PlayStation.Community

2009.08.23. 23:08 Játékteszt
37 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
…nézzetek az égre!

Már-már kezdtem azt hinni, hogy ez a nyár játéktesztelés szempontjából erős kezdés után látványos visszaeséssel ér véget számomra, az ilyenkor szokásos uborkaszezon folyományaként. Hogy mégsem egészen így történt, arról első körben az UP tehet, melynek érkezése már igencsak időszerű volt. A játék dobozára vetett első pillantásaim során különben elég bután festhettem, mivel valamilyen épkézláb címet kerestem, hiába: ez kérem FEL (netán fent), ami angol eredetijében is kábé olyan hülyén hangozhat, mint magyarul. Azóta sem teljesen világos számomra, miért ezt a címet kapta a... film – mert ismét egy játékadaptációval van dolgunk –, egyetlen logikus magyarázat, hogy a szereplők egyre magasabb helyekre jutnak a kalandok során, nem beszélve a végkifejletről. A Pixar legújabb alkotásaként aposztrofálható UP animációs film Amerikában még a nyár elején megjelent, Európának viszont egészen őszig várnia kell rá, így talán elnézitek nekem, ha bevallom, nem néztem meg a filmet a játék végigvitele előtt. Pedig megtettem volna, ha lett volna rá lehetőség, ugyanis nem tűnik rossznak: momentán az UP az IMDB-n saját kategóriájában a 250-es lista élén áll.

