.
 

PlayStation.Community

2018.04.30. 09:48 Játékteszt
13 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Értékeld a cikket!
Nem éppen hazafutás...

A baseball – habár a világ számos táján népszerű sport – vitathatatlanul az amerikai kultúra egyik sarokköve, illetve annak legjellegzetesebb elemei közé tartozik. 170 éves történelme során jó pár liga és sportszövetség alakult arra, hogy ezt az eleinte hobbiként űzött labdajátékot egyre inkább profi sportággá tegye. James Earl Jones szavaival élve a Baseball álmokból, „a sport az ország egyetlen állandója alapítása óta”.
Az MLB (Major League Baseball) az AL (American League) és az NL (National League) egyesüléséből jött létre és ma is az egyik legjelentősebb baseball ligaként tartják számon. Így abszolút érthető, hogy a baseball videojátékok terén is az MLB évente megjelenő sorozata dominálja a piacot úgy, mint a foci esetében a FIFA címek.

„A baseballt két, kilenctagú együttes játssza ütővel és labdával. Egy mérkőzés általában kilenc játékrészből (inning) áll, melyek során mindkét csapat felváltva üt, hogy ponthoz (run) jusson a négy bázis körül haladó játékosok révén. Amikor a védekező csapat három játékost kiejt, átveszi a támadó együttes szerepét. A mérkőzést a több pontot elérő csapat nyeri.”
(Forrás: Utánpótlás Sport
)
Egy részletes tutorialnak köszönhetően az MLB® The Show 18™ irányítását az új rajongók is könnyedén elsajátíthatják, melynek ki- és bekapcsolására bármikor lehetőségünk nyílik, így kímélhetjük magunkat, ha veteránként vágunk bele. Sőt, választhatunk egy tapasztalt és egyszerűsített gombleosztás közül is.
A grafika és az animációk kifejezetten szépek, letisztultak, habár ez ma a sportjátékok élvonalát képező programoktól, mint az NBA, a FIFA vagy az MLB The Show talán el is várható. Megkönnyebbüléssel jelenthetem ki azonban, hogy bugokkal, teljesítménybeli hibákkal nem találkoztam az MLB® The Show 18™-cal töltött óráim során. A hangok, a zene és a kommentárok is rendben vannak, ám semmi olyan nem jöhet szembe, amit ne láttunk volna már korábbi sportjátékokban. A párbeszédek viszonylag keveset ismétlődnek, számomra hihetően keltették egy valódi sportkommentár hangulatát.

A baseball meccsek köztudottan idegőrlően hosszúra nyúlhatnak, így a játék – alternatívaként – három prezentációs módot kínál fel: Fast Play, Hybrid és Broadcast. Így eldönthetjük, hogy a meccs egy tévében közvetített mérkőzésre hasonlítson (bővebb komentárral, átvezetőkkel) vagy csak a játék tömör, „érdemi” részét szeretnénk látni. A Hybrid mód kiválasztásával pedig a kettő ötvözetét kapjuk. Ezen felül az inningek (játékrészek) számát is módosíthatjuk a klasszikus 9-ről, megválaszthatjuk a napszakot és az időjárást, illetve számos egyéb beállítás áll rendelkezésünkre a meccsek személyre szabására.
A keretek természetesen illeszkednek az idei év valós viszonyaihoz, így bármikor bevethetjük kedvenc csapatunkat egy tetszőleges stadionban.
A programban a már alapvetőnek számító rangsorolt/rangsorolatlan illetve online/offline meccsek mellett ismét helyet kapott a „sztori orientált” egyjátékos mód is, a Road to the Show (The Journey starts now) néven. Ebben saját kezdő játékosunk baseball-karrierjét igazgathatjuk egészen a „nagyok ligájáig” vagy folytathatjuk az MLB The Show 17-ben megkezdett kampányunkat. Karakterünket előregenerált sémákból kiindulva hozhatjuk létre, majd három, az alapvető játékstílust meghatározó archetípus egyikébe sorolhatjuk be. Ezen felül különböző dobásokból egyedi szettet hozhatunk létre, így lehetővé téve, hogy a későbbiekben például gyors-(fastball), csavart-(curveball), vagy csúszó labdákkal (slider) nehezítsük meg az ütőjátékos dolgát.

