.
 

PlayStation.Community

2018.05.01. 08:47 Cool-Túra
32 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Thanos: The Movie.

Végre eljött hát a várva-várt pillanat: megérkezett a Marvel Moziverzum legújabb, egyben legfontosabb darabja, a Bosszúállók: Végtelen háború, melyre nagyjából tíz, de ha szigorúan nézzük, akkor is minimum hat éve vár már a világ.
Az egész még 2008-ban kezdődött, egy váratlan stáblista utáni jelenettel, majd a Marvel Stúdió és Kevin Feige producer valóságos filmtörténelmet írt: aprólékos, jól kigondolt univerzumépítésük azóta is példátlan, és egyre inkább úgy tűnik, hogy egyben megismételhetetlen is a mozgóképes panteonban. Az MCU sikere már a kezdete óta töretlen: tíz esztendő, tizennyolc film, a tizenkilencedik pedig, a Végtelen háború az a régóta, nagy műgonddal és óvatossággal dédelgetett projekt, ahol szinte az összes eddigi szál összefut, a nagy, epikus finálé (illetve annak első felvonása), melyhez hasonló grandiózus produkció nemhogy a képregény-adaptációk zsánerében, de úgy összességében egész Hollywoodban sem született még. Minden út ide vezetett, a nagy megmérettetés a küszöbön áll.
Az a tíz esztendeje gondozott gyümölcs végre valahára beérett – és kegyetlenül letarol mindent!

A Végtelen háborúhoz fogható filmet garantáltan nem láttál még mozivásznon!
Terjedelmében példa nélküli, küllemében minden túlzást mellőzve az utóbbi évek leglátványosabb blockbustere, sodró lendülete, több érzékszervünket alaposan megtáncoltató és pihenni nem hagyó ultra-gyors, de mindvégig magabiztos tempója egy orbitális és tekintélyes filmmonstrumot eredményez, amit lehet szeretni, lehet utálni, viszont az élmény annyira intenzív, hogy megtekintése után valószínűleg nem fogsz érzelmek és rád települt ingerek nélkül felállni a székből. A Végtelen háború egy precíz módon, a legszebb, legnemesebb szalaggal összekötött, finom műbőrből készült dobozba becsomagolt ajándék.
Nekem, Neked, a mozi és a képregény szerelmeseinek, és mindazoknak, akik életükben legalább egyszer fogtak már a kezükben szuperhős-füzetet. Egyaránt szól a Marvel Moziverzum elhivatott rajongóihoz, akik hűségesen követték lépésről-lépésre kedvenc héroszaik kalandjait, és egyaránt szól azokhoz, akik fél gyerekkorukat ezeknek a képregényeknek a bújásával töltötték – és jó eséllyel már akkor lapozgatták ezeket a nagyszerű műveket, amikor még olvasni sem tudtak.
Ennél fogva a Végtelen háborúra már a kezdetektől fogva óriási feladat hárult: nagyjából félszáz karaktert kellett egyszerre mozgatnia, úgy, hogy legalább a tetemes részük ne sikkadjon el méltatlanul út közben, mindenkinek kellett minimum két nagy pillanat, egy sor idézhető beszólás, melyről az adott figurák igazán megismerszenek', kellett egy valódi súllyal bíró történet, épkézláb motivációk, dráma, vér, veríték, könnyek, ahogy az lenni szokott. Nem utolsósorban pedig egy kidolgozott antagonista, aki nemcsak kidolgozott háttérsztorival rendelkezik, de zokszó nélkül el hisszük róla, hogy reggelire is Bosszúállókat fogyaszt.
Egyszerűen ezt a filmet már nem cseszhették el. A Marvel eddig magabiztosan képes volt hozni egy bizonyos szintet, de az utóbbi időben előfordultak gondok, amik aztán egyre terebélyesebb formát öltve nyomták rá bélyegüket a végeredményre, legyen szó többek közt akár a tét nélküliségről, akár a nevetségesen túltolt humor-faktorról.
Viszont itt annyira ki kellett szolgálni a fanok hadát, hogy fel sem merülhetett olyasmi, hogy ez a bazinagy kolosszus összeessen saját súlya alatt (lásd Ultron kora, vagy, hogy ne legyen képes felnőni a hatalmas hype-hoz (lásd Fekete Párduc), ahogy az is ki volt csukva, hogy az óvodás szintű ökörködést megpróbálják összepárosítani a letaglózó drámai töltettel (lásd Thor: Ragnarök).
És ha a Végtelen háború nem is képes minden pontban megfelelni ennek, a vele szemben feltámasztott elvárások nagy részét sikeresen teljesíti. Mindenféle zavarosságot és követhetetlenséget mellőzve robog bátran, félelmet nem ismerően a végkifejlet felé, a sokszínű fantáziavilág, amit eddig oly’ részletekbe menően építgettek, itt mutatja ki igazán valódi jelentőségét. Ezeket a karaktereket már ismerjük, minden tragédiájukkal, erényeikkel és hibáikkal együtt, megszerettük őket, szívünkhöz nőttek, régi barátként üdvözöljük valamennyit.
Vagyis nem szorulnak különösebb bemutatásra, a cselekmény a megfelelő ponton helyezi el őket, kis csoportokra szétosztva, így bár a fináléra a legtöbb szál összeér, vannak olyan hősök, akik az egész film alatt még csak nem is találkoznak egymással.

