PlayStation.Community

2018.07.17. 18:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Értékeld a cikket!
Hazafutnék…

Amerikára – és itt most az országról beszélek – mindig is kissé különleges, mondhatni szinte egzotikus helyként gondol az öreg kontinens lakója, ami betudható egyrészt a távolságnak és nehézkes megközelítésnek, vagy akár a számunkra különc világképnek, amelybe beletartozik némely, a tengerentúlon igen nagy népszerűségnek örvendő nemzeti sport is.
Az egyik ilyen a baseball, amit „igazi” európai ember nem is nagyon ért, köszönhetően a gyenge számú közvetítéseknek, és persze a honi elterjedt kismillióféle csapatjátéknak.
Ez a game viszont kifejezetten eme sportágra koncentrál, illetve ezt igyekszik bemutatni. Nem a korábban bemutatott MLB The Show ellenfelének szánták a készítők, ez már az induláskor egyértelműen kiderül. Ami a két produktumban közös, az kizárólagosan a téma, vagyis maga a baseball.

Itt azonban nincsenek igazi csapatok, és nincs az élethű megjelenítést maga elé célkitűzésként megvalósítani kívánó, szemet gyönyörködtető grafika és még sok minden más sem.
Ahogyan a címből is következetni lehet a sok ajnározó melléknévnek köszönhetően, jelen program inkább játékos formában közelíti és próbálja bemutatni a fenti sportot a kezdőknek, esetleg a fiatalabb korosztálynak.
A menü ismertetését most hanyagolnám, mivel rendkívül egyszerű és egyértelmű, senki nem fog eltévedni vagy eltévelyedni benne, így inkább rátérek a lényegi rész ismertetésére.

Itt a valóságos szereplők és helyszínek helyett „csak” rajzolt karakterek és pályák vannak, amellyel önmagában még semmi gond nem lenne, korrekt a grafika e tekintetben. Azzal sincs különösebben nagy probléma, hogy motion capture-t a készítők nem alkalmaztak. Annál inkább zavaró viszont, hogy alig néhány különböző mozgás van a meccsek alatt, és az eközben átélhető érzelmeket is igen gyenge mennyiségben jelenítik meg. A hab a tortán a játékosok kinézete és kidolgozottsága. Egy könnyedebb játékmenetben nem zavaró, hogy férfiak-nők-öregek-fiatalok együtt nyomulnak, de az, hogy minden csapatot körülbelül ugyanazon külsejű személy alkotják és csak a mez változik rajtuk, azt bizony 2018-ban enyhén szólva igénytelennek érzem ezen a platformon.
Hogy érthető legyek: minden teamben van például egy fehér szakállas, kissé télapós beütésű öregember, egy vörös bajszos férfi, és még sorolhatnám. Ha pedig ez sem elég: amennyire megfigyeltem, a karakterek tulajdonságai is azonosak, azaz az idős fószer nem tud normálisan ütni, a bajszos csóka meg nagyon jól dob. Szövegszerkesztősen szólva kidolgoztak néhány figurát, aztán mindenhol nyomtak egy CTRL+C kombót. Valljuk be, ez azért gázos…
Természetesen van benne lehetőség saját emberke készítésére is, de azért ne rajtunk múljon már a változatosság!
A játék egyébként a megpróbálja elég részletesen bemutatni a szabályokat, és az irányítást is.
A Super Mega Baseball 2-vel eltöltött idő alatt ismét megtanultam a mérkőzések alatti előírásokat és a pontszerzés lehetőségeit is, ami mindenképpen hasznosnak bizonyult, tehát az érdeklődők igénye ilyen tekintetben ki lesz elégítve. Beállítható a nehézség, az inning-ek, magyarul menetek száma, és még néhány alap dolog, ideértve a játékos gép általi segítésének bizonyos fokú mértékét.
A karakterek vezérlésével ezzel ellentétben valahogy nem tudtam kibékülni. A dobást nem nehéz elsajátítani ugyan, de nem vettem észre azt, hogy a pontosság vagy a labda jó helyre juttatása bármit is számítana, és ez csak a kisebbik gondom volt. Az ütésnél még inkább kiszolgáltatottnak láttam magamat, inkább egy gyenge reflexjáték feelingje van az egésznek.
Hogy egy kicsit szemléltessem a tapasztaltakat, olyan volt, mintha navigátor lennék egy olyan rally-autóban, ahol a sofőr nagyothall. Én ugyan próbálom tenni a dolgomat, küszködök (néha ordítok), de mintha vajmi kevés múlna rajtam, mert a kormány úgysem az én kezemben van…
Őszintén szólva végig úgy éreztem, hogy a program játszik – esetenként szórakozik – velem, nem pedig fordítva. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy mintha a mi csapattagjaink lassabban futnának és sokkal kevésbé hatékonyan kapnák el a nagy nehezen elütött golyóbist.

A készítőket mindenképpen dicséri, hogy van benne „Cross-Play”, azaz online nem csak PS4-es sorstársainkkal mérhetjük össze tudásunkat, hanem PC-sekkel is, ezt a kereséskor be is tudjuk állítani. Természetesen kipróbáltam mindkét lehetőséget, de – talán nem véletlenül – nem tapasztaltam nagy különbséget a keresés idejében, sőt! Nagyon nehezen talál ellenfelet nekünk, akár több percig is eltarthat. Valószínűleg nem ez lesz az online világ sztárja, ez inkább csak egy kis kiegészítés a szavatosság és az élmény növelésére. A világhálón tudunk baráttal online játszani, ha van ilyen gémmel rendelkező nekünk.
Talán pici érdekesség, hogy kétszemélyes módban mindenki ugyanazt a képernyőt látja, ami „megöli” a meglepetést, persze így sem lesz sokkal könnyebb elütni a dobott objektumot.

Alapötletnek nagyon jónak tartom, hogy ezt az egyébként igen bonyolult sportot játékosabb, könnyedebb és talán így emészthetőbb formában tálalják, de akkor a külcsín mellett az irányításnak is ehhez hasonlónak kellene lennie, mert ez ebben a formában saját magával ellentétes, és az ötlettelenség mellett ez sugárzik végig az egész programból.
Eme labdajátékkal most ismerkedőnek így hamar elveszik a kedvét, főleg amikor azt tapasztalja, hogy egy-egy sikeres elütésnél a gépi ellenfél szinte mindig elkapja a labdát és kiejti az általunk vezérelt karaktert. A gombkiosztást is elég betanulni minden helyzetre, de ez inkább a sportág összetettsége miatt megy át eleinte kaotikus gombnyomkodásba, bele lehet jönni idővel, ha valaki hajlandó rá elegendő mennyiséget szánni. A kérdés, hogy van-e ilyen ember.
A hangulat szintén nincs a tetőfokon, kissé erőltetett humorú, fantáziátlan és középszerű. Ahogy a klasszikus mondta egykor: „Ez nekem most nem jött át!”, sajnálom…
Hirtelen nem is tudom, kinek merném ajánlani ezt a terméket, hiszen aki rajongó, annak felesleges, aki kezdő (vagy gyermek), annak nehéz. Talán aki csak ismerkedni szeretne ezzel a sportággal, az tehetne vele egy próbát, csak azt kétlem, hogy áldozna rá ennyit.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Metalhead Software
Fejlesztő: Metalhead Software
Megjelenés: 2018.05.01.
Ár: 10990 Ft
Játékosok száma: 1-4, Online: 2-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.77GB
Web: http://supermegabaseball.com/site_smb2_wp/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Super Mega Baseball 2
Metalhead Software
KÖZÉPSZERŰ