Saját játékosunk létrehozása elképesztően részletes, fizikai megjelenésünktől kezdve egészen felszerelésünk típusáig és állapotáig. Ezen felül karakterünket egyedi ütő, elkapó, futás, tétlen (stb.) animációkkal ruházhatjuk fel, amelyeket a valós játékosok mozgása ihletett, de egyedi testtartásokat is létrehozhatunk.
A játékosok mozgása egyébként elég látványosra és életszerűre sikerült. Minden egyes megindulásnak és megtorpanásnak lendülete van, az ütések viszonylag nagyot szólnak, habár az ütéseket hajtó új engine azért nem váltja meg a világot. Az ütések sikerét az időzítés, illetve az ütés típusa és iránya határozza meg. Utóbbit egy 9 mezőre osztott keretben tudjuk minimális mértékben „elhajlítani”. A dobások egy kicsit másképp működnek, itt ugyanis a már említett repertoárunkból választunk egy dobásfajtát, amelynek pontosságát egy jól időzített gombnyomással lőhetjük be. Míg ütőjátékosunkat közvetlenül irányítva futunk a következő bázisra, addig a többi bázison várakozó csapattagokat gyorsgombokkal indíthatjuk útnak vagy állíthatjuk meg, de ezt általában ay AI is jól megoldja.

Az MLB The Show 18-ban a már jól megszokott Practice módot is megtalálhatjuk, ha célirányosan szeretnénk dolgozni a technikánkon, illetve heti kihívások teljesítésére is lehetőségünk nyílik. Itt általában egy konkrét játékossal kell például adott számú hazafutást ütnünk, illetve hasonlóan specifikus feladatok teljesítésével csatlakozhatunk a globális versengéshez. Érdemes még megemlíteni a retró módot is, amely kezelőfelületével és hangeffektjeivel a régebbi konzolgenerációk baseball játékait idézi és szórakoztatóan nosztalgikus élményt biztosít. Akik komolyabb megmérettetésre vágynak, azok a Diamond Dynasty rangsorolt módban csaphatnak össze.
A játék tartalmaz mikrotranzakciókat és egyfajta lootbox-rendszert is, ám ezekkel főleg kozmetikai kiegészítőkhöz, baseball kártyákhoz juthatunk hozzá. Így valódi pénzünk elköltése sosem válik a haladás nélkülözhetetlen alapfeltételévé, illetve a program amúgy is jutalmazza a folyamatos játékot.

Az MLB The Show 18 jól összerakott, látványos és részletes program. A válaszható módok nem különböznek sokban, és a saját sportkarriert szimuláló Road to the Show sem feltétlenül köt majd le mindenkit. Lehetne benne egy kicsivel több tartalom, ám ez a későbbiekben még ingyenes(!) letölthető tartalmakkal orvosolható. Mindezzel együtt az MLB The Show azt a színvonalat nyújtja, amely egy baseball videojátéktól elvárható, így a sport rajongóinak mindenképp érdemes beszerezni. A szériának ugyan még van hová fejlődnie, ám továbbra is kétségkívül a legjobb baseball-széria a piacon.