Ennek a kolosszális össznépi parádénak köszönhetően gyakorlatilag elkerülhetetlen lett, hogy néhány szereplő ne szoruljon háttérbe a többi mellett. Néhány karakter persze, akik eddig is jókora szeletet hajtottak ki az MCU-ból, itt is megkapja a maga jelenetét, a szerencsésebbek emlékezetes pillanatokkal és idézhető beszólásokkal égnek bele a néző agyába (Thor például egy ponton csont nélkül kimaxolja a badass-mércét), másoknak viszont csupán sablonos félmondatok jutnak – hozzá kell tenni, azt, ahogy megoldották a tömegnyi figura összesűrítését egy két és fél órás filmbe, még így is tanítani kellene.
Tulajdonképpen egyetlen hagyományos értelemben vett főszereplője van a Végtelen háborúnak, és az az őrült titán, Thanos. Ő az, aki a komplett gárda elől nevetve ellopja a show-t, ő az, aki mindenhol ott van, aki összefogja a párhuzamosan futó szálakat, ez teljes mértékben az ő filmje.
A Marvel mozikat számtalan negatív kritika érte a motiválatlan és semmilyen főgonoszai miatt, azonban ezúttal rendesen kiküszöbölték a csorbát: a hosszú éveken át felvezetett Thanos a képregény-adaptációk egyik, ha nem a legjobb ellenlábasa, a filmművészet egészét nézve is az utóbbi idők aljas nagyjai között foglal helyet. Az MCU saját, külön bejáratú Darth Vadere: könyörtelen, céljaiért minden mocskos eszközt megragadó, a végletekig elmenő karakter, akinek jelleme legalább annyi tragikumot, mint gonoszságot tartalmaz.
Egyszerre utálatos szemétláda és földhözragadt indítékokkal pusztító pszichopata – mindemellett némely esetben akár még, ha a szeretetünket nem is, de empátiánkat könnyű szerrel ki tudja vívni magának.
Gyönyörűen és átgondoltan emelkedik felül az unalmas és egysíkú gonosztevők sémáján, a „kicsinálom az egész univerzumot” című sablon új értelmet nyer, mialatt nem csak saját világán belül állja meg a helyét Thanos motivációja, hanem emellett a való életre is erősen reflektál, ami egyébként sem ritka a Marvel legutóbbi filmjeitől. Ügyesen állítja szembe egymással ugyanazt az egy dolgot, de két ellentétes szemszögből nézve.
Egyrészt az egyre égetőbb problémát: a túlnépesedést, a vészesen fogyatkozó energiaforrásokat, melyekre Thanos elmélete szerint csak a népirtás jelentheti az egyetlen megoldást, legyen bármennyire kegyetlen, voltaképp még lehetne szükségszerű is, ha azt nézzük, hogy egy ilyen tett globális bajok tömegét tehetné helyre.
De a rideg tényekkel szemben ott van az egyén, az ember, aki elsősorban nem mint racionális végkövetkeztetésként tekint milliárdok halálára, hanem lélekben, érzelmi síkon próbálja meg felfogni a felfoghatatlant – az egész világmindenség felének a megsemmisülését, mindezt egy pillanat alatt. A Végtelen háború nem lacafacázik, meglepő hirtelenséggel és kíméletlenséggel rendíti meg és taglózza le az embert. Ami eddig súlytalan volt (tök mindegy, mi lesz, a jó úgyis mindig emelt fővel nyer) és amit korábban nem mertek meglépni (fontos karakterek megölése), azt most félresöprik, és tökösen átszakítják a határt.
Nem túlzás azt állítani, hogy a cselekmény tele van izgalmas és érdekes fordulatokkal, meghökkentő halálozásokkal, ráadásul némelyik kifejezetten erős emocionális töltettel bír. Kedvenc hőseink – apró túlzással élve – hullanak, mint a legyek.