A játékadaptáció tekintetében a kiadó THQ biztosra ment, ugyanis minden létező platform megkapta a saját fejadagját, mely a Playstation 3 vonatkozásában egy viszonylag élvezetes, „láttunk rosszabbat” kategóriába sorolható produktumot jelent. (Mivel leírtam a gép nevét, megint nem bírom ki, hogy ne gratuláljak Palinak, aki az eddigi, konzolok nélkül, bár irántuk való vágyakozással leélt hosszú évek után egy huszáros vágással végre beszerzett egy 60 gigás PS3-mat, melyet nászajándékba kapott – már megéri nősülni, srácok! :D)
A game meglehetősen híven követi a film történetét, mely egy öregember, egy zöldfülű suhanc, a hátukra kötözött, óriási léggömbök által a magasba emelt és ott lebegő ház, egy madár, valamint egy beszélő kutya körül bonyolódik. Az öregember, Carl Fredericksen néhai feleségével közös, régi álmát akarja ugyanis valóra váltani, amikor a nyugdíjas otthonból megszökve szó szerint fel akarja költöztetni házukat a világ legszebb helyére, a Dél-Amerikában található Paradicsom Vízeséshez. Itt csatlakozik hozzá Russell, a fiatal és könnyen befolyásolható cserkész, Dug, a beszélő kutya, egy nagytestű madár, Kevin, sőt végül egy léghajó is bekerül a képbe. A dzsungelben mászkálás persze nem lenne az igazi ellenfelek nélkül, melyeket ezúttal kutyák és egy baljós alak, egyébként Carl korábbi, nagy példaképe, Charles F. Muntz híres-neves felfedező jelent.
Lényegében tehát egy [nekem való], mászkálós-gyűjtögetős, egyszerűbb rejtvényekkel megszórt platformer koncepcióról beszélünk, amely ráadásul a két főszereplő kooperációjára épül – méghozzá a szó lehető legszorosabb értelmében, ugyanis az UP egy kétjátékos cucc. A második gamer, vagyis apa / anya tulajdonképpen bármikor becsatlakozhat, és bármikor ki is léphet a játékból, vagyis ezt igen rugalmasan és családbarát módon sikerült megoldani. Magánakció esetén pedig egyetlen gombnyomással válthatunk Carl és Russell között, bár ebben az esetben már lehetnek gondok a gép által irányított karakter ténykedéseivel, mivel a mesterséges intelligencia sajnos nem ostromolja az egeket. A játékmenet lényege tehát az előrehaladás a továbbjutást nehezítő akadályokkal teli, „adventúráskodó” (azaz Tomb Raiderre emlékeztető – nekem ezt kötelező volt leírom) környezetben, melyhez a két szereplő különleges képességeire van szükség. Az öreg Carl érdekes módon játszi könnyedséggel, szinte irigylésre méltóan fiatalos lendülettel ugrál át nagyobb rések felett, illetve mászik fel különböző liánokon, majd húzza fel a görgős járóbotjával Russellt; utóbbi viszont vékony párkányokon tud átjutni, valamint a nála levő kötéllel felhúzni Carlt a magasabb falak tetejére. Szintén Russell a csapat „Kevin-kompatíbilis” tagja; a nagy emu-szerű madár, Kevin (aki valójában nőnemű) ugyanis képes feldobálni őt magas helyekre, vagy átlódítani emberünket a nagyobb szakadékok felett. A madár egyébként nem játszható karakter, Dug, a beszélő kutya viszont igen, ő lesz a harmadik, irányítható szereplőnk. Dug bizonyos kapcsolók aktiválásához és szűk helyekre való bemászáshoz szükséges, de remek úszó is, amely tulajdonságának Carl veszi hasznát. A két főszereplő eltérő, ám sajátságos eszköztárral rendelkezik harcászati szempontból is: az öregember hallókészüléke segítségével képes elriasztani az opponenseket, valamint felfújható állatok dobálásával elterelni a figyelmüket, míg Russell egy kürttel teszi ugyanezt. A srácnál levő vizespalack az életerőt hivatott növelni, továbbá mindkét hős dzsungel túlélő-készletének fontos részét képezi még a gúnyolódás, mellyel állítólag szintén el lehet zavarni a rosszéletűeket. Ezeken felül mi más kellene még az őserdőben?
A harcok során egyébként nemigen lesz szükség a fent jellemzett extremitásokra, ugyanis a csatározás mikéntje elég egyszerű. A kicsi ellenfeleket, így repülő rovarokat simán le kell csapkodni. A csapatokban, viszont egyesével támadó kutyáknál annyival bonyolódik a dolog, hogy meg kell várni, amíg az eb a karakter felé száguld, és csapni egyet a Négyzettel; két-három sorozat után szédelegni kezd, majd elszelel. Talán felesleges említenem, hogy egy idő után ez elég unalmassá válik, szerintem még a gyerekeknek is, bár a reflexeket bizonyára fejleszti. Ezen csatáknál érdekesebbek a főellenfelek, pld. az óriási anakonda, akit a környezet tárgyainak variálásával, használatával kell legyőzni, melyhez szintén a szereplők összehangolt együttműködésére, azaz csapatmunkára van szükség. Bár ne a TR: Underworld-féle Kraken szintjére gondoljatok, hasonló dolgokról van szó, csak kicsiben. Szerintem nem lettek rosszak ezek a szekvenciák, főleg, ha két játékos ügyködik a megoldásukon. Mint említettem korábban, a mesterséges intelligencián lett volna még finomítani való, mert a gép által irányított szereplő a sima előrehaladás során sem úgy viselkedik, ahogy kéne, így beleugrál a húsevő virágokba – ahonnan persze nem jön ki maga, átváltva nekünk kell kiszabadítanunk szorult helyzetéből –, nekiszalad a tüskés bokroknak, vagy egyszerűen rossz irányba akar elindulni. Az irányítással különben nincs gond, a kontroll egyszerű és hamar megtanulható; talán csak a fix kameranézet nehezíti az előrehaladást, mert a különböző szintek közötti ugráláskor a távolság érzékelése nem megfelelő.
A tizenegy pályán átívelő kaland ugyan néhány óra alatt végigjátszható, de kitolhatjuk a játékidőt a gyűjthető tárgyak összeszedésével, ha már kiadtuk azt a tizenakárhányezer forintot a game-re. Van mit keresgélni: Russell lepkehálójával rovarokat gyűjt, de hevernek érdemrendek is szanaszéjjel, amik felvételével megkapjuk küldetéskártyánkat. Ez utóbbit a szünet menüben nézhetjük meg. Felsorolja, milyen tárgyakat kell bezsákolnunk az adott pályáról az extra tartalmak (pld. artworkök, videók) megnyitásához – általában Carl néhai feleségének feljegyzései, bronz, ezüst és arany ereklyék, valamint bogarak értendőek ezek alatt. A korábban teljesített pályákra bármikor visszamehetünk, ha még egy kis kutakodásra szottyan kedvünk. További egy órát beleölhetünk a többjátékos szegmensbe is. Ezekben az egyszerű minijátékokban négy player vehet részt offline. Három típus és számos térkép közül választhatunk; a legérdekesebb talán a léghajó elleni összehangolt, azaz kooperatív támadás, de szerintem a főjáték sokkal jobb ezeknél.

