PlayStation.Community

2018.07.19. 08:58 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Az űrben senki sem hallja az ásításodat!

Amióta ember az ember, ég benne a csillapíthatatlan kíváncsiság, a mértéktelen kalandvágy, hogy magasztos célokat tűzzön ki maga elé és nagy dolgokat vigyen véghez. Azonban egyúttal a sejtjeinkben van az is, hogy bárminemű siker csak ideig-óráig képes minket kielégíteni, alig szakítjuk át következő utunk hőn áhított végének bársonyszalagját, máris nyughatatlanul kémleljük a horizontot, újabb lehetőségek után kutakodva.
...vagy a végtelen űrt: a sci-fi műfaj kedvelt témái közé tartoznak azok a történetek, melyek a fekete, milliónyi csillaggal kitapétázott világegyetemben játszódnak, ami nemegyszer magát az emberi fajt szeretné értelmezni, de van, hogy inkább más, idegen létformák létezésének a kérdését boncolgatja. Mert sokan, sokszor feltették már a kérdést a határtalan eget pásztázva: vajon egyedül vagyunk-e ebben a hatalmas univerzumban? Azt, hogy ki mit hisz, embere válogatja, de a különböző könyvek, filmek, videojátékok mindig is remek alternatívával szolgáltak a kíváncsi természetű személyiségek számára.
Merthogy ez a téma őrülten nagy potenciált rejt magában. Gondoljunk csak bele: a kozmosz végtelenje, a modern technika taglalása, új bolygók meglátogatása, a felfedezés páratlan izgalma – lehetőségek kimeríthetetlen tárházát jelentik ezek az attribútumok, a kreatív alkotók megtestesült kincsesbányáját. A The Station című stuff is az előbb felsorolt elemek nagy részét szeretné hasznosítani, illetve azok babérjait learatni. Úgy fél óra játék után két gondolat ütött szöget a fejemben: az egyik, hogy a program simán készülhetett volna PSVR-ra is (lévén, hogy színtiszta séta-szimulátor a kicsike), a másik pedig, hogy egy űrállomás bebarangolása, egy földönkívüli faj bevizsgálása és a felfedezetlen felfedezése rég volt már annyira unalmas, mint ebben a játékban. Aztán kiderült, hogy lesz belőle PSVR verzió is...

Valamikor a távoli jövőben járunk: az emberiség megdönthetetlen bizonyítékot szerzett, hogy nincs egyedül, és rajtuk kívül is létezik intelligens faj az univerzumban. Egy Psy-Prime-ra elkeresztelt planétára leltünk az űr mélyén, de annak lakossága hiába fejlett, képtelen békében élni egymás mellett, így a bolygón már jó ideje zajlik a véget nem érő pusztító háború. Mégis érdemes lenne megismerni őket, így hosszú vita után az emberek arra jutnak, hogy egy atombiztos álcatechnológiával felszerelt kutatóállomást küldenek az idegen bolygó közelébe, hogy megvizsgálják az újonnan felfedezett lényeket.
Akik olvasták, vagy látták az elmúlt fél évszázad klasszikus űr-sci-fi, illetve űr-horror regények/filmek terméséből a jobb darabokat, azok nagyjából már kitalálhatták, hogy mi jön ezután. Az állomás háromtagú tudóscsapatával megszakad a kapcsolat, és az az atombiztosnak gondolt álcázóberendezés is felmondja a szolgálatot. Így hát, ha nem találnak ki valami megoldást, akkor az idegen faj hamar tudomást szerezhet a bolygójuk körül keringő létesítményről, ami hamar katasztrófához vezet. Ezért odaküldenek egy egyszemélyes mentőcsoportot (minket), hogy kiderítse mi történt a legénységgel, és ha már ott van, akkor tüntesse el még a nyomát is a Psy-Prime körül ólálkodó űrállomásnak.
Innen veszi kezdetét maga a játék: a létesítményt bejárva kell választ találni a hátborzongató rejtélyre, audionaplók felkutatása, a nyomok bevizsgálása, és úgy en bloc az egész állomás bejárása segítségével. Mérget vennék rá, hogy sokan már ennyiből is egy Alien: Isolation szellemiségű cuccot vizionálnak, tele szívbajt hozó jump scare-ekkel, és félhomályos, vagy teljesen sötét pályákkal, ahol a végét járó, pislogó zseblámpánkkal kell végigmennünk. Nem szívesen rombolom le az illúziókat, de a The Station se nem izgalmas, se nem túl intenzív játék – gyakorlatilag a színtiszta barangolásról szól az egész. Ugyan a fejlesztők megpróbálták itt-ott mozgalmasabbá tenni a cselekményt, néhány logikai feladvánnyal, ami egyes esetekben félig-meddig még működik is, máskor meg csak simán elénk raknak egy rejtvényt, segítséget viszont egyáltalán nem, oldd meg, ahogy tudod. A koncepció tehát elsősorban a felfedezés örömét és a nagy kérdések kibogozását szeretné megcélozni, a teljes játékmenet erre a két dologra épül, ugyanakkor azon kívül, hogy időnként belefutunk egy-egy közepesen érdekes sztori-morzsába, vagy néhány frappáns titokba, nem sok vonzerővel rendelkezik.

Pedig amúgy lenne benne kraft. A történet az, amiért lehet valamennyire szeretni a stuffot, ugyanis váratlan meglepetéseket rejt, amiért még meg is érné egyszer végigtolni, csakhogy a foghíjas megvalósítás nagy ellenségünk lesz ebben.
A The Station megérdemelt volna egy komolyabb kivitelezést, már csak alaptémája okán, és ehhez még csak nem is kellett volna kilépnie az indie-kategória sokszor szidott keretéből. A grafika nem kiemelkedő, ámde hangulatos, az atmoszféra hozza a szokásos sci-fis feelinget, amit sok más játékból, illetve mozifilmből már ismerünk, a fejlesztők pedig látszólag tényleg értették a dolgukat, csak az arányokat lőtték be rosszul. Mindenesetre, bár a cucc nem váltja meg a világot, következő projektjük megérdemli majd a figyelmet. A The Station egy ambiciózus, de félúton kútba eső kísérlet, ami annak ellenére is hamar monotonná válik, hogy alig nyújt többet egy másfél-két órás élménynél.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: The Station Game Ltd.
Fejlesztő: The Station
Megjelenés: 2018.02.20.
Ár: 4890 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.77 GB
Web: The Station
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Lackooo  Hackerman
2018.07.19. 12:35:59
LV16
Jó ideje a kívánságlistámon van, de ez így csalódás. Talán majd egyszer nagyon occsóér'.
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
The Station
The Station Game Ltd.
CSAK ÓVATOSAN

MARTIN BELESZÓL
Reggel végigfutottam az Index főoldalán a híreket. Remélem, ha nem vagyunk egyedül, és egyszer tényleg idejön valaki, lebombáz minket a g*cibe. Mocskos szar lény az ember, megérett a pusztulásra.