PlayStation.Community

2018.04.24. 17:24 Komment
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Maximálisan minimális, minimálisan maximális.

Manapság a legtöbb nagy költségvetésű videojáték egyre hatalmasabb akar lenni, egyre tágasabb, egyre több tartalommal, módokkal és egyéb extrákkal megpakolva. A logikai okfejtése az iparnak nem túl bonyolult: „sokba kerülnek a játékok, elkérünk ezért egy összeget, szeretnénk, ha megérné a játékosoknak”. Egy idő után viszont – miután egyre több ilyen alkotással találkozunk – egy picit besokallhatunk, és maga a piac is túltelítetté válhat. Emiatt volt egy üdítő fellélegzés számomra a Devolver Digital új kis gondozottja, a Minit.

A Minit gyakorlatilag a klasszikus, The Legend of Zelda stílusú kalandjátékok esszenciája: a lepárolt, legbelső rész, bárminemű körítés nélkül. Kis kacsaarcú hősünk egy nap rábukkan egy kardra a tengerparton, de hamar ráébred, hogy a fegyver el van átkozva: ez azt jelenti, hogy minden egyes napon 60 másodpercig élhet, amit követően meghal, és újrakezdi útját. A játékos így egy perces falatkák által kell, hogy rájöjjön, miből ered az átok, és hogyan oldhatja fel. A mázli, hogy a megszerzett tárgyak a birtokunkban maradnak, és idővel otthont váltva új helyeken kelhetünk újra életre.
Az elsőre túl egyszerűnek tűnő program valójában egy nagyon szórakoztató és szerethető, valamint bájosan kompakt élmény, ahol egy logikai és ügyességi feladványokkal teli, összesűrített világot barangolhatunk be. A monokróm univerzum szintén ehhez az érzéshez járul hozzá, és a fejlesztők nem a grafikai részletességgel, hanem az ebből az egyszerűségből eredő személyiséggel foglalkoztak inkább, valamint a játékmenet élhetőségére. (Bár néha egy-két képernyő megerőltető lehet a szemünknek.)
Az összhatás pedig egy pár órás élmény kreatív megoldásokkal, néhol ördögien rafinált elképzelésekkel, és egy nagyon imádnivaló lélekkel, amelyen szó szerint percről percre battyoghatunk végig. Számos rejtett tárgyat fedezhetünk fel, plusz ha teljesítettük a kalandot, akkor feloldásra kerül egy nehezebb mód, amely már csak 40 másodpercet biztosít – és meglepődnénk, hogy 20 másodperc mekkora csavart jelent az élményben. Plusz, megkísérelhetjük minimális halálszámmal is teljesíteni a programot, így ha a játékos rákap az ízére, eltölthet vele egy-két kellemes órát: bár tény, hogy lehetett volna valamennyivel hosszabb.

A Minit egy szerethető felüdülés a felpüffedt játékok tengerében, amely lecsupaszítja a kaland videojátékokat, és a központi tematika köré épít egy jópofa élményt. Tele van szeretettel és kreatív ötletekkel, de lehetett volna valamennyivel hosszabb és az még nem ártott volna a fejlesztők eredeti elképzelésének.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: Jan Willem Nijman, Kitty Callis, Jukio Kallio, Dominik Johann
Megjelenés: 2018.04.03.
Ár: 3090 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 140.05MB
Web: http://minitgame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. DrZaius  Szerkesztő
2018.04.25. 13:46:59
LV3
Eszembe jutottak a képeket nézegetve a gondtalan, ártatlan C+4/C64-es idők... Mikor az ilyen minimalista, de roppant hangulatos megoldások a képzeletemmel kiegészítve bámulatos párost alkottak.
3. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2018.04.24. 23:46:51
LV2
+1
Válasz 2. zodiac55 üzenetére:
Undertale szerintem fantasztikus, a zenéje meg még inkább.
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.04.24. 21:46:58
LV12
+1
Válasz 1. martin üzenetére:
Ha lenne VR-om...:D Viccet félretéve, ez, vagy pedig a Sword of Ditto nagyon kellene, eszméletlen jól néznek ki. Esetleg az Undertale.
"Si vis pacem, para bellum."
1. martin  Főszerkesztő
2018.04.24. 17:34:37
LV27
Nekem eladták. Azonnal.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››