Az UP grafikai és zenei oldala pont olyan, amilyet a kategóriától elvárunk. A látványvilág mondjuk szerintem simán PS2-es, de a célközönségnek tökéletes. Talán abba tudnék belekötni, hogy az állapotjelzőktől és az aktuális kiírásoktól olykor nem látni, mi történik a képernyőn... Zeneileg a film remek hangulatfokozó betétei és az onnan kivágott, színvonalas dialógusok az irányadók, amivel szerintem eleget írtam. Mindennel együtt ez a játék is csak a film iránt érdeklődők számára lehet érdekes, akiknek azt tanácsolom, bár nem rossz a cucc, azért tegyenek egy próbát vele, mielőtt megveszik, vagy használat után cseréljék tovább... Bár én, mint akció-kaland szimpatizáns is jól szórakoztam vele, a stílus követői inkább továbbra is gyűjtsenek az Uncharted 2-re, no meg az Assassin's Creed 2-re.

(A játékot szoftverdealerüntől, a Platinum Shoptól kaptuk meg tesztelésre. Ha megjött hozzá a kedved, boltjaikban megvásárolhatod!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2010.03.14. 03:54:30
LV1
a játékkal nem játszottam de a mese naon király
36. martinigy  PlayStation.Community tag
2009.10.29. 21:11:44
LV2
tetszett a film :):):):)
Nothing is true, everything is permitted.
35. mark910624  PlayStation.Community tag
2009.09.12. 00:30:18
LV4
elolvastam a cikket, kíváncsi leszek a mesére.
34. megasuti  PlayStation.Community tag
2009.08.31. 13:29:55
LV4
Válasz 33. megasuti üzenetére:
leírás alapján azonban inkább csak a filmet nézem meg. Utálom ha hülye az MI.
33. megasuti  PlayStation.Community tag
2009.08.31. 13:20:52
LV4
hétvégén láttam a film bemutatóját :)
jó móka lehet :)
2009.08.31. 13:09:12
LV1
Akko 1évig ezel fogok szorakozni XD
Hungarian War Squad
31. Petunia  Szerkesztő
2009.08.31. 12:59:59
LV12
Válasz 30. robin152 üzenetére:
Persze, hogy meg lehet (van életerőcsík), én nem is egyszer elhaláloztam. :P

Tök jó kis játék ez. :)
Endure and Survive
2009.08.31. 08:40:27
LV1
Legalább meglehet benne halni???????
Mert elszorakoznák rajta XD
Hungarian War Squad
2009.08.31. 08:36:33
LV2
Nekem nagyon tetszik vagyis nem XD
after several lucky shot and a few cheat codes ...
28. pank2
2009.08.27. 23:17:17
LV2
total vicc ez a jatek
PSN ID: paradilaci
2009.08.25. 22:08:35
LV1
nekem se .
26. dodead
2009.08.25. 11:41:26
LV1
nekem demo alapján nem jött be.
its's so FLUFFY :3 -> http://doded.wordpress.com/
25. Petunia  Szerkesztő
2009.08.25. 10:27:29
LV12
Válasz 10. Johnny üzenetére:
Mint írtam is a cikkben, nem volt mit tesztelni jó néhány hétig. De ennek most már vége, arról nem is beszélve, hogy hamarosan most már tényleg meglesz a HIÁNYZÓ LÁNCSZEM, azaz a saját, régóta epedve vágyott PSP-m, szóval handheld téren is tervezek itt rémtetteket elkövetni, mindenki nagyon nagy örömére. :))

Az UP egy tündéri, aranyos játék. A trófeatámogatásról nem írtam, pedig van dögivel trófea, cirka hárompercenként követik egymást, hagy örüljön a gyerek...