A Végtelen háború kétségkívül minden képregényrajongó valóra vált, nedves álma. Olyan volumenű mozi, ami eddig legfeljebb csak a képzeletünkben létezett, de így testet öltve még az orrba-szájba tolt szuperhős-dömpingben is büszkén ragyog vakító csillaga. Jelenetről-jelentre licitál önmagára, az előző epizódokra, a korábbi képregényadaptációkra, és Hollywood összes eddigi látványfilmjére is.
Elejétől a végéig őrületes tempót diktál, annyi hűha-pillanata van, hogy nem győzöd tátani a szádat, a harcok, a csaták és a mindezeket kísérő zenék (Alan Silvestri briliáns score-ja felteszi az i-re a pontot) pedig annyira mozgalmasak, hogy hitetlenkedve kapkodod majd ide-oda a fejedet. Most mondjam azt ezek után, hogy a film amúgy cseppet sem tökéletes? Mert igen, valóban nem lett az: akármennyire is komoly, a felesleges poénkodást most sem sikerült teljesen kiiktatni (vannak, amik ütnek, a többit meg hagyjuk), és legyen bármennyire grandiózus a Végtelen háború az első Bosszúállókat akkor sem tudja felülmúlni. Az egyedi és megismételhetetlen, továbbá a katarzis itt csak félig-meddig működik, ahogy ezúttal a lelkes, ujjongó képregényimádó kisgyereket sem sikerült annyira könnyen kiugrasztani. Szó, ami szó, lenne mit felróni neki, de így is az idei esztendő legnagyobb mozis durranása, és mérföldekkel zseniálisabb, mint szinte bármi, amit a Marvel az utóbbi években letett az asztalra.
A teljesség kedvéért még egyszer vegyük ide azokat a szigorú kritériumokat – akárhogy nézzük, innen mindenképpen szép volt nyerni.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
32. DrZaius  Szerkesztő
2018.05.11. 13:36:07
LV2
Letettem a szakállam ettől a filmtől! Még tudtam volna nézni... Olyan gyorsan eltelt az idő mint egy csettintés...
31. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.05.10. 05:10:21
LV14
Válasz 29. VictorVance üzenetére:
Az nagyon állat volt! Aztán Mordály alkudozott Bucky fegyverére és még a művégtagmániája is előjött. :)
Nil Satis Nisi Optimum
30. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.05.09. 21:11:13
LV11
Válasz 29. VictorVance üzenetére:
Arra gondoltam én is.:)
"Si vis pacem, para bellum."
29. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.09. 20:55:39
LV17
+2
Válasz 28. zodiac55 üzenetére:
Volt néhány epic pillanat, de én még elviseltem volna párat. Thorék megjelenése Wakandában viszont nálam mindent vitt.
Örülünk?
28. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.05.09. 17:40:08
LV11
Válasz 27. martin üzenetére:
Az egy hatalmas jelent volt a zenei aláfestéssel. Nekem még egy hidegrázós jelenet volt, de alapvetően az egész tetszett.
"Si vis pacem, para bellum."
27. martin  Főszerkesztő
2018.05.08. 11:04:27
LV27
+2
Megnéztem, nagyon tetszett. Amikor először megjelent Steve Rogers kapitány, még egy apró könnycseppet is elmorzsoltam. Amikor üdvözlik egymást Buckyval, mondta is a haverom: örüljél bmg, itt a két kis szerelmed.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
26. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2018.05.07. 10:24:00
LV4
Nekem tetszett nagyon de nem igazán érzem a súlyãt bármilyen karakter halálának. Kb mind1iknek be van már jelentve külön filmje a jövőben, logikusan nem fog halott maradni az a karakter.
So.. this is what it feels like
25. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.05. 18:44:42
LV16
Ezt most itthagyom:
https://m.youtube.com/watch?v=A_iGzUSvodc&[...]
R.I.P. Brúnó :-(
24. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.05. 11:56:30
LV16
Válasz 23. Noob üzenetére:
Ez van. Majd a kövi filmben zúzni fog reméljük.
R.I.P. Brúnó :-(
23. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.05. 11:49:04
LV5
Válasz 22. wooltur üzenetére:
Igen, plusz még a vasbörtönt is szétzúzta másodpercek alatt. Valamelyik kővel kellett volna elkábítani, az hihetőbb lett volna.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
22. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.05. 08:42:18
LV16
Válasz 21. Noob üzenetére:
Az eleve egy ostobaság volt, h ennyitől kidőlt. A Bosszúállók 2-be Vasember egy komplett felhőkarcolót ráomlaszt, még se ájul ne tőle. Itt meg kap 3 sallert azt annyi?!
R.I.P. Brúnó :-(
21. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.04. 19:12:31
LV5
Válasz 19. VictorVance üzenetére:
Na ez lehet, hogy így van, de engem az zavart, hogy egy-két ütéssel felborította, amitől Hulk megijedt és elő sem bújt már utána. Tehát nem kövekkel verte meg, hanem pusztakézzel. Mindenesetre, én rohadtul hiányoltam a végső harcból, a páncélos megoldás nem pótolta.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
20. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.04. 13:22:33
LV16
Válasz 18. Noob üzenetére:
Hulk is öregszik, az idő kövével el lehet pusztítani.
Igazából a kövekkel bárki megsemmisíthető.
De Hulk elég látvány karakter, nem kellett volna így háttárbe szorítani rgy látványfilmben.
R.I.P. Brúnó :-(
19. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.04. 12:36:04
LV17
Válasz 18. Noob üzenetére:
Hulk se nem legyőzhetetlen, se nem elpusztíthatatlan. Thanos pl. a Végtelen Kövek valamelyikével simán megölhette volna. Az, hogy mégsem ölte meg, a forgatókönyvírók "sara", fontos karakter, a következő filmig mindenképp életben kellett hagyni. Egy olyan univerzumról beszélünk, ami tele van különféle szívós, istenszerű lényekkel, akik közül azért pusztultak tisztességesen az előző filmekben, Hulk hozzájuk képest csak egy gammasugárzással felturbózott ember.
Örülünk?
18. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.04. 12:19:58
LV5
Válasz 16. wooltur üzenetére:
Szerintem Hulk mellőzése amellett, hogy elég nagy hiba volt azért lehetett, mert nem tudtak mit kezdeni vele. Hulk legyőzhetetlen, az összes hős közül a legegyértelműbben, és nem csak legyőzhetetlen, hanem elpusztíthatatlan. Az, hogy Thanos behúzott neki egyet és azzal el is intézte, az nekem nagyon fura volt és ott éreztem, hogy valami kényszermegoldás lesz. Szerintem azért oldották meg úgy, hogy át se változzon, mert nem tudtak mit kezdeni vele, ki a franc pusztította volna el? Szóval, ha van a filmnek negatívuma, az a Hulk kezelése.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
17. JediEco  Szerkesztő
2018.05.03. 19:49:27
LV3
Jó film! Kár, hogy csak a felét adták le eddig...
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
16. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.03. 19:39:31
LV16
Válasz 14. Noob üzenetére:
Fura az volt, h a bemutatóban is szerepelt plusz jelenetekben és az nem is úgy volt aztán.
R.I.P. Brúnó :-(
15. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.03. 12:38:35
LV5
Válasz 7. wooltur üzenetére:
Nem, én arra gondolok hogy jön az újabb Pókember film, oda meg kelleni fog.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
14. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.03. 12:37:36
LV5
Válasz 10. sonerone üzenetére:
Spojleros!