(A játékot partnerünk, a PlayStation biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból 14990 Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2018.05.04. 22:08:38
LV3
Válasz 6. sz1l49y1cs434 üzenetére:
Semennyire. Többnyire full gyémánt csapatot lehet INGYEN építeni.
Kereskedéssel (nem kell hozzá a ps4, lehet pc-n tolni ezt a részt) és küldetések teljesítésével.
12. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.05.02. 10:33:31
LV28
Válasz 11. Richard üzenetére:
Elolvastam még a komment előtt, hogy ne hasból beszéljek. Arra gondoltam, hogy általában meg se nézem azokat a teszteket amik olyan játékról szólnak ami nem érdekel, de ezzel szerintem más is így van.
11. Richard  PlayStation.Community tag
2018.05.02. 10:10:15
LV5
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Honnan tudod, hogy a teszt kiváló, mikor azt írtad, hogy el sem olvasod?
10. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 18:43:23
LV2
@sz1l49y1cs434

Hasonló,de itt több ezer forint beleölése nélkül is lehet jó csapatot építeni. Nekem 17-ben 2 diamond játékosom van,a többi mind gold+egy silver(Justin Bour,mert ő kibaszottul jó benne,és egy balkezes power hitter nem árt). Ja,és egy forintot nem költöttem a játékon belül.
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
9. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 18:39:58
LV2
+1
Legjobb sportjáték széria,ami létezik,de bőven elvagyok a 17-tel is. Ugyan már kiplatináztam,de Diamond Dynasty-ben bármikor jó lenyomni 1-1 meccset,tegnap is egy koreai fickót vertem 3-1-re. :)
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
8. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.05.01. 18:22:40
LV28
Válasz 4. jones üzenetére:
Pedig 9.5 millió foci bíró országa vagyunk, itt elméletileg mindenki "tud" focizni szóval a sport azért érdekli a népet. :)
De ha már itt tartunk miért nincs vízilabda játék? Nem tudom miért, de egy lájtos perverz vágy most kialakult vele kapcsolatban.
7. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.05.01. 18:17:55
LV28
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Igen ezt én is hozzá akartam tenni, hogy sok más tesztnél is elég lusták vagyunk.
Részemről csak annyit tudok mondani, hogy teljesen hidegen hagy a baseball, (sőt gyakorlatilag minden sport játék) így az ilyen játékok tesztjeit sem olvasom el.
2018.05.01. 17:05:35
LV1
Engem az érdekelne, hogy az online csapatépítős (Diamond Dinasty) mennyire pénzlehúzós? Olyasmi mint az EA féle Madden, hogy vegyél minél több pakkot valódi pénzért és akkor talán kapsz valami értékes lapot?
5. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.01. 16:59:32
LV17
+1
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Készülhetne akár egy magyar-foci szimulátor is, az sem mozgatna meg sokkal több embert. Mondjuk az alábbi kommentem nem csak a sportjátékokra vonatkozik sajna.
Örülünk?
4. jones  PlayStation.Community tag
2018.05.01. 16:50:49
LV1
Válasz 3. mentoloshypo üzenetére:
Szerintem itt sokakat semmilyen sport játék nem érdekel. Legalább is sok esetben a hozzászólások mennyiségét és minőségét nézve.
3. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.05.01. 15:34:03
LV28
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Nem sokakat érdekel ez a fajta sport játék, szerintem ez az oka.
A teszt egyébként kiváló, de sokan nyilván el sem olvassák ha nem érdekli őket a játék.
2. VictorVance  Szerkesztő
2018.05.01. 12:18:25
LV17
Az a legnagyobb gáz, hogy megint itt egy faszán megírt teszt, a komment szekció meg ismét csak pang az ürességtől...
Örülünk?
1. taron  PlayStation.Community tag
2018.04.30. 22:41:24
LV5
Vazzeg imádom a sportot, foci, NFL....sok minden de ez a bézbóz valahogy annyira sem tud lekötni hogy a szabályokat megnézzem......most sem....
Ar0nka
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
MLB THE SHOW 18
Sony Interactive Entertainment
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Kidolgozott, látványos; gyorsan bele lehet jönni
Negatívum
Kevés tartalom; néha szinte kontrollálhatatlan ütések

MARTIN BELESZÓL
Néztem a második trailert és egy pillanatra azt hittem, filmbejátszás.