Na és igen, a cucc 3+-os, ne szépítsük... de hát ez is munka, ezt is meg kell csinálni. :P Ezt azok kedvéért írtam le, akik eme tényt rendszeresen fel szokták nekem hánytorgatni, hogy legközelebb is legyen mit az orrom alá dörgölni... :P :DDD
Endure and Survive
24. Zdex  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 22:19:39
LV3
Szeintem el lehet vele lenni jópár órát, oan kis aranyos.
Csak sört iszok, mer' vezetek.
2009.08.24. 20:46:52
LV3
Demoja jólett,de Óvisoknak való :D
22. Slade  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 17:56:21
LV6
Jó lesz a húgomnak!
21. Guc
2009.08.24. 17:09:19
LV3
Válasz 18. mis10 üzenetére:
van
Nem érthetitek...
2009.08.24. 15:20:43
LV6
Inkább megyek , mert ez gyereksarok...nekik teljesen kielégítő lehet.De ebbe nulla fantáziát nem látok.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
19. quaid77  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 14:52:24
LV3
Maga az animációs film zseniális. Az első 10 perc több érzelmet csal ki a nézőből mint egy egész estés romantikus dráma. Nem vicc, ha csak nem vagy érzelmileg zokni, garantált a könnycsepp az első tíz perc végén.
18. mis10
2009.08.24. 14:04:54
LV8
demó van?
A sebek a múltra emlékeztetnek, de nem kell meghat
17. Zsolt  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 11:44:24
LV11
Most jöttem rá, hogy már nagyon rég nem játszottam ilyen fajta aranyos, szüttyögős, gyerekeknek való játékkal. És valahogy vágyom rá. :)
Ennek a cuccnak láttam a trailerét a moziban, nagyon aranyos volt. A játékot mindenképp csak a film megtekintése után venném meg.
16. kurogane  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 11:11:56
LV6
Öregnél az a menés xD
15. XGamer  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 11:06:54
LV5
Szép kis teszt,és jah kb 6 pont amit érdemel...
PSN ID: MrExonOne
14. Lotar  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 09:58:14
LV18
Demo-t próbáltam , gyerekeknek nem rossz , de nem is egy nagy durranás . A tesztet még nem olvastam , de ígérem pótolni fogom . Előre is kösz a tesztet . :]
psn/sen id: pcpmate
13. Zandrs
2009.08.24. 09:08:43
LV8
Válasz 3. martin üzenetére:
hö... :O
az türelmetlen vagy pedofil lenne??? :)
12. Zandrs
2009.08.24. 09:07:44
LV8
Válasz 10. Johnny üzenetére:
én is a Petúniát választanám inkább, nem a játékot... aranyos persze mindkettő.. de akkoris.... :)
11. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 09:05:12
LV22
a Pixart én imádom, szerintem a játék jópofa majd talán egyszer a kisfiamnak megveszem
10. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 08:48:42
LV5
Végre újabb Petúnia teszt, már azt hittem eltűntél :))))
Hömpörö apor ündürüxi!
9. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2009.08.24. 06:49:40
LV20
Demót anno én is kipróbáltam, jópofa volt :)
Don't Tempt My Dark Passenger
8. hgabi00  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 01:59:39
LV7
Válasz 3. martin üzenetére:
Már a magyar börtönökben is lehet ps-ezni? O_o
:P
Mindenkinek igaza van, mindenkinek nagy f*sza van
7. adrian  PlayStation.Community tag
2009.08.24. 00:52:53
LV15
Válasz 6. the_rock üzenetére:
lol :D
When you don't give up, You cannot fail !
2009.08.24. 00:39:44
LV1
A kis dundi csavo isteni karakter, emlekeztet 1-2 regi kocka ismerosomre! :D
5. wmartin  PlayStation.Community tag
2009.08.23. 23:54:35
LV15
Anyumnak jó lesz xD
Bow ties are cool !
4. Guc
2009.08.23. 23:42:33
LV3
Válasz 3. martin üzenetére:
Jogos : D

Szeretem az ily jellegű játékokat, de valahogy ez tényleg nem fogott meg (tudom h csak demó, de akkor se : P )
Nem érthetitek...
3. martin  Főszerkesztő
2009.08.23. 23:38:59
LV27
Válasz 2. Guc üzenetére:
Bezzeg ha gyerek lenne a barátnőd. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Guc
2009.08.23. 23:37:36
LV3
Barátnőmmel próbáltuk a demót, 2 perc után töröltem is : D
Nem érthetitek...
1. G-men  PlayStation.Community tag
2009.08.23. 23:37:34
LV11
azok a fejek XD
SicKLy SaVaGe
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
UP
THQ
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Alapvető kétjátékos mód, kooperatív előrehaladás, platformer stílus, egyszerű rejtvények
Negatívum
Fix kamera, alacsony mesterséges intelligencia, csak a film híveinek és gyerekeknek

MARTIN BELESZÓL
LEGO Indiana Jones és Crash Bandicoot keverék, leginkább gyerekeknek. Aranyos, kedves, szelíd, családbarát szoftver.