Dehát benne van, az elején, amikor Thanosnak ugrik. Édekes amúgy, hogy a legyőzhetetlen Hulkot ilyen könnyedén intézte el, ez nekem fura a sztoriban. Később talán azért nem változott át, mert megverték.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
13. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.03. 07:55:30
LV17
SPOILER

Erre a weboldalra kattintva mindenki számára kiderülhet, hogy túlélte-e a Végtelen háború fináléját, vagy őt is elérte Thanos csettintése:

http://www.didthanoskill.me/
Örülünk?
12. sonerone  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 17:55:14
LV11
És igen sztem Thanos fergeteges ellenség, nem az erélye miatt, hanem amiért az egészet csinálja, nem is tartom gonosznak, hisz a maga kis világában o csak jót tesz, bár nem a köz által elfogadható modon
hehe
11. sonerone  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 17:50:45
LV11
3d-nek semmi ertelme
hehe
10. sonerone  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 17:50:28
LV11
Én is lattam kétszer. Magasan a legjobb marvel film. Elejétől végéig nagyon izgultam, nem éreztem sehol a " disney ezt is elbaszta" érzést
Sztem nagyon jo volt na


Spoiler

Nagyon hiányoltam h a zöld nagyfiú nem volt benne ( így nem lesz lego figura belőle következő évig). Legalább a végen betehettek volna.
hehe
9. Onimushaman  Szerkesztő
2018.05.02. 15:25:08
LV24
+2
Ketszer neztem meg, jo film.
señor
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 14:53:25
LV16
Nálam az eddigi legjobb Marvel film.
R.I.P. Brúnó :-(
7. wooltur  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 14:52:56
LV16
Válasz 6. Noob üzenetére:
Spoiler!!
Arra gondolsz mikor Fury megnyom vmo jelzőt? Mert a Captain Marvel jele ott.
R.I.P. Brúnó :-(
6. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 23:02:52
LV5
Érdemes megvárni a stáblistát, mert van még egy jelenet, ami mondjuk nem olyan nagy meglepetés. Hogy mi lesz az elhalálozott hősökkel? Pókember!:)
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
5. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 22:17:50
LV5
Először arra gondoltam a film végén, hogy b@szki, ezért néztem 10 évig Marvel filmeket, hogy egy pillanat alatt megritkítsák a hősöket?
Kíváncsi leszek a folytatásra, és hogy hogyan oldják majd meg.
Az biztos, hogy váratlan volt a befejezés, mégha csak a történet felénél járunk is...
4. Noob  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 22:08:16
LV5
Nálam minden idők legjobb filmjei között van. Az Ultronos csalódás után nem gondoltam hogy megcsinálják.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
3. nfl45  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 19:53:31
LV1
Jónak jó volt de nem hiszem hogy még egyszer meg fogom nézni eléggé hidegen hagyott..
Ugass mint egy csirke
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 16:34:08
LV11
Hatalmas marvel-fan vagyok, de ez az új film teljesen hidegen hagy. Nálam pont az ellenkező hatást váltották ki a legutóbbi marvel-mozik: már-már túlságosan is grandiózusak és látványosak, számomra fárasztóak és unalmasak. Ez is itt van több tucat szereplővel: végignézve a plakátot, egyiknek sem érdekel a sztorija. Főleg, hogy olyan sokan vannak, hogy mindegyiküknek mini szerep jut. De ez nem feltétlenül a film hibája: a képregényben sem szeretem a monumentális event-eket, ahol mindenki felvonul, de igazi tétje nincsen.
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 09:03:10
LV11
Kétszer megnézve azt kell mondjam, hogy nekem toronymagasan a legjobb Marvel film a hibái ellenére is. Azt mindenképp hozzá kell tenni, amitől egyébként tartottam, hogy a film összeroppan a súlya alatt, de mégsem ez történt. Ennyi karakternél óhatatlan, hogy vannak olyanok, akik elsikkadnak, kevesebb szerephez jutnak, de én Hadigépen kívül senkit nem éreztem erőltetettnek.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Mi lesz a Death Stranding nagy titka?
2019.01.27. 12:00 PlayStation.Community
13 hozzászólás
Szerző: martin
ÉN aszt TUDOM, ilyen gokartos izé lessz.
1979 Revolution: Black Friday (PS4, PSN)
2019.01.20. 12:56 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szocio-politikai doku-játék.
Silent Hill - A láthatatlan epizódok
2019.01.19. 08:54 Különvélemény
15 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Hiányzó tébolyok.
The Midnight Sanctuary (PS4, PSVR, PSN)
2019.01.18. 09:50 Komment
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Szellemekkel suttogó.
YIIK: A Postmodern RPG (PS4, PSV, PSN)
2019.01.17. 16:42 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: martin
Posztmodern számítástechnikai műalkotás.
Warhammer: Vermintide II (PS4, PSN)
2019.01.17. 13:44 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: Sanada
Patkányirtás csatabárddal.
Leap of Fate (PS4, PSN)
2019.01.17. 09:58 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Életem értékes értelme.
Mozi - Űrdongó
2019.01.16. 08:34 Cool-Túra
9 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A Transformers-film, amire vártál - majdnem.
EARTH DEFENSE FORCE 5 (PLAYSTATION 4)
2019.01.15. 09:51 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: eszg_
Egy (repülő csészealjnyi) bogár élete... és halála.
Mothergunship (PS4, PSN)
2019.01.15. 09:38 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modernkori fegyverkovács.