfilmek világába.

A klasszikus animék stílusáért rajongó gémerek mostanság a mennyországban érezhetik magukat, hiszen egy hosszú és ínséges időszak után az a kellemes szituáció áll fent, hogy alig két hónappal a szó szerint varázslatosan jól teljesítő Ni No Kuni II után megérkezett a Forgotton Anne is, mely szintén a Studio Ghibli legendás rajzfilmjeihez fordult vizuális inspirációért. Ennek köszönhetően kb. a játék tizedik másodpercétől csészealj nagyságú szemekkel meredtem a képernyőre, a mindössze első játékát levezénylő Throughline Games-nek ugyanis döbbenetesen jól sikerült belső segítség nélkül leutánoznia a jelleghetes Ghibli-stílust - így a kérdés már csak az volt, hogy sikerül-e a látványhoz méltó tartalommal megtölteni ezt a kissé furcsa címmel ellátott játékot...

Az előjelek mindenesetre roppant biztatóak voltak, ugyanis már a játék felvezetésének sikerült teljesen magába szippantania. A roppant hangulatos intro rajzfilmből kiderül, hogy az összes olyan tárgy, amit az ágy alá szórsz, majd elfeledkezel róla, a Forgotten Lands nevű dimenzióba távozik. Ezek az elveszett tárgyak, azaz röviden a forgotlingek láblógatás helyett azon dolgoznak, hogy visszakerülhessenek gazdáikhoz, átjáróként a lassan, de magabiztosan épülő Ether Bridge-et használva, ám még mielőtt a három Karácsonnyal korábban megkapott ocsmány bordó jégeralsó összeborulhatna rég nem látott gazdájával, terroristák egy csoportja brutális támadást hajt végre a város ellen.
A meglehetősen egyszerűnek tűnő eset kivizsgálása egy grandiózus összeesküvésre derít fényt, így a nyomozást végző Anne (aki furcsamód egy fél pár zokni vagy bekrepált kávédaráló helyett egy teljesen klasszik humanoid) kénytelen felkötni a szoknyáját, hogy kibogozza a szálakat.

A játékmenet a logikai platformerek hagyományaihoz híven teljes mértékben nélkülözi az erőszak legtöbb formáját, és mivel a kalandban nem lehet meghalni, teljes szabadsággal fedezheted fel a csodálatosan megrajzolt helyszíneket.
Az eleinte meglehetősen átlagosnak tűnő ugrálásba hamarosan új színt visz az Anne kezén helyet kapó furcsa szerkezet, mellyel hősünk képes kedve szerint irányítani a Forgotten Land legfőbb energiaforrásaként ismert Animát. Ezen felül hősnőnk az első fél órában megszerez két mechanikus szárnyat, ami teljesen új dinamikát visz a játékmenetbe, nem is beszélve arról, hogy mennyivel egyszerűbb a segítségével kiigazítani a félresikerült ugrásokat.
A nyomozás során rengeteg forgotlinggel fogsz találkozni, a velük történő párbeszédek során pedig rendre lehetőséged lesz egy rakás döntés meghozatalára az egészen banális hangnembéli különbségektől egészen az olyan komplikáltabb szituációkig, mint hogy a lázadók kihallgatásakor az empatikus jó zsaru szerepét játszod el, avagy erőszakot alkalmazó vérnösző vadállatként próbálod kihúzni az infót szerencsétlen áldozatodból. Mivel Anne képviseli ebben a világban a megingathatatlan törvényt, aki ha kell nem fél bepiszkolni a kezét, a forgotlingek egyfajta félelmemmel vegyes áhítattal viszonyulnak hozzád, ami egy egészen különleges hangulatot ad a nyomozásnak.
A fent említett logikai részek során mindig különféle gépeket és csővezetékeket kell használnod az Anima áramoltatásának érdekében, mely nem hangzik túlságosan érdekfeszítően, de a Throughline csapatának sikerült olyan módon megoldania ezeket a részeket (is), hogy mindig legyen valami új és izgalmas elem a tárgyak manipulálásban.

Nem esett még szó a játék tagadhatatlanul legnagyobb erényének számító grafikáról, amivel kapcsolatban nem lehet elégszer kiemelni mennyire elképesztően stílusos és szívet melengetően kellemes hangulatot képes kreálni minden egyes képkocka. Legyen szó rideg gyártelepről, meleg színekben játszó szobabelsőről, vagy bájosan lepukkant utcákról, minden apró részlet annyira profin van kidolgozva, ami egy nagy stúdiónak is becsületére vált volna. Jobb hasonlat híján a Forgotton Anne olyan akár egy nagyi által készített, az otthon illatát magában hordozó puha takaró, amibe elképesztően jól esik begubózni egy csésze forró csokoládé társaságában miközben nézed az ablakon kívül tomboló vihart / hóesést / zombi apokalipszist.

Nagyon, nagyon NAGYON ritka az, hogy az egyedülálló stílushoz ennyire jól összerakott játékmenet társuljon, az FA-ról azonban minden szempontból csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az egyetlen hibát az jelenti, hogy a cucc nem nagyon jeleskedik abban, hogy segítse a valamilyen módon elakadt játékost, és bizony idővel a logikai feladatok mellett a platform szekvenciák is elég kellemes kihívást kezdenek nyújtani, de amikor az Animával történő machinációt és a mesteri módon időzített ugrálást már tandemben kell végezni, az lehet soknak fog bizonyulni a kevésbé kitartó gémereknek, főleg mivel a játék látszólag nem ad semmilyen visszacsatolást arról, hogy amit csinálsz az helyes vagy full feleslegesen próbálkozol.
Ezt leszámítva azonban ez az alkotás teljességgel lenyűgöző példája annak, hogy egy kis csapat lelkesedéssel és kreativitással képes látványban, hangulatban és játékmechanikában is odaverni a nagyoknak. A Forgotten Anne így az anime rajongókon kívül bátran ajánlható mindenkinek, aki szeretne egy igazán emberi és különleges (6-7 órán keresztül kanyargó) kalandba belekeveredni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Square Enix Collective
Fejlesztő:ThroughLine Games
Megjelenés: 2018.05.15.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.62GB
Web: https://www.forgottonanne.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.06.07. 20:57:43
LV11
+1
Jövő héten, államvizsga után veszem.:)
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Forgotton Anne
Square Enix Collective
REMEK